破產聯盟

標題: 有關債權人會 [打印本頁]

作者: ireneeneri    時間: 2-2-2015 10:34
標題: 有關債權人會
想請教有無師兄師姐係債權人會議係有債權人代表到架?
我2月6號開,我頭先打左俾主任打聽知道我判俾邊間未

但主任話係債權人要求開,唔係佢地外判俾人做
即係咩意思?係咪即係當日有債權人代表?
如果係會係點情況?同埋要注意啲咩?

一聽到咁更加驚
希望有類似經驗的師兄師姐俾啲意見
感謝

作者: smallcat    時間: 4-2-2015 02:04
--> 債權人封信就有   到既係 外判行既staff

我2月6號開,我頭先打左俾主任打聽知道我判俾邊間未
但主任話係債權人要求開,唔係佢地外判俾人做
即係咩意思?係咪即係當日有債權人代表?
如果係會係點情況?同埋要注意啲咩?

--> 即係你原本比左主任跟, 但債權人唔想你咁舒服, 所以要求判比佢地既外判跟 (律B樓或會計C樓)
只有外判職員, 無債權人代表, 債權人封信就有

無乜注意, 合埋雙眼聽歌等封神榜
作者: smallcat    時間: 4-2-2015 02:05
去債權人會議   自己睇

http://www.hkiva.org/forum.php?m ... &extra=page%3D1
作者: ireneeneri    時間: 4-2-2015 08:08
smallcat 發表於 4-2-2015 02:04
--> 債權人封信就有   到既係 外判行既staff

感謝師兄回覆^_^
因為我見封信話我要接愛訊問同提供資料
所以好驚係債權人當面質我啲錢用左邊之類
作者: roy2014    時間: 4-2-2015 13:16
果次只有委托6C到場初次見下面约下次再见時間 主任是通知是那些債主特别派人照顧你。。 在位上多聽到是財務公司及數一數二大銀行要求開會。。在期間聽到一好有名氣既6C問了二之條問題 1.你家人有無人破產 2,你家人知不知你破產。。
作者: newer    時間: 4-2-2015 23:04
roy2014 發表於 4-2-2015 13:16
果次只有委托6C到場初次見下面约下次再见時間 主任是通知是那些債主特别派人照顧你。。 在位上多聽到是財務 ...

在期間聽到一好有名氣既6C問了二條問題 1.你家人有無人破產 2,你家人知不知你破產。

每个人都要回答 ???
作者: roy2014    時間: 5-2-2015 10:27
newer 發表於 4-2-2015 23:04
在期間聽到一好有名氣既6C問了二條問題 1.你家人有無人破產 2,你家人知不知你破產。

每个人都要回答 ??? ...

外判對话是单獨的。。 不是對全部人。。
只是全部人同一房內,未輪到我坐在位上聽到一些。
说话的是數一數二王大哥(6c),我不是歸王大哥,我的外判比较簡单没問太深入問題。。
作者: flypig    時間: 5-2-2015 16:44
newer 發表於 4-2-2015 23:04

每个人都要回答 ??? ...

1  佢無講有破,但唔肯定.......
2 我無講...佢地有機會估到,但亦可能估唔到...
作者: ireneeneri    時間: 5-2-2015 18:09
多謝咁多位解答^_^
明天上完去會再過來報告

萬分感謝!!
作者: newer    時間: 5-2-2015 22:14
flypig 發表於 5-2-2015 16:44
1  佢無講有破,但唔肯定.......
2 我無講...佢地有機會估到,但亦可能估唔到... ...

當面問  唔講都得
作者: flypig    時間: 6-2-2015 00:20
你無講,但難保屋企人估唔到。所以真係唔知。
而你屋企人無講,你又點知佢地有無破??
呢d野根本唔應該問,遇到一條寸友,答關你咩事?
或者同我破產有咩關係??佢真係企係度
作者: ireneeneri    時間: 6-2-2015 11:24
依家到左了係度等緊
好緊張
作者: ireneeneri    時間: 6-2-2015 13:05
開完啦如我所料仰俾左石石外判
(今日大概有十二個人,其中三個判俾李+周,其餘全部石石)

今日都等左幾耐,我仲要最後一個,嚇死
係獅子同埋兄弟要求開
職員話大約三至四個月先會再約傾生活費

希望一切順利了
感謝各位之前不厭其煩解答問題
作者: roy2014    時間: 6-2-2015 13:14
ireneeneri 發表於 6-2-2015 13:05
開完啦如我所料仰俾左石石外判
(今日大概有十二個人,其中三個判俾李+周,其餘全部石石)

又係依兩間。。外判多歸石石及李xx吧
相信石石員工既問題較獨到。。。
作者: ireneeneri    時間: 6-2-2015 13:27
roy2014 發表於 6-2-2015 13:14
又係依兩間。。外判多歸石石及李xx吧
相信石石員工既問題較獨到。。。

大約問左以下問題

最近有無買賣物業或車
住緊個度係租定物業,同邊個住
最近有無開公司

反而無問我家人知唔知
但我有反問可否唔通知公司
佢話除非搵唔到我,否則無咩特別都唔會通知公司

今日都聽到有入同石石外判嘈生活費
反俾人話佢月入一萬但寫萬八支出
當中有買煙支出
俾職員插到傻
所以真係月入同你報的生活費真係不能差太遠

作者: smallcat    時間: 6-2-2015 13:37
ireneeneri 發表於 6-2-2015 13:27
大約問左以下問題

最近有無買賣物業或車

個位師兄買煙都當支出, 好夠膽      刺激  
作者: smallcat    時間: 6-2-2015 13:39
果次只有委托6C到場初次見下面约下次再见時間 主任是通知是那些債主特别派人照顧你。。 在位上多聽到是財務 ...

個兩條問題, 佢有乜權問你?

請問邊條破產法例要你講?

當然, 你唔答估計佢會玩你, 但老實講佢根據邊條法例要你答?  你唔答又有什麼法律後果, 我都想知
作者: smallcat    時間: 6-2-2015 13:46

老實講  如家人有破  做親人既一定知?  做律B過隱 如咁推論老婆私己錢勾佬你問佢老公或老公幾個情人係唔係一定實知  唔係吋佢, 只係好奇
作者: ireneeneri    時間: 6-2-2015 14:35
smallcat 發表於 6-2-2015 13:39
個兩條問題, 佢有乜權問你?

請問邊條破產法例要你講?

今日都有聽到石石外判問其他人佢家人有無破產或知唔知佢破產
但咁啱我個位職員就無問(石石有三個職員黎)
作者: ireneeneri    時間: 6-2-2015 14:36
smallcat 發表於 6-2-2015 13:37
個位師兄買煙都當支出, 好夠膽      刺激

係,個職員又講得大聲,我見在場都有人偷笑
作者: roy2014    時間: 6-2-2015 18:28
ireneeneri 發表於 6-2-2015 14:35
但咁啱我個位職員就無問(石石有三個職員黎) ...

我補充一下。。。問果兩條問題既職員说了一句。。下次见面可能係我或其它同事。。
相信應該话到事的。。
作者: ireneeneri    時間: 6-2-2015 23:51
roy2014 發表於 6-2-2015 18:28
我補充一下。。。問果兩條問題既職員说了一句。。下次见面可能係我或其它同事。。
相信應該话到事的。。 ...

今日都聽到其中一位咁講
作者: smallcat    時間: 7-2-2015 01:51
ireneeneri 發表於 6-2-2015 14:35
但咁啱我個位職員就無問(石石有三個職員黎) ...

其實多餘, 家人有無破產根本當事人答都多餘, 答無, 如果親人私下破, 咁唔通當當事人老點外判? 當事人都唔知  

有既當然會影響生活費, 但一家人多過一個破產, 真係睬過佢, 變杏仁產
作者: smallcat    時間: 7-2-2015 01:53
ireneeneri 發表於 6-2-2015 14:36
係,個職員又講得大聲,我見在場都有人偷笑

你問我我只會答唔知, 老實講唔知根本好正常, 依家各自各搵食, 好多時又唔同住, 鬼知屋企人外面發生乜樹  破產又唔係比人打到爆缸  流晒血, 邊有樣睇的
作者: smallcat    時間: 7-2-2015 01:57
roy2014 發表於 6-2-2015 18:28
相信應該话到事的。。 ...

你唔好攪錯, 職員只係officer (they have name card given to you)  但真正話事係入面既律B  你到時申請乜額外支出  係入面律B批, 唔係officer 批的   因為我試過  officer 只係transfer 條line 比番律B 的  

作者: ireneeneri    時間: 7-2-2015 11:25
不過開完會仲要等三四個月先再上去傾,有無師兄都係要等咁耐架?
作者: smallcat    時間: 7-2-2015 18:46
ireneeneri 發表於 7-2-2015 11:25
不過開完會仲要等三四個月先再上去傾,有無師兄都係要等咁耐架?

一般快過佢講既時間 2個月得架喇  無咁耐 不過  這段時間你準備好D單, 水電煤等  因為係計平均數

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3