破產聯盟

標題: 小小離題的破產期疑問 [打印本頁]

作者: hkmcb    時間: 20-7-2014 22:03
標題: 小小離題的破產期疑問
特別想問下D女性意見,如果我28歲仔岩岩破產,依家鍾意個女仔應該追唔追好呢?

個女仔係之前讀COURSE識,識左1年左右,我破產前有同佢傾過我準備破產的決定亦問左佢意見,佢都支持我破產
個女仔屋企都算有錢,屋企有3,4個單位,佢自己都一年2,3次旅行,但佢唔係港女果種,即係同朋友就算食雲吞面、M記都樂意果種

我現在破產當然咩都冇,有份10000人工的工咁囉,如果你係女仔,會否覺得同個破產人士一齊冇安全感呢??

希望大家討論下

作者: smallcat    時間: 20-7-2014 23:01
真係少少離題, 唔好問D咁膠既問題, 就算呢度有10個女仔答你又點? 個個唔同, 每一個女仔亦唔同

簡單講, 好女仔唔會介意你有無錢, 但你一定要有一份正當職業, 理想同鬥心, 唔係就算女仔同你一齊, 你都過唔到家人那關

努力吧, 兄弟
作者: 301    時間: 21-7-2014 15:11
乜野離題?  絕對與老破有切身關係!
乜又咁似301後生時想法及境遇。

老破又非刑事,
破期又非一世,
更難得有呢段時期令人收心養性,
乘機戒去調賭飲吹,
有剩餘散銀儲在床底,
而且你更有份萬元正職,
簡直係港女難得之。。。。。

作者: hkmcb    時間: 21-7-2014 16:02
smallcat 發表於 20-7-2014 23:01
真係少少離題, 唔好問D咁膠既問題, 就算呢度有10個女仔答你又點? 個個唔同, 每一個女仔亦唔同

簡單講 ...

其實可能破產都大大打擊到追女仔的自信了,也許在此問此問題為左問而問!!

作者: hkmcb    時間: 21-7-2014 16:05
301 發表於 21-7-2014 15:11
乜野離題?  絕對與老破有切身關係!
乜又咁似301後生時想法及境遇。

事實的確係架,完全係儲錢改過做乖仔的時期
但只係好多人唔識「破產」既野覺得好似死刑咁,問點解要行到依步呀之類的問題
作者: 謝滿蘭    時間: 21-7-2014 16:13
好女仔咪唔會睇得重
作者: hohochi    時間: 21-7-2014 18:10
望樓主成功
作者: smallcat    時間: 21-7-2014 18:28
hkmcb 發表於 21-7-2014 16:02
其實可能破產都大大打擊到追女仔的自信了,也許在此問此問題為左問而問!!
...

唔出奇, 但問題係佢家人, 我覺得 個女仔就算唔介意, 你唔努力, 你都過唔到家人那關

無乜女仔家人有d錢而好開通  我就無見過  或者你咁好彩個女仔家人唔介意

拍拖同結婚係兩回事, 拍拖你無水無問題, 但去到結婚, 佢家人那關一定非常困難, 但都係個句, 無錢無問題, 無上進心必死
作者: smallcat    時間: 21-7-2014 18:40
依家一萬蚊人工, 真係算少, 一個 ive 女出來都 8, 9K at least, 唔知你 g f 什麼background, 總之都係個句, 依家1萬無問題, 5 年後又係差唔多先係問題

努力吧
作者: Heihei    時間: 21-7-2014 20:06
其實2個人拍拖,真係唔關年紀、學歷、收入事,關性格事多D。
個女仔已經知道你破左仲好過唔知,同埋睇下你係唔係而家就想要同佢談婚論嫁啦,如果唔係表白左先啦,而家估估下都無用。
但如果係,以上既一切就係問題啦。同意上面師兄所講上進心過於一切,有理想既男人係好吸引的。

作者: chongxin    時間: 21-7-2014 20:44
愛你的人﹐唔會介意你破產的問題﹐反而會睇你有無上進心
作者: hkmcb    時間: 22-7-2014 00:02
smallcat 發表於 21-7-2014 18:28
唔出奇, 但問題係佢家人, 我覺得 個女仔就算唔介意, 你唔努力, 你都過唔到家人那關

無乜女仔家人有d錢 ...

你講得好岩,也許我今次真係當佢係結婚對象,所以諗得長遠左自然大壓力左,而且「上進心」真係MAIN POINT
作者: hkmcb    時間: 22-7-2014 00:03
smallcat 發表於 21-7-2014 18:40
依家一萬蚊人工, 真係算少, 一個 ive 女出來都 8, 9K at least, 唔知你 g f 什麼background, 總之都係個句, ...

佢都係搵緊10000,我5年後其實都係14000左右,的確如果要有將來打算係唔多夠
作者: hkmcb    時間: 22-7-2014 00:04
Heihei 發表於 21-7-2014 20:06
其實2個人拍拖,真係唔關年紀、學歷、收入事,關性格事多D。
個女仔已經知道你破左仲好過唔知,同埋睇下你 ...

聽完你的意見,好有動力知應該點做咁!!!
作者: hkmcb    時間: 22-7-2014 00:05
chongxin 發表於 21-7-2014 20:44
愛你的人﹐唔會介意你破產的問題﹐反而會睇你有無上進心

「上進心」的確實係男仔唔可以冇的一樣
作者: kumiko1030    時間: 22-7-2014 00:21
會唔會有人當你貪人地有錢呢?
作者: kungfu    時間: 22-7-2014 00:34
我覺得女方會在意你的破產原因。
作者: hkmcb    時間: 22-7-2014 00:46
kumiko1030 發表於 22-7-2014 00:21
會唔會有人當你貪人地有錢呢?

女既會咁諗男方的嗎??
作者: hkmcb    時間: 22-7-2014 00:47
kungfu 發表於 22-7-2014 00:34
我覺得女方會在意你的破產原因。

無錯,佢果時都有問我,我答佢因為屋企問題,所以佢都同意支持我去破產
作者: kungfu    時間: 22-7-2014 00:59
hkmcb 發表於 22-7-2014 00:47
無錯,佢果時都有問我,我答佢因為屋企問題,所以佢都同意支持我去破產 ...

如果女方不介意,你擔心甚麼?努力工作/自我增值,用行動說明你的上進心可也。
作者: kumiko1030    時間: 22-7-2014 01:08
hkmcb 發表於 22-7-2014 00:46
女既會咁諗男方的嗎??

係女方的家人,會好大壓力
作者: smallcat    時間: 28-7-2014 22:32
hkmcb 發表於 22-7-2014 00:02
你講得好岩,也許我今次真係當佢係結婚對象,所以諗得長遠左自然大壓力左,而且「上進心」真係MAIN POINT ...

小小壓力可以變成動力的, 愛情唔可以太過緊的, 你把對方看得太重, 你成個人會 DLV 左 ( Demonstration of low value ) 展示出低價值

女人永遠希望對方是DHV (Demonstration of High value ) 高價值   高價值不是錢, 可以係你既口才, 溝通技巧, 幽默, 某方面才華, 健康, 品味, 上進心....etc.

只要你各方面分配平衡, 工作, 朋友, 愛情, 家人, 咁先會健康發展  

破產對你人生唔一定係壞事, 只要你破完後真正發奮, 仲有大把世界  

努力, 支持你 兄弟

作者: smallcat    時間: 28-7-2014 22:35
hkmcb 發表於 22-7-2014 00:03
佢都係搵緊10000,我5年後其實都係14000左右,的確如果要有將來打算係唔多夠 ...

個社會變左, 食飯坐車生活指數貴晒, 依家買層樓真係要幾球, 女仔點都希望結婚有個自己的家

向目標努力, 唔好逼得自己太辛苦, 有動力有目標出來結果唔會太差的

作者: kumiko1030    時間: 29-7-2014 01:28
smallcat 發表於 28-7-2014 22:32
小小壓力可以變成動力的, 愛情唔可以太過緊的, 你把對方看得太重, 你成個人會 DLV 左 ( Demon ...

其實我覺得最緊要係個女仔受囉
作者: flypig    時間: 29-7-2014 11:02
hkmcb 發表於 22-7-2014 00:46
女既會咁諗男方的嗎??

女的家人朋友一定會.

你睇下出面點睇 振山漢子 又可知一二. 當然佢地個程度 嚴重一萬倍.

門不當,戶不對的壓力好大,睇下男女方頂唔頂得住.
作者: hkmcb    時間: 29-7-2014 23:50
小小壓力可以變成動力的, 愛情唔可以太過緊的, 你把對方看得太重, 你成個人會 DLV 左 ( Demon ...

多謝你打咁多字用心回覆
我現在考慮的是何是出手好呢?
依家岩岩破產仲未有咩錢儲到,也許再等多幾個月吧,但我又怕佢比人追左了

SORRY,感情事一向選擇困難症,總是搵野黎煩
作者: hkmcb    時間: 29-7-2014 23:51
smallcat 發表於 28-7-2014 22:35
個社會變左, 食飯坐車生活指數貴晒, 依家買層樓真係要幾球, 女仔點都希望結婚有個自己的家

向目標努力,  ...

都係既,其實依家除左冇女朋友外,破產後咩都叫順利了,只要努力捱過4年已係新天地
作者: hkmcb    時間: 29-7-2014 23:52
kumiko1030 發表於 29-7-2014 01:28
其實我覺得最緊要係個女仔受囉

我都係覺得機會50/50
作者: hkmcb    時間: 29-7-2014 23:53
flypig 發表於 29-7-2014 11:02
女的家人朋友一定會.

你睇下出面點睇 振山漢子 又可知一二. 當然佢地個程度 嚴重一萬倍.

佢初步傾落都感覺佢媽媽都有要求,唔要應付的外母
作者: kumiko1030    時間: 30-7-2014 01:04
hkmcb 發表於 29-7-2014 23:53

我前度之前唔妥我老母,結果我老母又唔妥佢,我真心夾嚮中間好辛苦= ="
作者: flypig    時間: 30-7-2014 10:19
hkmcb 發表於 29-7-2014 23:53

有無想過,幾十年前的伯母一樣係千嬌百媚,要愛情唔要 麵包的靚妹.而今日的你女友,三十年之後一樣係
現實到極的港婦. 4個字可以解釋, 生活迫人.
作者: smallcat    時間: 30-7-2014 11:05
hkmcb 發表於 29-7-2014 23:50
多謝你打咁多字用心回覆
我現在考慮的是何是出手好呢?
依家岩岩破產仲未有咩錢儲到,也許再等多幾個月吧 ...

唔使等的, 拍拖可以好慳, 但有一點, 佢支持你破產唔等如佢對你有feel

問題唔係佢被唔被人追左, 問題係你可唔可以吸引到佢

追= 傳統方法 = 出資源, 比時間, 金錢, 送野 做provider ---->  打女性理性flow, 死硬 (你會排左入女性"真多兵"出資源個條隊, 呢條隊同去地府無分別, 除非你老豆10億身家任你使)
咪做D表白  表白=低能   女仔鐘意你你唔使表白的  心照  唔鐘意你你表白一拒絕你就收檔, 無人咁蠢的

吸引=attraction  打女性感性情感flow --> 比較實淨

破產會令個人沉沉地, 你現在要行首先係 將破產呢件事掉左佢 ( 心理上 唔係一定死氣沉沉 )  你破產個女仔唔會有乜上心, 但你死氣沉沉就無attraction  

作者: smallcat    時間: 30-7-2014 11:08
hkmcb 發表於 29-7-2014 23:51
都係既,其實依家除左冇女朋友外,破產後咩都叫順利了,只要努力捱過4年已係新天地 ...

仲有, 感覺你可能有少少當佢對你好就ok  拍拖同朋友是兩回事

佢對你好唔代表對你有feel  只係無反感及有好感  呢樣係正面既  

仲之你無乜錢就要玩 感性個邊, D 細位要做得靚D, 有野講有interesting small talk 思想正面  努力吧
作者: hkmcb    時間: 30-7-2014 12:39
kumiko1030 發表於 30-7-2014 01:04
我前度之前唔妥我老母,結果我老母又唔妥佢,我真心夾嚮中間好辛苦= ="

好彩係前度,過去了........
作者: hkmcb    時間: 30-7-2014 12:40
flypig 發表於 30-7-2014 10:19
有無想過,幾十年前的伯母一樣係千嬌百媚,要愛情唔要 麵包的靚妹.而今日的你女友,三十年之後一樣係
現實到 ...

希望凡是有例外啦
作者: hkmcb    時間: 30-7-2014 12:44
smallcat 發表於 30-7-2014 11:05
唔使等的, 拍拖可以好慳, 但有一點, 佢支持你破產唔等如佢對你有feel

問題唔係佢被唔被人追左, 問題係你 ...

嘩哈哈,好有經驗咁喎!!

其實我破產後反而更有朝氣,但我同佢讀COUSE識,平日見唔到面,只靠WHATSAPP聯絡,所以要出手就一定要約出街了,只是此舉考慮幾時進行而己
作者: kumiko1030    時間: 30-7-2014 19:41
hkmcb 發表於 30-7-2014 12:44

其實我破產後反而更有朝氣,但我同佢讀COUSE識,平日見唔到面,只靠WHATSAPP聯 ...

單刀直入,打鐵趁熱
作者: 天帝    時間: 30-7-2014 21:12

Demonstration of low value, Demonstration of High value 高 與 低 價 值 示 範 ,即 女 人 可 以 保 值 , 男 人 永 遠 扁 值
作者: smallcat    時間: 30-7-2014 22:20
hkmcb 發表於 30-7-2014 12:44

其實我破產後反而更有朝氣,但我同佢讀COUSE識,平日見唔到面,只靠WHATSAPP聯 ...

唔好拖太耐  friendzone 左就麻煩   如果friendzone要拆 先要freeze out再打, 難的

出手啦, 個世界一路轉緊, 機會唔會等你
作者: hkmcb    時間: 31-7-2014 01:06
smallcat 發表於 30-7-2014 22:20
唔好拖太耐  friendzone 左就麻煩   如果friendzone要拆 先要freeze out再打, 難的

出手啦, 個世界一路 ...

其實我地都識左年半了,所以都friendzone哂
作者: hkmcb    時間: 31-7-2014 01:08
kumiko1030 發表於 30-7-2014 19:41
單刀直入,打鐵趁熱

識左年半,突然單刀咪好怪
作者: kumiko1030    時間: 31-7-2014 01:35
hkmcb 發表於 31-7-2014 01:08
識左年半,突然單刀咪好怪

啱就試下口風啦,唔係凍咗就麻煩
作者: flypig    時間: 31-7-2014 12:06
試下口風喇.
其實呢D 野行家一出手,便知有沒有
暗示下,曖昧下,就知道有無機.唔駛一野 表白 ON 搞搞.
作者: hkmcb    時間: 31-7-2014 14:44
flypig 發表於 31-7-2014 12:06
試下口風喇.
其實呢D 野行家一出手,便知有沒有
暗示下,曖昧下,就知道有無機.唔駛一野 表白 ON 搞搞. ...

我好明顯唔係行家,
同佢咩都講、咩都講得笑,真係唔識點暗示
作者: kumiko1030    時間: 31-7-2014 17:54
hkmcb 發表於 31-7-2014 14:44
我好明顯唔係行家,

咁你就好認真咁同佢講話我其實鍾意你,可唔可以做我女朋友囉!
作者: smallcat    時間: 31-7-2014 23:39
hkmcb 發表於 31-7-2014 14:44
我好明顯唔係行家,

哎呀  你同佢有幾高水溫(boiling temperature) 自己feel唔到?

搵D日子做D細位靚, 睇到 bt 高一手拖住佢就ok了

至於bt 夠唔夠無人幫到你, 你自己先知

ps. 我個人以及所有pick up學派都一樣, 極之唔主張表白

reason: 如果對方真係like你, 你唔表白佢唔會嘔白泡激死的, 拖佢手唔掉走你已經係imply bf and gf, 有D野唔       使講出口呀麻
           如果對方有少少hesitation, 你即係比足機會佢拒絕你, 佢拒絕過你, 你要說服佢之後like你, 你真係要有唔少技巧先得

作者: hkmcb    時間: 1-8-2014 00:20
kumiko1030 發表於 31-7-2014 17:54
咁你就好認真咁同佢講話我其實鍾意你,可唔可以做我女朋友囉!

我前一任女朋友我真係咁做的,佢事後話未試過有男仔咁搞笑會咁開口講,教我拖住咪得囉
作者: hkmcb    時間: 1-8-2014 00:28
smallcat 發表於 31-7-2014 23:39
哎呀  你同佢有幾高水溫(boiling temperature) 自己feel唔到?

搵D日子做D細位 ...

因為我見親佢都係4,5個一齊出黎的,未試過單獨,而且其餘班朋友全部女仔黎的,我有咩行動都實好明顯

可能冇得見面,所以真係唔敢只用WHATSAPP黎試水溫
我諗如果我做到第一步單獨約佢,佢又肯出就己知八九
作者: smallcat    時間: 1-8-2014 10:05
hkmcb 發表於 1-8-2014 00:28
因為我見親佢都係4,5個一齊出黎的,未試過單獨,而且其餘班朋友全部女仔黎的,我有咩行動都實好明顯

可 ...

咁你要試單獨約  第一次將約會簡化  經過佢附近約佢飲杯野 愈短愈好 之前準備定d small talk (interesting d, 盡可能唔好問佢咁多野, 唔係見工, interview, 唔好咁多理性野)  千萬不要睇戲 極burn bt  而且睇戲在女性未like你前係幾敏感

飲完野 bounce 去第二個地方  去睇下書又得 或bounce去海邊或公園行下(太熱就唔好反而去室內好d) 唔好太長時間  

試下咁run一次  
作者: smallcat    時間: 1-8-2014 10:07

可 ...

不斷場景轉換會增加佢對你熟悉感及好感的
作者: flypig    時間: 1-8-2014 10:58

可 ...

通常呢D野個PROCESS 就係咁...
係佢班FD 面前暗示明示對女仔有好感.要收下風.
佢地當然大唱特唱....
如果女方受/俾CHANCE, 會繼續出黎...
如果劃清界線就GAME OVER

當然,出黎唔代表成功.香港女仔鍾意收兵,非常環保,絕不浪費,因為就算一張TISSUE 都有佢用途.

作者: hkmcb    時間: 1-8-2014 11:20
smallcat 發表於 1-8-2014 10:05
咁你要試單獨約  第一次將約會簡化  經過佢附近約佢飲杯野 愈短愈好 之前準備定d small talk (interesting ...

最慘大家知大家住邊,我新界西,佢將軍澳線最入,個幾鐘車程好難扮經過
而佢就港島放工成晚上11點,真係好難搵藉口自然地約佢

作者: hkmcb    時間: 1-8-2014 11:22
smallcat 發表於 1-8-2014 10:07
不斷場景轉換會增加佢對你熟悉感及好感的

其實我地雙方都算好熟悉了,一星期有1,2晚會冇停頓下WHATSAPP2,3粒鐘傾,基本上大家生活上既野都清楚哂
作者: hkmcb    時間: 1-8-2014 11:26
flypig 發表於 1-8-2014 10:58
通常呢D野個PROCESS 就係咁...
係佢班FD 面前暗示明示對女仔有好感.要收下風.
佢地當然大唱特唱....

其實果班FD唔係單單佢班FD既,果幾個女仔都係我地一齊上COUSE識的,所以我一有舉動就會串我
所以我次次話出黎食飯、玩,佢地都話要約齊先肯出,包括我個對象
作者: flypig    時間: 1-8-2014 11:35
hkmcb 發表於 1-8-2014 11:26
其實果班FD唔係單單佢班FD既,果幾個女仔都係我地一齊上COUSE識的,所以我一有舉動就會串我
所以我次次話 ...

全世界媾女都係咁放風..
話之佢同學,FD 帶FD,教會,義工,同事.....

作者: hkmcb    時間: 1-8-2014 11:50
flypig 發表於 1-8-2014 11:35
全世界媾女都係咁放風..
話之佢同學,FD 帶FD,教會,義工,同事.....

岩既,最重要達到目的
作者: hohochi    時間: 1-8-2014 13:26
hkmcb 發表於 1-8-2014 11:20
最慘大家知大家住邊,我新界西,佢將軍澳線最入,個幾鐘車程好難扮經過
而佢就港島放工成晚上11點,真係 ...

將軍澳線最入即係寶林? 試下去港島區約食宵夜
作者: hkmcb    時間: 1-8-2014 14:15
hohochi 發表於 1-8-2014 13:26
將軍澳線最入即係寶林? 試下去港島區約食宵夜

無錯,地鐵線簡直一東一西!!佢平時放11點都即刻放工回家的
作者: hohochi    時間: 1-8-2014 15:04
hkmcb 發表於 1-8-2014 14:15
無錯,地鐵線簡直一東一西!!佢平時放11點都即刻放工回家的

搵日話係港島做野收得夜,約佢食宵夜囉,寶林無咩好野夜。
作者: smallcat    時間: 1-8-2014 22:51
hkmcb 發表於 1-8-2014 11:20
而佢就港島放工成晚上11點,真係 ...

你話有個朋友搬左去將軍澳附近住嗨, 放心啦, 佢真係無興趣問你咁深入

你唔係真係純到咁下話 ?
作者: smallcat    時間: 1-8-2014 22:56
hkmcb 發表於 1-8-2014 11:22
其實我地雙方都算好熟悉了,一星期有1,2晚會冇停頓下WHATSAPP2,3粒鐘傾,基本上大家生活上既野都清楚哂 ...

呢D野係無用的  whatsapp好傾到真係做唔做到男女朋友, 完全係兩回事來

唔好再比excuse自己, 你將軍澳既大把朋友, 7-11買支汽水傾兩句就係朋友了

女性真實面對係2人世界時間, 唔係機器時間   whatsapp佢當你劉華都無用  只代表佢同你傾同計 唔討厭 有D好感  但咁拖下去必死  自己好好想想

心動不如行動
作者: hkmcb    時間: 1-8-2014 23:07
smallcat 發表於 1-8-2014 22:51
你話有個朋友搬左去將軍澳附近住嗨, 放心啦, 佢真係無興趣問你咁深入

你唔係真係純到咁下話 ? ; ...

錯了,因為大家都了解對方舉動,我點解改左日子踢波佢都會問的,去左食大餐又會問點解同問同邊個食的,所以佢必問架
作者: hkmcb    時間: 1-8-2014 23:08
smallcat 發表於 1-8-2014 22:56
呢D野係無用的  whatsapp好傾到真係做唔做到男女朋友, 完全係兩回事來

唔好再比excuse自己, 你將軍澳 ...

非常明白,已將行動慢慢明顯化,8月內應該有結果
作者: smallcat    時間: 1-8-2014 23:36
hkmcb 發表於 1-8-2014 23:08
非常明白,已將行動慢慢明顯化,8月內應該有結果

努力, 仲之唔好拖太耐了  見局再拆
作者: hkmcb    時間: 2-8-2014 00:54
smallcat 發表於 1-8-2014 23:36
努力, 仲之唔好拖太耐了  見局再拆

OKOK
作者: Kitty789    時間: 2-8-2014 12:30

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3