破產聯盟

標題: 收數公司會點做? [打印本頁]

作者: 永遠的零    時間: 24-1-2015 18:57
標題: 收數公司會點做?
會唔會日日都上門拍門?

想下個月先申請破產…

仲有少少錢做生活費,會唔會申請後立刻拎番出來架?

作者: 301    時間: 24-1-2015 19:59
樓主想聽乜答案?

告訴你對方一定唔會找你都唔信啦.

與其問人家點做,
點解唔先問自己點做.
切勿本末倒置,
你點做人家才有反應點做.
有沒有能力再捱到,
或還到?
自己儘快衡量下,前途在你自己手.

作者: cc4321    時間: 24-1-2015 22:06
我個案係開頭先打電話好聲氣咁同你傾,跟住出信攤開咁攝係你們口度,然後玩電話,再跟住就唔知,因為我已經出左破產令
作者: 永遠的零    時間: 24-1-2015 22:10
還就還唔到啦,因還有官非係手…下個月頭先再提堂…要睇睇進度去度邊先決定幾時申請破產…
作者: 永遠的零    時間: 24-1-2015 22:11
cc4321 發表於 24-1-2015 22:06
我個案係開頭先打電話好聲氣咁同你傾,跟住出信攤開咁攝係你們口度,然後玩電話,再跟住就唔知,因為我已經出左 ...

只係遲還一期,已經攝信係門口啦…
作者: cc4321    時間: 24-1-2015 22:18
永遠的零 發表於 24-1-2015 22:11
只係遲還一期,已經攝信係門口啦…

唔還一期就交比收數佬
作者: 永遠的零    時間: 24-1-2015 22:25
cc4321 發表於 24-1-2015 22:18
唔還一期就交比收數佬

係呀…之前一路還min pay
作者: tamura63    時間: 25-1-2015 09:35
同路中人 依家d 銀行 無交一期己經拍晒門 財仔都未咁做
作者: StephenPang    時間: 25-1-2015 11:01
好難有定論, 似乎財務公司的收數仲好人過銀行
作者: 永遠的零    時間: 25-1-2015 13:34
tamura63 發表於 25-1-2015 09:35
同路中人 依家d 銀行 無交一期己經拍晒門 財仔都未咁做

已經俾左收數公司囉
作者: tamura63    時間: 25-1-2015 21:07
永遠的零 發表於 25-1-2015 13:34
已經俾左收數公司囉

有冇試同銀行傾 話 想破產 應該即刻軟化   
作者: 永遠的零    時間: 25-1-2015 22:02
tamura63 發表於 25-1-2015 21:07
有冇試同銀行傾 話 想破產 應該即刻軟化

失業幾年,一路都還min pay…
自問返2份工都攪唔掂

加上官非係身,不如一次過攪掂佢。
作者: tamura63    時間: 25-1-2015 22:32
請問邊間銀行??? 收數公司咩名   
作者: 永遠的零    時間: 25-1-2015 23:05
tamura63 發表於 25-1-2015 22:32
請問邊間銀行??? 收數公司咩名

ICS
作者: tamura63    時間: 25-1-2015 23:11
永遠的零 發表於 25-1-2015 23:05
ICS

呢間都追緊我 你話準備破產佢會軟化 唔會追咁緊
作者: Eswnw    時間: 26-1-2015 14:53
我仲以為申請前唔講得破產,我兩間都話呢兩日比收數公司,不過我星期四先去律師樓宣誓,咁如果收數公司真係追我就話我搞緊破產?
作者: StephenPang    時間: 2-2-2015 21:13
tamura63 發表於 25-1-2015 23:11
呢間都追緊我 你話準備破產佢會軟化 唔會追咁緊

我想知佢地會點收數法, 又會否主動告去小額錢債法庭?
作者: MITKAN    時間: 2-2-2015 22:12
StephenPang 發表於 2-2-2015 21:13
我想知佢地會點收數法, 又會否主動告去小額錢債法庭?

我估未必會,因為如果明顯係你差人錢未還,佢係法律上可以光明正大向你追討久款,
如果真係要告,應該會直接向高院申請破你產,好似話欠債人連破產費都可以慳返。
如果告入小額,追討金額上限為5萬,多左既欠款放債主必需放棄,所以好少會告入小額。
要告就直接告入區域法院,佢地告得,代表佢地好有把握,而且有哂借錢合約做舉證,基本冇得抗辯,
告得入既話,你仲要負責埋全部/一部分債主既頌費同埋律師費(平均要負責7成費用),
如果真係冇錢還唔好再拖,盡快破產,冇哂滋擾,重新開始~
想自己搞破產但唔識可以請教其他師兄,覺得自己搞唔掂先考慮搵律師行搞,千奇唔好搵自稱既會計顧問,債務顧問幫你搞,好多都係呃錢同冇保證!
作者: StephenPang    時間: 2-2-2015 22:20
ICS會用什麼方式收數? 例如會否上去債仔屋企? 去債仔返工的公司?
作者: Yytang    時間: 3-2-2015 00:54
我而家破左都仲俾人追緊
作者: tamura63    時間: 3-2-2015 11:43
Yytang 發表於 3-2-2015 00:54
我而家破左都仲俾人追緊

師兄 邊間咁惡???
作者: flypig    時間: 3-2-2015 13:06
Eswnw 發表於 26-1-2015 14:53
我仲以為申請前唔講得破產,我兩間都話呢兩日比收數公司,不過我星期四先去律師樓宣誓,咁如果收數公司真係 ...

人地收數公司唔係好得閒,分工合作..
1 電話先CALL
2 CALL 幾次無料到先上門
宜家你都準備破,就CALL 照接. 拖.... 拖到下星期,點都有 NO. 掛!!!!
拖幾日,未上門的.放心!!

作者: 197825    時間: 3-2-2015 14:41
以前我欠u仔5皮
果時咁岩無野做,佢地一星期上一次門
之後就用a4 paper大大隻字寫住
XXX先生或小姐,見字請致電某某先生
(以上係我不在家)
試過有次我係度,比班收數佬拉左我出后樓梯傾
當時我無工開,所以無錢,之後佢地叫我搵到工就還錢
果時都係欠10期左右,每期5k ,之後還晒就無煩我囉
作者: StephenPang    時間: 3-2-2015 22:01
197825 發表於 3-2-2015 14:41
以前我欠u仔5皮
果時咁岩無野做,佢地一星期上一次門
之後就用a4 paper大大隻字寫住

如果有返工, 又會否搵上公司?
作者: 197825    時間: 4-2-2015 01:46
StephenPang 發表於 3-2-2015 22:01
如果有返工, 又會否搵上公司?

我無上公司,不過會有電話打去我公司搵我~
作者: Yytang    時間: 5-2-2015 00:34
W x會計師行

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3