破產聯盟

標題: 外判要我寫信交代3年內 的錢 [打印本頁]

作者: LiMing    時間: 4-8-2014 14:40
標題: 外判要我寫信交代3年內 的錢
我今天見外判,要我寫信交代d錢和卡數花在那裡......我大部份都交min pay欠成30萬,出糧只能找min 一半以上都係息......外判話我交代得唔清晰,法庭會控告我
作者: flypig    時間: 4-8-2014 15:27

多數靠嚇,你數目唔大.而且近年沒有這類官司檢控.
但都要小心應戰..

你首先要推算D 錢洗左去邊.幾錢係息.簡單計, D 息開頭唔係好重,到左某時間開始先會係 1半MIN 以上....

ANYWAY,你要計下去BANK PRINT 番D STATEMENT 出黎要幾錢,包括信用卡.
有巴打/C打試過同樣情況,後來發現PRINT 哂 STATEMENT, 都唔平...

同外判講,結果唔駛PRINT.
如果外判堅持,就再番黎傾.
作者: Turboengine    時間: 4-8-2014 15:28
佢靠嚇,你記得幾多寫幾多,甚至你話完全唔記得,奈你唔何!
作者: flypig    時間: 4-8-2014 15:36
如果真係上庭,一者你未必輸.二者你輸左可能頂多緩刑.因為近年坐監個案不多,主要係 填寫不實資料借貸.
三者外判得唔得閒花時間上COURT 同你玩.以 OPPORTUNITY COST 計,佢玩殘你係損人損己行為.

如上面巴打所講,儘量計番出黎.
作者: 要破產    時間: 4-8-2014 15:56
講真,三年條數好少會有人記得,而且你一定拎唔番呢3年有牙齒印銀行信用月結記錄【我試過問半年都唔俾】,但破署就可以拎到,你盡量寫俾佢,但要聲明未必準確,免得佢話你唔老實。

作者: LiMing    時間: 4-8-2014 16:20
唉......我都唔知點寫好,唉......
作者: benny141    時間: 4-8-2014 16:47
照直講,食.玩,買野,賭馬波等等,反正老破怕咩,,怕佢有牙,,最串D上門發神經俾官員睇,
作者: flypig    時間: 4-8-2014 17:05
LiMing 發表於 4-8-2014 16:20
唉......我都唔知點寫好,唉......

你完全無IDEA. 試下:
1 PRINT 番D BANK /CREDIT CARD 出黎.由於太貴,所以你試下 3-4個月 PRINT 一次.
一個月我間BANK 收$50,如是者 PRINT 兩年.由 STATEMENT 推算出 俾左幾多利息.
其他CASH WITHDRAWAL, 買野 ETC.

填FORM 通常大數係:
1 利息
2 洗用
3 賭錢???
4 其他支出,如坐車,租屋  ETC
再計下收入,就知道點解欠300K

作者: sandysoso    時間: 4-8-2014 21:35
都破左了,點解仲要交代?
作者: smallcat    時間: 4-8-2014 22:19
要你交代唔出奇 但交代3年真係你做到我都要頒  "諾貝爾和平理性解釋獎"

頂多記得一年, 超過一年已經無乜可能記得

但佢要你做, 你乜做得幾多得幾多   同慳得一蚊得一蚊既道理一樣  吹得一單得一單既道理
作者: LiMing    時間: 4-8-2014 23:51
我打算寫 工作壓力,晚晚蒲飲酒,買野來發洩.......
作者: hohochi    時間: 5-8-2014 09:56
3年用錢紀錄,有咁好記性我相信都不用去到破產這步
作者: Turboengine    時間: 5-8-2014 11:23
乜外判咁麻煩?首先法庭已頒咗令,仲追塑乜?如果法庭發現你資料有問題,當時都唔會頒令!我經驗話我知你應該係外判搾唔倒你還多啲錢,未唸啲嘢出嚟為難你!
如果當年外判要我記就仆街囖!我16張card欠二百個,點記?
作者: sandysoso    時間: 5-8-2014 15:26
千祈冇俾咁多資料给主任,俾的資料系文字文件,留多些資料就多左麻煩。記半年的钱,其他的曰子太耐,忘記晒。
我果時都有問錢去左邊,我就話使晒,一家大细好多錢要使,好在無要求寫申明
作者: kumiko1030    時間: 6-8-2014 02:23
sandysoso 發表於 5-8-2014 15:26
千祈冇俾咁多資料给主任,俾的資料系文字文件,留多些資料就多左麻煩。記半年的钱,其他的曰子太耐,忘記晒 ...

佢嗰日都有問我D錢去晒邊,我咪話我條數由我大學時期一直到宜家架喇,我一路好努力還min pay只係我輸咗場交通意外官司唔想找對家律師費,仲要咁啱年頭隻腳冇啦啦裂咗骨,我前度又洗晒我D錢,我宜家又返唔到工所以咪申破囉!
作者: LiMing    時間: 6-8-2014 08:47
咁都係好借口,用前男友,跟住分左手一直都搵唔到,人都搬埋屋

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3