破產聯盟

標題: 出境申報 [打印本頁]

作者: Cookie18ma    時間: 20-10-2014 11:44
標題: 出境申報
請問有無師兄教填,,
有無指引呀

Many Thanks
作者: flypig    時間: 20-10-2014 13:02
間間外判唔同,個個主任唔同.
我間要求出一日都通知.咁黎手FAX 份FORM 就完...

有巴打出門2-3日,唔Q理.只要唔揚威外地,威到香港破署都知.
照計無問題.但呢D 野後果自負
作者: Cookie18ma    時間: 20-10-2014 15:03
flypig 發表於 20-10-2014 13:02
間間外判唔同,個個主任唔同.
我間要求出一日都通知.咁黎手FAX 份FORM 就完...

師兄,知唔知內容要寫d乜
作者: flypig    時間: 20-10-2014 16:39
Cookie18ma 發表於 20-10-2014 15:03
師兄,知唔知內容要寫d乜

姓名. 老破NO.
原因.
科水條友大名(唔可以係自己,一定要搵人照.除非你住大陸,日日通勤真係唔知)
Departure Date, Expected Return Date...
作者: Cookie18ma    時間: 20-10-2014 17:42
flypig 發表於 20-10-2014 16:39
姓名. 老破NO.
原因.
科水條友大名(唔可以係自己,一定要搵人照.除非你住大陸,日日通勤真係唔知)

thanks 師兄~~~~感激感激
作者: flypig    時間: 21-10-2014 10:01
Cookie18ma 發表於 20-10-2014 17:42
thanks 師兄~~~~感激感激

小意思...唔好客氣.
你見主任佢會俾份FORM 你填.
作者: Cookie18ma    時間: 21-10-2014 14:05
flypig 發表於 21-10-2014 10:01
小意思...唔好客氣.
你見主任佢會俾份FORM 你填.

我外判呀~~~haha~~~
作者: flypig    時間: 21-10-2014 18:40
Same!如果漏俾你。你call 佢問有無form.

作者: Cookie18ma    時間: 21-10-2014 21:17
flypig 發表於 21-10-2014 18:40
Same!如果漏俾你。你call 佢問有無form.

師兄,佢叫係白紙寫完fax去就好了。所以,我先冇idea 點寫。哈哈
作者: flypig    時間: 21-10-2014 21:43
哎!!!佢係唔係tvb度拍戲叫:
外判,你好hea.
作者: Cookie18ma    時間: 22-10-2014 10:49
flypig 發表於 21-10-2014 21:43
哎!!!佢係唔係tvb度拍戲叫:
外判,你好hea.

師兄:佢hea d,咪仲好~~~起碼唔執我呀~~haha
作者: keing81    時間: 22-10-2014 11:14
我暫時係破官跟我CASE, 但距地都係叫我用白紙寫完FAX 比距!!
作者: kungfu    時間: 22-10-2014 12:06
根本唔使申報
作者: keing81    時間: 22-10-2014 12:21
kungfu 發表於 22-10-2014 12:06
根本唔使申報

點解?
作者: Cookie18ma    時間: 22-10-2014 13:36
kungfu 發表於 22-10-2014 12:06
根本唔使申報

點解唔駛報呀?請指教
作者: keing81    時間: 22-10-2014 16:10
Cookie18ma 發表於 22-10-2014 13:36
點解唔駛報呀?請指教

其實你去幾多日丫???
作者: Cookie18ma    時間: 22-10-2014 16:20
keing81 發表於 22-10-2014 16:10
其實你去幾多日丫???

2日1夜乍~~~哈哈..
作者: keing81    時間: 22-10-2014 16:28
Cookie18ma 發表於 22-10-2014 16:20
2日1夜乍~~~哈哈..

我交文件果時, 距地同我講1-2日可以吾洗申報~~
作者: 笨笨狼    時間: 22-10-2014 23:24
其實要看是因為工作定旅遊, 如果是工作, 時常出入一兩天的就很多受託人不用您申報
如果是去玩, 記得留下出錢人的承擔證明.
如有不明, 最好直接打電話去自己的主任/外判查問, 不要一本通書解到老.
對手不同, 答案也會有很大分別, 就像數年前的6K,
主任的不用上繳, 外判的要上繳50-100%, 殺手的要上繳全部, 當時還有殺手要求破產者一定要申請然後全數上緻.
作者: keing81    時間: 23-10-2014 11:23
笨笨狼 發表於 22-10-2014 23:24
其實要看是因為工作定旅遊, 如果是工作, 時常出入一兩天的就很多受託人不用您申報
如果是去玩, 記得留下出 ...

對啊~~最好就保障自己為前提~~但出錢人承擔證明, 即係需要D咩呢?? 要出錢人寫信簽名?
作者: 笨笨狼    時間: 23-10-2014 20:33
keing81 發表於 23-10-2014 11:23
對啊~~最好就保障自己為前提~~但出錢人承擔證明, 即係需要D咩呢?? 要出錢人寫信簽名? ...

要看當事人的主任/外判的要求吧, 有些只要有人肯擔保就OK, 有些卻會要求書面的證明信,
其實都只為了法律上的保障/保證而已.
比方, 如果是去旅遊, 主任不用當事人申報, 那為了保護自己,
最好也要保留第三者的出資記錄, 以防秋後算賬.
如果主任/外判真的需要第三方承擔證明, 最簡單的就是以第三方來寫一封信,
說明了該次行程全費是由他們支付, 有身份證明及簽署.
(因為是代表了第三者是承擔了法律責任, 如果真相不是,
他們可以追究連帶責任而已, 如果是事實, 根本就不用怕的.)
作者: flypig    時間: 23-10-2014 20:59
keing81 發表於 23-10-2014 11:23
對啊~~最好就保障自己為前提~~但出錢人承擔證明, 即係需要D咩呢?? 要出錢人寫信簽名? ...

大家候交功課姐。正常搵鬼查咩。你主要搵個人認頭。萬一破署追究,那位拍心口就可以。出資證明,根本唔需要。
作者: flypig    時間: 23-10-2014 21:03
點解唔需要出資證明,好簡單,去外地好多濕碎碎洗費,唔可能keep 單。因為人地科水,你keep 條毛咩。所以,真係有事,破署充其量問對方係唔係你科水。佢話係就係。至於對方出信,暫時無人問,其實可做可唔做。問到先算
作者: keing81    時間: 24-10-2014 11:35
flypig 發表於 23-10-2014 21:03
點解唔需要出資證明,好簡單,去外地好多濕碎碎洗費,唔可能keep 單。因為人地科水,你keep 條毛咩。所以, ...

明白晒!!!

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3