破產聯盟

標題: 破案期間做手術 [打印本頁]

作者: masaki    時間: 22-7-2014 11:33
標題: 破案期間做手術
我想問, 破產期間做手術, 可否申請的士錢做交通費,  預計要60日
同埋, 可惜申請去髪型屋既洗頭髪錢 ???
因為尋日醫生話, 起碼有個半月唔可以沖涼..
作者: kumiko1030    時間: 22-7-2014 14:48
半個月唔可以沖涼,不如我勸你買枝乾洗粉洗頭,好過冇。

你冇講做咩手術,不過我估你可能係做腰骨卦,如果係真咁去髮型屋洗頭好危險!

你可以試下同醫生講叫佢寫返封醫生信,再試下同主任講一下!
作者: masaki    時間: 22-7-2014 16:19
kumiko1030 發表於 22-7-2014 14:48
半個月唔可以沖涼,不如我勸你買枝乾洗粉洗頭,好過冇。

你冇講做咩手術,不過我估你可能係做腰骨卦,如果 ...

我做趾母外翻手術呀,
醫生話叫我最好唔好2隻一齊做,  
分開黎做

btw, 你知唔知, 正苦e院做手術, 係咪真係100蚊一日架 ???
作者: kumiko1030    時間: 22-7-2014 16:56
masaki 發表於 22-7-2014 16:19
我做趾母外翻手術呀,
分開黎做

吓,我想問下你點解唔可以沖涼= =? 你講到好似好嚴重咁,但其實只不過係腳趾= ="

政府床位真係$100一日,但係你如果住政府的私家病房就唔係。

BTW,我想問下點解唔可以沖涼= =? 我全隻腳打住石膏都沖得涼,隻手打咗石膏都可以沖涼點解做腳趾外翻唔可以沖涼?傷口唔好濕水姐,你做一隻腳趾姐,我係諗唔明姐我以前都係平放坐嚮到沖涼你唔好淋佢水唔得咩?洗頭都可以坐起咁洗使唔使去髮型屋洗,仲要行= ="
作者: kungfu    時間: 22-7-2014 16:57
masaki 發表於 22-7-2014 16:19
我做趾母外翻手術呀,
分開黎做

係$100/日
作者: masaki    時間: 22-7-2014 17:48
kumiko1030 發表於 22-7-2014 16:56
吓,我想問下你點解唔可以沖涼= =? 你講到好似好嚴重咁,但其實只不過係腳趾= ="

政府床位真係$100一日 ...

因為佢做完唔係打石膏, 同埋有支金屬針插左出黎, only用野包住隻腳喎~
話一定係包住隻腳個半月, 之後再番醫院拆包~
作者: masaki    時間: 22-7-2014 17:49
kungfu 發表於 22-7-2014 16:57
係$100/日

實在太好了
咁100蚊一日, 好彩我都仲付擔到
作者: kumiko1030    時間: 22-7-2014 18:01
學佢咁咪得囉,搵個袋包住隻腳再晾高同我以前打石膏一樣,我係成隻腳直一直曲唔到添

http://yuehshan.pixnet.net/blog/ ... %EF%BC%882%EF%BC%89
作者: Heihei    時間: 22-7-2014 23:06
有醫生寫紙要去髲形屋洗頭,同要坐的士,應該無問題。早D同外判申請
作者: kungfu    時間: 23-7-2014 10:58
kumiko1030 發表於 22-7-2014 18:01
學佢咁咪得囉,搵個袋包住隻腳再晾高同我以前打石膏一樣,我係成隻腳直一直曲唔到添

http://yuehshan.pixn ...

我以前用保鮮紙包,兩頭用皺紋膠紙封口
作者: kumiko1030    時間: 23-7-2014 16:11
kungfu 發表於 23-7-2014 10:58
我以前用保鮮紙包,兩頭用皺紋膠紙封口

我都係打石膏經驗豐富,沖涼就係用廁紙的長袋包住成隻腳,唔夠長就用黑色垃圾袋,用張椅晾起同自己的屁股成水平線咁就唔會流水入去!

我的的士錢已批了,主任話$800交通費一個月係冇問題的=3="
作者: Turboengine    時間: 28-7-2014 10:11
政府醫院無錯係100一日,手術費唔洗錢。但如果你個手術須要某種特定儀器或工具,而醫管局係無嘅,你就要自己俾錢租!
作者: kumiko1030    時間: 29-7-2014 04:33
Turboengine 發表於 28-7-2014 10:11
政府醫院無錯係100一日,手術費唔洗錢。但如果你個手術須要某種特定儀器或工具,而醫管局係無嘅,你就要自 ...

都唔一定要睇下你個成份係咩性質,假如係白老鼠可以唔使,當年我做咗全香港第一個試驗性手術,嚮美國訂咗舊鈦金屬頸骨支架,為15000美金,仲有其他鈦金屬配件未計,我宜家鼻骨至腮骨全有鈦金屬鏍絲,全部一毫子都唔使俾!

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3