破產聯盟

標題: 是否一定要找到工才有下文? [打印本頁]

作者: wvovw    時間: 7-7-2014 21:03
標題: 是否一定要找到工才有下文?

是這樣的我破左產無工做,依家想去找工,同破產官傾生活費等問題。現在破產官要求我一定有合約才可以上去傾生活費,出信開銀行戶口比我,我只怕到時見到份工,因我打算去做保安都好多地方請人,人地叫我第二日翻工,都無時間上去破產官到處理問題,不可以先開定銀行戶口的嗎?我找到份工到時可以用咩理由推遲開工處理呢D事務先?唔通同公司直說我系破產人士要先同破產官預約時間才可以確定上班日期?想問下各師兄是怎樣在破產期內找工作的??
作者: masaki    時間: 7-7-2014 21:18
破產人仕有機會唔俾做保安的
作者: wvovw    時間: 7-7-2014 21:24
masaki 發表於 7-7-2014 21:18
破產人仕有機會唔俾做保安的

唔系吧,甘大禍???我只知道不可以做專業人士,如律師,銀行等,沒聽過不能做保安呀。。。。。
作者: masaki    時間: 7-7-2014 21:32
wvovw 發表於 7-7-2014 21:24
唔系吧,甘大禍???我只知道不可以做專業人士,如律師,銀行等,沒聽過不能做保安呀。。。。。 ...

果時我攪老破時, 果條友係咁講的
同埋而家做保安而有牌WOR~~~
作者: wvovw    時間: 7-7-2014 21:36
masaki 發表於 7-7-2014 21:32

牌我考到,等緊寄來我屋企,請問講比你知的系咩人?顧問?我破產官又沒講不能做保安。。。。。
作者: wvovw    時間: 7-7-2014 21:37
masaki 發表於 7-7-2014 21:32

牌我考到,等緊寄來我屋企,請問講比你知的系咩人?顧問?我破產官又沒講不能做保安。。。。。
作者: masaki    時間: 7-7-2014 21:52
wvovw 發表於 7-7-2014 21:37
牌我考到,等緊寄來我屋企,請問講比你知的系咩人?顧問?我破產官又沒講不能做保安。。。。。 ...

係顧問AR~
果時佢咁講我都覺得怪怪地~~
MAYBE佢嚇我
題外話, 保安牌難考嗎???
作者: wvovw    時間: 7-7-2014 22:01
masaki 發表於 7-7-2014 21:52
係顧問AR~
果時佢咁講我都覺得怪怪地~~
MAYBE佢嚇我

哦,顧問甘我就唔洗驚,剛查左新聞話有人破產走去轉行當保安,應該沒咩問題,我考牌果陣老師正系話有犯罪紀錄唔可以做保安,無講話破產無得做。保安唔難考,講果兩日,教你點樣處理一D保安問題,同埋用消防設施,警棍等。全部選擇題,你估都估到個答案,唔難考。= =想問下到時叫我翻工,我用咩理由拖住先好?破產官唔同我開戶口我變左唔翻得工。
作者: masaki    時間: 7-7-2014 22:07
wvovw 發表於 7-7-2014 22:01
哦,顧問甘我就唔洗驚,剛查左新聞話有人破產走去轉行當保安,應該沒咩問題,我考牌果陣老師正系話有犯罪 ...

我估做保安會返SHIFT
你應有空檔時間見主任
去拎開戶信
作者: wvovw    時間: 7-7-2014 22:12
masaki 發表於 7-7-2014 22:07
我估做保安會返SHIFT
你應有空檔時間見主任
去拎開戶信

我問左了,他唔比我提前做,一定要有員工合約先比我去搞,破產官死都堅持我找到份工先去做開戶,報生活費等手續。
作者: masaki    時間: 7-7-2014 22:17
wvovw 發表於 7-7-2014 22:12
我問左了,他唔比我提前做,一定要有員工合約先比我去搞,破產官死都堅持我找到份工先去做開戶,報生活費 ...

咁間野請你果時, 簽約日係正式返工日 ???
你問下主任, 份合約到時FAX上去先又得唔得??
作者: wvovw    時間: 7-7-2014 22:21
masaki 發表於 7-7-2014 22:17
咁間野請你果時, 簽約日係正式返工日 ???
你問下主任, 份合約到時FAX上去先又得唔得??  ...

呢層我又沒問,最慘系我個破產官經常打電話比他無人接,又成日唔得閑,真系好驚找到份工他遲遲唔幫我開戶,我問左主任他話我點都要去他度搞埋D手續的了,無得FAX上去,要帶曬合約,填曬收入支出表,仲要等他一個鐘比卦開戶信我。。。。。
作者: kumiko1030    時間: 7-7-2014 22:37
wvovw 發表於 7-7-2014 22:21
呢層我又沒問,最慘系我個破產官經常打電話比他無人接,又成日唔得閑,真系好驚找到份工他遲遲唔幫我開戶 ...

我嗰個幾好喎起碼我今日搵到佢先,今日拎到開戶信即時飛跑去統一中心嗰到有好多間銀行
作者: wvovw    時間: 7-7-2014 22:40
kumiko1030 發表於 7-7-2014 22:37
我嗰個幾好喎起碼我今日搵到佢先,今日拎到開戶信即時飛跑去統一中心嗰到有好多間銀行 ...

你就好,個主任比你先開戶,我果個死都要我有份員工合約先比我做,我真是好想串他,開定先唔得,我找到工果陣邊有甘多時間同你搞呢D,搞定先方便大家唔好,我無收入你地都無錢扣啦。
作者: kumiko1030    時間: 7-7-2014 22:45
wvovw 發表於 7-7-2014 22:40
你就好,個主任比你先開戶,我果個死都要我有份員工合約先比我做,我真是好想串他,開定先唔得,我找到工 ...

我唔係先開戶架,我係要嚟出綜援同關愛基金錢佢唔可以唔開俾我,宜家社署前前後就嚟爭我成皮野=-="
作者: wvovw    時間: 7-7-2014 22:49
kumiko1030 發表於 7-7-2014 22:45
我唔係先開戶架,我係要嚟出綜援同關愛基金錢佢唔可以唔開俾我,宜家社署前前後就嚟爭我成皮野=-=" ...

當來甘呀,你都幾黑仔,個主任累到你無收入,要社處爭你錢。系WOW,甘麻煩個主任姐系變相叫我唔好去翻工,甘去拿綜援睇下他點,唉我去訓了,聽日要去問破產官問題。
作者: kumiko1030    時間: 7-7-2014 23:10
wvovw 發表於 7-7-2014 22:49
當來甘呀,你都幾黑仔,個主任累到你無收入,要社處爭你錢。系WOW,甘麻煩個主任姐系變相叫我唔好去翻工, ...

唔係綜援我出緊現金,只係社署扣多咗我錢要用銀行戶口過數俾我,係個PK關愛基金佢係都要銀行戶口過數俾我,我呈請已經話咗俾關愛基金知我怕佢過唔到數姐。宜家我等個戶口,關愛基金爭我9000..........社署我冇返工當我有返工照扣人工兩個月扣咗我成千銀。前前後後社署咪爭我一皮囉=-="

我都唔知會唔會俾破署扣起我D錢添
作者: hkstyle28    時間: 7-7-2014 23:32
你就好,個主任比你先開戶,我果個死都要我有份員工合約先比我做,我真是好想串他,開定先唔得,我找到工 ...

搵份唔好錦急要第2日返工的工,如幾日後, 錦你就一定夠時間搵主任處理開戶D野
作者: sandysoso    時間: 7-7-2014 23:39
要返左工才會有合約呀。
作者: chongxin    時間: 7-7-2014 23:51
你番左工先,如果公司問你羅出糧戶口,你就話過兩日比番佢
然後拿拿聲去見主任拿開戶信
作者: 失敗者    時間: 8-7-2014 01:17

你咁講好快比佢地玩死,你要小心說話啊,因為佢地有權拖你,變上拖你幾個月先做都得嫁
作者: 失敗者    時間: 8-7-2014 01:19
kumiko1030 發表於 7-7-2014 23:10
唔係綜援我出緊現金,只係社署扣多咗我錢要用銀行戶口過數俾我,係個PK關愛基金佢係都要銀行戶口過數俾我 ...

實會扣只係你開出生活費之後就扣多少
作者: 失敗者    時間: 8-7-2014 01:19
kumiko1030 發表於 7-7-2014 23:10
唔係綜援我出緊現金,只係社署扣多咗我錢要用銀行戶口過數俾我,係個PK關愛基金佢係都要銀行戶口過數俾我 ...

作者: kumiko1030    時間: 8-7-2014 03:04
失敗者 發表於 8-7-2014 01:19

但係我嗰啲係福利金嚟架喎
作者: kumiko1030    時間: 8-7-2014 03:09
失敗者 發表於 8-7-2014 01:19

王家沙之前話政府錢唔可以用嚟還錢嘅。。。。。
作者: flypig    時間: 8-7-2014 09:34
wvovw 發表於 7-7-2014 22:12
我問左了,他唔比我提前做,一定要有員工合約先比我去搞,破產官死都堅持我找到份工先去做開戶,報生活費 ...

規矩係咁.佢唔係留難你...
一定要LETTER OF OFFER 先俾你開戶
作者: kumiko1030    時間: 8-7-2014 10:53
flypig 發表於 8-7-2014 09:34
規矩係咁.佢唔係留難你...
一定要LETTER OF OFFER 先俾你開戶

飛兄,咁福利金要唔要還錢架
作者: flypig    時間: 8-7-2014 11:04
kumiko1030 發表於 8-7-2014 10:53
飛兄,咁福利金要唔要還錢架

咩福利金????????
唔識!!! 都係其他識的CHING 答吧喇.
作者: kumiko1030    時間: 8-7-2014 11:21
關愛基金發放俾殘疾人士生活津貼
作者: wvovw    時間: 8-7-2014 11:46
hkstyle28 發表於 7-7-2014 23:32
搵份唔好錦急要第2日返工的工,如幾日後, 錦你就一定夠時間搵主任處理開戶D野 ...

個破產官經常無人聽電話,試過打幾日先有人接電話,好鬼麻煩,找到工都擔心他會拖。
作者: wvovw    時間: 8-7-2014 11:46
sandysoso 發表於 7-7-2014 23:39
要返左工才會有合約呀。

所以才麻煩
作者: hohochi    時間: 8-7-2014 11:46
wvovw 發表於 7-7-2014 21:37
牌我考到,等緊寄來我屋企,請問講比你知的系咩人?顧問?我破產官又沒講不能做保安。。。。。 ...

一般保安應該無問題,係押運類就應該唔得,押運公司會睇TU

作者: wvovw    時間: 8-7-2014 11:47
chongxin 發表於 7-7-2014 23:51
你番左工先,如果公司問你羅出糧戶口,你就話過兩日比番佢
然後拿拿聲去見主任拿開戶信 ...

公司會唔會比假去處理?
作者: wvovw    時間: 8-7-2014 11:49
失敗者 發表於 8-7-2014 01:17
你咁講好快比佢地玩死,你要小心說話啊,因為佢地有權拖你,變上拖你幾個月先做都得嫁 ...

我知,我想串他姐,我無講,只系覺得個規矩唔合理,唔方便,好像逼破產人士唔好去找工甘。
作者: hohochi    時間: 8-7-2014 11:51
wvovw 發表於 7-7-2014 22:01
哦,顧問甘我就唔洗驚,剛查左新聞話有人破產走去轉行當保安,應該沒咩問題,我考牌果陣老師正系話有犯罪 ...

可能保安公司都無咁快俾到你返到,因為要等制服。還有些保安公司可以揀現金出糧,只係比較麻煩要上寫字樓到攞。
作者: wvovw    時間: 8-7-2014 12:03
hohochi 發表於 8-7-2014 11:51
可能保安公司都無咁快俾到你返到,因為要等制服。還有些保安公司可以揀現金出糧,只係比較麻煩要上寫字樓 ...

制服見工果陣有得拿了,唯有自已念辦法拖下先。
作者: hohochi    時間: 8-7-2014 12:25
wvovw 發表於 8-7-2014 12:03
制服見工果陣有得拿了,唯有自已念辦法拖下先。

你已經見左工?
作者: wvovw    時間: 8-7-2014 12:46
hohochi 發表於 8-7-2014 12:25
你已經見左工?

末,我讀保安果陣,天天有公司來招人,我念要入行唔難。末讀完已經有公司招人。
作者: 301    時間: 8-7-2014 12:53
冇錯;
總之係要有工作証明,
"主任"至會俾開戶信.

作者: chongxin    時間: 8-7-2014 13:24
wvovw 發表於 8-7-2014 11:47
公司會唔會比假去處理?

唔比假,你就羅病假,話食錯野,肚瀉,睇完醫生羅醫生紙,然後去見主任搞手續喇!
作者: kumiko1030    時間: 8-7-2014 13:29
wvovw 發表於 8-7-2014 11:46
個破產官經常無人聽電話,試過打幾日先有人接電話,好鬼麻煩,找到工都擔心他會拖。 ...

你直接踩上去囉..........好在我嗰個經常搵到,破官嗰層嚮11/F,裝修到好歐洲feel全部木
作者: kumiko1030    時間: 8-7-2014 13:30
301 發表於 8-7-2014 12:53
冇錯;
總之係要有工作証明,
"主任"至會俾開戶信.

好在我有政府綜援申請批准書唔係都幾麻煩
作者: hohochi    時間: 8-7-2014 14:06
wvovw 發表於 8-7-2014 12:46
末,我讀保安果陣,天天有公司來招人,我念要入行唔難。末讀完已經有公司招人。 ...

搵D可以出現金又得架保安先
作者: wvovw    時間: 8-7-2014 17:12
hohochi 發表於 8-7-2014 14:06
搵D可以出現金又得架保安先

我都想找到呀,。。。。。。。。。。
作者: 失敗者    時間: 9-7-2014 00:59
kumiko1030 發表於 8-7-2014 03:04
但係我嗰啲係福利金嚟架喎

政府錢都會扣嫁,好似之前咁政府派6k都會計算入你人工到扣,變上係白有6k
作者: hohochi    時間: 9-7-2014 01:45
wvovw 發表於 8-7-2014 17:12
我都想找到呀,。。。。。。。。。。

以我所知是有的,上FACEBOOK搵保安會有一些保安群組出現,內面會有招聘
作者: 謝滿蘭    時間: 9-7-2014 22:32
你咪推遲十頭八日先開工囉。。。好多公司都等到。。。想問師兄未傾生活費。。。咁你之前第一份開支收入表格有無填。。佢有無收你
作者: sandysoso    時間: 9-7-2014 22:53
有的公司未必第一日返就有合約簽。

作者: 謝滿蘭    時間: 13-7-2014 16:09
我都想搵出現金做先
作者: hohochi    時間: 14-7-2014 02:18
謝滿蘭 發表於 13-7-2014 16:09
我都想搵出現金做先

有D侍應炒散係出現金,保安都有部份係
作者: flypig    時間: 15-7-2014 14:39
hohochi 發表於 14-7-2014 02:18

番夜總會,旺角 KARAOKE,有好多日日出糧..
我見,到D 街招咁寫. 報紙請人廣告又係咁寫.
作者: alan1872333    時間: 15-7-2014 15:24
第一日返工有d公司未有咁快有合約...我試過一個月先比你........有d連合約都無...所以一定有合約先可以出戶口真難.......仲要請假去搵主任...
作者: 謝滿蘭    時間: 17-7-2014 11:58
hohochi 發表於 14-7-2014 02:18

物流最多。。。但有時外快唔報邊有人知
作者: wvovw    時間: 18-7-2014 19:34
alan1872333 發表於 15-7-2014 15:24
第一日返工有d公司未有咁快有合約...我試過一個月先比你........有d連合約都無...所以一定有合約先可以出戶 ...

甘大禍??唉,自求多福
作者: alan1872333    時間: 19-7-2014 15:28
謝滿蘭 發表於 17-7-2014 11:58
物流最多。。。但有時外快唔報邊有人知

物流真係好多出現金.....
作者: 謝滿蘭    時間: 21-7-2014 16:10
alan1872333 發表於 19-7-2014 15:28
物流真係好多出現金.....

出現金唔報住先都查唔到啦?有些公司唔報稅的

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3