破產聯盟

標題: 新人一問(仲有一日宣誓) [打印本頁]

作者: wingyi1107    時間: 10-12-2014 22:11
標題: 新人一問(仲有一日宣誓)
各位,完全新手一問: 1) 後日,就宣誓,但依2日.有2間公司(a) ,( 安) 係咁追數。我好擔心,因為平時,我都好準時,而家因為搞破,律師叫我拖得就拖,但一定要聽電話,但我已經講過幾日一定比,佢地仲講話會搵收數佬。。。我好擔心
2) 律師話如果宣誓後,一個月,會收到破產署既信,(寄屋企)我想問係唔係信封面係寫破產署?????

作者: laam92517    時間: 10-12-2014 22:24
宣誓後唔使理佢 律師會通知債主你已申請破產中 大部分都唔會再追 因為你唔可以再還錢比任何人 就算佢逼到你還頒令後都會問佢追返 所以通常都唔會哂時間落你度 寧願去恐啲有機會還錢既人呢個系大銀行同一般財仔既做法 除非你債主搵左啲飛仔收數仔咁佢地當然唔會理呢啲 不過你都無計 呢段時間系灰色地帶 如果太過分或者恐嚇等刑事既就報公安 你如果有出糧既聽朝去永隆開個户口出糧 系無最低結存果隻 因為呢間到頒令前都唔會凍結 咁就唔怕無糧出
作者: laam92517    時間: 10-12-2014 22:28
封信會有破產管理處既字眼 仲有宣誓後會收到好多封果啲顧問公司既信又話可以幫你填表果啲 唔使理 顧問=垃圾呃錢 唔好好似我咁傻搵顧問比佢呃幾萬最後又系廢既 靠自己最好
作者: wingyi1107    時間: 10-12-2014 22:56
我就係比人坤左43000萬蚊做破產。。。結果咩都冇幫過手。。
而家超擔心
作者: wingyi1107    時間: 10-12-2014 22:57
因為我星期5會宣誓,我最擔心聽日,d 人打黎追數!!!!
又驚打屋企同公司
作者: laam92517    時間: 11-12-2014 07:11
無計嫁啦 呢段時間系灰色地帶 你咪同佢講比公司知道會比人炒 而家問緊人借錢 拖埋呢2日
果時我都比人呃左4萬牙顧問真系勁pk 你果時搵邊間搞
作者: wingyi1107    時間: 11-12-2014 08:09
laam92517 發表於 11-12-2014 07:11
無計嫁啦 呢段時間系灰色地帶 你咪同佢講比公司知道會比人炒 而家問緊人借錢 拖埋呢2日
果時我都比人呃左4 ...

叫恆x ,仲要咩都唔覆,唔講,我而家最大獲係,我破左,都要找返佢條數!!!
作者: laam92517    時間: 11-12-2014 08:38
wingyi1107 發表於 11-12-2014 08:09
叫恆x ,仲要咩都唔覆,唔講,我而家最大獲係,我破左,都要找返佢條數!!! ...

唔好理佢 照報埋條數比律師 户口度你會唔會去永隆開?會既話要報返比律師 要宣誓前講 顧問條數通常佢都唔肯做你債權人 到時見主住時佢都會問你申破前仲有無還錢比人 你照講返 痴痴地收你4萬3 未比錢就最好 千祈唔好比 自己搵律師搞都系萬5
作者: wingyi1107    時間: 11-12-2014 09:28
laam92517 發表於 11-12-2014 08:38
唔好理佢 照報埋條數比律師 户口度你會唔會去永隆開?會既話要報返比律師 要宣誓前講 顧問條數通常佢都唔 ...

岩岩追數公司打黎,話如果今日下午2點唔找數,就即找追數公司。。。但我聽日宣誓了!!
作者: wingyi1107    時間: 11-12-2014 09:39
但間顧問同律師都係同一間公司。。。。
作者: rabbitsheep    時間: 11-12-2014 10:13
佢地係咪帶你去d細財仔借錢?然後每個月就還錢俾間財仔...
作者: laam92517    時間: 11-12-2014 10:45
咁咪唔好搵佢搞 自己搵律師搞 千祈唔好比 出面公價萬5 自己搵3姓律師樓搞都得啦
作者: laam92517    時間: 11-12-2014 10:54
你一日未比錢一日佢都唔會做野 唔好理咁多 拿拿聲自己搵律師申破 顧問條數到時報埋上去 你覺得顧問同律師同一間公司會有分別嗎 自己即刻出去搵第2間搞啦
作者: wingyi1107    時間: 11-12-2014 11:25
我已經比左4萬3啦。。。。
分期還。。。講明破左產都要每月還。。。
作者: wingyi1107    時間: 11-12-2014 11:26
laam92517 發表於 11-12-2014 10:54
你一日未比錢一日佢都唔會做野 唔好理咁多 拿拿聲自己搵律師申破 顧問條數到時報埋上去 你覺得顧問同律師同 ...

我已經洗左半個頭。。。而家唔知點好
作者: laam92517    時間: 11-12-2014 11:36
關咩事?債權人加埋佢上去 破後唔可以私下還錢 犯法嫁 佢想恐你每月都還比佢 但系你如果同主任講佢就大件事 總之千祈唔好屈服 佢只會食過返尋味 知道恐一恐你就有錢你就麻煩
作者: laam92517    時間: 11-12-2014 11:49
講明破後都要還?而家顧問大定法律大?佢黎追數你就拍片/錄音之後同返主任講 頂住唔好退 唔系一定後悔 錢又比左到頭黎咩都無 建議你即刻搵第二個律師話比佢聽你既情況 睇佢有咩意見。你都破產啦 仲怕佢咩野 就算佢真系搞你屋企搞你份工又點 有事大不了報警 份工咪搵第2份 最重要系要佢知 我唔系唔還 你做我債權人咪還囉 因為你顧問同律師同一間公司咁佢緊系唔會比你加佢個名上去啦 所以你唯有搵第二間
作者: wingyi1107    時間: 11-12-2014 12:07
但我已經搵左,聽日就要去宣誓,但我就係唔明,我而家點。。。。
作者: wingyi1107    時間: 11-12-2014 12:15
我而家就超驚,因為聽日宣誓,唔可以講大話,但顧問果到就叫我唔好講果43000仲要還。。。
作者: laam92517    時間: 11-12-2014 12:27
咁你而家系顧問轉介個律師到宣誓定自己出去搵?咁你又話比左錢但系又話要你每月還 咁即系點?如果系借錢就易搞 到時颁令後即刻同主任講 仲有你簽過既合約都要留返 你要記住唔系個垃圾顧問話點就點 香港有法律嫁 如果比左錢既就同主任講返 未比既就唔好比 拖到出令後佢都無你計 我系你寧願唔返工住留返屋企等颁令後先算 呢d野好難暪到屋企 坦白同家人講吧 叫佢地千祈唔好比收數佬恐兩恐就比錢 必要時報警 恐嚇系刑事黎的 前提系你當然要拍片。錄音 我系你就串返佢 串到佢嬲嬲地開始恐你就報警 咁佢就應該唔會搵你麻煩 記住記住而家唔系90年代 再唔系惡就大哂
作者: 301    時間: 11-12-2014 13:02
wingyi1107 發表於 11-12-2014 12:07
但我已經搵左,聽日就要去宣誓,但我就係唔明,我而家點。。。。

祇講你律師樓"宣誓"呀....

食完生菜(宣誓)後律C係咪即日入紙 ?

即使明天周五下午入紙,
遇上周末周日,
師樓可能星期一才施施然來電告知你號碼 B XXXX/2014.

但此weekend可能電話已響過不停幾難過.
最好明天周五辦公時間內不停追問師樓你File之入稟"號碼",
有號碼等同護身符也.

又或者周末參加破聯活動--深秋(燒住先)燒烤團(非牟利).
http://hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=12204&from=portal
實是增進增值之良機.

作者: wingyi1107    時間: 11-12-2014 14:39
我岩岩同律師講左,律師叫我直接同安,a 講已經申請左破產,問佢地拎返fax 號碼,
但我想問,仲會唔會收到追數公司電話??? 或者會上門嗎??
作者: 301    時間: 11-12-2014 14:52
老實說,
正式所謂收數公司,
如知道債仔已經申破係唔會接手.
除非財務機構隱瞞唔通知住.

追數者都要找你聯繫確認至停手架!

號碼咯,証明咯....
一句申破聽到就唔追 ?

作者: wingyi1107    時間: 11-12-2014 15:15
依幾日電話追唔緊要,係最驚上門,同屋企電話。。。
作者: keing81    時間: 11-12-2014 15:17
wingyi1107 發表於 11-12-2014 14:39
我岩岩同律師講左,律師叫我直接同安,a 講已經申請左破產,問佢地拎返fax 號碼,
但我想問,仲會唔會收到 ...

安X 一收到就吾會打黎, 但AXXN 果間, 會玩你一陣, 成日話收吾到FAX, 所以你有NO. 後, 問清楚你6C 幾時幾點FAX 過去, 如距地又打黎追, 你就同距講已FAX, 跟住就再打去HOTLINE 到 叫距地入番RECORD~咁就無人打黎~~
作者: wingyi1107    時間: 11-12-2014 15:20
keing81 發表於 11-12-2014 15:17
安X 一收到就吾會打黎, 但AXXN 果間, 會玩你一陣, 成日話收吾到FAX, 所以你有NO. 後, 問清楚你6C 幾時幾 ...

我最驚係打屋企同上門!!!
作者: keing81    時間: 11-12-2014 15:21
wingyi1107 發表於 11-12-2014 15:20
我最驚係打屋企同上門!!!

你無交幾多期丫??
作者: wingyi1107    時間: 11-12-2014 15:21
keing81 發表於 11-12-2014 15:17
安X 一收到就吾會打黎, 但AXXN 果間, 會玩你一陣, 成日話收吾到FAX, 所以你有NO. 後, 問清楚你6C 幾時幾 ...

最大問題,我係聽日先宣誓,都要下星期一先出到no ...
作者: keing81    時間: 11-12-2014 15:24
wingyi1107 發表於 11-12-2014 15:21
最大問題,我係聽日先宣誓,都要下星期一先出到no ...

我果時6C 幫我上午搞, 下午就有NO.了
作者: wingyi1107    時間: 11-12-2014 15:27
keing81 發表於 11-12-2014 15:21
你無交幾多期丫??

15日.我期期交足架。。。。
只係我原本係11月25號要交數,但我已打電話加長21日還款期的,係7號要入數的,但我冇入,
跟住,我已經搞緊破,今朝就又打黎,之前律師同我講,如果打黎就直接同佢講我已經見左官啦。咩你地冇no .咩,叫佢比個fax no 我,扮晒野,大下佢先。。。
但我連宣誓都未做,又點會有no 呢。。。。
我最驚係上門。。。
作者: wingyi1107    時間: 11-12-2014 15:33
keing81 發表於 11-12-2014 15:24
我果時6C 幫我上午搞, 下午就有NO.了

我咪死囉,聽日3點半先宣誓,都唔知幾時no ..
不過我想問依幾日係咪都只係電話騷擾,唔會上門架嘛。。。

作者: keing81    時間: 11-12-2014 15:36
wingyi1107 發表於 11-12-2014 15:27
15日.我期期交足架。。。。
只係我原本係11月25號要交數,但我已打電話加長21日還款期的,係7號要入數的 ...

我記得有編C兄提過咩階段先會有人上門收數, 但一般暫時吾會上門住既, 放心啦~
作者: wingyi1107    時間: 11-12-2014 15:47
謝謝你呀,我已經完全成個人down 到谷底,又驚將來唔知點。。。
其實今次係我失晒預算。。。
作者: frankicho    時間: 11-12-2014 16:06
Ching, 我都一样好慘,我给了五萬顧問費!破產了!也要分十二個月還。
作者: frankicho    時間: 11-12-2014 16:10
laam92517 發表於 11-12-2014 12:27
咁你而家系顧問轉介個律師到宣誓定自己出去搵?咁你又話比左錢但系又話要你每月還 咁即系點?如果系借錢就易 ...

Ching ,那些顧問公司不是善男順女,如他們就像黑社會一樣,不還錢可以嗎?。
作者: frankicho    時間: 11-12-2014 16:10
wingyi1107 發表於 11-12-2014 12:15
我而家就超驚,因為聽日宣誓,唔可以講大話,但顧問果到就叫我唔好講果43000仲要還。。。 ...

我一樣不敢講出來!
作者: wingyi1107    時間: 11-12-2014 16:18
frankicho 發表於 11-12-2014 16:06
Ching, 我都一样好慘,我给了五萬顧問費!破產了!也要分十二個月還。

我比左43000。。。。分18期,都要3900蚊一期。。。
作者: frankicho    時間: 11-12-2014 16:26
wingyi1107 發表於 11-12-2014 16:18
我比左43000。。。。分18期,都要3900蚊一期。。。

同病相憐
作者: wingyi1107    時間: 11-12-2014 16:38
你邊間呀???
作者: frankicho    時間: 11-12-2014 16:41
wingyi1107 發表於 11-12-2014 16:38
你邊間呀???

布帕 accounting
作者: wingyi1107    時間: 11-12-2014 16:43
你宣誓了嗎???
作者: frankicho    時間: 11-12-2014 16:45
我已在25号拿了破產令
作者: wingyi1107    時間: 11-12-2014 17:06
frankicho 發表於 11-12-2014 16:45
我已在25号拿了破產令

有冇公司仲追數???
作者: frankicho    時間: 11-12-2014 17:09
wingyi1107 發表於 11-12-2014 17:06
有冇公司仲追數???

Ching !  冇!  
作者: wingyi1107    時間: 11-12-2014 17:28
frankicho 發表於 11-12-2014 17:09
Ching !  冇!

我聽日先宣誓,之後都唔知點,仲要個個月還3900。。。。

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3