破產聯盟

標題: 可否自行搞破產???!!......向高人求救!! [打印本頁]

作者: littlemomo    時間: 15-11-2014 18:47
標題: 可否自行搞破產???!!......向高人求救!!

如題,

我很急切地想快快辦妥搞破產, 但上網查找律師, 果間 綠色 6C 樓, 個個都唔係好同答案俾我, 有間似職員趕收工, 聽到有証券, 仲話要多收$1000添, 共$15000. 話係specify income 喎....俾佢激死... 佢話若宣世都要在佢地宣又話要2-3日去打份宣世紙, 又話我講果間(港島東), 冇律師當值...要上佢地果度....唉...已好急搞, 又好多問題要問, 好驚破產失敗.....我果CASE 有少許令人懷疑....

希望各位可否幫忙, 俾個正確方向, 步驟我去處理.... 謝謝:

本人背景:
幾年前透過 Bank 申話card loan, n bank P loan (total hX, bX, fX, uX), 我一向透過 on-line 自行炒股, 所有帳目在bank account 有顯示. 咁打算登記話自己無業.
其實早幾年炒燶咗, 用card / personal loans 冚數, 家人又借錢俾我填數,未至於要交min pay. 跟住在BX 數條交咗再拎出來還, 但早前, 有2條UX and bX card(上個月俾左min pay 多少許) 數冇交3日, 好驚...!!!!!!!!!!!!! 唔知點算... 家人己有錢再借, 我都唔想佢地拎出嚟, 我自己戶口得 $2000. 揾朋友借左$30000, 仲打算昨晚還 UX 條數, 可惜HX 自動轉帳扣左, $150不能轉費,UX 冇扣到...即冇交...!!~~都好驚....還打算俾埋 BX min pay.. 但朋友叫我都係唔好交啦, 都打算破產, 仲交, 邊有錢俾破產費用喎......~~!!

如是者, 又要上網查資料... 眼水都濕埋... 又訓唔到.... 個人唔知做緊乜....咪打去律師樓問下埋....

1. 問: 似本人背景, 以無業身份, 在網上炒賣warranties ... 炒燶咗, 要破產, 會否成功??
2. 點為知資料齊呢??? 例如, 電話費, 要交有HKID 單才算喎... 後來找, 發覺冇喎...
3. 咁找法, 我都唔知點去交申請書了....
4. *********睇過呈請書, 資產負債書, 要填唔難, 但以我情況, 要有什麼地方要注意呢??????
5. 係咪上去拎埋環聯份野好D呢???  (又要跑去尖咀, 又要趕去金鐘....~!!)
6. 有律師話, 交入紙,都係初步啫, 遲D 先交edvience 喎, 係呢咪?? 咁我自己申請, 係咪可填果2份野先, 入左紙先呢??? 咁宣世可否同時做埋呢???
7. 應點做好呢....?

作者: littlemomo    時間: 15-11-2014 20:29
死啦,剛才果位 綠色6c 話,冇收入,靠炒股既話就要坐底冧冧,可能要加費用,。。。。唔係化。
作者: littlemomo    時間: 15-11-2014 20:31
好驚。。。會否破唔到產。。
作者: Kitty789    時間: 15-11-2014 22:33
作者: smallcat    時間: 15-11-2014 23:14
Kitty789 發表於 15-11-2014 22:33
What is 綠色6c ???   會否破唔到產??????

師兄, 搵間細小小既律師樓, 可能仲貼心

D分行多既做到太公式化, 小心, 又慢又激氣
作者: smallcat    時間: 15-11-2014 23:17
Kitty789 發表於 15-11-2014 22:33
What is 綠色6c ???   會否破唔到產??????

所有你唔肯定或擔心既問題, 想好晒寫低問律師 (會答你個間)  有既  自己去搵下  搵到上去探下路 問清楚服務價錢先好幫襯, 當然會用心答你問題同收費合理既律師行先好幫襯呀

作者: littlemomo    時間: 15-11-2014 23:19
我都知,現在肉除針反上, 找律師我不懂點揾好, 又急,又擔心,又驚,我冇乜心血咋。

有冇推介....
作者: littlemomo    時間: 15-11-2014 23:24
其實打算自行申填去金鐘搞手續架啦, 點知check check 吓, 破產條例, 擔心會否獨犯條例129-1,133.. 。

咁咪問番d 律師囉。
作者: smallcat    時間: 15-11-2014 23:31
自己搵下啦, 呢度不會介紹的, 破產處會收差唔多9千費用, 律師費就5, 6K左右啦, 你情況亂少少最多咪多1, 2K

你唔清楚咪搵定幾間律師樓, walk in 上去 或 打電話問下情況, 急都唔差1, 2天, 問清楚你擔心既野, 費用, 然後問比晒文件, 可以安排幾耐即宣誓, 同入紙, 分行多間既"有可能"集埋一齊先做, 等到你心碎  

至於點為之快點為之慢, 自己睇翻舊文  
作者: littlemomo    時間: 15-11-2014 23:49

作者: littlemomo    時間: 15-11-2014 23:51
哦。。。

作者: 301    時間: 16-11-2014 10:15

財務公司名字不用列明,已編輯,

各會員"消化"下後,
再多點意見俾你,

破聯會員經驗豐富且多元化,
不用慌張.

作者: littlemomo    時間: 16-11-2014 17:59
Sorry  我實在太無助。。。

作者: littlemomo    時間: 16-11-2014 18:07
今日 屋企人話佢地 銀行 同財務一樣爛仔來的, 佢目標不是我自已,而係屋企人。。。佢地會騷擾屋企人,仲會迫佢地有樓的賣埋樓去俾佢地。。。。
我越聽越驚, 破產既真空期仲驚。 點算。

我覺得係 破又死,唔破又死, 仲要唔知破唔破到。。。日子又緊迫, 好想死 又唔死得果種, 好怕連累家人。

點算

有人話去法援, 但好多程序。
作者: smallcat    時間: 16-11-2014 22:59
littlemomo 發表於 16-11-2014 18:07
今日 屋企人話佢地 銀行 同財務一樣爛仔來的, 佢目標不是我自已,而係屋企人。。。佢地會騷擾屋企人,仲會 ...

咁大個人, 唔好又生又死, 死左只係將問題交比未死既人, 你咪即係搵親人老襯?

無銀問朋友借萬幾銀就攪得破產啦, 確實對面對自己, 從新做人

道家講, 自殺死去到下面都要重覆又重覆死既動作, 仲痛苦

花1, 2日, 搵間律B樓, 佢地會幫到你的  破產就係比機會你重新做人, 你屋企人講乜你就信乜, 你一攪左破產, 有左號碼, D財仔追你都係口頭多, 吹你唔漲的, 唔通拿刀劈你咩, 佢地係追都追D有機會還架喇

快D搵律B攪啦, 唔好成日小朋友咁, 睇你都唔細架喇
作者: flypig    時間: 17-11-2014 00:46

樓主,我竟然係呢度,見到2年半前的自己。我答最主要的:
1 因賭錢老破是否犯法?
老細要小心。打工/無職業合法
2要幾耐 receipt?
你上網炒股,都係bank數.好易跟。我記得我計左兩年
輸錢數左右。但外判無問我拎receipt.

作者: flypig    時間: 17-11-2014 01:13
仲有,我窮到要自己搞,唔難。
3 單據有自己名最好,無都照交
4 你要做的,逐間債主call,問仲欠幾水。
5 自已搞,唔難。分別不大。有需要問我
作者: littlemomo    時間: 17-11-2014 01:30
好多謝你地呀!
作者: littlemomo    時間: 17-11-2014 01:31
Small cat, thanks for yr encourage
作者: littlemomo    時間: 17-11-2014 01:33
Flypig, 請指教
作者: littlemomo    時間: 17-11-2014 01:40
交 bank statment 係咪要 original , if yes, 我問銀行拎嚟都破產喎,$50 張。等一星期。

作者: flypig    時間: 17-11-2014 08:48

外判都未問我拎過statement.你無original, 就唔出聲,計左數先.佢要先印.
另外,只要證明你 係bank a/c 過數去 securities a/c就可.即只要你保有 bank statement, 或者
securities account statement 就可以.

網上你用邊間??? 最平個間叫 一X.... 佢日日經E-MAIL SEND STATEMENT.另外你有幾耐BANK STATEMENT??
同埋你最近兩年輸幾多??

作者: littlemomo    時間: 17-11-2014 08:59
我有keep 我自己ebank statement, securities statement from 2005-2014.

至於自己 profit n loss, 未去計, 因 我不斷去左冚右冚card, p loan 數。

作者: flypig    時間: 17-11-2014 10:34
littlemomo 發表於 17-11-2014 08:59
我有keep 我自己ebank statement, securities statement from 2005-2014.

至於自己 profit n loss, 未去計 ...

你睇哂要交D FORM 未?????

作者: flypig    時間: 17-11-2014 10:53
拿!!! 申破後有份野要填:
http://www.oro.gov.hk/cht/pforms/pdf/B-11.pdf
第8項,兩年內有無輸錢.輸幾多???
當時我搵番兩年 入 SECURITIES 戶口的STATEMENT, + 過數馬會(大海無俾)
但我輸錢STATEMENT 太厚.佢唔問,就唔好俾.

如果你係老細就頭痕..打工/無業仲好.唔駛解釋黎解釋去,一句輸哂就OK...

至於佢問你點解老破,我就填
入不敷支 (which is universal true!!!)
甚麼失業幾年,投機賭博,就唔駛寫...........

作者: flypig    時間: 17-11-2014 10:54
最後,你輸幾多???
平時一個月生活費幾多??
無撈幾耐???無撈時有幾錢係身???

作者: littlemomo    時間: 17-11-2014 14:45
Flypig, 早上打電話佢人地介紹 consultant firm, 佢要$155xx, 但自填去交, 煩d, 但相差6500,好似好貴
自交係咪$8000+1045=9045
作者: wexchau    時間: 17-11-2014 15:16
littlemomo 發表於 17-11-2014 14:45
Flypig, 早上打電話佢人地介紹 consultant firm, 佢要$155xx, 但自填去交, 煩d, 但相差6500,好似好貴
自 ...

千奇唔好搵顧問,如果真係咁價錢,要搵都搵律B,又唔駛上庭,唔駛煩,不過呢度唔會介紹,自己搵下.

作者: littlemomo    時間: 17-11-2014 15:34
環聯報告要填幾多份?

作者: flypig    時間: 17-11-2014 16:27
littlemomo 發表於 17-11-2014 15:34
環聯報告要填幾多份?

點解要填環聯???
當年我一間間BANK 走去問/CALL 去問,
問左個數就填上去. BANK 個數先最UPDATE.....

作者: flypig    時間: 17-11-2014 16:29
littlemomo 發表於 17-11-2014 14:45
自 ...

唔明!! 有牌係律師,無牌係顧問.
點解D人唔鍾意幫趁有牌,而走去幫趁無牌.係咩心態呢其實!!!!

你知唔知好多時顧問接完生意就彈俾律師,但由於有介紹費,律師正價打個扣,於是
連律師都因貨就價,做唔足功夫.
作者: flypig    時間: 17-11-2014 16:30
自 ...

你呢D CASE,自破都得.可以搵自願團體幫手填FORM/CHECK 下你填得有無錯.
明X, 東X 個D OK.
作者: littlemomo    時間: 17-11-2014 19:15
自願,區議員果d 會否約好耐呢

作者: wongchai    時間: 17-11-2014 21:10
flypig 發表於 17-11-2014 10:53
拿!!! 申破後有份野要填:
http://www.oro.gov.hk/cht/pforms/pdf/B-11.pdf
第8項,兩年內有無輸錢.輸幾多??? ...

剛剛睇過第8項"兩年內有輸.....",是不是只有「自營作業」人士先要填寫。
作者: flypig    時間: 17-11-2014 21:13
我破個時有填。
作者: wongchai    時間: 17-11-2014 21:25
littlemomo 發表於 17-11-2014 01:40
交 bank statment 係咪要 original , if yes, 我問銀行拎嚟都破產喎,$50 張。等一星期。
...

乜e statement唔得,要正本呀,我幾張信用卡+幾個銀行戶口,如果要50/張,如印一年咁要幾千蚊
不知一般要準備幾多個月呢?
作者: wongchai    時間: 17-11-2014 21:27
flypig 發表於 17-11-2014 21:13
我破個時有填。

咁填多d都無壞。
其實如有人問我輸左幾多,我真係唔知。
作者: admin    時間: 17-11-2014 21:39
wexchau 發表於 17-11-2014 15:16
千奇唔好搵顧問,如果真係咁價錢,要搵都搵律B,又唔駛上庭,唔駛煩,不過呢度唔會介紹,自己搵下.

...

我地有 溫、Ben、陳顧問。收費平,功效大!
作者: wexchau    時間: 17-11-2014 21:48
admin 發表於 17-11-2014 21:39
我地有 溫、Ben、陳顧問。收費平,功效大!

Admin...咁又唔早介紹我,而家先講.....
作者: admin    時間: 17-11-2014 21:50
wexchau 發表於 17-11-2014 21:48
Admin...咁又唔早介紹我,而家先講.....

我 arm arm 開架。

溫 Ben Chan 無野好,最勁就係 溫 Ben Chan!

大家記得顧問就係 溫 Ben Chan
作者: wexchau    時間: 17-11-2014 21:54
admin 發表於 17-11-2014 21:50
我 arm arm 開架。

溫 Ben Chan 無野好,最勁就係 溫 Ben Chan!

Admin,我有野問....溫 Ben Chan 係咪專攪微型破產架
作者: admin    時間: 17-11-2014 21:57
wexchau 發表於 17-11-2014 21:54
Admin,我有野問....溫 Ben Chan 係咪專攪微型破產架

佢地好大支野,專搞大人地,點細都變大!

所以話 溫Ben Chan 最好。男人微型可以變大,女人呢度細即刻升級!
作者: smallcat    時間: 17-11-2014 22:10
littlemomo 發表於 17-11-2014 01:31
Small cat, thanks for yr encourage

無論自己攪或律B攪, 都快D去面對  有左號碼就會鬆晒  
作者: smallcat    時間: 17-11-2014 22:11
wexchau 發表於 17-11-2014 15:16

...

早D識周老闆  有女律B介紹   
作者: wexchau    時間: 17-11-2014 22:12
smallcat 發表於 17-11-2014 22:11
早D識周老闆  有女律B介紹

細猫兄,忙唔忙呀,燒住先呀,支持下
作者: smallcat    時間: 17-11-2014 22:24
wexchau 發表於 17-11-2014 22:12
細猫兄,忙唔忙呀,燒住先呀,支持下

同呢度樓主差唔多煩到嘔     要周老闆打救先得
作者: littlemomo    時間: 3-12-2014 09:39
各位, 我昨日去咗金鐘申請左破產. 排期去到1月中.

早前經人介紹, 透過律師個秘書, 佢話叫我好安心咁, 好好安慰我一輪...佢話一早要破產, 冇謂搞咁耐....但我有好多問題click 住左...

後來交資料俾呢間律師行秘書, 佢又交左俾另一個跟, 搞搞下都搞左成個多星期, 電話又不斷吹佢地...又對呢間律師樓做野失去信心,佢地好亂, 找人去金鐘出no. 都要我跟埋去,個呀姑做野好好鬼亂, 正/印本都可以搞..錯....睇見眼都突埋....唉...

同時, 家人又吹..又成日講d 人點追數, 成日恐嚇, 一d 幫忙都冇...!!!!精神壓力很很很大...!

期間, 去咗找工,呢期時間好多臨時工, 但我找到份工, 佢又叫我俾bank a/c,又要填埋mpf, 佢又唔俾現金...唉..點算...(又俾日鬧, 呢段時間找乜工...! 冇錢麻...)

1. 呢段時間, 我可以點開戶, 又或可以點同公司講出人工形式呢.???

2. 昨日我都出上左去律師樓囉左份,ea/b11, eab7aa form!!! 我唔識點填呀!!! 我炒股及報無業, 但我明天番臨時工, 咁身份係乜....仲有, 份表有講投機問題, 我要點填才不會有刑事起訴???? 

3. 仲有,我申請破產前一星期, 家人知道我有條ux財務數, 佢驚起上嚟, 囉埋退休棺材本出嚟走上財務公司,清晒條數.. , 我很對唔住家人,令全家陷入財困抑鬱...家人早前已借咗好多錢俾我冚數, 我應該一早講不至於破產...! 呢個情況, 我點填表呢.??會否引起不公平協商???我有俾家人借錢數目作為債權人之一.

4.生活費可以點調高?? 俾咪要講晒全家入息支出呢..???

煩請幫忙,我問律師行果邊, 佢地真係乜都求其, 做野又慢, 又不協調...好似我教佢地做野咁..仲話好耐冇接破產案來做...仲驚....都唔洗指意佢點教我填高d 生活費.
作者: flypig    時間: 3-12-2014 10:51
1. 呢段時間, 我可以點開戶, 又或可以點同公司講出人工形式呢.???
去永0開戶.由申到頒令,自由提錢.
2. 昨日我都出上左去律師樓囉左份,ea/b11, eab7aa form!!! 我唔識點填呀!!! 我炒股及報無業, 但我明天番臨時工, 咁身份係乜....仲有, 份表有講投機問題, 我要點填才不會有刑事起訴???? 
網上破署個SITE 有 SAMPLE 架.再唔係,破聯申破個FORUM 應該有LINK PROVIDE.自己搵下先

3. 仲有,我申請破產前一星期, 家人知道我有條ux財務數, 佢驚起上嚟, 囉埋退休棺材本出嚟走上財務公司,清晒條數.. , 我很對唔住家人,令全家陷入財困抑鬱...家人早前已借咗好多錢俾我冚數, 我應該一早講不至於破產...! 呢個情況, 我點填表呢.??會否引起不公平協商???我有俾家人借錢數目作為債權人之一.
你家人不應私自還數,你儘快通知主任.到時唔關你事,主任最多要UX 嘔錢.不過更多係不了了之.
你就煩多少少.同主任講家人驚UX ,監粗填數,你都唔知. 宜家仲欠幾多??

你家人同我家人真唔同.我家人立即 搞左張 平安紙,身家無我份.

4.生活費可以點調高?? 俾咪要講晒全家入息支出呢..???
DIU!! 生活費淨填自己.網上有SAMPLE. DL, 加番INFLATION, 加加減減,再拎上黎傾
作者: cc4321    時間: 3-12-2014 10:52
開戶問律師樓攞信,但可能要另外收費
除非你有詐騙成份,否則破產同刑事無關,入紙前有工返如實報導
除非書面上寫明唔需要你還,借過錢又要返都要填
生活費呢D野,律師同你作到天花龍鳳都無用,最終都係同主任或者外判傾,依家係你搞破產唔係你屋企人,唔會搞到佢地,踏實D
作者: flypig    時間: 4-12-2014 15:13
flypig 發表於 3-12-2014 10:51
去永0開戶.由申到頒令,自由提 ...

Admin , 多謝睇得起.做版主暫時未有緣份.時機到一定第一個通知你.

作者: littlemomo    時間: 7-12-2014 00:26
點解, 點解

我星期二出左破產no. 上左律師樓囉埋果份唔識填既諮詢文件,仲寄左信俾債權人銀行及我家人債主,我屋企人都收到信, 但星期四開緊工,銀行打來,信貸部又話再唔交彈去收數部, 之前已收到佢信話唔交影响信貸報告喎。。。。

咁星期的四就fax 果張臨時破產令俾佢啦,我話出左no. 佢仲叫我fax 添。。。

今日信用咭登記地址既另屋企,就收到銀行寄來的警告信,搞到家人好驚,仲叫我躲去第二度添。。。

銀行果張信就話若收到信7 日內唔交最低還款就採取法律行動或收數公司追討。。。。。

點解銀行仲出信又打埋冇來電電話來
作者: flypig    時間: 7-12-2014 02:17
銀行好大,唔同部門一堆。
你有no.,邊個追你,你就call佢地,
話已fax去佢地銀行。跟手讀no. ..
End
作者: littlemomo    時間: 9-12-2014 15:56
昨晚見左個議員律師,問佢關於職業點填,及開戶問題。俾佢噴到一面係

佢話申破前無業, 真空期間做緊temp, 照直填果份諮詢文件。
佢話我可試下問下銀行 開戶, 又話我遲左喎。

但我既律師秘書就叫公司出現金支票, 公司唔啋我咪白做?
咁我係咪又要再宣誓呀?

咁點?

今日 check 左 破署出左主任, kk chan.
作者: littlemomo    時間: 12-12-2014 00:16
家人打算投訴銀行不用俾証明可批出大額card loan.
作者: littlemomo    時間: 12-12-2014 00:28
家人朋友在銀行做,佢話銀行會於半年後將呢d 壞賬判俾收數公司追數,目標係事主身邊人即家人還債,唔理你破產。佢地收數會用盡一切方法煩家人。所以佢地咁容易會批大額 card loan 而又不用任何入息証明 。 我地亦十分擔心,叫我避一避。。。。。我呢頭手l未上庭又未交文件,又未俾新公司戶口, 那邊又要俾家人煩話要去銀行,金管局投訴銀行用不法手斷在我冇提交任何入息証明文件下批出大額現金套現。係講緊 接近1球 $ .
作者: flypig    時間: 12-12-2014 01:02
投訴甚麼哂gas.人地批錢唔需要你教。
做好自己好過。到有人滋擾,可以去告。間銀行有牌,唔會亂黎。
甚麼家人朋友,叫佢收皮。呢度大把巴絲打,一經申破,9成無事。頒令之後,9成9無事。淨低的,就係幫趁黑財。
作者: flypig    時間: 12-12-2014 09:51
littlemomo 發表於 12-12-2014 00:28
家人朋友在銀行做,佢話銀行會於半年後將呢d 壞賬判俾收數公司追數,目標係事主身邊人即家人還債,唔理你破 ...

家人朋友在銀行做,佢話銀行會於半年後將呢d 壞賬判俾收數公司追數,目標係事主身邊人即家人還債,唔理你破產。佢地收數會用盡一切方法煩家人。
呢D 朋友,真係痴孖根.銀行好多POST,佢做邊一個.佢憑咩講 銀行在 客仔老破之後,丙搵黑社會收數??
事實上,90年代中,銀行已極少極少採用不法手段追數,因會被釘牌.
銀行有機會釘牌的.無銀行會博. 拿!!! 你搵番近10年報紙,有無NEWS 講有任何案例可以謐明呢????
事實上,凡老破者,99% 欠銀行錢,佢咁講咪個個欠錢都俾黑社會追???
呢度超過100個巴打,從無 有過老破後 俾銀行追數等等 嚴重問題.

如果老破後仲有黑社會追數,我地老破黎托咩????????
作者: flypig    時間: 12-12-2014 09:55
至於投訴 銀行借錢俾你,唔好浪費心血時間喇. 人地雷曼苦主,有百幾個中堅份子,日日去搞9銀行.又議員又盛,
到最後搞足幾年... 你一條友去質疑 人地借錢批CREDIT 你,有無搞錯呀!!!!!!!
批多批少係 人地 business decision. 佢只要唔犯法就可以. 我相信那一位所謂銀行 職員,唔係 經理級...係的話,呢個人
隨口UP,唔係一D 負責任的踏實型. 我所講,你唔信,可以搵一間律師行問一下.....
作者: littlemomo    時間: 12-12-2014 15:41
我咪就係俾佢地煩到七彩囉, 我老兄由我出事到要破產,冇出過一亳錢,雖然地址報左佢到,但就係咁,又彈過所謂唔係咁熟既乜都唔做既律師俾我,我老兄仲衰過d 收數佬,唔係男人嚟。 佢搞到我兩老好驚,仲令我老爸驚起上嚟囉棺材本還晒 財務條數, 仲要成日聽埋同事朋友過大海俾人追數野,仲話要我揾地方避。。。。我極度憎佢,兩老仲以為佢係幫我,其實佢搞到我好想死。

老兄昨晚上嚟仲問我資料申訴銀行添,佢仲話若銀行既錯,可能不用我還錢添,家人一聽到,立刻和應添。
作者: flypig    時間: 12-12-2014 16:28
我諗你都係Join一join 破聯個bbq.
可能的話搵埋兩老同那一位老兄及銀行職員。而大海欠數,
與銀行收數不同。前者係黑社會,後者有監管
作者: flypig    時間: 12-12-2014 16:31
同埋呢,我都叫左你搵一d做開老破的律師行。
15k 樓下ok.
你唔聽,後悔,咁都無計
作者: littlemomo    時間: 13-12-2014 02:08
我當時好亂,要自找律師,個個都話sent 文件俾佢睇先,老兄就狂彈d 律師過來, 又話係呀卜邊個介紹, 其他人又彈律師過來, 講到我都興
最後呢個仲要係老兄煩鬼仲晒,日日問 揾左呀邊個 未? 快 d搞啦, 日日吹, 極度黑人憎! 都唔明人搞破產 , 我搞破產, 仲要俾我老兄煩鬼仲晒,仲不斷精神恐嚇, 又叫我著草,佢成日話會有人上門追數, 佢亦搞到我父母好驚, 我 真係唔想見到佢, 佢仲以為自己好盡力咁去幫我, 要我多謝番佢, 我真係好想打佢, 講晒粗口鬧佢。
作者: flypig    時間: 13-12-2014 15:00
littlemomo 發表於 13-12-2014 02:08
我當時好亂,要自找律師,個個都話sent 文件俾佢睇先,老兄就狂彈d 律師過來, 又話係呀卜邊個介紹, 其 ...

NG...... 我想,有時好難要人地幫到自己.
畢竟,把口係佢度,你控制唔到.

以後,都只有盡力做好自己.......
作者: littlemomo    時間: 13-12-2014 19:02

申破時寫無業,但等上庭呢段時間,做緊temp job, 又未出糧,咁果份諮詢文件 eab11 點填職業? 定照寫temp job?

咁出糧去永o 開戶叫公司入落去?我等錢用8號出糧,係咪囉得出來用?   咁呢個戶口日後係咪會凍結? 之後又要點解凍?

佢地話呢段時間開不到戶口。。。。

我13 jan 2015上庭。

我份諮詢文件幾時交。。。。我要請假, 好難囉假。。。
作者: littlemomo    時間: 13-12-2014 19:18
另外, 我炒股,係報無期。 咁我只填 part 9. 投機活動嗎? loss 幾錢。。

跟住就提供 statement n records 。

21. 點,於2 年內, 有否與人訂立交易? 破前清還晒ux 條數? 算唔算?

Or 要 填24 點, 違反公平交易原則呢??

作者: flypig    時間: 13-12-2014 22:14

1 照寫 temp job.
2 申破到頒令:戶口用永0。
提存ok.
3 頒令後。要叫主任/外判出信。再開戶口/用永0戶口。
但邊一樣由主任/外判決定。我會建議,你在頒令前3-5日,提早call 主任/外判,聲明你要開戶信,想頒令後第一時間
約見面。睇佢點講。

作者: flypig    時間: 13-12-2014 23:10
你o岩,我原來當日part7,8無填,填part 9.
但statement 無交,但準備好,結果佢無叫。
作者: flypig    時間: 13-12-2014 23:13
21 要填。如ux
24呢,你有無俾超高息?
如另一個巴絲打幫襯顧問同黑社會借錢?無就唔駛
作者: littlemomo    時間: 13-12-2014 23:58
1.咁我份諮詢文件係要幾時交?

2.係咪現在靜候上庭,(上庭前3-5天) 打電話俾破產主任問戶口時宜。

3. 咁有邊 d 日子要請假做呢? 約見主任? 咁之後呢?要開債權人會議嗎? 商討生活費呢?

4. 我十分擔心 生活費問題!其實 入紙申破時俾律師say say 下咁填左開支, 但現在既諮詢文件要再填生活開支,如實填,個數細好多喎!份表又分個人開支及家庭開支, 我填番與爸媽,妹同住公屋,戶主不是我,樣樣開支都不是我名,係咪會 r 少好多生活費呢?點算? 果份諮詢文件生活費 與 申破時填開支 有乜分別?

真麻煩各位過來人指點。。。
作者: kungfu    時間: 14-12-2014 01:48
樓主大佬/姐:到底係你搞破產定係邊個?
作者: flypig    時間: 14-12-2014 23:42

1 交表問題:一般頒令後再約。可能係主任,可能係外判。所以,我叫你頒令前3-5日call 主任問。咁你就快人一步約見主任/外判。約見係出開戶信。如果可以,就與頒令同日。跟住再約日期交老破人初步xx.2 債權人會議:人地叫到你先去。如果忙,就通知對方你唔得閒。that's fine.
3 生活費:照實填。人地問你單據,你作大唔到。
無單的如飯錢就填公價。你不妨將你準備報的pass 上黎幫你望下

作者: littlemomo    時間: 15-12-2014 01:06
十分感激。

因新工作忙碌,家庭壓力,破產資料,搞到是非黑白分不到,頭分腦脹。

我連打電話上律師樓都抽不到時間。。放假要整理資料,謝謝各位指點。

作者: littlemomo    時間: 18-12-2014 12:18
死啦,我開不到戶口呀。。。點算。。。
作者: littlemomo    時間: 18-12-2014 14:12
剛才去左屋企樓下中資銀行創x 開戶,佢話用銀行bank account email 來做住址証明唔得,叫囉公屋租戶証,咁跑上家中囉,去到個女人好好人,在旁邊開,點知等等吓,佢想問野,話睇到100% 唔知乜乜, 我又衰多口講破產呈請,但未上庭。。。。跟住個經理行出來話,現在開都冇用,用唔到之類。。。又話遲下叫法庭開開戶信,叫某一銀行開喎。。。之後失望走了。。

跟住立刻call 破產主任問佢點算。。。佢都話叫我問多幾間,佢話呢段期間開唔到信俾我架。。。

咁我就跑去永o 開戶口, 點知真係成功開到呀, 謝謝各位 c hing 提點!~咁提款咭就2星期後才收到。

今日, 在網上見舊銀行已看不到裏面資料,係咪已凍結晒?

咁今日在永o 開到,咁用唔用得架? 公司下月頭出糧會否入唔到架呢?  

8號出糧, 13 號上庭。

作者: flypig    時間: 18-12-2014 16:26
littlemomo 發表於 18-12-2014 14:12
剛才去左屋企樓下中資銀行創x 開戶,佢話用銀行bank account email 來做住址証明唔得,叫囉公屋租戶証,咁 ...

今日, 在網上見舊銀行已看不到裏面資料,係咪已凍結晒?
I think so.

咁今日在永o 開到,咁用唔用得架? 公司下月頭出糧會否入唔到架呢?  
個個都用到.如果你用唔到,就真係 呢期第一個先例..... 咁你都可以去買張六合彩試下.
作者: Heihei    時間: 18-12-2014 19:59
我都係自己搞,你可以參考下
http://www.hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=10938
http://www.hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=10939
作者: Heihei    時間: 18-12-2014 20:00
littlemomo 發表於 17-11-2014 15:34
環聯報告要填幾多份?

環聯報告通常見外判先要,申請破產唔洗

作者: littlemomo    時間: 19-12-2014 23:08
今日收到最細數債權人富x 既信用咭單話叫立刻找所有欠款。

但之前佢最先寄來話收到我既申破令及叫我剪咭交俾佢喎。。。。想點。。。

作者: wingyi1107    時間: 20-12-2014 08:22
flypig 發表於 17-11-2014 16:29
唔明!! 有牌係律師,無牌係顧問.
點解D人唔鍾意幫趁有牌,而走去幫趁無牌.係咩心態呢其實!!!!

因為有d 人.好似我咁,係連破都冇錢。。。。

作者: flypig    時間: 20-12-2014 12:42
wingyi1107 發表於 20-12-2014 08:22
因為有d 人.好似我咁,係連破都冇錢。。。。

破錢無,但遲D有錢還黑財???

黑財仲衰過銀行收數好多.後者唔敢太離譜
作者: flypig    時間: 20-12-2014 12:44
littlemomo 發表於 19-12-2014 23:08
今日收到最細數債權人富x 既信用咭單話叫立刻找所有欠款。

但之前佢最先寄來話收到我既申破令及叫我剪咭交 ...

不同部門的聯絡問題..邊個收你數,你俾老破NO. .
END
作者: wingyi1107    時間: 20-12-2014 17:13
flypig 發表於 20-12-2014 12:42
破錢無,但遲D有錢還黑財???

黑財仲衰過銀行收數好多.後者唔敢太離譜

唉,所以而家咪屎路一條。。。
作者: littlemomo    時間: 23-12-2014 00:18
其實究竟係咪破左產就唔洗還, ? 但 身邊人真係仲俾人追數。。。。

作者: flypig    時間: 23-12-2014 10:36
littlemomo 發表於 23-12-2014 00:18
其實究竟係咪破左產就唔洗還, ? 但 身邊人真係仲俾人追數。。。。

合法的銀行財務都會停.包括日本仔同 落大雨...
但黑財唔知,因為我原則係遠離同黑社會打交道...
作者: littlemomo    時間: 23-12-2014 18:38
搞xyz~!!
今日收到破署信,見xyz 顧問, 地址在屯門,搞xxx 錯呀,佢地點選址架。

起點在港島東!
作者: littlemomo    時間: 23-12-2014 18:39
有冇得改地點架 xyz!
作者: littlemomo    時間: 23-12-2014 19:33
理高xxxxxxxxxxx顧問。!

都唔知點去!   浪費車錢時間。 喂,我報無業r喎!

淨查到幾年前有人交遲文件,在果樓層跳樓啫。。。。
Xxxxxxx

有冇人去過呢間顧問呀,好驚。

可否投訴破管署分派問題。。。。冇其他公司咩!?。。。。。。

激xxxx 死。
作者: littlemomo    時間: 25-12-2014 00:42
其實點解有人在上庭日會話欠文件而要延遲頒令呢?

咁係欠什麼文件呢,我好似都冇交乜野文件喎,。。。。?!

作者: littlemomo    時間: 30-12-2014 00:34
就嚟要頒令,跟住要去屯門xxx顧問交文件,真不想去超遠,可否向破產主任反影?佢當我不是破產者咁,好錢去咁遠。。。。

同時,我見果個係會計顧問來的,搞什麼呢? 不是律師樓嗎? 頒令後見顧問,係咪未要傾生活費嗎?但生活費表要填埋帶去嗎?

心情既擔心又不滿。。。。。。
作者: flypig    時間: 30-12-2014 01:42

1 你係閒,破署係莊。唔到你想去邊區。
2 會計同6c 都有專業資格去bid 做外判。
亦有可能呢間會計師樓只收文件3 漏文件可以係老強,又可能人地案件複雜好多,可能性好多。

作者: luluchow    時間: 30-12-2014 17:30
我寧願遠都好過派一間麻煩啦,聽講新港中心那間就極麻煩的
作者: littlemomo    時間: 10-1-2015 18:25
就嚟上庭。。。。打算自己去, 有乜手續呢? 要留意乜呢?

作者: littlemomo    時間: 10-1-2015 23:18
我想問下, 我將會去老遠地方交文件,佢有張紙寫要如何交 xxx 資料,但冇提交環聯報告,咁係咪唔洗交?

我要知成個破產提交報告程序,資料。。。因早幾日上去問律師秘書,問佢份資訊文件點填,佢叫我好多不用填,我驚日後叫我交其他文件,又俾人問問下。。。鏈所反應下,俾人話冇如實告知。。。但係咪可以等佢問起上嚟才話佢o知呢?

1~如報告提及因乜原因破產, 我話失業 就足夠, 可以嗎。 其實係失業及炒股虧損。

2~另外,有條 p loan 在銀行賬目才可見到,但若交埋銀行賬目俾佢睇到,有條ux 既數見到的。。。甘可以點?。。。。

3~佢地係咪要查番 所有債項錢錢用左去邊呢?
作者: hohochi    時間: 11-1-2015 03:22
littlemomo 發表於 10-1-2015 23:18
我想問下, 我將會去老遠地方交文件,佢有張紙寫要如何交 xxx 資料,但冇提交環聯報告,咁係咪唔洗交?

我 ...

上庭果日正式頒左令後第一時間打電話去果間會計師行約時間見面交文件,到時電話約時間時問埋佢需要帶D咩文件去,基本跟番呢份表格二所列ga文件單據,單據可以唔係你名例如租單、水電煤同幾多人同住就除番條數就係

http://www.oro.gov.hk/cht/pforms/pdf/b007aa.pdf
作者: littlemomo    時間: 11-1-2015 09:20
希望一切順利,雖心有不甘,但要勇敢面對前路。。。

作者: flypig    時間: 11-1-2015 15:08
1~如報告提及因乜原因破產, 我話失業 就足夠, 可以嗎。 其實係失業及炒股虧損。
填一樣,佢嘈先填哂. 門面功夫ONLY

2~另外,有條 p loan 在銀行賬目才可見到,但若交埋銀行賬目俾佢睇到,有條ux 既數見到的。。。甘可以點?。。。。
有幾多,填幾多. 有欠錢就填....PROCEDURES 如下:
你填債主名,總數. 6C 會出FAX 俾債主. 佢地會UPDATE 最新條數俾外判(因為條數不斷利搭利.)
所以,真正欠幾多,除你報之外,理論上破署會DOUBLE CONFIRM 你報上去的債權人.
漏填就大鑊!!!!!
3~佢地係咪要查番 所有債項錢錢用左去邊呢?
睇債仔可疑程度,
還款能力程度,
同命水....
唔一定

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3