破產聯盟

標題: 點做好??唔該教一教小弟!唔該!! [打印本頁]

作者: ming627    時間: 27-8-2014 00:13
標題: 點做好??唔該教一教小弟!唔該!!
今日比收數公司搵到!!佢叫我去破產!唔識點做好!!唔該教一教我!!

作者: tamura63    時間: 27-8-2014 00:40
邊間收數公司叫你去破產咁好
作者: ming627    時間: 27-8-2014 00:42
我欠邦民!!
作者: tamura63    時間: 27-8-2014 00:47
你欠邦 幾多期  交流下
作者: tamura63    時間: 27-8-2014 00:52
ming627 發表於 27-8-2014 00:42
我欠邦民!!

欠左佢幾多期?
作者: ming627    時間: 27-8-2014 00:55
tamura63 發表於 27-8-2014 00:47
你欠邦 幾多期  交流下

已經欠咗好多年!都唔知幾多期!之前走咗好多年都冇比收數搵到!今日自己聽電話應咗佢!之後佢都話你去攪破產喇!
作者: tamura63    時間: 27-8-2014 00:58
ming627 發表於 27-8-2014 00:55
已經欠咗好多年!都唔知幾多期!之前走咗好多年都冇比收數搵到!今日自己聽電話應咗佢!之後佢都話你去攪 ...

咁勁  咁破產期間佢有冇話唔追你數先
作者: tamura63    時間: 27-8-2014 00:59
tamura63 發表於 27-8-2014 00:58
咁勁  咁破產期間佢有冇話唔追你數先

如果欠幾年 真係得破產揀
作者: ming627    時間: 27-8-2014 01:05
tamura63 發表於 27-8-2014 00:59
如果欠幾年 真係得破產揀

佢話你去攪咗,fax張單比佢知道!停咗佢,佢又唔洗煩,我又唔洗煩!
作者: tamura63    時間: 27-8-2014 01:08
ming627 發表於 27-8-2014 01:05
佢話你去攪咗,fax張單比佢知道!停咗佢,佢又唔洗煩,我又唔洗煩!

咁好既 俾埋時間你去搞
作者: tamura63    時間: 27-8-2014 01:08
tamura63 發表於 27-8-2014 01:08
咁好既 俾埋時間你去搞

但條數依家有幾大?
作者: ming627    時間: 27-8-2014 01:14
tamura63 發表於 27-8-2014 01:08
但條數依家有幾大?

佢話而家貳䦉萬幾!!
作者: tamura63    時間: 27-8-2014 01:17
ming627 發表於 27-8-2014 01:14
佢話而家貳䦉萬幾!!

二十四萬幾? 咁真係得破產搞
作者: tamura63    時間: 27-8-2014 01:18
tamura63 發表於 27-8-2014 01:17
二十四萬幾? 咁真係得破產搞

但你依家有咩顧慮  同路人 岩岩欠左大眾一期 明天就pass收數了
作者: ming627    時間: 27-8-2014 01:22
tamura63 發表於 27-8-2014 01:18
但你依家有咩顧慮  同路人 岩岩欠左大眾一期 明天就pass收數了

想知識自己去攪好啲定搵律師好啲??
作者: tamura63    時間: 27-8-2014 01:25
ming627 發表於 27-8-2014 01:22

律師會好d  因為好多野都唔洗煩
作者: ming627    時間: 27-8-2014 01:31
tamura63 發表於 27-8-2014 01:25
律師會好d  因為好多野都唔洗煩

唔該!!大家努力
作者: hohochi    時間: 27-8-2014 11:35
ming627 發表於 27-8-2014 01:22

搵律師搞會好d,唔洗咁多煩,同埋你避債多年好大機會俾人問
作者: 天帝    時間: 27-8-2014 11:39
收 數 佬 刀 會 叫 債 仔 攪 破 產 ?
作者: 天帝    時間: 27-8-2014 11:41
hohochi 發表於 27-8-2014 11:35
搵律師搞會好d,唔洗咁多煩,同埋你避債多年好大機會俾人問

避 債 多 年 申 破 冇 問 題 ,仲 會 精 簡 好 多
作者: hohochi    時間: 27-8-2014 11:50
天帝 發表於 27-8-2014 11:41
避 債 多 年 申 破 冇 問 題 ,仲 會 精 簡 好 多

原來係咁
作者: hohochi    時間: 27-8-2014 11:51
天帝 發表於 27-8-2014 11:39

收數佬都想CLOSE FILE
作者: ming627    時間: 27-8-2014 12:02
天帝 發表於 27-8-2014 11:41

師兄!我重有其他債務都避咗好多年,而家去攪破產,係咪應該先上環聯攞報表先??唔該!!
作者: hohochi    時間: 27-8-2014 12:14
ming627 發表於 27-8-2014 12:02
師兄!我重有其他債務都避咗好多年,而家去攪破產,係咪應該先上環聯攞報表先??唔該!! ...

做左會好D,申破都要填欠債資料
作者: hohochi    時間: 27-8-2014 12:15
自行申破流程

填表流程

1)        填寫表格3「債務人的破產呈請書」及表格28C「負債狀況說明書」,這兩份表格可以在網上下載或到破產管理署用10元購買。

表格3下載網址 :
http://www.oro.gov.hk/cht/publications/doc/PET-C1.DOC
表格28C(個人資料收集聲明)
http://www.oro.gov.hk/cht/publications/doc/PICS-C.DOC
表格28C下載網址 :
http://www.oro.gov.hk/cht/publications/doc/SA-FORM2.DOC

遞表流程

1)        前往金鐘道政府合署高座10樓詢問處交回已填好的表格3及表格28C,詢問處職員會初步檢查你的表格是否有明顯錯漏,沒有問題的話,職員會發宣誓籌號給你,獲得籌號後可在旁邊的繳費處繳交管理署的處理申請費用$8000,取回收據。(詢問處的辦公時間為上午8時30分至下午5時45分,繳費處的收款時間為上午 9 時至下午 4 時 30 分)

2)        取回收據後可在梳化等候你的宣誓時段及輪候籌號,宣誓跟時段及籌號次序進行。進入宣誓室職員會再次協助檢查你的表格內容有否錯漏,如無錯漏就會安排作出宣誓,職員會作見證在文件上簽署。(宣誓是有時段名額的,星期一至星期五上午 9 時 30 分至 10 時 30 分名額12個,上午 10 時 30 分至中午 12 時名額20個,下午 2 時至 3 時 30 分名額20個,下午 4 時至 5 時名額12個。)

宣誓完成之後,下一步是前往對面高等法院會計部繳費

1)        帶同申請表及破產管理署的收據,前往對面高等法院LG2層一樓法院會計部繳交法院費用$1045。(法院會計部辦公時間星期一至五上午九時至下午一時及下午二時至五時,而星期六則由上午九時至中午十二時。)
2)        繳費後職員會在你的文件上,印上繳費證明並發出收據。

取回文件及法院收據後,下一步是前往高等法院排期

排期流程

1)        前往對面的高等法院LG1低層一樓法院登記處4-7號窗口。(法院登記處辦公時間星期一至五上午九時至下午一時及下午二時至五時,而星期六則由上午九時至中午十二時。)
2)        出示破產管理署$8000的收據、表格3、表格28C,窗口職員會在表格3、表格28C上貼上破案編號Label。
3)        高等法院LG1低層一樓108B室窗口,法院職員會在表格3貼上有聆訊日期和時間的Label及會收到額外一張Label稍後交給法院登記處職員。

注意 : 如你還有上班或領取綜援等,需申請銀行戶口解凍,因你的戶口會在你申請呈請後不久將會被銀行凍結,銀行戶口只能存入不能提取。如有此需要先看下一步再看回第4點。

作者: 謝滿蘭    時間: 27-8-2014 12:30
破左真係大家唔洗煩
作者: 301    時間: 27-8-2014 13:32
"收數佬 叫債仔攪破產"擺明"大"你.
睇你都唔敢搞咯 !

等於見有人想跳樓,
(電視情節)
你叫佢跳....
佢反而唔敢跳.

無論如何,
實際應先面對現實,
衡量後量力而為之.

作者: flypig    時間: 27-8-2014 13:39
你總欠債幾多???
月入幾多???
作者: 天帝    時間: 27-8-2014 13:50
ming627 發表於 27-8-2014 12:02
師兄!我重有其他債務都避咗好多年,而家去攪破產,係咪應該先上環聯攞報表先??唔該!! ...

是,去 環 聯 取 份 報 表 , 好 似 要 160 元 一 份

作者: ming627    時間: 27-8-2014 14:35
flypig 發表於 27-8-2014 13:39
你總欠債幾多???
月入幾多???

總數真係唔清楚,因為已經避咗好多年!而家月入大約萬一!
作者: flypig    時間: 27-8-2014 15:20
ming627 發表於 27-8-2014 14:35

多年前,你避時欠幾多???
作者: flypig    時間: 27-8-2014 18:00
1 如果要處理:
你搞清楚連欠幾多先喇?
2 如果要避數,搬屋,轉職,轉電話,搞番上次咁咪一樣

作者: Heihei    時間: 27-8-2014 19:25
ming627 發表於 27-8-2014 14:35

佢打比你,都係知你電話0者,咁知唔知你住邊??
作者: ming627    時間: 27-8-2014 22:52
flypig 發表於 27-8-2014 15:20
多年前,你避時欠幾多???

開始避嗰時大約每間三至四萬!
作者: ming627    時間: 27-8-2014 22:52
Heihei 發表於 27-8-2014 19:25
佢打比你,都係知你電話0者,咁知唔知你住邊??

唔知道!
作者: smallcat    時間: 27-8-2014 23:27
天帝 發表於 27-8-2014 11:39

收數佬通常只叫人還錢, 可能呢個收數佬同老細有唔妥, 倒米
作者: ming627    時間: 28-8-2014 01:05
其實我係應該計續避收數定破產好呢?咁多位比啲意見吖!唔該!
作者: ming627    時間: 28-8-2014 15:05
比啲意見!!唔該!!
作者: hohochi    時間: 28-8-2014 16:31
睇你想唔想繼續過這種逃避下的生活,還是搞破產來一次了結
作者: Heihei    時間: 28-8-2014 22:34
ming627 發表於 27-8-2014 22:52
唔知道!

如果你肯定佢唔知,咁轉個電話號碼咪得囉,唔好用自己名出,睇下有無朋友可以幫你出到。
作者: ming627    時間: 29-8-2014 01:46
Heihei 發表於 28-8-2014 22:34
如果你肯定佢唔知,咁轉個電話號碼咪得囉,唔好用自己名出,睇下有無朋友可以幫你出到。 ...

肯定唔知道!師兄覺得都係避走算了??
作者: flypig    時間: 29-8-2014 09:23
樓主情況不明,借幾錢唔知!!!欠幾錢亦唔知!!!! 你易唔易搵工唔知!!! 你再走路易唔易搬屋唔知!!!
實際情況不明,我地又好難俾詳細意見.

只可以籠統地吹水:
1 時效條例6年

欠幾耐???你可以頂住滋擾嗎?
如果過左6年無告上庭,債主雖不能告,但可以搵收數合法地追. 佢一恐嚇滋擾,你可以反告銀行.下面有案例.

轉帖: http://www.discuss.com.hk/viewth ... p;extra=&page=2
只要欠得超過6年根據時效條例,由條數到期日起計六年內,如果債主無告過上法庭的話,理論上在六年後,
銀行已經喪失法律申索權利,係無權再追嘅。

不論六年當中有無任何追收行動,包括出追收信、律師信或屎蟲。

曾經有兩個類似個案,銀行過哂六年期限,
當中無告過上法庭,但仲搵屎蟲去追,
結果債仔反告銀行;但最後場官司都係無打到,
庭外和解;銀行界一定唔想有類似案例被確立,寧願唔追,
打輸咗的話,全香港銀行就大件事!累街坊!

DCCJ1713/2004(區域法院案件)
HCA44/2005(高院案件)
作者: flypig    時間: 29-8-2014 09:37
上面轉帖提到,點為只追討行動呢??
一說係除非告上法庭,
另一說係  "追討"是包括一切口頭, 書信, 在報張刋登啓示或法律行動之明確追收債項行動...

由於我唔係律師,我唔知. 如果你用呢招,請你搵 律師吧.
另外有人聲稱親身經歷:
轉帖:
http://www.discuss.com.hk/viewth ... p;extra=&page=2
# 27
樓主,我講講一個我本人欠債件時事發生2年前,最後唔駛還既個案你知,本人在1998年借左.............
作者: flypig    時間: 29-8-2014 09:40
2 如果你無人無物,搵工易,搬屋CUT PHONE NO.易, 唔怕大耳LOAN上門, 可一試時限條例.
事後成敗番黎打個報告.
相反,如果你想一了百了,破產係可以考慮的.

網上真假難定.樓主其實可以搵番個律師問佢一問. 最好係法援 FREE 個D.....
作者: ming627    時間: 29-8-2014 11:07
flypig 發表於 29-8-2014 09:23
樓主情況不明,借幾錢唔知!!!欠幾錢亦唔知!!!! 你易唔易搵工唔知!!! 你再走路易唔易搬屋唔知!!!
實際情況不 ...

師兄!我真係唔記得總數係欠幾多!不過肯定唔會知道我住邊到,佢只係打嚟我公司,本來唔係我聽電話,嗰日因為冇人返工先我聽,佢打嚟搵我全名,嗰一刻因為做緊嘢順口答咗我係!!一答我就知錯!!跟著佢講完一輪開場白,最後就話你去破產喇!無謂大家再煩!!
作者: flypig    時間: 29-8-2014 11:39
ming627 發表於 29-8-2014 11:07
師兄!我真係唔記得總數係欠幾多!不過肯定唔會知道我住邊到,佢只係打嚟我公司,本來唔係我聽電話,嗰日 ...

我睇法係,你可能真係唔駛俾. 如果你唔怕無份工,又單身寡仔.
去搵律師傾一下吧.之前俾左幾條LINK 你,你小心 睇多幾次.
D LINK 講,如果對方滋擾,你可以反咬一口,要求賠償.以下CASE, 聽講 草其要科水庭外和解添

呢個亦解釋左,點解有C打/巴打 話草其唔俾佢地持開戶信去開戶口.

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20050111/4578838

【本報訊】收數公司被禁制追數屢見不鮮,但銀行被禁制追數則較為罕見。一名市民昨日入稟高等法院,聲稱十一年前已停用涉案兩張信用卡,指花旗銀行聘用收數公司追債對他構成滋擾,故向法庭申請頒布禁制令並索取賠償。
原告趙文強(譯音),被告為花旗銀行;入稟狀稱,原告以往為被告的客戶,被告於○二年間,派員向原告追收聲稱涉及兩張信用卡的債項十二萬元,而原告自九三年已停用該卡,根據時限條例,民事追訴期限為六年,故按時限條例,該筆債項已不能追討。
案件編號: HCA44/2005  
作者: ming627    時間: 29-8-2014 12:25
flypig 發表於 29-8-2014 11:39
我睇法係,你可能真係唔駛俾. 如果你唔怕無份工,又單身寡仔.
去搵律師傾一下吧.之 ...

唔該師兄!我諗住星期一上環聯攞份報告先,再問問律師破唔破產。唔該哂!
作者: flypig    時間: 29-8-2014 14:05
ming627 發表於 29-8-2014 12:25
唔該師兄!我諗住星期一上環聯攞份報告先,再問問律師破唔破產。唔該哂! ...

你要考慮:
1 時效條例,係唔係可以唔還
2 就算法例佢唔可以告你, 去追你又得唔得
3 如果佢真係搵收數,你撐唔撐得住
我睇法係,收數叫你老破.可能同6年時效有關.你問真D 6C
4 老破都係一個一了百了的選項.

其實你都無錢還,不外乎:
1 撐到底
2 避數到底
3 老破

如果老破,律師 16K 樓下...唔駛太貴.
唔好幫趁顧問.

GOOD LUCK 巴打!!
作者: ming627    時間: 29-8-2014 15:20
flypig 發表於 29-8-2014 14:05
你要考慮:
1 時效條例,係唔係可以唔還
2 就算法例佢唔可以告你, 去追你又得唔得

唔該哂!!
作者: Heihei    時間: 30-8-2014 09:54
其實呢到真係一個香港緊有有人情味地方
作者: 謝滿蘭    時間: 31-8-2014 11:48
Heihei 發表於 30-8-2014 09:54
其實呢到真係一個香港緊有有人情味地方

對呀。。這裡好好
作者: Eugena    時間: 31-8-2014 20:39
謝滿蘭 發表於 31-8-2014 11:48
對呀。。這裡好好

真係好開心搵到破聯呢個地方
作者: 謝滿蘭    時間: 1-9-2014 09:54
Eugena 發表於 31-8-2014 20:39
真係好開心搵到破聯呢個地方

係呀。。個個好熱心

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3