破產聯盟

標題: 破產後 公司一定會知? 定關 跟主任定外判事? [打印本頁]

作者: pallmall2012    時間: 29-9-2014 21:10
標題: 破產後 公司一定會知? 定關 跟主任定外判事?
老闆會唔會知道?
會通知MPF公司
MPF公司再通知公司? 定只係MPF 公司寄信去公司比我?

希望大家幫幫手,
因為唔想公司的人知道...

作者: pallmall2012    時間: 30-9-2014 11:20
無人可以幫到我嗎
作者: flypig    時間: 30-9-2014 12:29
pallmall2012 發表於 30-9-2014 11:20
無人可以幫到我嗎

d人去哂旺角開party 掛.有波踢,好似...
anyway, 破署web:
http://www.oro.gov.hk/cht/faq/faq_b.htm

8.        問 :        受託人會否通知破產人的僱主?
        答 :       
(a)        如果破產人在私營機構工作,受託人不會接觸其僱主,除非受託人在調查和評估過程中認為有此需要。

(b)        如果破產人是公務員,根據《公務員事務規例》第459條,破產管理署署長必須通知破產人所屬部門的部門主任秘書、公務員事務局和庫務署。

即係佢覺得要就要. 呢度有 ching 教路,一見主任/外判 就同佢地講,千祈唔好聯絡你老細.唔係好易被炒.呢d 野,希望人地手下留情咁.
作者: pallmall2012    時間: 4-10-2014 10:51
有無人答到我?  到底是MPF公司定外判受託人會通知?
謝謝^_^
作者: pallmall2012    時間: 4-10-2014 10:51
有無解決辦法
作者: MEIMEI    時間: 5-10-2014 23:13
到底是MPF公司定外判受託人會通知?
我只可以答你, 兩個都冇通知我公司喎.
作者: pallmall2012    時間: 6-10-2014 00:16
但上網見到  有人話會
作者: mingsui    時間: 6-10-2014 00:23
我唔糸公務員,亦不是在金融机構工作,
但外判竟send晒信去我公司告知我已破產,
若將來解僱或裁我,人事部須通知他們,
不過我見有d破左幾年既板友無遇過,
所以相信糸個別外判問題,不一定會通知僱主的!
唯有祝你好運! (我間外判糸天后的,不開名了)
作者: pallmall2012    時間: 6-10-2014 00:25
,,,,,驚驚
作者: pallmall2012    時間: 6-10-2014 00:33
你是幾時破的^^
作者: mingsui    時間: 7-10-2014 00:24
pallmall2012 發表於 6-10-2014 00:33
你是幾時破的^^

just 1 years !
作者: MichaeLXXX    時間: 7-10-2014 02:26
我30/9 頒令,3/10見完外判,暫時都無事發生...
作者: mickey7100    時間: 7-10-2014 12:08
我公司都無收過通知信,而MPF公司亦冇寄番信通知我公司(因公司所有信都係我收),所以就算佢地通知MFP公司你都唔駛驚.

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3