破產聯盟

標題: 請問邊間銀行出糧戶口 0 結餘都不需手續費? [打印本頁]

作者: .時光倒流    時間: 29-5-2015 13:29
標題: 請問邊間銀行出糧戶口 0 結餘都不需手續費?
請版主不要關post,因為我估好多人解破後都要開設銀行戶口出糧

小弟 7 月期滿,不過我見現在好多銀行都話要有最低結餘

所以想係到問問各位2015年之後開的銀行戶口有邊 d 可以 0 結餘都ok的

謝謝

作者: 301    時間: 29-5-2015 14:04

的確有甚多銀號免須最低存款額.

例如:匯X , 恆X,
  祇要指定免簿仔免櫃檯服務那種.

另有 中 X, X隆 , X眾銀行 ......亦可.

*梗係唔好 0 結餘啦,
留十皮都得卦 !

作者: .時光倒流    時間: 29-5-2015 14:10
301 發表於 29-5-2015 14:04
的確有甚多銀號免須最低存款額.

例如:匯X , 恆X,

我就係想開中 x ,不過佢話最少要有一萬係戶口

之後聽人講又話其實仲有提存易,只係 d 職員唔幫你開

所以到現在都唔多明點解
作者: .時光倒流    時間: 29-5-2015 14:12
我最想知2015年之後開銀行戶口的人係點?
作者: Alex2233    時間: 29-5-2015 14:29
我而家係永x,佢話要每月最少5000,否則$50咁而家無所謂,都係一兩個月等頒令用來出糧

頒令後都唔知邊間可以完全0手續費...

恆x唔會再用因為欠佢幾十個

獅子同強國都問過話話最少幾千

作者: 301    時間: 29-5-2015 15:53

唉,點解講過多次都唔信既,

大把人開戶於恆X, 匯X 都免最低存款 额及手續費,
要去總行至開到呀.

作者: .時光倒流    時間: 29-5-2015 18:05
Alex2233 發表於 29-5-2015 14:29
我而家係永x,佢話要每月最少5000,否則$50咁而家無所謂,都係一兩個月等頒令用來出糧

頒令後都唔知邊間可 ...

中 x 最少一萬
每日不足一萬就扣手續費
作者: .時光倒流    時間: 29-5-2015 18:07
301 發表於 29-5-2015 15:53
唉,點解講過多次都唔信既,

大把人開戶於恆X, 匯X 都免最低存款 额及手續費,

中銀d 職員都話低於一萬要手續費
作者: fe_charlene    時間: 29-5-2015 19:45
Alex2233 發表於 29-5-2015 14:29

頒令後都唔知邊間可 ...

頒領後開創興囉,開戶口10蚊就得,又有簿仔, 又吾洗最低結餘幾多幾多, 又有銀行卡
作者: masaki    時間: 29-5-2015 22:53
我痕生, 無最低存款WOR
但無簿仔, 得E-STATEMENT + EBANKING
全程用ETC, 可以EPS
但如果你要TELLER提款,
每個TRANSACTION要收20蚊

如果要有最低存款, 係一個月最少要有5000 - 10000
否則會每個月收HC: 50.00
MAYBE主因係用到電話理財
作者: ireneeneri    時間: 30-5-2015 13:18
我係恆x開,當時我係宣誓前去開,我開個隻係得eps,唔使keep 5000元,但都不能一0蚊因會close户口
作者: kumiko1030    時間: 30-5-2015 13:58
我爭痕生20個,我宜家兼職糧又照出,綜援又照攞
作者: fe_charlene    時間: 30-5-2015 15:32
存款、屬於匯X銀行的強積金存款結餘、保險存款及其它外匯投資存款, 所有款項超過港幣10,000元或以上,即可獲豁免低額結存服務費

SO匯X銀行,你有無MPF放係佢到?

有咪開個明X理財戶口

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3