破產聯盟

標題: 6月6日破解後 [打印本頁]

作者: 陳記    時間: 8-6-2014 14:25
標題: 6月6日破解後
我想問,,,個戶口係咪可以即時自由過數,,,,,
但未拎破解證明書.....已交左第四份年報
作者: 笨笨狼    時間: 9-6-2014 15:04
樓主是否已經向受託人查詢是否已經自動解破?
報告交了, 不代表一定順利畢業的, 要受託人結算了四年期內沒問題, 才是真正的畢業.
樓主不妨在半個月至一個月後直接找受託人查詢, 因為她們處理文件也需要時間.
(有些師兄是花了近兩/三個月才真正畢業, 我個人是過了一個月後直接找受託人查詢的.)
作者: flypig    時間: 9-6-2014 18:59

GOOD LUCK, CHING!!! 唔知出左未??

'解破名單'於不定期的周五,
刊登報章及憲報,
可上網查閲或往圖書館查看憲報(副刊)。
例如最新一期"憲報"

http://www.hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=10302

作者: 陳記    時間: 11-6-2014 11:07
thx reply....
但睇左,,,無我個名,,,
其實係咪要去high court ,,,再宣誓,,,先正式破解,.,,,
依家好苦惱,,,,
那我只有等佢比電話我吧,,,
因為同時發了要求拎破解證明書,,,,
作者: 豬公    時間: 11-6-2014 11:41
陳記 發表於 11-6-2014 11:07
其實係咪要去high court ,,,再宣誓,,,先正式破解,.,,,

應該無問題的,耐心等吧,我2013年7月28日到期,要9月19日才從外判手上拿到不反對解除破產通知書,再到高院申請,解除破產證明書要到10月頭才有.
作者: flypig    時間: 11-6-2014 11:59
陳記 發表於 11-6-2014 11:07

6月6日斷腸時.呢日都唔多老黎.
ANYWAY, 問題不大.人地外判要拖你,都要有原有因.
通常唔係佢地想拖,係做得慢. 你可以同佢地傾下.
作者: 笨笨狼    時間: 11-6-2014 16:34
當受託人處理認為沒有問題, 就可以正式結案, 而解破日期就會追溯四年滿自動解破的當天.
如果受託人處理慢, 案件就未必會很快的結案, 另外如果受託人在最終認為有問題, 也可以申請把解破日子延後.
至於是否要不反對信, 和向法院申請解破令, 這只是個人的問題, 有需要的人就需要申請,
如果不需要的也可以不申請, 但如果不申請, 就一定要查證自己是否已經成功解破.....,
比方有師兄根本不會再在港生活/發展, 他們也不會花錢和時間回港去申請不反對和解破令, 因為在國外, 這個文件也沒有什麼作用.
當然對大部份師兄而言, 為了安心/日後處理財務等事情的方便性, 最好還是花點時間耐心申請不反對信和解破令.
作者: queenielamok    時間: 11-6-2014 16:47
原則上如果有咩大問題... 外判會係你到期前寄信俾你... 不過因為你先啱啱到期... 你就算交埋最後一期年表... 佢地都要時間check... 我今年2月初期滿... 撞正過年... 年假後fax年表俾佢地... 順便fax 埋不反對申請信... 最終都要等到3月底先約我上去拎不反對信... 上埋高院搞解破令已經係4月中... 所以你最好交哂所有野之後... 等1-2星期先打上去問下個情況...
作者: 陳記    時間: 19-6-2014 12:06
多謝咁多位大哥既解答,,,,,,即係正常無意外的話6月6日已自動破解,,,,,因為破解日半年前無人提出反對就自破....
但如果受託人在最終認為有問題, 也可以申請把解破日子延後......
現在就只能耐心等候電話,,,,,我是否真正破解了,,,,,
有消息再公佈
作者: flypig    時間: 19-6-2014 12:46
陳記 發表於 19-6-2014 12:06
多謝咁多位大哥既解答,,,,,,即係正常無意外的話6月6日已自動破解,,,,,因為破解日半年前無人提出反對就自破. ...

現在就只能耐心等候電話

其實你可以打電話問一下外判/主任.有時你唔追,外判唔理.都唔知拖到幾時
作者: 笨笨狼    時間: 19-6-2014 13:05
陳記 發表於 19-6-2014 12:06
多謝咁多位大哥既解答,,,,,,即係正常無意外的話6月6日已自動破解,,,,,因為破解日半年前無人提出反對就自破. ...

等候你的好消息分享

作者: Turboengine    時間: 10-7-2014 09:54
你打電話問外判幾時有不反對解破通知書,就清楚咩一回事!

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3