破產聯盟

標題: 破產VS被申請破產 [打印本頁]

作者: StephenPang    時間: 19-8-2014 21:06
標題: 破產VS被申請破產

我本來是透過某律師行為兩筆債項進行債務舒緩, 但是因為通漲越來越大, 漸漸感到還錢有困難,
想考慮破產, 但是申請破產費用又很貴, 是否應該等候被申請破產?
我分別欠A記財務公司124488元, 和花記銀行18000元左右,
這兩間的追數方式又係點(例如會否打來公司, 在公司門口爆粗口之類)?
我月入9300(未扣強積金), 月月清, 沒有積蓄, 已婚, 太太也想我破產好過

作者: admin    時間: 19-8-2014 23:03
你無需考慮。你唔會被破產。
作者: 謝滿蘭    時間: 20-8-2014 10:04
一定自行破產
作者: flypig    時間: 20-8-2014 14:35
我次次辭工,都希望公司炒我,補一個月糧.
同老破一樣,次次都希望落空.

假設樓主係銀行,申人破要俾多10K+. 而對方9成9都係無水還.
你會唔會申佢破.定係搵間收數佬 去逼條債仔?????
作者: flypig    時間: 20-8-2014 14:36
樓主月入9K,可唔可以轉工,如搵份洗碗.
樓主幾多歲,夠唔夠大隻?? 如果夠,做地盤 扎鐵幫到你.
作者: kumiko1030    時間: 20-8-2014 15:09
你返多份兼職可能可以還得到呢,唔使破啦破就一世架喇
作者: sandysoso    時間: 20-8-2014 18:43
只欠15萬唔使破啦,揾筆清卡數錢,分60期,一個月唔使供三千元。清卡數可以借到月薪的18倍,揾渣X银行,易批。
15萬未必可以成功頒令。
作者: chongxin    時間: 21-8-2014 08:02
flypig 發表於 20-8-2014 14:36
樓主月入9K,可唔可以轉工,如搵份洗碗.
樓主幾多歲,夠唔夠大隻?? 如果夠,做地盤 扎鐵幫到你. ...

你做過地盤未架?
扎鐵師傅係熟練技工﹐唔係你話做就有得做架
作者: chongxin    時間: 21-8-2014 08:04
相比起好多破產者﹐你欠的款項不算多喇!
作者: flypig    時間: 21-8-2014 12:49
chongxin 發表於 21-8-2014 08:02
你做過地盤未架?
扎鐵師傅係熟練技工﹐唔係你話做就有得做架

好似有COURSE 上.....上堂仲有錢收添
宜家做工程真係有錢途,你話俾銀行轉做地盤.借多20個都仲得
作者: flypig    時間: 21-8-2014 12:51
sandysoso 發表於 20-8-2014 18:43
只欠15萬唔使破啦,揾筆清卡數錢,分60期,一個月唔使供三千元。清卡數可以借到月薪的18倍,揾渣X银行,易 ...

150K 可以頒令架......
頒令無 MIN 架...

不過唔需要姐.
作者: 謝滿蘭    時間: 22-8-2014 16:33
真係頂唔到先破。。。依家做清數都唔易
作者: depressman    時間: 25-8-2014 01:39
flypig 發表於 21-8-2014 12:51
150K 可以頒令架......
頒令無 MIN 架...

頒令有min , 10000
作者: StephenPang    時間: 3-9-2014 19:53
不過上網睇過A記日本仔財務公司, 很多時會搵足X或至X收數, 他們收數會告上小額錢債, 冇錢還就申請債仔破產,
若果萬一被申請破產, 應該點做? 會否凍結銀行戶口, 點解封? 計生活費又是否和自行申請破產一樣手續?
作者: kungfu    時間: 3-9-2014 22:45
StephenPang 發表於 3-9-2014 19:53
不過上網睇過A記日本仔財務公司, 很多時會搵足X或至X收數, 他們收數會告上小額錢債, 冇錢還就申請債仔破產, ...

若果被申請破產, 應該點做?
如果準備反對,揾齊證據證明你有足夠能力找數,到時到候出庭。如果唔準備反對,出庭都慳番,法官會即頒破產令。
會否凍結銀行戶口, 點解封?
即時凍結。稍後見受托人時要求解封,如有正當理由例如出糧用途,要求會被接納。
計生活費又是否和自行申請破產一樣手續?
是的。

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3