破產聯盟

標題: 岩岩破完產’主任派彩’結果令人失望 [打印本頁]

作者: princeyeung    時間: 7-5-2015 01:37
標題: 岩岩破完產’主任派彩’結果令人失望
得五千幾蚊’失緊業’老豆老母又要養’岩岩搵到份工’做左半個月出糧要戶口’主任問我有冇糧單’數都過唔到’公司唔肯出支票比我’點比到糧單我’仲問我有冇合約’邊間公司唔係做夠三個月先簽約嫁’’甘主任就要求我叫僱主寫封証明書’我僱主又玩9我’要求個主任寫信話要咩文件咩資料’’我問返主任’又話冇責任幫我寫’個主任係咪好憎我’迫人走上絕路?有冇得反博個派彩結果’定係我個時冇工作收入’先派得甘低?
作者: new    時間: 7-5-2015 02:03
你比主任個陣時,如果係報失業就會批出這個數。(如果係失緊業就算多架啦)張紙註明你目前未有就業...
當未有工作緊係唔可以供養父母喇!
你要找主任同佢講話要找到工,要再傾生活費。因為有工同無工作基本支出都差好遠架!
P.S.生活費一定有得傾!!
不過係架,你無糧單咁,又無支票...主任好難出信開戶口! 我係做散工無合約及糧單, 外判就叫出支票就即跟。如果唔係出現金﹑現金支票,到時報番上去,佢就再幫我計番個支出!
作者: princeyeung    時間: 7-5-2015 02:08
之前我都返散出現金’想收入穩定d咪轉下長工’點知麻煩多多’最敗我間公司冇糧單同支票出比我,要都等成個月’冇錢返工開支’兩邊左右為難’
作者: princeyeung    時間: 7-5-2015 02:10
幸好同請住我食一個月飯’唔係真係好容易唸丫路
作者: new    時間: 7-5-2015 02:16
你真係試吓再問一問你僱主,幫你寫張紙,話你現在開始係度工作, 印番個公司印 試吓得唔得?
作者: princeyeung    時間: 7-5-2015 02:22
我叫左我上司幫我處理緊嫁啦’不過人事部做野真係慢到嘔’唔知搞幾耐
作者: new    時間: 7-5-2015 02:26
堅持!!初初呢段時間最難適應!!加油!
作者: hohochi    時間: 7-5-2015 15:25
試下問埋主任最差情況宣誓紙受唔受
作者: iykkymasui    時間: 7-5-2015 15:54
直接啲轉過第2份長工

因為有時啲主任好睇證明, 你咩都冇既事後係好難搞, 由其遇到麻煩老闆

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3