破產聯盟

標題: 關於破產一事想問 [打印本頁]

作者: lamchun    時間: 24-1-2015 15:20
標題: 關於破產一事想問

抱歉 很急想問一下因為本人借了多間1線財仔
總差22多 每天還差不多1萬多有點吃力
原本還不想舉手 去了一間雇問公司申請債務舒緩
給了3000元做報告交給他們寄給我的債權人
但是目前只收過兩間銀行打電話給我 要我親身去補資料
其他一線財務沒有電話
令到我現在想申破
想問一下我是應該持同一間申破比較好嗎
另外那些公司都說可以保證出糧一元也不用扣是真的嗎
因為申破要先交萬多元手續費 有公司說可以幫我先借錢用作申請跟手續費  破後再分期還錢 這公司可信度高嗎
因為真的很急 希望可以盡快解答
目前債務2信用卡 1銀行 3財仔
分別是中x信用卡 安x精卡 匯x 安x 邦x U x
另外還想問一下 如果我申破期間 是不是會被人上通訊地址追錢 因為真的不太想給家人知道
還是說我應該努力自行清還 月入約13000

作者: flypig    時間: 24-1-2015 19:03

太長了,無細心睇。
1 拿!!我俾個官你做,只要你俾 15k 我,你又信唔信?
2 顧問者,無論申破,替你填form,代寫生活費,都唔會比律師專業。甚至唔會比破聯專業,因為佢存在利益。佢專長在於,去邊度搵客
3 搵顧問介紹黑財,係好有趣的行徑。如果債主係銀行,一申破,對方就停。如果你唔破,對方收數都係煩,但唔會潑油等行為。搵顧問介紹黑財,就直接搵個黑社會做你債權人。跟住都幾難甩身
作者: flypig    時間: 24-1-2015 19:10
月入13k,欠債 200k+.
老友,你先借錢清卡數,跟手剪卡。
捱9 個月,再借 結餘轉戶,一次過清舊債,淨還新貪。到時拖長年限。

作者: cc4321    時間: 24-1-2015 22:13
可以保證出糧一元也不用扣?唔明,借錢比你搞破產然後分期還?你破產後D錢還比邊個先邊個後唔係你話事,難道私下還
作者: lamchun    時間: 25-1-2015 01:30
他是說:保證我收入=支出 工作出糧可以全數拿回..
借錢給我破產是找2線財仔借律師費跟雇問費給我交給雇問公司搞破產.
破後好像是每月約4000多..還9個月左右
作者: lamchun    時間: 25-1-2015 01:32
flypig 發表於 24-1-2015 19:10
月入13k,欠債 200k+.
老友,你先借錢清卡數,跟手剪卡。
捱9 個月,再借 結餘轉戶,一次過清舊債,淨還新貪 ...

結餘轉戶是什麼來?
我先提供一下我目前期數..
X豐每月1000 差28
X信 2600 差28
邦X 循環貸款 總30K
UX 2700 差20
中X銀行信用卡 總30K
X信精明卡 總10K...
作者: flypig    時間: 25-1-2015 09:21

簡單d,結餘轉戶又好,其他咩loan叫法又好,都唔重要。你要注意兩點:
1 唔好搞d 有哂律師,會計師的貸款計劃,如 drp 之類。因為 貴!!!萬一你中間失業,想老破邱要搞一大輪
2 利息要低,有信用卡要先清。寧願問銀行再借都要清左先。而且洗完即剪卡。
你有兩張信用卡,加埋 40k.最好問相同銀行借 30k loan 去還卡數。另一張10k 條數太細,由佢。
如是者頂9個月,再用低息一筆數清所有數,睇下銀行點講

作者: lamchun    時間: 25-1-2015 10:05
flypig 發表於 25-1-2015 09:21
簡單d,結餘轉戶又好,其他咩loan叫法又好,都唔重要。你要注意兩點:
1 唔好搞d 有哂律師,會計師的貸款計 ...

但是我這樣銀行會批30K/40K給我嗎?
還有還期數我應該放長點慢慢還嗎?
作者: lamchun    時間: 25-1-2015 10:30
還有就是之前想搞債務舒緩 去過雇問公司申請過
現在再看合約發現有些不合理的地方 如 成功1間以上 我也要附上總數的15% 那我現在應該不補文件給銀行跟財仔 等舒緩不成功自動取消嗎 現在真的很混亂……
作者: flypig    時間: 25-1-2015 12:19
大問題!!你應該搞到一間都申請唔到。
點搞你想想辦法。再圖後計
作者: lamchun    時間: 25-1-2015 16:13
所以我現在先照正常還款嗎 另外想問問如果全部不成功 在環聯會一樣有資料說我做過債緩嗎

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3