破產聯盟

標題: 我今年搭入第四年破產先黎出事 [打印本頁]

作者: Didi    時間: 17-10-2014 00:37
標題: 我今年搭入第四年破產先黎出事
本人今年係第四年破產令,出年七月就應該可以平平安安釋放!
點知早兩日就收到受托人封信,叫我交文件,跟住又話要約我想去開會,
但今日比我發現受托人搵人查我(我自己壞宜)
仲比佢見到我係朋友公司幫手。
聽日仲要上去律師行好驚呀點算好?
有冇人可以教我點做,唔該哂

作者: 笨笨狼    時間: 17-10-2014 00:42
樓主不要想太多, 怕也怕不來, 只好見招拆招.
找您去開會, 只要不是開大會就已經是好事了,
好好的解釋, 準備好資料吧.
另外, 準備多點心理, 大不了是會提高還款額,
只要不被追討, 就是幸運了.
作者: smallcat    時間: 17-10-2014 01:04
有乜番來會報下
作者: Didi    時間: 17-10-2014 08:27
咁如果有做過pt但冇報,後來比人查到,應該點解惜好?
作者: flypig    時間: 17-10-2014 09:33
Didi 發表於 17-10-2014 08:27
咁如果有做過pt但冇報,後來比人查到,應該點解惜好?

1 破署唔得閒理你呢D 卒仔
2 無鬼唔死得人
3 你點知佢CHECK 你
4 你做PT,有無過生活費先?
5 人地問到,你有無合理解釋?如 番左3個月,年結會補番
或者 自己見未過 生治費,漏左 ETC ETC ETC
6 宜家想咁多都無用,見面先再番黎REPORT
作者: flypig    時間: 17-10-2014 09:34
你做PT, 間公司會報稅的.係唔係死係呢點上面???
作者: casualking    時間: 17-10-2014 10:12
請放心,求財啫。
錢可以解決一切。
敵不動我不動
作者: Didi    時間: 17-10-2014 14:33
flypig 發表於 17-10-2014 09:33
1 破署唔得閒理你呢D 卒仔
2 無鬼唔死得人
3 你點知佢CHECK 你

你講得都無!真係有隻鬼,
佢可能真係想我呢世都反唔到身!
其實事程我都唔又幾時說起好!
大約係十幾日前破產局查到我報住個地址,
係我前夫,叫我前夫交佢前半年所有戶口收入
就比佢check到有三個月公司支票存左入去,
跟住就問我前夫支票點樣黎!
點知佢查到支票個間登記公司電話
就打去搵我試驗我係未個度做野!
直到尋晚比我自己發現有人偷影我相
我就知道我應該衰左了
作者: Didi    時間: 17-10-2014 14:39
flypig 發表於 17-10-2014 09:34
你做PT, 間公司會報稅的.係唔係死係呢點上面???

實際上我都無係個間公司正正式式做野,又無簽任何野
同咩合約都冇份,所以都唔知點解話好
作者: flypig    時間: 17-10-2014 15:51
唔明!關前夫咩事??叫ex交野??破係你,唔係你ex.
作者: flypig    時間: 17-10-2014 15:57
1 你係唔係叫公司開你前夫名的支票?
2 你前夫無喇喇做咩將自己戶口所有紀錄俾破署?
3 如果係,9成有人報寸。你犯緊法。快d搵個律師傾下喇
作者: casualking    時間: 17-10-2014 18:52

靜觀其變,不用搵律司住。
睇佢點講,數目不大,多數用錢搞掂。
最多還多d……有人報少4皮,之後問佢D錢喺邊,
佢話用晒,之後傾好每月還

(以上只作參考)

作者: flypig    時間: 17-10-2014 20:06
Ching都講得有道理。你見左面先,睇下咩環境先
作者: Didi    時間: 17-10-2014 21:27
今日見左受托人喇!仲要係之前睇住佢影我相個個,
我真係野好講!衰左
作者: wawah    時間: 17-10-2014 22:48
唔明点解你前夫會交戶口比佢睇?乜理由?
作者: Didi    時間: 17-10-2014 22:57
wawah 發表於 17-10-2014 22:48
唔明点解你前夫會交戶口比佢睇?乜理由?

我自已都唔明白。
不過大家平時都小心小心~
作者: wawah    時間: 17-10-2014 23:00
見完受托人有乜野講?
作者: smallcat    時間: 17-10-2014 23:03
Didi 發表於 17-10-2014 22:57
我自已都唔明白。
不過大家平時都小心小心~

無啦啦又搵你前夫? 又查你?  

你破產關你前夫乜事 ?
作者: 笨笨狼    時間: 18-10-2014 01:00
應該和師兄們所言, 有人投訴/主動報料, 看來是逃不了,
心平氣和去面對, 大事化小, 看代理人要您補回多少吧.
如果和他們爭, 都有證據, 會是刑事罪, 弄大了對您沒有好處.
作者: Didi    時間: 18-10-2014 11:39
尋日見完成晚都訓唔到,受托人話我已經刑事罪等上法庭。
事實上我破產真係無人知,

作者: wawah    時間: 18-10-2014 11:57
請問你係外判定主任?你是否人工高過生活費?
作者: flypig    時間: 18-10-2014 12:36
樂觀地睇,可能只係緩刑。
1你有無正職?加埋pt,超幾多?
2 你俾人懷疑係因25/十分唔好彩,用以殺一儆百。
但前者機會太大。
3 人地估到你老破唔難。如見你唔用信用卡之類,上google search,會見到你大名
作者: Didi    時間: 18-10-2014 12:38
笨笨狼 發表於 18-10-2014 01:00
應該和師兄們所言, 有人投訴/主動報料, 看來是逃不了,
心平氣和去面對, 大事化小, 看代理人要您補回多少吧. ...

受托人話有人投訴/主動報料比佢地!
但我身邊人都無人知我破產呢件事
但佢地都查到晒出黎!
我諗有機會係破產局個邊搵人跟我
仲要係跟左幾年我都唔發覺唉
~依家有小小野想大家指教點!
尋日受托人比左一張每月收入同支出我從新寫過
我想問下要點寫先好?咁其實個d咩費麥費需唔需要有我個名先可以申報架?

作者: flypig    時間: 18-10-2014 13:57
Didi 發表於 18-10-2014 12:38
但佢地都查到晒出黎!

尋日受托人比左一張每月收入同支出我從新寫過
我想問下要點寫先好?咁其實個d咩費麥費需唔需要有我個名先可以申報架?

1 照實填
2 唔需要用自己名,照填.
佢嘈到先算.

你快d 去捉鬼.
作者: Kitty789    時間: 18-10-2014 14:42
作者: 笨笨狼    時間: 18-10-2014 17:30
Didi 發表於 18-10-2014 12:38
但佢地都查到晒出黎!

如師兄說, 照實填, 受託人要您填, 就是要重新計算生活費和還款額,
看來他們也是打一份工, 可以交數就OK, 除非您不合作.

至於鬼的問題, 不要去想太多, 也不要再追查下去.
因為有些真相知道也未必是好事. 因為, 受託人處理太多破案,
理論上不會太費時去處理個別案件的, 除非有人(主動提供完整資料)給他們,
{{所以誰是鬼很明顯的, 不過對方在暗妳在明, 知道對妳也沒有多少好處.}}
他們才會行動. 以前我知道有些個案, 打死不認, 沒有人報料, 主任們也沒有辦法,
只能用不合作理由加長破產期而已.

樓主加油吧, 還有一年就完成, 當破財擋災好了.........
作者: 笨笨狼    時間: 18-10-2014 17:34
Kitty789 發表於 18-10-2014 14:42

...

樓主不要想太多, 如果受託人真的要告妳, 就不會要求妳再填收支表了,
直接告妳, 直接由法院警察抓妳不是更容易, 何必要大費週章呢?
作者: Didi    時間: 18-10-2014 21:20
wawah 發表於 18-10-2014 11:57
請問你係外判定主任?你是否人工高過生活費?

外判謝xx個間~
作者: Didi    時間: 18-10-2014 21:22
flypig 發表於 18-10-2014 12:36
樂觀地睇,可能只係緩刑。
1你有無正職?加埋pt,超幾多?
2 你俾人懷疑係因25/十分唔好彩,用以殺一儆百。

我可來有信用卡Woo
作者: Didi    時間: 18-10-2014 21:32
笨笨狼 發表於 18-10-2014 17:34
...

佢地話吿我不是他們的,係破產主任個邊決定,所以我都六神無主
作者: wawah    時間: 18-10-2014 21:33
我都信C兄所講未必告你,受托人有否講實已排期上庭日子,可能只係嚇吓你,唔好咁擔心!
作者: alan1872333    時間: 19-10-2014 09:07
你起朋友公司幫手?是出現金定銀行過數...還是佢公司同你報了稅所以先check到你起過到做
作者: Didi    時間: 19-10-2014 10:26
alan1872333 發表於 19-10-2014 09:07
你起朋友公司幫手?是出現金定銀行過數...還是佢公司同你報了稅所以先check到你起過到做 ...

出冇台頭支票
作者: flypig    時間: 19-10-2014 11:14
Didi 發表於 19-10-2014 10:26
出冇台頭支票

朋友借23K 俾我,我拎CASH...... 其實合法的,但未麻煩...
再小心D,搵朋友拎又得.....

入 家人BANK A/C== 留低證據
作者: flypig    時間: 19-10-2014 11:16
Didi 發表於 18-10-2014 21:22
我可來有信用卡Woo

你破產後仲有信用卡?????

其實世上好多時D人以為做左無人知.但神推鬼OWN又好,D人心水清又好,
好多時就係俾人知左而自己唔知人地知.
作者: wawah    時間: 19-10-2014 11:49
其實最唔明点解會問你前夫攞數睇,你有冇問過你前夫整件事前因後果,我想其他C兄都想知成件事始未才可幫你!
作者: Didi    時間: 19-10-2014 12:24
wawah 發表於 18-10-2014 21:33
我都信C兄所講未必告你,受托人有否講實已排期上庭日子,可能只係嚇吓你,唔好咁擔心! ...

佢冇説話幾時,因為仲要見主任再上法庭
作者: 笨笨狼    時間: 20-10-2014 02:09
Didi 發表於 18-10-2014 21:32
佢地話吿我不是他們的,係破產主任個邊決定,所以我都六神無主

不要太擔心, 除非您是大魚, 才會殺一警百吧. 小蝦, 只要把該付的都上繳就OK, 除非您仍想逃避, 那就會越來越大件事.
作者: Didi    時間: 20-10-2014 09:17
wawah 發表於 19-10-2014 11:49
其實最唔明点解會問你前夫攞數睇,你有冇問過你前夫整件事前因後果,我想其他C兄都想知成件事始未才可幫你 ...

其實我自己都唔明佢!
佢話破產局打黎話查到有兩畢數,係邊度黎?
又問佢有冇借戶口用,跟住叫佢比佢關系銀行既野佢睇
作者: Didi    時間: 20-10-2014 09:19
flypig 發表於 19-10-2014 11:16
你破產後仲有信用卡?????

其實世上好多時D人以為做左無人知.但神推鬼OWN又好,D人心水清又好,

破左產邊得黎信用卡喎!未玩喇
作者: Didi    時間: 20-10-2014 09:21
flypig 發表於 19-10-2014 11:14
朋友借23K 俾我,我拎CASH...... 其實合法的,但未麻煩...
再小心D,搵朋友拎又得.....

所有同你親既關系佢都會check到架!
你小心d呀
作者: wawah    時間: 20-10-2014 09:53
Didi 發表於 20-10-2014 09:19
破左產邊得黎信用卡喎!未玩喇

你誤會咗意思,C兄係話有人見你冇用信用卡古你可能破產

作者: Didi    時間: 20-10-2014 09:59
下!唔會掛
作者: wawah    時間: 20-10-2014 10:00
Didi 發表於 20-10-2014 09:21
所有同你親既關系佢都會check到架!
你小心d呀

吓!咁咪所有兄弟姊妹都查?乜破產局可以咁查其他人戶口咩?有冇C兄知?
作者: Didi    時間: 20-10-2014 10:06
wawah 發表於 20-10-2014 10:00
吓!咁咪所有兄弟姊妹都查?乜破產局可以咁查其他人戶口咩?有冇C兄知? ...

記住係就要搵一個同你無關痛癢既人!
我所知 破產局連我阿媽佢都check埋
作者: wawah    時間: 20-10-2014 10:26
Didi 發表於 20-10-2014 10:06
記住係就要搵一個同你無關痛癢既人!
我所知 破產局連我阿媽佢都check埋

除非有人報寸,唔係破產局点會查咁多?
作者: Didi    時間: 20-10-2014 10:33
wawah 發表於 20-10-2014 10:26
除非有人報寸,唔係破產局点會查咁多?

所以我覺得暗中有人一直查緊我!
1: bank 個d人
2:自己最親既人
作者: wawah    時間: 20-10-2014 10:39
Didi 發表於 20-10-2014 10:33

唔好意思想問!當年申破你欠边間銀行及總數?你人工是否己過生活費?
作者: flypig    時間: 20-10-2014 11:06
Didi 發表於 20-10-2014 10:33

BANK 邊得閒呀??? CHECK 到又如何??? 你又無水,最多加年期.加左又如何???
BANK 無得益,仲要花人力物力時間去查你... 佢之前蝕左個D 數仲唔夠咩???

反而,我最唔明係,破署憑咩野 出信叫你 EX PASS 哂佢所有 BANK RECORDS 俾佢地呢??
佢地無POSITION 咁做,因為係你破,唔係你 EX 破.
好簡單,如果你 EX 唔見哂 所有 BANK STATEMENT, 咁點算?? 你EX 有咩責任俾佢地先??
如果破署真係要CHECK, 就要去COURT 申請/警局幫忙, 搵BANK 直接出喇.

作者: wawah    時間: 20-10-2014 11:19
flypig 發表於 20-10-2014 11:06
BANK 邊得閒呀??? CHECK 到又如何??? 你又無水,最多加年期.加左又如何???
BANK 無得益,仲要花人力物力時 ...

C兄講得有道理,成件事真係有啲奇怪!点解會查到咁盡?
作者: Didi    時間: 20-10-2014 12:05
wawah 發表於 20-10-2014 10:39
唔好意思想問!當年申破你欠边間銀行及總數?你人工是否己過生活費?

Aeon 最多跟住匯豐
再到恒生
作者: Didi    時間: 20-10-2014 12:08
flypig 發表於 20-10-2014 11:06
BANK 無得益,仲要花人力物力時 ...

未就係囉!越諗就越唔明白!
佢又話驚所以咩都比晒人睇!
自己無都仲要去銀行申請$60一份
作者: Didi    時間: 20-10-2014 12:10
wawah 發表於 20-10-2014 10:39

係呀!供樓都無左一半
作者: wawah    時間: 20-10-2014 12:24
Didi 發表於 20-10-2014 12:10
係呀!供樓都無左一半

供樓?破咗產都可以供樓?
作者: admin    時間: 20-10-2014 12:55
樓主,可唔可以講下當時見你情形係點?
例如,羅張相出來問你?而唔係話我地有證據你有工作?

前夫月結單個度,其實佢地點講?

作者: Didi    時間: 20-10-2014 13:01
Didi 發表於 20-10-2014 12:10
係呀!供樓都無左一半

有好多間吖大概$60到-
今天同老闆傾份新合約$12000
受託人要求我交分新生活費比佢
作者: Didi    時間: 20-10-2014 13:08
admin 發表於 20-10-2014 12:55
樓主,可唔可以講下當時見你情形係點?
例如,羅張相出來問你?而唔係話我地有證據你有工作?

係吖冇錯啦佢偷偷地影了我做嘢個時,仲有埋我返工時間更表真其怪~
作者: wawah    時間: 20-10-2014 13:46
供樓你自己名?边間bank?
作者: Didi    時間: 20-10-2014 13:53
wawah 發表於 20-10-2014 13:46
供樓你自己名?边間bank?

個陣未破前同家人一齊供架。
依家破左產邊得黎有錢比佢!
樓又無我名
作者: wawah    時間: 20-10-2014 14:38
每年交年報是否都係報失業?
作者: Didi    時間: 20-10-2014 18:43
wawah 發表於 20-10-2014 14:38
每年交年報是否都係報失業?

冇錯!所以衰左,
作者: wawah    時間: 20-10-2014 18:51
可能唔信你失業咁多年,咁幫你生活费是否寫你媽及前夫?
作者: flypig    時間: 20-10-2014 20:01
大把人老破唔番工4年。我朋友都係咁。
作者: Didi    時間: 20-10-2014 20:37
wawah 發表於 20-10-2014 18:51
可能唔信你失業咁多年,咁幫你生活费是否寫你媽及前夫?

我寫前夫的!同我人媽冇關係
作者: Didi    時間: 20-10-2014 20:40
flypig 發表於 20-10-2014 20:01
大把人老破唔番工4年。我朋友都係咁。

唉!可能佢覺得我後生應該要做嘢掛!
作者: Heihei    時間: 20-10-2014 21:10
大約係十幾日前"破產局查到我報住個地址"係我前夫,叫我前夫交佢前半年所有戶口收入......係個地址出左事.....但你前夫有無權唔理佢呢?
作者: wawah    時間: 20-10-2014 21:26
Heihei 發表於 20-10-2014 21:10
大約係十幾日前"破產局查到我報住個地址"係我前夫,叫我前夫交佢前半年所有戶口收入......係個 ...

咁被人影相係之前定之後?如之後影就知点解知道你係边道做野
作者: 笨笨狼    時間: 21-10-2014 04:05
故事其實不單純, 樓主一分享, 鬼是誰其實很易猜測到的(只要細心分析),
只是, 真的, 有時知道真相不會是好事, 而已樓主本身已經是犯了破產法,
被抓包也沒有辦法的.........

我就看過一些真實個案, 破署的確可以向第三者查問, 不過卻沒有像警察的權力,
所以如果第三者不提供資料/不肯合作, 破署其實辦法是不會太多的........
除非, 提供資料的人很熟樓主, 可以提供樓主的確實資料, 不然這麼多師兄弟, 不可能是只針對樓主花時間的.

還是之前的意見, 事情已經發生了, 而樓主的確有犯例, 就平常心去面對好了.
這個世界, 有時不知道真相會比知道幸福的.............
作者: Didi    時間: 21-10-2014 07:16
wawah 發表於 20-10-2014 21:26
咁被人影相係之前定之後?如之後影就知点解知道你係边道做野

就係比佢影到我做嘢個地方
作者: Didi    時間: 21-10-2014 07:18
笨笨狼 發表於 21-10-2014 04:05
故事其實不單純, 樓主一分享, 鬼是誰其實很易猜測到的(只要細心分析),
只是, 真的, 有時知道真相不會是好事 ...

我現在每天都同自己做心理準備
作者: admin    時間: 21-10-2014 09:23
笨笨狼 發表於 21-10-2014 04:05
只是, 真的, 有時知道真相不會是好事 ...

Ching 講得 arm。

我所知:
1. 破署並無權力去查其他人銀行戶口。必需向法庭申請手令。
2. 當時破署只係電話問前夫,並沒有出視手令。樓主前夫其實可以唔提供。不過咁,點解佢要咁做呢?
3. 有人影左相。相只能證明你當時在當地出現過。並進行一些活動。佢要證明呢樣係工作同埋有收入。不過咁,我係老闆同事,都無必要為你講大話或老唔合作。

樓主係事實上遺反法律。我所知:
1.主動合作會滅刑,扣 1/3。
2. 找人求情。例如前夫,校長等。
3. 之前做過義工個D。

如果之前無乜犯事,我估上庭機會都唔大。破署都要諗下告你煩唔煩,同埋有乜實質著數。

作者: flypig    時間: 21-10-2014 10:17
Didi 發表於 21-10-2014 07:16
就係比佢影到我做嘢個地方

其實無咩做到.
被唔被人告,我睇法係 5---5.
因為人地落重本去跟你去映相,外判有心打殘.反正殺一儆百.等你班友唔好太猖狂.

另一方面,破署都未必真係告.......因為煩....

所以,反正都係,宜家你都唔理得咁多.殺到黎先算.
作者: wawah    時間: 21-10-2014 10:38
請問C姊係边間侓師行?
作者: miuup    時間: 21-10-2014 10:49
請問師姊,你顧主有沒有輦你供強積金。
作者: miuup    時間: 21-10-2014 10:59
我估師姊做工作,需要穿制服,所以指照片証明工作中。
作者: Didi    時間: 21-10-2014 14:56
wawah 發表於 21-10-2014 10:38
請問C姊係边間侓師行?

謝xx呀
作者: Didi    時間: 21-10-2014 14:56
miuup 發表於 21-10-2014 10:59
我估師姊做工作,需要穿制服,所以指照片証明工作中。

係呀!你點知架?
作者: Didi    時間: 21-10-2014 14:57
miuup 發表於 21-10-2014 10:49
請問師姊,你顧主有沒有輦你供強積金。

咩都無做!但咁都check到
作者: Didi    時間: 21-10-2014 15:01
admin 發表於 21-10-2014 09:23
Ching 講得 arm。

我所知:

如果錢解決到我不要坐牢就好了
作者: admin    時間: 21-10-2014 23:59
Didi 發表於 21-10-2014 14:56
係呀!你點知架?

唔駛。我親眼見過入境處做非法勞工。只要個人一替公司做野就捉得。

個次係茶記。個員工只係羅走D杯碟去後面bar。班入境處就表達身份啦。
作者: Didi    時間: 22-10-2014 13:19
admin 發表於 21-10-2014 23:59
唔駛。我親眼見過入境處做非法勞工。只要個人一替公司做野就捉得。

個次係茶記。個員工只係羅走D杯碟去 ...

阿adim
我係20號申報了上返喇!希望受託人望開一面喇
作者: flypig    時間: 22-10-2014 14:22
Didi 發表於 22-10-2014 13:19
阿adim
我係20號申報了上返喇!希望受託人望開一面喇

你單野太多唔明...
照計外判/主任都唔認得我係呀水

你個 外判/主任, 照計無你張相....

哎!! 其實我地申破時,係唔係有影印身份證副本???

作者: Didi    時間: 22-10-2014 15:32
緊係要有身份証copy la ~佢次次都要我對身份証既
作者: keing81    時間: 22-10-2014 16:04
好鬼嚇人喎, 正常日日都咁多人申請破產, 照計吾會得閒理咁多野, 真係唔明~搞到我都有D怕怕地~仲有4年點捱丫~~
作者: Didi    時間: 22-10-2014 21:05
keing81 發表於 22-10-2014 16:04
好鬼嚇人喎, 正常日日都咁多人申請破產, 照計吾會得閒理咁多野, 真係唔明~搞到我都有D怕怕地~仲有4年點捱丫 ...

你唔好學我咁喇!返工正常報無問題,
如果離港佢要求你通知,最好都抬報喇。
比佢地查到就麻煩!
作者: keing81    時間: 23-10-2014 11:03
Didi 發表於 22-10-2014 21:05
你唔好學我咁喇!返工正常報無問題,
如果離港佢要求你通知,最好都抬報喇。
比佢地查到就麻煩! ...

收到!! 咁呢家結果出左黎未丫?? 希望你無事平安渡過啦~~
作者: Didi    時間: 24-10-2014 17:06
keing81 發表於 23-10-2014 11:03
收到!! 咁呢家結果出左黎未丫?? 希望你無事平安渡過啦~~

Thanks
作者: keithskies    時間: 3-11-2014 23:57
作者: Didi    時間: 29-11-2014 18:45
keithskies 發表於 3-11-2014 23:57
我估其實可能係樓主在破產期內完全無工作/收入, 所以先抽樣調查, 咁橋比人捉到正嗟, 所以照實上報收益, 等 ...

如果係咁樣我中到,我都應命,但受託人話,係有人投訴我,佢地先會做野
所以我一直諗,真係有鬼?
作者: wormbb    時間: 2-12-2014 11:56
Didi 發表於 29-11-2014 18:45
如果係咁樣我中到,我都應命,但受託人話,係有人投訴我,佢地先會做野
所以我一直諗,真係有鬼? ...

actually.... u know who is ghost.......

作者: Didi    時間: 27-12-2014 11:06
wormbb 發表於 2-12-2014 11:56
actually.... u know who is ghost.......

我已經冇再去諗喇!知道到又可以點
作者: wawah    時間: 27-12-2014 11:34
有結果未?希望你冇事

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3