破產聯盟

標題: 請問增加生活費的方法... [打印本頁]

作者: bestsunny    時間: 28-1-2015 15:18
標題: 請問增加生活費的方法...
我是破產後被外判給其他公司...
我剛過了第1年...
可是這一年不好捱...我25歲人工 9300,
每月還款需要 1300
母親是長期病患 (當初忘了提及)
我自己病也沒餘款去看醫生...
請問怎麼寫信申請增加生活費...
信的內容又需要什麼...

作者: flypig    時間: 28-1-2015 15:56
你媽媽係長期病患....醫生收據,藥, SUPPLEMENT ETC....
以我理解,最好有單有據,咁人地批都易D.....
作者: bestsunny    時間: 28-1-2015 15:58
flypig 發表於 28-1-2015 15:56
你媽媽係長期病患....醫生收據,藥, SUPPLEMENT ETC....
以我理解,最好有單有據,咁人地批都易D..... ...

咁封信應該點寫...
我依家每日都餓到夜到10點先有野食...
胃都開始痛,但無錢睇醫生...
作者: bestsunny    時間: 28-1-2015 16:09
信內容是否想講什麼就寫什麼就可以....?
作者: flypig    時間: 28-1-2015 16:10
bestsunny 發表於 28-1-2015 15:58
咁封信應該點寫...
我依家每日都餓到夜到10點先有野食...
胃都開始痛,但無錢睇醫生... ...

你真係病,就先斬後奏.
1 儲單,年結時一次過俾佢.
A 佢批 100%....
B 佢批 PARTIAL...
C 佢唔批....
如果落入 B&C, WORST CASE 係你清唔到數...拖住拖住...
佢最多加監 加到清到為止....

假如我要個個月清1萬. 我 $0.01 都唔清.4年後加監.加多4年...我都係解破....

作者: bestsunny    時間: 28-1-2015 16:13
flypig 發表於 28-1-2015 16:10
你真係病,就先斬後奏.
1 儲單,年結時一次過俾佢.
A 佢批 100%....

去信加生活費有無用...依家個情況根本係連平時生活都唔夠用...車費同食野都係咁加...人工都係加300蚊...
作者: keing81    時間: 28-1-2015 16:16
其實你年報, 你照填收入, 同支出, 跟住再寫信要求增加生活費就OK
作者: bestsunny    時間: 28-1-2015 16:19
keing81 發表於 28-1-2015 16:16
其實你年報, 你照填收入, 同支出, 跟住再寫信要求增加生活費就OK

年報我真係照填收入同支出,因為我事實無其他收入...所以無超出收入...我都係唔食野都慳返黎...
作者: keing81    時間: 29-1-2015 10:54
bestsunny 發表於 28-1-2015 16:19
年報我真係照填收入同支出,因為我事實無其他收入...所以無超出收入...我都係唔食野都慳返黎... ...

但你咁填, 對方會覺得你現時生活費係夠用
作者: 301    時間: 29-1-2015 13:58
破期內流流長,生活質素變差難免.

申請添加生活費好平常.

申請變更亦無時間限制,
祇是將實情書面如盤托出便可.

作者: nelson_cml    時間: 29-1-2015 14:31
我想問下外判比你8000系連供養父母?

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3