破產聯盟

標題: 申請公屋(提外話) 有沒帥兄有經驗 [打印本頁]

作者: 謝拉特    時間: 22-8-2014 17:28
標題: 申請公屋(提外話) 有沒帥兄有經驗
擴展市區
申請階段: 你的申請已達輪候配房階段,當有適當可供編配單位,房屋委員會將會發信通知你。上述申請進度,只供參考並應以房屋委員會書面通知為準。

小弟已完成了入息審查, (捱過了幾年的低收入, 真的很辛苦), 現已通知已達輪候配房階段, 想問到時有樓時, 會不會再有一次入息審查呢, 因現想找PART TIME做,生活費/車錢實在太貴了, 有沒帥兄知道, 謝謝回覆

作者: kumiko1030    時間: 23-8-2014 02:54
你上咗樓先,宜家單身的入息已經去到9000幾架喇= =" 你上咗樓先,做咗住戶再review超咗都係當富戶咋,宜家如果爆就煩= =
1人                   $9,670                 $221,000
2人                $14,970                $299,000
3人                $19,820                $390,000
作者: 清風    時間: 23-8-2014 08:00
我記得睇過其他討論區講過係有限期,如果無記錯,審查完好似係兩定三年未上樓,到時派樓前都要再入息審查。
作者: Heihei    時間: 23-8-2014 09:06
我真係一d都唔識,想問下樓上三位。樓主申請嘅係咪公屋?捱咗幾年最底收入,請問樓主係幾多年? 配房意思係租還是買?求教求教。
作者: 謝拉特    時間: 23-8-2014 10:35
審查完還要再等2-3年嗎, 死得! 個死人貪曾, 仕內都沒起過樓, 只係張的地賣俾財團起私樓
作者: miuup    時間: 23-8-2014 13:30
樓主心急上樓,為什麼不申請今年特快,你巳等數年,號碼以很前。
如申請特快今年九月一定可以擇樓。
作者: flypig    時間: 23-8-2014 13:36
申請左幾多年???
作者: MEIMEI    時間: 23-8-2014 14:35
你最好正式收咗樓, 簽咗租約, 先好轉工.
作者: kumiko1030    時間: 23-8-2014 18:45
MEIMEI 發表於 23-8-2014 14:35
你最好正式收咗樓, 簽咗租約, 先好轉工.

yes我都係咁話,我上咗樓咁耐都未審查過
作者: sandysoso    時間: 23-8-2014 19:49
派楼前會有入息审查,三至六个月派樓
作者: superlemon911    時間: 23-8-2014 22:44
睇師兄應該係剛審查合格,你係幾人申請,如果2人應該比較快,超過兩年要再審查,因為我都申請左,等緊見主任
作者: 清風    時間: 24-8-2014 13:01
謝拉特 發表於 23-8-2014 10:35
審查完還要再等2-3年嗎, 死得! 個死人貪曾, 仕內都沒起過樓, 只係張的地賣俾財團起私樓 ...

咁又未必要等咁耐,如果你揀果區,有新屋村落成,都好快會上樓
作者: queenielamok    時間: 25-8-2014 16:39
審查完二年左右... 如未派樓... 有機會再審查...

另外... 派到樓... 你都要簽一份入息證明... 雖然未必會好似審查咁查得咁仔細... 但唔排除都會有人抽查...
作者: mickey7100    時間: 27-8-2014 11:57
我審查完半年左右就派到,可能個期多新樓,啲舊樓冇人要所以好快有.到收樓時一樣要帶齊入息証明,銀行入數簿俾個區既主任做一個紀錄.
作者: 謝滿蘭    時間: 27-8-2014 12:34
申請公屋都咁麻煩了
作者: zizima    時間: 29-8-2014 14:32
ching, 而家老大都捱到收樓, 半件-1年到啦,

因為收樓時再要你報半年前收入
作者: wawah    時間: 29-8-2014 14:51
請問有冇C只曾經申請首置或自置居所貸款計劃後破產再申請公屋,是否成功?
作者: 清風    時間: 29-8-2014 23:27
wawah 發表於 29-8-2014 14:51
請問有冇C只曾經申請首置或自置居所貸款計劃後破產再申請公屋,是否成功? ...

無問題,只要入息唔過額就ok
作者: wawah    時間: 30-8-2014 09:06
清風 發表於 29-8-2014 23:27
無問題,只要入息唔過額就ok

請問C兄你也是曾經申請首置或自置居所貸款計劃後破產再申請公屋,可否指導小弟如何申請程序?
Thanks
作者: 清風    時間: 31-8-2014 10:36
wawah 發表於 30-8-2014 09:06
請問C兄你也是曾經申請首置或自置居所貸款計劃後破產再申請公屋,可否指導小弟如何申請程序?
Thanks ...

我之前係申請自置,破產後再申請公屋,無咩程序,同一般申請冇分別,只需一般申請表連同破產令副本,証明你係破左產,寄去房處就ok

作者: wawah    時間: 31-8-2014 20:04
清風 發表於 31-8-2014 10:36
我之前係申請自置,破產後再申請公屋,無咩程序,同一般申請冇分別,只需一般申請表連同破產令副本,証明 ...

當年如兩公婆申請自置,是否要兩公婆都申請破產才可申請公屋?

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3