破產聯盟

標題: 俾意見 破產不破產 [打印本頁]

作者: tamura63    時間: 21-8-2014 08:11
標題: 俾意見 破產不破產
本人 今年24  月入13k
負債粗略估計200k
是否需要破產?  
現在已經入不敷支  

求各位指點明燈

作者: andrewhome    時間: 21-8-2014 18:50
如果得15倍就緊係唔應該啦!! 如果批你生活費$7K, 分分重還得多過依家...
作者: hohochi    時間: 21-8-2014 19:16
15倍好小左WO,一筆清都可以借得到有餘
作者: tamura63    時間: 21-8-2014 19:24
Tu差  冇得一筆清    好難搞  
作者: hohochi    時間: 21-8-2014 19:46
tamura63 發表於 21-8-2014 19:24
Tu差  冇得一筆清    好難搞

盡時還多幾期,TU有機會升返少少
作者: 謝滿蘭    時間: 22-8-2014 16:31
有時連那幾期都難還個種感覺好想死
作者: flypig    時間: 22-8-2014 18:46
你MIN 俾幾多??有幾多係必定支出???
作者: tamura63    時間: 23-8-2014 07:42
全部都係 p loan 黎 先想死   
作者: tamura63    時間: 23-8-2014 07:43
謝滿蘭 發表於 22-8-2014 16:31
有時連那幾期都難還個種感覺好想死

依家差緊小眾一期  都唔知點算
作者: tamura63    時間: 23-8-2014 08:01
想做債務舒緩計劃  有冇好介紹
作者: tamura63    時間: 24-8-2014 08:39
我個情況  破產個官會唔會批
作者: kungfu    時間: 24-8-2014 09:32
廿萬好細條數啫,揾份 part time say $6000,三年還完,邊使諗破產?
作者: tamura63    時間: 24-8-2014 09:38
kungfu 發表於 24-8-2014 09:32
廿萬好細條數啫,揾份 part time say $6000,三年還完,邊使諗破產?

但係每個月都清袋 好難捱
作者: kungfu    時間: 24-8-2014 09:52
tamura63 發表於 24-8-2014 09:38
但係每個月都清袋 好難捱

咁即係必須要開源節流喇。你咁後生咪諗埋破產啲無謂嘢,廿萬絕非遙不可及,正面啲解決佢。我後生時長期做四份工,供滿一層樓,養大兩個細路。
作者: tamura63    時間: 25-8-2014 03:38
但 依家 都欠未夠一期  財務又已經話要去pass俾收數
我上網見d人兩期先去收數  究竟點    我28號有錢還 但佢又唔肯俾我等到28號
作者: lulumason    時間: 25-8-2014 12:59
老竇講 我唔知你還几多 開支又几多 好難比意見 但若可做 parttime 咁盡量去做 未到絕路不要申破 試吓找多幾間一筆消公司問吓 千其不要去顧問公司攪舒緩呀 盞揹多條數咋 同現時欠債的公司傾傾減低還款額 延長供款期 過要留意他們会否重新計過 睇吓有冇彎轉 若真得無路可走 申破亦不是壞事 但將來要面對許多問題
作者: tamura63    時間: 25-8-2014 13:29
做iva得唔得   一筆清問過啦  上tu 既都唔批
但iva個費用都幾貴  諗緊點算
作者: lulumason    時間: 25-8-2014 13:51
IVA 唔係唔得 但要看你点捱 貴視乎你点睇 如有9成把握捱到 便去 我當初中了顧問計去做舒緩 又話点好 点幫我攪掂 不成功不收費 点知4間袄得一間制 (仲要重新計過還款即再以借$額計 以前還果D一筆鈎銷) 其餘不变 但顧問照收費(總收費除4) 卒之頂唔順要去申破 IVA 都是一樣 要視乎 債主点睇
作者: pallmall2012    時間: 25-8-2014 18:53
想問一下, 如果想申請破,  AEXN,HSBX,中國建X銀行,
會唔會好似財仔咁繼續追或玩野或打去公司?
作者: Heihei    時間: 25-8-2014 19:17
pallmall2012 發表於 25-8-2014 18:53
想問一下, 如果想申請破,  AEXN,HSBX,中國建X銀行,
會唔會好似財仔咁繼續追或玩野或打去公司? ...

呢D係一線既,唔會。
作者: pallmall2012    時間: 25-8-2014 19:24
還有其他人比意見嗎?
因為我申請緊IVA, 如果批左,  下年仲係好辛苦既話, 我會搞破產>_<

作者: tamura63    時間: 25-8-2014 23:49
pallmall2012 發表於 25-8-2014 19:24
還有其他人比意見嗎?
因為我申請緊IVA, 如果批左,  下年仲係好辛苦既話, 我會搞破產>_<
...

初期 去到停收費 要交幾多錢左右
作者: pallmall2012    時間: 26-8-2014 09:18
總欠債:66萬。   Iva費用,35000/4期比

作者: tamura63    時間: 26-8-2014 10:44
pallmall2012 發表於 26-8-2014 09:18
總欠債:66萬。   Iva費用,35000/4期比

我自己問過  萬八蚊左右完成全程序
作者: ac0213    時間: 26-8-2014 11:16
申請左破產,財務機構係唔可以再向你追數既!
首先你考慮下破產後會否影響到而家呢份工,同埋破產前,自己有無曾經盡力去還過,我本人就曾經成份花紅去清卡數,如果只係借左錢又短期內申請破產,又唔請律師幫手既話,你就同丟八千幾蚊去咸水海無分別,破產失敗既話就財務公司肯定追死你,分分鐘要你即時還錢都有可能.
而且你話果尐係loan,即係有訂立還款期,最多自己一張信用卡都唔好用喇,有幾多用幾多,年薪156000,欠20萬都應該應乎得到,當然你如經常過期被罰利息就唔掂啦.假如你的發薪日期不配合還款日期,可以打電話去同財務公司更改過數日期.
作者: lulumason    時間: 26-8-2014 12:00
pallmall2012 發表於 25-8-2014 19:24
還有其他人比意見嗎?
...

你要有心理準備 因IVA是同債權人有協議 若違約 随時被追討 若你能捱到 當然好 一旦過了一年後才失敗去申破 那你白捱了這年几 而又捱多4年 以我為似 我選擇申破 但依然要還$ 但至少生活安定先 你自己想想 做IVA就要唸曰後申破 捱都要捱埋去
作者: tamura63    時間: 26-8-2014 12:06
我想問 我呢幾日會申請iva  但大眾呢期供唔到  會唔會打去同佢講話我申請iva 停一停收數?
作者: lulumason    時間: 26-8-2014 12:19
tamura63 發表於 26-8-2014 12:06
我想問 我呢幾日會申請iva  但大眾呢期供唔到  會唔會打去同佢講話我申請iva 停一停收數? ...

你不需問 電話照聽 有話直講 看他們点做 因IVA同申破 申破就聽电話 就算聽都拖住直到入了申破紙
作者: tamura63    時間: 26-8-2014 13:14
lulumason 發表於 26-8-2014 12:19
你不需問 電話照聽 有話直講 看他們点做 因IVA同申破 申破就聽电話 就算聽都拖住直到入了申破紙 ...

咁iva 咁點做  唔想收數打擾到屋企人同公司 因為月尾一出糧就搞

作者: lulumason    時間: 26-8-2014 13:28
IVA 是在破署做 過我以前6C 及外判 這是破署失敗之作 債務舒緩是民間D顧問公司 會計公司 同某D 6C 行 ( 6C行會衡量過你的還款能力而轉而叫你申破) 提供 但亦好多失肢例子 由其是由 顧問公司 會計公司做 你自己上破署網睇睇 IVA 点做啦
作者: tamura63    時間: 26-8-2014 13:55
lulumason 發表於 26-8-2014 13:28
IVA 是在破署做 過我以前6C 及外判 這是破署失敗之作 債務舒緩是民間D顧問公司 會計公司 同某D 6C 行 (  ...

搵左某間問  佢話100%做到 iva    唉 重點都唔係做唔做
係想知幾時停收數
作者: lulumason    時間: 26-8-2014 14:03

請小心 个个都会話百份之百OK 话明不成功不收费 如果有2間以上銀行或財仔不願意同你做iva 並要你即時還清債項 你都几頭痕 莫說停止追數
作者: flypig    時間: 26-8-2014 14:17
lulumason 發表於 26-8-2014 13:28
IVA 是在破署做 過我以前6C 及外判 這是破署失敗之作 債務舒緩是民間D顧問公司 會計公司 同某D 6C 行 (  ...

IVA 是在破署做 過我以前6C 及外判 這是破署失敗之作

BINGO!!!
宜家有D 結餘轉帳,呢D 成本又低.如果還款者無能力,就咩 LOAN PLAN 都瓜得.
IVA 成本太高.如果中途樓主有咩意外如被炒,利息上升 ETC ETC, 咁又要用多4年去老破.

作者: tamura63    時間: 26-8-2014 14:22
flypig 發表於 26-8-2014 14:17
IVA 是在破署做 過我以前6C 及外判 這是破署失敗之作
BINGO!!!
宜家有D 結餘轉帳,呢D 成本又低.如果還 ...

大家覺得iva無用?
果間IBC 話100%
作者: flypig    時間: 26-8-2014 14:40
tamura63 發表於 26-8-2014 14:22
大家覺得iva無用?
果間IBC 話100%

唔係無用.只係成本較大.失敗個案多. 呢D 野因人而異
IVA適合:
‧有較穩定收入而欠債超過月薪十多倍以上的債務人
‧敏感職業而不能申請破產的債務人

你去呢個LINK 望下O岩唔O岩你:
http://www.loaneasyhk.com/a05.html
有好多Q&A,如:
申請IVA的過程是否很繁複,時間會否很長?
過程相當複雜,所以需由具經驗人士全程跟進。根據最近期案列,一般申請期為四個月左右
作者: tamura63    時間: 26-8-2014 16:00
我個職業就唔敏感  但我想綜合黎交   
所以想揀iva  
作者: flypig    時間: 26-8-2014 16:56
tamura63 發表於 26-8-2014 16:00
我個職業就唔敏感  但我想綜合黎交   
所以想揀iva

有無試過結餘轉帳???
作者: tamura63    時間: 26-8-2014 17:00
flypig 發表於 26-8-2014 16:56
有無試過結餘轉帳???

試過  冇批  因為tu低 同多遲還  所以想做 iva
但小眾逼得太緊  聽日會到收數部
作者: kumiko1030    時間: 26-8-2014 20:24
做得iva不如搵律師同你做債務舒緩,其實13K一個月欠200K係唔難捱架,我嗰陣11K頂320K都頂到1年啦!

你搵多份part-time啦細路,唔好一心諗住破,你根本仲有彎轉又何必呢?
作者: tamura63    時間: 27-8-2014 00:07
kumiko1030 發表於 26-8-2014 20:24
做得iva不如搵律師同你做債務舒緩,其實13K一個月欠200K係唔難捱架,我嗰陣11K頂320K都頂到1年啦!

你搵多 ...

有d數pass左去 收數 仲有得做債務舒緩咩? 我差緊小眾一期 有冇得傾債務舒緩 其實我下個月打兩份工 其實都頂到  但小眾都唔肯傾 搞到好煩
作者: tamura63    時間: 27-8-2014 00:23
同埋我分佈得比較散
作者: tamura63    時間: 27-8-2014 00:41
DRP  期間 都要繼續供  d壓力都幾係野
作者: kumiko1030    時間: 27-8-2014 02:46
你做drp唔使俾iva咁多錢
作者: tamura63    時間: 27-8-2014 06:23
kumiko1030 發表於 27-8-2014 02:46
你做drp唔使俾iva咁多錢

今日27號 大眾去收數 仲有冇得傾 Drp
作者: 謝滿蘭    時間: 27-8-2014 12:27
其實要批就一定批到破產。。但睇你決定
作者: flypig    時間: 27-8-2014 13:45
樓主情況大致如下:
1 月入13k
2 負債200k
3 搵盡銀行唔肯再借
4 TU 非常差
5 下月有Part Time
樓主要明白點解人地唔借,因為TU GRADE 太低. 其實銀行都係做生意,搵IVA 搞,要 18K-50K 之間.成本太高了.

其實可以試下,下月PART TIME 出了糧之後,再同銀行傾,本來 24個月,加到36個月之類.
銀行未必唔制.
作者: tamura63    時間: 27-8-2014 18:57
flypig 發表於 27-8-2014 13:45
樓主情況大致如下:
1 月入13k
2 負債200k

唔該晒 整合我情況 我想問去搵東華果d做轉介會唔會平d
作者: tamura63    時間: 27-8-2014 19:02
今日同大眾傾左 佢應該肯俾我補交 唔去收數
原來根本未到收數部  
作者: hohochi    時間: 28-8-2014 01:35
tamura63 發表於 27-8-2014 19:02
今日同大眾傾左 佢應該肯俾我補交 唔去收數
原來根本未到收數部

咁你就未必要破產,試下傾拉長2還款期果D,拉長左每個月MINPAY又無咁甘,又有多份8千幾兼職,應該可以輕鬆好多
作者: tamura63    時間: 28-8-2014 03:56
hohochi 發表於 28-8-2014 01:35
咁你就未必要破產,試下傾拉長2還款期果D,拉長左每個月MINPAY又無咁甘,又有多份8千幾兼職,應該可以輕 ...

All  p loan 依家只想綜合一條數

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3