破產聯盟

標題: 問有關頒令後約見交文件同破署人事項 [打印本頁]

作者: 謝滿蘭    時間: 18-6-2014 13:25
標題: 問有關頒令後約見交文件同破署人事項
我想問下。。當天頒左令後。。係咪兩三日會有信去你家到有所有聯繫方法約見交野同見主任。。係咪收到信要主動先打去。。想問同一日可唔可以拎埋開戶信

作者: 謝滿蘭    時間: 18-6-2014 15:06
昨應該律師搞如無意外頒左令。。依家唔知點
作者: 清一色    時間: 18-6-2014 15:16
謝滿蘭 發表於 18-6-2014 15:06
昨應該律師搞如無意外頒左令。。依家唔知點

我地既心情都係一樣...!!我都唔個到時頒令之後會係點....

好迷惘..!!!希望你會順順利利...!!!
作者: alan1872333    時間: 18-6-2014 15:28
我記得3姓講會打電話比你話..破產成功...過幾日會寄返d文件比你..再約主任
作者: 謝滿蘭    時間: 18-6-2014 19:28
清一色 發表於 18-6-2014 15:16
我地既心情都係一樣...!!我都唔個到時頒令之後會係點....

好迷惘..!!!希望你會順順利利...!!! ...

多謝。。依家都係等。。之前都係得破產既通知聆訊封信而已。。。希望快些搞好。。開埋戶口。。傾店生活費。。快些過4年了
作者: 謝滿蘭    時間: 18-6-2014 19:29
alan1872333 發表於 18-6-2014 15:28
我記得3姓講會打電話比你話..破產成功...過幾日會寄返d文件比你..再約主任

我唔知係咪miss 左電話。。。不過都等佢信來了。。應該3日後都收到
作者: 謝滿蘭    時間: 18-6-2014 19:58
最煩都係生活費了。。又要供養父母。。唔知批幾多。。又想儲下錢。。。好迷茫
作者: alan1872333    時間: 18-6-2014 21:17
我fd住公屋供養父母都都係比一萬.....佢搵萬一二蚊..,,唔會比多你...
作者: 謝滿蘭    時間: 19-6-2014 10:55
alan1872333 發表於 18-6-2014 21:17
我fd住公屋供養父母都都係比一萬.....佢搵萬一二蚊..,,唔會比多你...

單身都8千。。無理由供養父母先2千。。我覺得單身。。供養雙親13000真係比較合理
作者: alan1872333    時間: 19-6-2014 11:21
謝滿蘭 發表於 19-6-2014 10:55
單身都8千。。無理由供養父母先2千。。我覺得單身。。供養雙親13000真係比較合理 ...

如果你是外判就好了.....
作者: 謝滿蘭    時間: 19-6-2014 11:23
仲有一點好重要。。。如果問破署拎信用戶或保留戶口。。。。咁那個戶口係咪已經無左私隱了。。。。如果四年後解除破產。。。咁原先呢個四年用開的戶口到時可否用落去。。。。定係到時自己拎解破證明書自己可再開另一個銀行戶口?
作者: 謝滿蘭    時間: 19-6-2014 11:26
alan1872333 發表於 19-6-2014 11:21
如果你是外判就好了.....

外判仲好過主任?但好多又話主任好人些?
作者: alan1872333    時間: 19-6-2014 11:31
謝滿蘭 發表於 19-6-2014 11:26
外判仲好過主任?但好多又話主任好人些?

我朋友是外判跟...仲是殺手....我朋友話咁少生活...不同佢講等官判....過了一個月個外判打比佢..我朋友就話剛失業了
作者: 謝滿蘭    時間: 19-6-2014 11:39
alan1872333 發表於 19-6-2014 11:31
我朋友是外判跟...仲是殺手....我朋友話咁少生活...不同佢講等官判....過了一個月個外判打比佢..我朋友就 ...

咁佢幾時等官判呀?
作者: alan1872333    時間: 19-6-2014 11:51
謝滿蘭 發表於 19-6-2014 11:39
咁佢幾時等官判呀?

其實我覺得生活費唔合理就唔簽...你唔簽佢又頭痕....
個外判打來話可以加多少少生活費.....不過我fd唔理佢話失業...所以現在都唔洗還錢了
作者: mickey7100    時間: 19-6-2014 11:57
當年頒令後就收到封信,通知邊個係負責主任,需要去邊間交文件,會有電話通知幾時去交文件等待.
但我見過咗都冇收到電話就打去破署主任度問,佢叫我直接打去個間律師樓約時間,同時我問如果要開戶信問邊個,佢話都係問律師樓.
跟住我就打去約時間交文件同講埋要開戶信,佢地仲會問定我要係邊間銀行開,因為佢地封信係會寫明TO邊間銀行.
作者: 謝滿蘭    時間: 19-6-2014 12:13
alan1872333 發表於 19-6-2014 11:51
其實我覺得生活費唔合理就唔簽...你唔簽佢又頭痕....
個外判打來話可以加多少少生活費.....不過我fd唔理佢 ...

咪係。。咁低唔會簽。。影響第日工作加薪。。俾我單身養埋單親。。萬3差唔多
作者: 謝滿蘭    時間: 19-6-2014 12:16
mickey7100 發表於 19-6-2014 11:57
當年頒令後就收到封信,通知邊個係負責主任,需要去邊間交文件,會有電話通知幾時去交文件等待.
但我見過咗都 ...

明白。。我都係等有信來睇下邊到交文件了。。希望即日拎埋開戶信
作者: 謝滿蘭    時間: 19-6-2014 12:17
我無野做。。但好想佢講埋生活費。。。其實都預算得到條數啦。。。有左個額都輕鬆搵工啦
作者: alan1872333    時間: 19-6-2014 12:33
謝滿蘭 發表於 19-6-2014 12:17
我無野做。。但好想佢講埋生活費。。。其實都預算得到條數啦。。。有左個額都輕鬆搵工啦 ...

我睇討論區通常外判叫你搵到工有幾錢..先同你傾生活費..
作者: 謝滿蘭    時間: 19-6-2014 12:46
alan1872333 發表於 19-6-2014 12:33
我睇討論區通常外判叫你搵到工有幾錢..先同你傾生活費..

係咪散工都得
作者: 笨笨狼    時間: 19-6-2014 13:08
謝滿蘭 發表於 19-6-2014 12:46
係咪散工都得

找到的話就直接和受託人聯絡, 要不要和你聊生活費權力在他們身上, 有些會等當事人收入大於支出時才去傾的.
作者: 謝滿蘭    時間: 19-6-2014 14:59
笨笨狼 發表於 19-6-2014 13:08
找到的話就直接和受託人聯絡, 要不要和你聊生活費權力在他們身上, 有些會等當事人收入大於支出時才去傾的 ...

如果唔傾。。佢地都默認唔理的?
作者: 笨笨狼    時間: 19-6-2014 15:06
謝滿蘭 發表於 19-6-2014 14:59
如果唔傾。。佢地都默認唔理的?

如果不傾, 就是代表狀況保持, 其實不是什麼壞事, 不用太擔心的,
至於要找多少錢的工, 就自由心證好了, 其實在妳在申請時, 交初步問訊已經填了生活費的初步數據了,
只要有單據, 有理由, 合理的生活費不難爭取. 而薪資多了一點, 就還她們好了, 不要想太多計算太多.

如果找到好工, 四年後解了破, 收入就是全都是自己的, 想到這就開心了, 管他現在要扣多少,
最少不會多過未破前付的數, 當心思改變了的時候, 心情就會好多了.
作者: 謝滿蘭    時間: 19-6-2014 15:15
笨笨狼 發表於 19-6-2014 15:06
如果不傾, 就是代表狀況保持, 其實不是什麼壞事, 不用太擔心的,
至於要找多少錢的工, 就自由心證好了, 其 ...

係的。。一開始申破律師幫我計到都16k。。入紙法庭係這數。。我諗到時搵住一份工。。收入大唔過支出應該順利搞店。。不過有些單據生活上難保留。。有咩單據要注意保留了?
作者: 笨笨狼    時間: 19-6-2014 15:26
謝滿蘭 發表於 19-6-2014 15:15
係的。。一開始申破律師幫我計到都16k。。入紙法庭係這數。。我諗到時搵住一份工。。收入大唔過支出應該 ...

單據盡量保留吧, 對於熱感紙的單據就先影印, 找一個大的文件夾, 分類儲存就會很方便, 不怕不見, 要的時候又可以找得到.
作者: 謝滿蘭    時間: 19-6-2014 15:32
我破那時真係借錢借到夾埋一個月還成一萬一。。又清唔到數。。親人唔幫。。家人幫左些無辦法之下。。破產好了。。唔洗再累家人。。好彩申請破產期時無人上門。。依家俾自己教訓長大。。日後更識理財。。自己賺到錢洗先係自己錢。。唔好先洗未來錢。。人也要成熟。。。我都25歲了。。其實唔細。。依家歸零重新進發。。加油各位。。。好好彩搵到這討論區。。大家可以交流。。分享。。。鼓勵。。。唔係真係好無助同徬徨死。。
作者: 謝滿蘭    時間: 19-6-2014 15:39
笨笨狼 發表於 19-6-2014 15:26
單據盡量保留吧, 對於熱感紙的單據就先影印, 找一個大的文件夾, 分類儲存就會很方便, 不怕不見, 要的時候 ...

好的謝謝

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3