破產聯盟

標題: 見完委託人...好灰... [打印本頁]

作者: ochk    時間: 17-2-2015 00:03
標題: 見完委託人...好灰...
早前見完委託人(會計師樓仔)... 位小姐好寸咀...
租金,水電煤...因報家人同住... 要除5
供養兩老... 話佢哋有工做, 唔畀

結果計得支出只有六千幾...

之後叫自己補文件畀主任算...依家我仲有咩可以做...

作者: admin    時間: 17-2-2015 09:22
有幾灰?

生活費一家人分擔,有乜問題?

兩老有野做,但係夠唔夠先活?如果夠生活,又有乜問題?

作者: cc4321    時間: 17-2-2015 09:53
你唔係諗住老破就可以唔洗還錢呀
作者: flypig    時間: 17-2-2015 10:10
其實好多版友誤解....
1 以為供養可以寫 一老2-3K,兩老 4-6K. 4老 8-12K
2 同老婆住可照佢 租,水電媒飯 之類.
但目前制度..供養要查家宅.唔係次次批.
而老婆要照顧小孩.家庭需有實際需要,但外判唔鬆手.
只可以次次據理力爭.......甚至搞上法庭等官判....
作者: MITKAN    時間: 17-2-2015 11:44
師兄講得咁,千奇唔好以為老破左就可以嘆世界,
要記得當初係我地差人錢在先,
老破既真正意義在於唔洗再為被追數而煩惱,
可以保障基本既生活,有餘錢係要再還,
將心比己,如果你係債主,你都唔想債仔一句我老破左,就搞到你血本無歸⋯⋯
作者: ochk    時間: 18-2-2015 08:14
其實預左還幾千蚊 ... 沒諗過要還成八千蚊啫

只係對合理支出落差大d, 一齊住又唔畀畀家用 ... 咁屋企實噪 ... 即係迫人搬走啫

講真呀 ... 唔通二千蚊真係夠養老可母咩 ... 都係幫補下啫

頒令後想試返 IVA 都唔得啦可? 依家諗返 ...
應該問多幾間先啱

作者: 先死後生    時間: 18-2-2015 09:19
樓主月入多小?
幾千生活費 又真係小左的
作者: zero774    時間: 21-2-2015 16:11
找份工少d或者失業
作者: 先死後生    時間: 21-2-2015 16:22
千萬不要向下流
這樣會輸掉將來
作者: wingyi1107    時間: 2-3-2015 16:36
邊間外判??
作者: wingyi1107    時間: 2-3-2015 22:58
你人工幾多???
作者: ochk    時間: 3-3-2015 21:26
先死後生 發表於 18-2-2015 09:19
樓主月入多小?
幾千生活費 又真係小左的

出令時剛剛14000
作者: admin    時間: 3-3-2015 23:45
樓主唔貼出生活費詳情,又有邊個可以判定多與小?

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3