破產聯盟

標題: 想6月1號自己去搞破產,不過想問問大家意見 [打印本頁]

作者: alalfred913    時間: 21-5-2015 23:18
標題: 想6月1號自己去搞破產,不過想問問大家意見
其實件事係咁既
之前爭落安x財仔
三月頭供款找左一半
到大約20/3佢地將條數掟左比收數公司
要我一筆清晒加埋30%收數費
加埋要成30萬

咁我4月中就諗住搵大記財仔幫手
借錢清左安記條數
點知佢只批到十萬
當中8萬係用來清左另一間財仔加一張信用咭咭數
現金二萬到手

係呢段時間我一直同安x談判
睇佢肯唔肯收番條數
同埋講30%費用不合理
但最終佢都話會收足全數
下星期尾(月底前會叫收數再聯絡我)

由於條數搞唔掂所以諗住月尾出糧就去搞破產
自己搞因為要盡快出到case編號免得收數搞事

現小弟有問題想請教大家:

1)借完錢仲要有現金到手,短短一個月就去破產,會唔會好難成功? 而又會唔會被大記財仔告?(我借錢時所有資料同欠債如實申報的)

2) 從申請一日,到頒令解凍戶口要預幾耐? 係咪至少要預個半月,即係至少有一期糧(6月尾那份)拎唔到?  因為本身公司要轉出糧戶口未必咁容易

3) 我個case係咪好大機會外判? 因平時都有買下馬,會唔會抽秤我之前d錢點樣無左?(輸左)

望大家幫幫忙解答 thanks
作者: flypig    時間: 21-5-2015 23:26

1 唔會。不過你要好好解釋。2 申破到頒令4-6星期左右。一申破,即有檔案no. 一線會停。點出糧?請爬文,去google search type:
site:hkiva.org Heihei
絲打舊文有齊你要的野,一篇篇睇吧
3 賭馬輸錢無問題。最好戶口投注,證明輸哂。
Btw,打工輸哂無問題,但如果你開公司,去賭輸哂就可能違法。

作者: alalfred913    時間: 22-5-2015 00:06
多謝解答
作者: alalfred913    時間: 22-5-2015 00:07
我都係打工仔,唔係老闆
作者: tamura63    時間: 22-5-2015 03:54
一個月都未過就交收數咁快??
作者: flypig    時間: 22-5-2015 09:33
tamura63 發表於 22-5-2015 03:54

咁做本來有問題,但因為條數 大部份用左 數 COME 數,通常唔會質疑.再俾人盤下,有合理解釋即可.
即原來諗住供落去,點知.......

淨低兩雞都會俾人問用左去邊...生活費+賭輸了+還卡數 即可.
作者: alalfred913    時間: 22-5-2015 09:43
tamura63 發表於 22-5-2015 03:54

係呀, 前後20日都無
仲要係$9600一期, 我已交左$6000
作者: alalfred913    時間: 22-5-2015 14:11
仲有兩個小小問題
我去申破那日
要填每間財仔欠幾多錢

1) 咁係咪早一日打去財仔問現時結餘係幾錢便可?
你知啦, 佢個D金額, 可以日日變動少少, 或者同你講只係一個約數
我怕填左個數, 到時同實際數字有小小出入, 會彈番轉頭

2) 其中一張信用咭, 之前交左去收數, 所以佢有6千幾蚊收數費; 而我現時已經找晒筆咭數本金,
早兩日銀行封信係咁寫的:

VISA CARD NO. XXXXXXXXXX
Collection Fee $6,224.03

咁我申報時係咪照填6224.03呢個數?
我有疑問因為呢個只係佢地單方面的所謂"收數費"
根本唔係咩本金或利息之類

3) 已經取消左既銀行戶口, 當日使唔使申報?
作者: hohochi    時間: 22-5-2015 15:07
alalfred913 發表於 22-5-2015 14:11
仲有兩個小小問題
我去申破那日
要填每間財仔欠幾多錢

1.填你所知架約數都可以
2.果六千照填落去無壞
3.取消左就唔洗申報
作者: flypig    時間: 22-5-2015 15:10
alalfred913 發表於 22-5-2015 14:11
仲有兩個小小問題
我去申破那日
要填每間財仔欠幾多錢

1 我怕填左個數, 到時同實際數字有小小出入, 會彈番轉頭
我同你一樣,係破前一日再去問.但事實上,填最近STATEMENT 亦無問題的.
原因係,由申破都頒令,條數仲增加緊.所以我見外判,見佢仲係度 REVISE 緊一個新數字.
2) 咁我申報時係咪照填6224.03呢個數?
照填喇.填左4年後一定 WRITE OFF..唔填4年後佢有權再追.
咁你填唔填呢??

3) 已經取消左既銀行戶口, 當日使唔使申報?

申破前取消的戶口係不用申報.除非佢問你.....
BTW,,請 保留/多印 BANK STATEMENT,包括已取消的戶口.
特別係好多 TRANSACTION 的戶口....
作者: ken2542de    時間: 22-5-2015 15:38
flypig 發表於 22-5-2015 15:10
1 我怕填左個數, 到時同實際數字有小小出入, 會彈番轉頭
我同你一樣,係破前一日再去問.但事實上,填最近ST ...

我save左綜合月結單13個月落手指比人copy,40幾張.
嘩!收我2.5一張,吾刮佢,今日去買部printer三合一,5佰幾,
自己print仲化算,因黎緊仲有好多野要print同copy
作者: fe_charlene    時間: 22-5-2015 17:40
ken2542de 發表於 22-5-2015 15:38
我save左綜合月結單13個月落手指比人copy,40幾張.
嘩!收我2.5一張,吾刮佢,今日去買部printer三合一,5佰幾 ...

吾拎番公司印
作者: ken2542de    時間: 22-5-2015 18:17
fe_charlene 發表於 22-5-2015 17:40
吾拎番公司印

我已退休啦
作者: fe_charlene    時間: 22-5-2015 19:15
ken2542de 發表於 22-5-2015 18:17
我已退休啦

sad........
無得用盡公司資源
作者: ken2542de    時間: 22-5-2015 19:38
fe_charlene 發表於 22-5-2015 19:15
sad........
無得用盡公司資源

作者: ken2542de    時間: 22-5-2015 19:44
ken2542de 發表於 22-5-2015 19:38

剛剛print完投注記錄54張,比人搞又要佰幾蚊
作者: Guti14    時間: 22-5-2015 21:39
ken2542de 發表於 22-5-2015 19:44
剛剛print完投注記錄54張,比人搞又要佰幾蚊

投注記錄我前後開過3次馬會acc.
點可以check番。。
作者: ken2542de    時間: 22-5-2015 21:46
Guti14 發表於 22-5-2015 21:39
投注記錄我前後開過3次馬會acc.
點可以check番。。

有冇綱上投注
作者: Guti14    時間: 22-5-2015 22:36
ken2542de 發表於 22-5-2015 21:46
有冇綱上投注

有 但之前兩個己經取消左acc..
作者: ken2542de    時間: 22-5-2015 23:01
Guti14 發表於 22-5-2015 22:36
有 但之前兩個己經取消左acc..

有冇save
作者: Guti14    時間: 22-5-2015 23:04
ken2542de 發表於 22-5-2015 23:01
有冇save

無。。。。
作者: ken2542de    時間: 22-5-2015 23:32
最多係查到30日紀錄,以防萬一,我ebank係綜合月結單
其實show晒馬會,儲蓄,股票紀錄,
如果真係要,你問下馬會或出post問破聯DC兄有冇同像樣情況

作者: Alex2233    時間: 22-5-2015 23:47

我同你差唔多,都係就黎申破

我就已經SAVE晒 EBANKING月結單......即係借貸記錄,  找卡數記錄<==>大海碌卡記錄 looping "都有晒....

費是凍結左之後印唔番D記錄....

馬會我就平時賭得好細,都係500~2000左右.....銀行個個月都有過數記錄,基本上每個星期就 500~2000 係同HKJC 交易

只係近1個月前試過一注$20000 走去買3串1,都save埋記錄 (當時澳門輸得好大,想借馬會一注回番10萬8萬.... ),

全部SAVE起黎.....以便不時之需
作者: ken2542de    時間: 22-5-2015 23:54
依D野有備無患好D
作者: flypig    時間: 23-5-2015 00:06
Alex2233 發表於 22-5-2015 23:47
我同你差唔多,都係就黎申破

我就已經SAVE晒 EBANKING月結單......即係借貸記錄,  找卡數記錄大海碌卡記錄  ...

兩雞買3x1??波定馬???邊場??邊隻蓄生定邊隊波??
作者: Alex2233    時間: 23-5-2015 00:17
5月頭某D波
2個瑞超,1個德乙 串左3個盤

豬左....

第日去馬交碌12萬,試過變17,18萬,都係冇走,精光

唔好提.....自從最後一次馬交回來後.....已經冇接觸過賭

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3