破產聯盟

標題: 卡數利息 [打印本頁]

作者: Bankrupt    時間: 11-5-2015 12:03
標題: 卡數利息
2002年欠下信用卡,循環貸款合計 44萬,如果現在一次過清還,本金加利息合共幾多?
煩請師兄解答。心急!
作者: admin    時間: 11-5-2015 12:10
你查下 TU 就知啦
作者: Bankrupt    時間: 11-5-2015 12:15
我問過,要直接聯絡債主。但利息,並不所有債主跟隨法院利息,有冇師兄指點小弟?
作者: flypig    時間: 11-5-2015 12:16
credit card 同 循環貸款 利息相差極遠,呢度無可能答到你.
而銀行用 compound interest 計,一定唔係細數. 起碼7個位喇.
假設 10%,13年都 3.45倍....而credit card 35% 大有bank 在......
13年 35%=49倍.. omg!!! 8個位數字
12年 35%=36倍...... 都係 8位數字!!!!!!!!!!!!!!!!!!
你試下同銀行傾,先要求佢俾個數字你睇下.
再要求減下........如果你俾得起.....

俾唔起.....加入我地 好唔好!!!!

作者: Bankrupt    時間: 11-5-2015 13:23
flypig 發表於 11-5-2015 12:16
credit card 同 循環貸款 利息相差極遠,呢度無可能答到你.
而銀行用 compound interest 計,一定唔係細數.  ...

我查過破產條例,銀行可以跟隨法院利率,或銀行本身利率,以較高為準。法院利率大约浮動於每年 8-11%。
若銀行跟隨自家利率,18-28% 不等。
我想問高人,排除銀行酌情之下,是否 銀行自家利率 凌駕 於法院每年頒布的 利率?

作者: flypig    時間: 11-5-2015 14:08
Bankrupt 發表於 11-5-2015 13:23
我查過破產條例,銀行可以跟隨法院利率,或銀行本身利率,以較高為準。法院利率大约浮動於每年 8-11%。
若 ...

銀行喜歡,收你1成都仲得....
案例好多,可參考 謝XX 珠寶那一位....佢老破3年+,最後好似10%....
另一單新聞又係銀行收 10%....

不過收10%例子唔多...以謝XX 為例,銀行唔收10%,連10%都無埋.而4年老破期將至.....

你所講老破條例,係 破產前定破產後??? 破產前,CREDIT CARD 就收 30%+ 喇.
作者: Bankrupt    時間: 11-5-2015 14:28
flypig 發表於 11-5-2015 14:08
銀行喜歡,收你1成都仲得....
案例好多,可參考 謝XX 珠寶那一位....佢老破3年+,最後好似10%....
另一單新 ...

44萬全是銀行卡數,大概要幾多錢先可以還晒。相隔12年。
作者: flypig    時間: 11-5-2015 15:21
人地收足,前面計左,8位數字。

作者: flypig    時間: 11-5-2015 15:30
若銀行跟隨自家利率,18-28% 不等。排除銀行酌情之下,是否 銀行自家利率 凌駕 於法院每年頒布的 利率?
作者: hohochi    時間: 11-5-2015 16:33
過左十幾年 唔係有時效條例?
作者: Bankrupt    時間: 11-5-2015 20:32
flypig 發表於 11-5-2015 15:21
人地收足,前面計左,8位數字。

冇可能8位數字
作者: Bankrupt    時間: 11-5-2015 20:46
flypig 發表於 11-5-2015 15:30
若 ...

想問: 法定上限 是幾多 ? 60% ?
作者: flypig    時間: 11-5-2015 21:05
Yes...放債人收取息率不得高於60%法定上限
世界奇跡之一,就係 compound interest....

照計: 1.6 的12次方 x 440k...對我黎講係天文數字。
1.35的12次方 x 440k..都已經係8個位
作者: Bankrupt    時間: 12-5-2015 02:10
flypig 發表於 11-5-2015 21:05
Yes...放債人收取息率不得高於60%法定上限
世界奇跡之一,就係 compound interest....

是否 銀行,財務公司有權收取最高年利率60% ?
我問過銀行,在破產令頒布日起計(2003年),以單式計算利息,不是複式。
何解,有一些銀行採用 court rate, 而有一些銀行採用 自家利息率 (24-60%) ?
作者: new    時間: 12-5-2015 02:22
樓主是否停還款項一段時間?
作者: Bankrupt    時間: 12-5-2015 07:32
new 發表於 12-5-2015 02:22
樓主是否停還款項一段時間?

物業被釘,需要申請 廢止破產令。
作者: Bankrupt    時間: 12-5-2015 07:58
Bankrupt 發表於 12-5-2015 07:32
物業被釘,需要申請 廢止破產令。

信用卡利息是否設有上限?

認可機構獲豁免遵守《放債人條例》(第163章),讓其可以自由釐定利率。然而,根據《銀行營運守則》(PDF 檔案, 305KB),認可機構不應向客戶收取敲詐性的利率。若認可機構收取按業內公會的有關指引所列的方法計算所得的年利率,超過根據《放債人條例》被假定為屬於敲詐性的利率水平(目前是48厘),有關認可機構應有充分理據解釋此等高利率並非不合理或不公平。除非出現非常特殊的金融狀況,按此方法計算的年利率不應超過《放債人條例》所定的法定上限(目前是60厘)。

作者: Bankrupt    時間: 12-5-2015 08:13
Bankrupt 發表於 12-5-2015 07:58
信用卡利息是否設有上限?

認可機構獲豁免遵守《放債人條例》(第163章),讓其可以自由釐定利率。然而 ...

希望有高人指點小弟:
03年老破,07解破。當初03年欠44萬,(其中32萬是銀行信用卡,12萬是銀行貸款)
問過所有債主,由03年破產令頒佈日子計起,至今已有12年,單式 利率計算。

請高人指點小弟,小弟盡力向所有銀行債主講數,大概要幾多錢找數。
作者: flypig    時間: 12-5-2015 08:47
Bankrupt 發表於 12-5-2015 02:10
是否 銀行,財務公司有權收取最高年利率60% ?
我問過銀行,在破產令頒布日起計(2003年),以單式計算利息 ...

每間銀行 處理不一.有銀行唔收利息添.
http://hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=12424
但你要留意,個案朋友父親的物業在海外,只有50%業權.銀行唔收順D,隨時有排搞.

另外,有唔少個案 因由 外判負責. 為左收到盡,結果逼事主賣樓.

如果你係主任跟.恭喜你!!! 至於人地收幾多,呢度幫你唔到.因為 世上無一個一樣的收費而且差異可以極大!!!!!
就個案可見,有間唔收利息,一間DOUBLE...一間 4.5倍.

呢D 數,你去傾傾吧!!
GOOD LUCK!!!

作者: flypig    時間: 12-5-2015 08:51
個案 UPDATE
http://hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=12665
作者: admin    時間: 12-5-2015 09:02
唔明了。

07 解破。重有咩債?乜都 reset 啦。基本上你已經無欠債。

重有,你層樓已經唔係你。就算還左,層樓都唔係你。銀行無咁好人。你自已小心。怕你錢還左,層樓都唔係你。

你不如自已計下層樓值幾錢啦。呢樣實際好多。
作者: Bankrupt    時間: 12-5-2015 10:05
flypig 發表於 12-5-2015 08:51
個案 UPDATE
http://hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=12665

非常多謝 flypig 師兄 寶貴的資料。
案例中,單以債主方面計算,欠24萬,經過講數後,最後還35萬多少少, 更難得,就係其中18萬大數,銀行完全唔收利息。
整體來說,案例中,12年,以大約4%年利率計算,天大喜事。遠遠低於法院利率。
希望,幸運之神,降臨在我身上。
作者: flypig    時間: 12-5-2015 10:59
Bankrupt 發表於 12-5-2015 10:05
非常多謝 flypig 師兄 寶貴的資料。
案例中,單以債主方面計算,欠24萬,經過講數後,最後還35萬多少少,  ...

我想法:
1 一般欠債應用 複利.複利率先可以反映到 INFLATION , 及 銀行應收利息.
2 破完再還俾銀行,複利 與否根本不是重點. 重點係 銀行的 POLICY.
3 銀行 POLICY,亦隨住時間,人事變遷而變.
亦隨住 應收數的難易而變.
你去傾,傾到幾多就幾多.... 唔容易有 GUIDELINE.

最後, 祝你好運,與及 請將進程寫番黎...方便後來者.

THANKS!
作者: admin    時間: 12-5-2015 11:37
flypig 發表於 12-5-2015 10:59
我想法:
1 一般欠債應用 複利.複利率先可以反映到 INFLATION , 及 銀行應收利息.
2 破完再還俾銀行,複利  ...

無理由。欠債已經 reset,銀行一定要將剩下的數 bad debt 左。

無可能再計利息。呢樣遣返會計同銀行守則。

銀行最多可以追到個時剩下的債。

不過樓已經係破署的,所以呢兩樣野無大關系!
作者: Bankrupt    時間: 12-5-2015 11:50
admin 發表於 12-5-2015 11:37
無理由。欠債已經 reset,銀行一定要將剩下的數 bad debt 左。

無可能再計利息。呢樣遣返會計同銀行守則 ...

案例中,18萬大數,完全唔收利息,已經是天大喜事。
欠24,12年後,還35.5,對債務人是好消息,平均4%利息率。

在我的case, 12年前,欠其中一間XX 銀行 10粒,現在要40粒。

精神上折磨很大。
作者: flypig    時間: 12-5-2015 12:41
admin 發表於 12-5-2015 11:37

無可能再計利息。呢樣遣返會計同銀行守則 ...

有趣的問題:
1 理論上業權已屬破署,如果以前案例,外判通常逼 債仔 賣樓還債.
因為 樓價愈高,佢地 抽 佣的...
2 但呢度幾個版友個案,係 破署跟就有得傾.
破署 叫 佢地 搵債權人.傾到就唔駛賣樓....
由於無GUIDELINE 可言,債權人叫價分野好大....
作者: Bankrupt    時間: 12-5-2015 13:24
flypig 發表於 12-5-2015 12:41
有趣的問題:
1 理論上業權已屬破署,如果以前案例,外判通常逼 債仔 賣樓還債.
因為 樓價愈高,佢地 抽 佣的 ...

yes,  這12年,是主任一直跟進。
如果,完全免息清還,44萬就可以完全清數。
最壞打算,要超過一百萬找數。
主任跟進會更好。
從 motorola v 仔, nokia 3210 時代,直到 iphone 時代,那一種心驚膽跳的日子,不容易渡過。

作者: Bankrupt    時間: 12-5-2015 13:28
Bankrupt 發表於 12-5-2015 13:24
最壞打算,要超過一百萬找數 ...

我十分後悔當初,買了許多世界名錶,導致今日地步。
唯有,盡力和所有銀行債權人商量。
作者: flypig    時間: 12-5-2015 16:48
Bankrupt 發表於 12-5-2015 13:28
我十分後悔當初,買了許多世界名錶,導致今日地步。
唯有,盡力和所有銀行債權人商量。 ...

無升值咩?????
應該賺唔少!!!
作者: flypig    時間: 12-5-2015 16:51
Bankrupt 發表於 12-5-2015 13:24
最壞打算,要超過一百萬找數 ...

你欠邊幾間 BANK???
BTW,我估.....
財仔,幫人,日本仔 都會大斬一筆....
一線銀行 會收息.但有制度...
一D中型的銀行就 亂Q黎,可能收好少或者 好多... 但點都唔會多得過 財仔.

睇你命水!! GOOD LUCK!!!
作者: Bankrupt    時間: 12-5-2015 17:48
flypig 發表於 12-5-2015 16:48
無升值咩?????
應該賺唔少!!!

當年沉迷在 ROLEX Daytona 16520 & 116520, Datejust 16233 MOP, PANERAI 谮水錶。
又買又賣又換型號,損失非常慘重。
我已經冇戴錶超過12年。
作者: Bankrupt    時間: 12-5-2015 17:58
flypig 發表於 12-5-2015 16:51
你欠邊幾間 BANK???
BTW,我估.....
財仔,幫人,日本仔 都會大斬一筆....

HSXX, AX, DXX, CITX, AXX, HAXX SEXX, DXX SXXX, CHARXXXXX,
作者: flypig    時間: 12-5-2015 21:00
喂!!睇落都係大銀行。點都比財仔好!!
作者: flypig    時間: 12-5-2015 21:02
不過咁,你咁多債權人都幾煩。
Pls keep us posted.
作者: Bankrupt    時間: 12-5-2015 22:57
flypig 發表於 12-5-2015 21:02
不過咁,你咁多債權人都幾煩。
Pls keep us posted.

非常高難度。
心境已經疲倦 !!
作者: flypig    時間: 12-5-2015 23:06
我理解,你可以委託專業人士或者非專業人士逐間傾。
前者,有牌6c/會計師。
後者策劃公司/顧問。。。但我對後者無信心!!前者都係問番幾間專做老破的6c樓制唔制較好。

但如果無錢,自己搞分別不大。
作者: Bankrupt    時間: 13-5-2015 23:31
flypig 發表於 12-5-2015 23:06
我理解,你可以委託專業人士或者非專業人士逐間傾。
前者,有牌6c/會計師。
後者策劃公司/顧問。。。但我對 ...

初步聯絡過所有債主,欠44萬,12年之後,要還110萬。
作者: kumiko1030    時間: 14-5-2015 04:20
其實點解要還錢........
作者: flypig    時間: 14-5-2015 05:21
Bankrupt 發表於 13-5-2015 23:31

Good!!!!層樓升左值,都算有數。如果俾外判跟,渣都無。賣硬!!
作者: flypig    時間: 14-5-2015 05:22
Bankrupt 發表於 13-5-2015 23:31

Good!!!!層樓升左值,都算有數。如果俾外判跟,渣都無。賣硬!!
作者: flypig    時間: 14-5-2015 05:23
kumiko1030 發表於 14-5-2015 04:20
其實點解要還錢........

因為有層樓。講得掂債主,當提早解破,層樓可保
作者: Bankrupt    時間: 14-5-2015 07:37
flypig 發表於 14-5-2015 05:23
因為有層樓。講得掂債主,當提早解破,層樓可保

yes, 如果被外判跟,一定要被迫賣樓,或且 以市場價錢買回,還清所有債項後,剩下的錢是自己。
作者: flypig    時間: 14-5-2015 10:24
Bankrupt 發表於 14-5-2015 07:37
yes, 如果被外判跟,一定要被迫賣樓,或且 以市場價錢買回,還清所有債項後,剩下的錢是自己。 ...

賣樓過程,唔見一大截手續費. 地產佣金,外判的佣金等等,十分之溶!!!!
作者: Bankrupt    時間: 14-5-2015 23:32
flypig 發表於 14-5-2015 10:24
賣樓過程,唔見一大截手續費. 地產佣金,外判的佣金等等,十分之溶!!!!

經過一番協商,有三間,可以減三分之一利息,有一間只收6年利息,有二間只收少少利息,有一間唔收利息.
總結,欠44萬,12年之後,要 79.5萬 付清所有債主。
作者: flypig    時間: 14-5-2015 23:54
Bankrupt 發表於 14-5-2015 23:32
經過一番協商,有三間,可以減三分之一利息,有一間只收6年利息,有二間只收少少利息,有一間唔收利息.
...

恭喜恭喜!!!
作者: kumiko1030    時間: 15-5-2015 03:05
Bankrupt 發表於 14-5-2015 23:32
...

咁咪要賣咗層樓?住邊
作者: Bankrupt    時間: 15-5-2015 07:59
kumiko1030 發表於 15-5-2015 03:05
咁咪要賣咗層樓?住邊

50% 業權值180萬,所以不會以出售物業抵債,只能夠問人借79.5萬,還給債主。
作者: flypig    時間: 15-5-2015 14:12
Bankrupt 發表於 15-5-2015 07:59
50% 業權值180萬,所以不會以出售物業抵債,只能夠問人借79.5萬,還給債主。 ...

CHING, 順便問下,你在那4年,
1 有無清還欠款??
2 如果有,破署事後應有報告,還左幾幾多(即扣利息+手續費)有無印象?

作者: Bankrupt    時間: 15-5-2015 16:05
flypig 發表於 15-5-2015 14:12
CHING, 順便問下,你在那4年,
1 有無清還欠款??
2 如果有,破署事後應有報告,還左幾幾多(即扣利息+手續費) ...

其實,我有幾年失業,其他日子,月入只不過7k 左右。
作者: amy126    時間: 15-5-2015 16:40
加油啦! 我屋企情況都係有層樓既問題, 所以要處理.

我屋企都係靠律師同銀行傾, 師兄你無欠財仔錢已經係好好, 我阿爸欠財仔(亞xx合), 欠佢2萬, 佢地用44%計息開價13萬, 之後叫律師出封信希望減半, 但過左一個月都唔理我地, 之後再出信, 佢先肯減1/3利息, 最後還9萬, 銀行就多數用8%計, HSXX就唔肯減, x打就息都唔收。

宜家等排期, 一開始主任打黎叫我地同債權人傾傾, 睇可唔可以還哂d錢佢, 申請廢止破產令, 之後拎返層樓, 但佢提我地話要等官判, 唔係一定得.
我地今日收到律師消息, 排期2個月後上庭, 律師就話成件事 Depends on 破署份report同個官既想法, 所以我覺得, 還哂錢, 而破署亦都想 close file, 所以應該唔會留難我地, 希望我既諗法無錯啦, 仲有2個月時間, 等待真係好折磨人!

加油!!
作者: flypig    時間: 15-5-2015 16:41
Bankrupt 發表於 15-5-2015 16:05
其實,我有幾年失業,其他日子,月入只不過7k 左右。

Excellent!!!

以後師兄個案就可以做 GUIDE LINE 了.....

THANKS!!!
作者: Bankrupt    時間: 15-5-2015 17:30
amy126 發表於 15-5-2015 16:40
加油啦! 我屋企情況都係有層樓既問題, 所以要處理.

我屋企都係靠律師同銀行傾, 師兄你無欠財仔錢已經係好 ...

yes, 渣X , AX , 星X  都近乎唔收利息。HSXX 企硬, 而 中國XX,  大X,  花X  肯減 三分之一利息。
其中二間,採用自家政策,分别用 24% 和 28% 計算, 盡晒力,只能夠減去 三分之一利息。

經歷這一次慘痛教訓,以後,唔會再用信用卡。
永遠不會借貸。
作者: Alex2233    時間: 15-5-2015 23:56
雪球黎架WO....點解當初唔老破?
作者: hohochi    時間: 16-5-2015 11:13
Alex2233 發表於 15-5-2015 23:56
雪球黎架WO....點解當初唔老破?

樓主就係老破左,因為有層樓講得掂,先可以保住層樓
作者: Bankrupt    時間: 16-5-2015 11:23
hohochi 發表於 16-5-2015 11:13
樓主就係老破左,因為有層樓講得掂,先可以保住層樓

yes, 唯有向朋友,家人借79萬找清所有卡數,貸款, 還未包括 OR 和 律師費。
更加要希望 OR 報告是沒有問題。

作者: hohochi    時間: 16-5-2015 11:35
Bankrupt 發表於 16-5-2015 11:23
yes, 唯有向朋友,家人借79萬找清所有卡數,貸款, 還未包括 OR 和 律師費。
更加要希望 OR 報告是沒有問 ...

祝你順利解決
作者: Bankrupt    時間: 16-5-2015 14:49
hohochi 發表於 16-5-2015 11:35
祝你順利解決

Thanks. 我一生之中,最慘痛的經歷。
就算我贏得六合彩,我也不會再申請信用卡。
作者: Alex2233    時間: 16-5-2015 19:25
即係我冇樓冇車,百無

4年後唔會比人迫還架可?
作者: Bankrupt    時間: 16-5-2015 23:18
Alex2233 發表於 16-5-2015 19:25
即係我冇樓冇車,百無

4年後唔會比人迫還架可?

當年,沉迷在世界名錶,daytona, 走火入魔,搞到我最後破產。
我也有一個心願,日後,要儲錢買一隻 Rolex 116523
這些年來,我沒有戴過一隻腕錶。
作者: admin    時間: 18-5-2015 09:22
已加入破產需知
作者: Bankrupt    時間: 18-5-2015 13:12
admin 發表於 18-5-2015 09:22
已加入破產需知

Thanks. 勸導各位,如有物業在手,申請破產之前,要三思。
作者: wkchoy9631    時間: 24-5-2015 20:38
我也是有層樓既問題,看了樓主的情況我已知約數幾多,Thanks
作者: Bankrupt    時間: 24-5-2015 23:34
wkchoy9631 發表於 24-5-2015 20:38
我也是有層樓既問題,看了樓主的情況我已知約數幾多,Thanks

我委托律師去辦理 廢止破產令。
所有卡數貸款,44萬,12年後,一共要79萬5千找清全數。(經過多番努力和債主講數)。
另加 OR 暫定雜費1萬(已俾), 還未計律師費。
所以,有物業破產者,一定要盡快解決這問題。
作者: wkchoy9631    時間: 25-5-2015 19:38
律師話還清錢後可辦理廢止破產令,當從未破產過不知是否真的?
作者: Bankrupt    時間: 25-5-2015 23:00
wkchoy9631 發表於 25-5-2015 19:38
律師話還清錢後可辦理廢止破產令,當從未破產過不知是否真的?

還清所有債項後,排期上法院,等法官裁決,關鍵性是OR的報告給法官和律師。
作者: amy126    時間: 1-6-2015 12:15
律師同我講上星期登左Gazette, 我上去睇過, 連同我屋企case, 有3單都係做廢止破產令既Gazette, 破署好努力close file.
作者: Bankrupt    時間: 1-6-2015 13:36
amy126 發表於 1-6-2015 12:15
律師同我講上星期登左Gazette, 我上去睇過, 連同我屋企case, 有3單都係做廢止破產令既Gazette, 破署好努力c ...

OR主任工作量非常大。
慶幸,這12年來,全部都是主任跟我嘅case, 共有4位主任經手。
有少少幸運之神照顧。

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3