破產聯盟

標題: 求高人指點 [打印本頁]

作者: ckca9023    時間: 26-5-2015 11:51
標題: 求高人指點
有幾個問題想問清楚
1.破產後假如我有工番,人工扣除基本生活開支後的錢,破產署是會把錢比政府,還是還番比我的債權人?
2.假如我一開始是因為失業而破產,當時欠款30萬,在頒布破產令後一年找到新工作,而新工作有月薪有30000元,我單身,假設佢每個月批10000生活費比我,我仲有3年破產期,每個月比佢扣20000,300000除20000等於15個月,我是否能在15個月後解除破產?還是要還足餘下三年時間?
3.假設我有新工作月薪30000,今次是首次破產,我可與我破產前的債權人達成協議,令佢地不反對我提早申請解除破產令,以換取在解除後還款給他們吧?
4.破產期內進修的費用可以計入生活費嗎?

謝謝,求各路高人回答,感激萬分

作者: ckca9023    時間: 26-5-2015 11:56
不好意思發錯區
作者: admin    時間: 26-5-2015 13:00
有幾個問題想問清楚
1.破產後假如我有工番,人工扣除基本生活開支後的錢,破產署是會把錢比政府,還是還番比我的債權人?
其實你擔心乜野?
比政府先,再比銀行,再比其他債仔。你擔心債主收唔到錢?
一般都係咁!

2.假如我一開始是因為失業而破產,當時欠款30萬,在頒布破產令後一年找到新工作,而新工作有月薪有30000元,我單身,假設佢每個月批10000生活費比我,我仲有3年破產期,每個月比佢扣20000,300000除20000等於15個月,我是否能在15個月後解除破產?還是要還足餘下三年時間?

你未計手績費,行政,律C,利息等等費用!當所有欠款同其他雜費清還,你去解破,因為無債主,咁有邊個可以反對你解破?

3.假設我有新工作月薪30000,今次是首次破產,我可與我破產前的債權人達成協議,令佢地不反對我提早申請解除破產令,以換取在解除後還款給他們吧?

理論上可以。實際上,我諗唔會有人理你。如果李生肯同你做擔保例外。不過你要計埋各種不同費用先!

4.破產期內進修的費用可以計入生活費嗎?

睇下係乜!

謝謝,求各路高人回答,感激萬分

作者: flypig    時間: 26-5-2015 13:49
2,我是否能在15個月後解除破產?還是要還足餘下三年時間?
A 有利息,會起釘
B 聞說破署與外判會收佣15%
C 提早解破,聞說外判有bonus
D 有手續費
E 提早解破,要上庭。要排期。俾堂費同律師費
作者: flypig    時間: 26-5-2015 13:51
4 進修??
通常唔得。但某d進修項目,可能有得傾。視乎外判主任決定
作者: flypig    時間: 26-5-2015 13:57
3 除非一筆過科水,唔係人地唔得閒騷你。
老破後,不能直接搵債主,係都聯絡主任外判。個別談判,可能要通過律師。最大問題,在於極少人咁做。銀行要再assign人,麻煩。條數又唔大。而且,如果你將來被炒,又要煩多次。結論係 食少多覺訓。。

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3