破產聯盟

標題: 冇還款賬戶號碼點還錢? [打印本頁]

作者: bb969    時間: 18-6-2014 21:47
標題: 冇還款賬戶號碼點還錢?
已破3年,本來唔駛還, 但係啱啱呢年收入突然增加, 都知一定要還, 打比主任, 一係搵唔到, 留言又唔覆, 剛到期交年報, 想問係咪由零還款變要還款一定要再會面傾生活費先會比還款賬戶號碼?, 定係就咁寄個號碼比我就咁入錢? 我好驚要再傾生活費, 因為有d單據唔見左, 驚比唔到証明就要嘔返之前部份生活費出黎,,求ching們指教
作者: 笨笨狼    時間: 18-6-2014 22:17
樓主之前是有沒有聊生活費的? 突然增加的收入是否很多? 是否之後每月都固定有這些多出的收入, 還是只是一次過?

因為如果是收入固定每月增加, 又或未聊生活費者, 就一定要重新填收支票和重新要計算生活費和還款安排, 如果收入只是一次過, 又不是多很多, 年度報告填了, 多出差額就要上交.
作者: bb969    時間: 18-6-2014 23:06

謝謝ching解答,因為我申玻時收入好低, 所以從來冇傾過生活費,到第二份年報, 因為收入增加左, 所以有寄信要我重新填收支表(仍然係入不敷支), 有d証明冇比足佢, 但係交返比佢之後都冇下文, 到今年(即第三年年報)因為多左ot, 所以收入多左(唔固定), 全年總數約三萬多, 報告如實填了, 問題係我知多出差額要上交,  但係係咪一定要再見主任, 再重新要計算生活費, 先會比還款號碼比我去入數還款? 我好驚最後一年先同我講我之前d支出唔合理, 我d証明又唔齊, 如果要我嘔返哂出黎, 咁我就真係跳樓都唔掂
作者: 笨笨狼    時間: 18-6-2014 23:26
bb969 發表於 18-6-2014 23:06
謝謝ching解答,因為我申玻時收入好低, 所以從來冇傾過生活費,到第二份年報, 因為收入增加左, 所以有寄信要 ...

先不要擔心, 即樓主之前仍未達標聊生活費的水平了. 之前你有再重新填收支表, 仍然是負數, 而主任沒有下文就是代表仍不需要聊生活費和還款的地步, 而今年多了OT, 這不是正常收入, 也沒有辦法計算在月入收了, 除非主任把收入平均分在12個月, 而月收入又高於月支出, 就有可能要去重新計算了. (所以, 現在說要不要見仍是過早的討論).
另外, 不要擔心主任是沒有人性的, 其實主任比外判易討論得多了, 而合理的生活支出, 也比一般外判鬆手, 所以暫時來說, 樓主是想太多了. 其實, 只要有合理的解釋, 都會接受的. 而主任一直都未表態, 大多代表她們沒有問題. (我們常說, 當主任沒有消息時, 就是最好的消息, 如果主任主動找你才可能有事發生, 我之前的四年生活, 主任只主動找過我一次, 就是因為我要離港生活, 主任打來教我要準備什麼文件交給她備案.....)
作者: bb969    時間: 19-6-2014 20:35
謝謝ching詳細解答,咁我就慢慢等消息, 煮到黎先食

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3