破產聯盟

標題: 急問: [打印本頁]

作者: pallmall2012    時間: 17-7-2014 00:30
標題: 急問:

大家好,是甘的。
本人之前在日本網XX有限公司借了貸款以作生意周轉之用。
但我現在生意失敗了, 要做破產(已經做了呈請)。
但日本網XX仍然繼續追我還錢,問題是以下:

我當時寫了詔詢人是我弟弟(只填了我弟弟手提,及姓名,無填我弟弟公司電話的)。
現在日本網XX打給我弟弟 ,叫代我還錢。
因為我寫詔詢人沒有寫我弟弟公司電話的。
但他可以打給我弟弟公司搵我進行滋擾。
應該是我弟弟都有一個貸款A/C在他們度。
那他們可以這樣做的嗎? 有沒有違反私人條例?
有咩可以做到?  我弟弟公司電話又不能6音。 報警都無用. 唉。

作者: flypig    時間: 17-7-2014 15:47
1 你應該打電話俾日本XXX 進行交涉. 睇佢點講....
應該可以即停.
停唔到的話,再番黎傾.
2 如果要番黎傾,投訴 不外 金管局(銀行牌), 放債人公㑹(非銀行牌), 生果 ETC....
版友個案
http://www.hkiva.org/forum.php?m ... p;extra=&page=9
作者: 深思熟慮    時間: 17-7-2014 19:45
師兄聽講呢一間野好辣,唔理你破唔破,聽翻來就係!本人都還曬呢一間先選擇做破產

作者: smallcat    時間: 17-7-2014 22:20
詔詢人 唔係擔保人, 佢地有乜權叫佢還錢? 呵呵
作者: 無奈28    時間: 19-7-2014 13:48
我都是這間 他居然打比我公司其他同事話我欠佢錢 寫我同事為諮詢人 我根本唔識果個同事 他地真係好絕 要攪到番工無 才肯收手 我下月十八上庭 而家比佢地迫得好緊 無份工等於無條命 都唔知點算好
作者: pallmall2012    時間: 19-7-2014 17:50
我只係諮詢人 ,佢都可以咁樣做嫁咩?
作者: hohochi    時間: 19-7-2014 19:51
諮詢人無還錢責任
作者: pallmall2012    時間: 20-7-2014 01:43
已SD EMAIL 去警務處放債人管理組投訴。

作者: flypig    時間: 20-7-2014 10:49
pallmall2012 發表於 20-7-2014 01:43
已SD EMAIL 去警務處放債人管理組投訴。

俾D 誠意,MAKE 個appointment 喇.
作者: pallmall2012    時間: 20-7-2014 14:26
即係上去報案?  但我都無錄音@_@
作者: flypig    時間: 20-7-2014 18:24
pallmall2012 發表於 20-7-2014 14:26
即係上去報案?  但我都無錄音@_@

去到 放債人公會,唔駛之前有錄音O既.
你主要去摸底,睇下 下一步又點做.
而且有投訴,對方會搵 日本XXX 暸解一下....

作者: wawah    時間: 23-7-2014 09:15
請問pallmall2012 ,日本網XX重有冇追?我都有數係這間公司
作者: pallmall2012    時間: 23-7-2014 14:43
暫時未有,  但我覺得佢仲會打比我弟弟, 你呢? 點追你? 可以分享下嗎?
可直接向放債人公會,警方牌照組等等投訴,都幾有用的。
作者: wawah    時間: 23-7-2014 16:05
pallmall2012 發表於 23-7-2014 14:43
暫時未有,  但我覺得佢仲會打比我弟弟, 你呢? 點追你? 可以分享下嗎?
可直接向放債人公會,警方牌照組等等投 ...

正在準備中,未申請
作者: pallmall2012    時間: 23-7-2014 16:43
呢間野好痳煩的。
作者: wawah    時間: 23-7-2014 16:48
pallmall2012 發表於 23-7-2014 16:43
呢間野好痳煩的。

因我只欠六期,但有人話破產可唔報這間,但我驚會查到!
作者: pallmall2012    時間: 23-7-2014 17:08
諗方法還住先,  因為呢間野真好衰!
作者: wawah    時間: 23-7-2014 17:34
pallmall2012 發表於 23-7-2014 17:08
諗方法還住先,  因為呢間野真好衰!

好難一次清,但唔報這間,有冇問題,我驚滋擾我細妺
作者: hohochi    時間: 23-7-2014 17:38
wawah 發表於 23-7-2014 17:34
好難一次清,但唔報這間,有冇問題,我驚滋擾我細妺

唔報就一定要還
作者: wawah    時間: 23-7-2014 17:50
hohochi 發表於 23-7-2014 17:38
唔報就一定要還

每月還都可以,只是但唔報這間,破產處我驚會查到

作者: 無奈28    時間: 23-7-2014 20:03
我直接投訴去工會 牌照部 今日公會打來話會回信比我 再轉就近警處落口公
作者: pallmall2012    時間: 27-7-2014 13:02
無奈28 發表於 23-7-2014 20:03
我直接投訴去工會 牌照部 今日公會打來話會回信比我 再轉就近警處落口公

有最新消息嗎?  結果如何?
作者: 無奈28    時間: 29-7-2014 15:55
而家等信落口供 但對方亦無再追
作者: wawah    時間: 31-7-2014 01:02
請問pallmall2012 Ching 你有公司申請破產係唔係好麻煩及要交公司文件,係唔係結束間公司之後才申請破產?另外曰本仔重有冇追數

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3