破產聯盟

標題: 完成破產後一半業權 [打印本頁]

作者: square3207    時間: 24-12-2014 01:43
標題: 完成破產後一半業權
事情如下98年我父母買左公屋約22萬
02年離婚破產
到現在破產處寄信給母親
要求佢一半業權共同出售或買回破產處的一半業權
價錢未知但佢話會按市價 咁咪姐係160萬左右?
一半既要80萬 我地無咁多錢買
咁我地夠竟要點做? 我見上網有人話未必經市價.
夠竟點算好.我母親就快退休 我自己又唔生性儲唔到錢
拒絕賣我地咁一半佢地會告上法庭強行收到黎賣嗎?
出去租樓又租唔起.又無可能要我媽拎晒D錢出黎加上又唔夠錢買
希望各位大大幫幫手.
律師問過好多都唔清晰加上又晒左唔少錢到頭來都無用
現在攪到佢同我都無覺好訓
謝謝大家幫幫忙

作者: admin    時間: 24-12-2014 09:37
其實破聯已經有相關案例。

事實上破署係有權引用強制拍賣物業。睇佢做唔做。

http://hkiva.org/forum.php?mod=v ... &extra=page%3D1

關於價錢方面。

其實好簡單。大家都係計錢。

簡單講。
1. 要搵人測量,估價。
2. 拍賣要登報。
3. 拍賣要手續費,律C費, stamp,等等。

最重要,香港人講意頭,銀主盤,或者呢D盤,風水唔好,叫價低好多。

假設你層樓 100 個。

銀主盤,拍賣盤,破產等可能低 2 成。
跟住乜費,物費,個度費,呢個又費,又無幾個,(重要維修好先比交得吉,又可能要大修,水管又漏水,等等)當 2 個。

咁即係 100 x 80% - 2 = 78 個。

你一半,佢又一半。

即係破署收 39 個。重又計佢自已程序,又要同你煩。大佬,公務員打工,佢都想早點收工番屋企成者don't管佔中,…唔係…應該係中出。

所以,你可以係 39 - 50 之間同佢講數羅。

就係咁簡單!

但係如果你無錢,又無得再按,就講乜都係假。

作者: flypig    時間: 24-12-2014 11:12
1 你父 破定母破?
2 欠幾水???
3 俾外判定主任跟......???

1 係八卦
2,3 就咁.有個案係主任跟.佢話清左筆舊債就算數了.
如果外判跟就慘了.因為樓市大升..而佢可以分 成...即佢唔願意和解而傾向於拍賣.

就法律講,你一老破==>層樓的股份擁有權就轉去 破署了. 至於你的 自住原因,快退休原因,一概話之你.
作者: kungfu    時間: 24-12-2014 13:15
flypig 發表於 24-12-2014 11:12
1 你父 破定母破?
2 欠幾水???

由樓主的敍述,父破產
作者: kungfu    時間: 24-12-2014 13:30
層樓重有冇按揭,抑或一早畀哂?
最簡單搵銀行翻按買起另一半,100萬按現在息口攤20年,每個月供5千幾,當交租囉。
作者: square3207    時間: 24-12-2014 14:47
admin 發表於 24-12-2014 09:37

明白晒ADMIN大大..
姐係最壞打算就係強行拍賣間屋..
如果我唔賣一半..但又無錢買佢果一半..
要去上法庭強行賣我..到時我就籌旗夠錢..
咁又可唔可買得返?一或係一強行拍賣我就無得買返了?
謝謝
作者: square3207    時間: 24-12-2014 14:50
flypig 發表於 24-12-2014 11:12
1 你父 破定母破?
2 欠幾水???

我父破 已人間精發多年 係生係死都唔知
02年欠一百萬
我唔太清楚 但封信出係破產管理處暨受託人
咁其實又話破產完以前既債會一筆勾消..咁姐係呃人?
邊有可能父欠母還 咁破產來做咩..
作者: square3207    時間: 24-12-2014 14:50
kungfu 發表於 24-12-2014 13:30
層樓重有冇按揭,抑或一早畀哂?
最簡單搵銀行翻按買起另一半,100萬按現在息口攤20年,每個月供5千幾,當 ...

無..一早買起左...
但問過銀行..得一半唔可以做到
作者: flypig    時間: 24-12-2014 16:42
square3207 發表於 24-12-2014 14:50
02年欠一百萬

咁其實又話破產完以前既債會一筆勾消..咁姐係呃人?
朋友,程序如下.
破產,拍賣/充公你所有ASSET/CASH 去還債.
有剩,俾番 債務人.

由於拍賣過程需時,債仔亦唔係有100% SHARE,所以好多時過幾年先拍賣.其實時間愈長,理論上對
債仔最有利.
但由於 ASSET 可能有升跌...所以,一老破,假如貴父親有50% 業權.理論上,
就係 老破的一刻歸於破署. 咁4年後.由於公務員多一事不如少一事,所以有個案破署就叫 債務人4年後 同 債權人講數算數.

如果你係債權人,你又甘唔甘心見到債仔走去破產, 但仲有層樓而唔拎去還債呢??? 你又覺得點先叫公平呢??
作者: flypig    時間: 24-12-2014 16:44
square3207 發表於 24-12-2014 14:50
02年欠一百萬

邊有可能父欠母還 咁破產來做咩..

其實佢係 父欠父還,係還佢手上的 50% SHARE....
作者: flypig    時間: 24-12-2014 16:47
admin 發表於 24-12-2014 09:37

所以,你可以係 39 - 50 之間同佢講數羅。

ADMIN 計得好準!!!
樓主快去 破署度講數.

作者: admin    時間: 24-12-2014 21:17
02年欠一百萬

老細。債係 reset,但係資產都係 reset 架。你其實唔明乜叫破產。如果破產只係 reset 債,咁係人都破產啦!
作者: admin    時間: 24-12-2014 21:19
square3207 發表於 24-12-2014 14:47
明白晒ADMIN大大..
姐係最壞打算就係強行拍賣間屋..
如果我唔賣一半..但又無錢買佢果一半..

唔叫你老細真係唔得。

而家個主動權係你度,你都唔羅,係要上拍賣行先。你真係掂。

唉,祝你好運!

作者: flypig    時間: 24-12-2014 23:14
去講數,視乎外判與債主。
有一種做法係你月供一筆錢。但呢d野就係一國兩制,
有制有唔制。視乎債權人與外判了。
作者: square3207    時間: 27-12-2014 22:23
admin 發表於 24-12-2014 21:19
唔叫你老細真係唔得。

而家個主動權係你度,你都唔羅,係要上拍賣行先。你真係掂。

其實我都寫左信比佢了...
因為我作最壞打算係點...
唔會到時一下子咁樣..
就仲慘..
作者: square3207    時間: 27-12-2014 22:23
flypig 發表於 24-12-2014 23:14
去講數,視乎外判與債主。
有一種做法係你月供一筆錢。但呢d野就係一國兩制,
有制有唔制。視乎債權人與外 ...

明白...
我睇下佢點回復再去佢講..
謝謝各位..

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3