破產聯盟

標題: 入表前請指教 [打印本頁]

作者: dove00dove    時間: 6-10-2014 14:09
標題: 入表前請指教
各位師兄師姐,本人新人一名,諗住準備入表申請老破。入表前希望搞清楚些事前準備﹕

1. 請問入表第二日是否大銀行也會凍結戶口?
2. 請問中X銀行(沒有欠債)凍結後是否冇入冇出?即入唔到autopay?
3. 若入表第二日銀行戶口已被凍結,咁寫比破署同法院之支票點對現?
4. 是否入表後拿了號碼,fax比債主,佢地便不會再來追債?本人欠的是渣X同安X。

謝謝各位師兄師姐的幫忙!
作者: roy2014    時間: 7-10-2014 00:50
本人是找顧問報名入學,..顧問告知一些細項可轉告,其余的留給資深師兄回應吧..

2. 中X銀行作出糧戶口..凍結後, 經破產處發出解凍信戶口也不可使用,因銀行本身問題(顧問對客人說的)
3. 破產前要取消好多方面..例如支票戶口..沒聽說政府接受支票..
作者: dove00dove    時間: 8-10-2014 01:56

謝謝你,本人已於x新銀行開戶,只要証明是出傷殘金便不用比minimum charge。我現在於渣x做autopay,但由於我欠佢錢,入紙後出糧可能被扣錢還債。但既然師兄說中x銀行未必可以出糧,看來我要將出糧戶口轉到x新。

各位師兄,因為不想被公司懷疑,我只想轉一次銀行出糧戶口,請問我現在應該:

A. 繼續用渣x出糧,途中申請一次解凍拿一次生活費,然後等破產令出才一次過轉出糧戶口?
還是
B. 先轉出糧到x新,入紙,破產令再要求解凍戶口繼續出糧?

求求大家指點迷津,謝謝!

作者: flypig    時間: 8-10-2014 09:34
1. 請問入表第二日是否大銀行也會凍結戶口?
無人知銀行幾時FREEZING 戶口.間間做法唔同,但照計BANK 無咁EFFICIENT
2. 請問中X銀行(沒有欠債)凍結後是否冇入冇出?即入唔到autopay?
被FREEZING 後,可能直接彈票,亦有CASE 張票入左但拎唔到錢.
入AUTOPAY,9成9唔得喇.唔係咩叫FREEZING!!!
3. 若入表第二日銀行戶口已被凍結,咁寫比破署同法院之支票點對現?
我俾現金的.9K+ 細數,你唔駛開CHEQUE 呀??
通常人地唔會咁高效率,如果真係FREEZING左,就無人可以兌現.
4. 是否入表後拿了號碼,fax比債主,佢地便不會再來追債?本人欠的是渣X同安X。
理論上係.如果再煩你,你俾多一次.
作者: flypig    時間: 8-10-2014 09:36
dove00dove 發表於 8-10-2014 01:56
謝謝你,本人已於x新銀行開戶,只要証明是出傷殘金便不用比minimum charge。我現在於渣x做autopay,但由於 ...

你目前個出糧戶口,係綜合理財定
只有一個SAVING???
作者: dove00dove    時間: 8-10-2014 20:58
Muticurrency saving
作者: flypig    時間: 8-10-2014 22:36
dove00dove 發表於 8-10-2014 20:58
Muticurrency saving

由主任/外判決定。你係頒令前357日打電話俾主任﹐問佢點搞。
主任CONTACTS 係破署SITE ﹐用你個老破NO。 可以搵到

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3