破產聯盟

標題: 申破?IVA?申破會去信雇主? [打印本頁]

作者: kmdly    時間: 24-3-2015 01:44
標題: 申破?IVA?申破會去信雇主?
爬左少少文,見到有唔少師兄講過話會有信去到雇主度講關於MPF/花紅/bonus之類問題
其實封信係咪一定會出呢?
因為唔想比屋企朋友同公司知,收信地址都仲有得報郵局,但如果MPF個d寄去公司就好麻煩

其實而家都煩緊到底直接申破定IVA
差2間銀行PL同卡數大概52萬月入萬6...而家還PL同min pay都差不多已經去晒成份糧
自己想就緊係想IVA,以後日子省住用錢都可以捱得住,自由度又大d,但一諗到要咩住筆債咁多年好驚中間有起咩事上黎要用錢/還唔到結果又係要破產
不過會計事務所話咁岩我個d間申請IVA都要照還錢,計埋一堆手續費都唔知點捱頭個3-6個月
係咪申請IVA期間還款數目一定無得傾?

有諗過乾脆申破,一諗到破產永久會有底,限制變相又多d又好15 16
但時間真係短d息又還少d

真係好煩,有無師兄師姐可以比比意見?

作者: MITKAN    時間: 24-3-2015 04:30
根據你月入及欠債情況,似乎破產比較合適,
另外提一提,你提及的會計事務所小心是坊間黑店,
因為做IVA你可以同銀行直接講,無需假手於人。
做破產可以自己做,費用1萬樓下;
或者搵律師做,所有費用合共1萬5千樓下。
如果真的需要任何服務,(雖然個人覺得完全無需要光顧任何會計事務所/財務顧問)
簽任何合約前緊記看清條款及收費(顧問費,手續費,中介費等),切勿相信任何口頭承諾,
建議與朋友/家人多加商量和考慮才作決定和簽約,否則最後蝕底的往往是消費者。
作者: cc4321    時間: 24-3-2015 09:30
破產定重組第三者好難同你決定,你都權衡過利弊,邊一個對你影響最少就跟邊個去做,唔好再拖
作者: jimmykerr    時間: 24-3-2015 11:08
我情況同樓主差不多,已拖了成個月。。。查左成個月資料,欠2間銀行是做吾到idrp。。。。但可向欠債銀行各別申請債務重組。。。最好結果係,銀行肯做,你要還5一7年,每月還10000左右,但不用破產,不用受限制,只是不能用信用卡。
壞結果係,銀行評估過後,不受理。咁你就只可以破地獄,排除所有困難,直接面對,忍辱負重4年,又係一條好漢。
我覺得就難面對既吾係自己,係身邊人,令多少人為你而失望。。。但日子總要過,請勇敢面對,共勉之。
作者: VIVIA    時間: 3-4-2015 02:40
我都好驚會比僱主知道自己申請破產 希望唔會搞到佢地啦 我又唔係返份有佣金既工

作者: VIVIA    時間: 3-4-2015 02:42
jimmykerr 發表於 24-3-2015 11:08
我情況同樓主差不多,已拖了成個月。。。查左成個月資料,欠2間銀行是做吾到idrp。。。。但可向欠債銀行各 ...

我都查左好多資料, 今日仲同律師傾過

其實有幾多成成數銀行接受同你做DRP/IVA , 你要了解清楚, 畢竟做都要花錢, 另外, 做到一排供供下你如果又冇能力供到, 咪又要破, 仲晒左失去既金錢 失去既時間?

所以今日我都係決定申破
作者: Heihei    時間: 3-4-2015 07:24
1.我個外判好好,叫我寫一封比佢地要求佢地唔女通知顧主,但如果你呢4年守行為岀古惑佢都有權向你顧主作岀調查 。
2. 千其唔好信個d要你比4-10萬蚊話幫你搞破產跟足你4年個d所謂會計師顧問,律師都係15000-20000,價格要睇下你有無物業、有無公司、有無車而定。
3. 破產係有好多後遺症,但最大問題係你而家應唔應付得到。有無揾你而家個d銀行傾下年期可唔可以攤長d年期?如果你期期都有還應該無問題,係佢地個角度你攤長還終好過你破咗產,不過破產都唔係唔洗還錢的,我扣埋MPF得11000欠30萬,破咗每月扣除基本支岀都要還1200。破產真係好多後謂症,要唸下自己承唔承受得起。
因為唔知你背景有物業?有無車?有無家庭等…建議你搵律師傾下
作者: 197825    時間: 7-4-2015 05:10
VIVIA 發表於 3-4-2015 02:40
我都好驚會比僱主知道自己申請破產 希望唔會搞到佢地啦 我又唔係返份有佣金既工
...

我破果時都好似你咁
怕比老闆知道
之後我好老實咁同老闆傾左半粒中,我老闆當時話借錢比我清左條數
不過我SAYNO啦,怕有排搞,之後老闆都好好人咁幫我將D人工頒左令同埋搞好戶口先AUTOPAY出糧
作者: micehkhk    時間: 7-4-2015 11:34
197825 發表於 7-4-2015 05:10
我破果時都好似你咁
怕比老闆知道
之後我好老實咁同老闆傾左半粒中,我老闆當時話借錢比我清左條數

你老細幾好喎

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3