破產聯盟

標題: 破產期收到遺產, 如何申報? 求教 [打印本頁]

作者: tyc    時間: 22-5-2014 10:47
標題: 破產期收到遺產, 如何申報? 求教
本人的4年破產期將於5月底屆滿於去年中收到了遺產(樓及存款), 該遺產並不是個人擁有, 是由多人分得, 由於這年來樓價偏低, 所以樓還沒賣出

有幾個問題請各位幫忙解答:
1.) 由於目前所有遺產還沒分配, 報表上需要申報嗎? 如何申報?
2.)樓還沒賣出, 這樣會否延長我個人破產期, 直至所有遺產settled??
3.)有沒有會計行或律師樓可代辦此事?

謝謝您的解答

作者: 笨笨狼    時間: 22-5-2014 10:59
1.) 由於目前所有遺產還沒分配, 報表上需要申報嗎? 如何申報?
師兄, 在收支報表中, 第二頁B項, 不是有遺產/禮品/獎品一欄嗎?
當中是填: 詳情, 取得日期, 價錢或估值.....

2.)樓還沒賣出, 這樣會否延長我個人破產期, 直至所有遺產settled??
建議直接找6C/專業人士討論,
當然, 你也可以找受託人查詢, 在法理上是要上繳破產期內的得益.

3.)有沒有會計行或律師樓可代辦此事?
在這個討論區有指明, 不能介紹的, 師兄請自行去找,
找他們簡單問問題是不用收費的, 多問數家參考才決定吧.

作者: tyc    時間: 22-5-2014 11:07
Thanks a lot
作者: admin    時間: 22-5-2014 21:44
樓主。

我唔知係唔係,你可能要問律師。
1. 遺產未分配。即係唔係你的。我所理解未有就係未有。唔係你的就唔係你的。唔可以話預期有熟當有。咁,唔好當我會中 6 合彩?
2. 點解?因為你一報上去,你估外判想點?梗係想分左佢!即係你會一D都無!
3. 如果你解破之前都未分,咁,我個人覺得你的破產期將會無限期加長!加到你分到為止!

如果係我,我就唔報。大條道理,未收到就係未收到。個D重未算係我的資產!

作者: 笨笨狼    時間: 22-5-2014 22:12
admin 發表於 22-5-2014 21:44
樓主。

我唔知係唔係,你可能要問律師。

1. 遺產未分配。即係唔係你的。我所理解未有就係未有。唔係你的就唔係你的。唔可以話預期有熟當有。咁,唔好當我會中 6 合彩?

版大, 想問一問, 遺產承繼人在法律上是否有兩個選擇權, A是承繼, B是放棄承繼權, 如果是A, 單一承繼人放棄是歸政府所有, 而B多承繼人, 其一放棄, 是否由其他人分享????????????? 那破產人有沒有放棄的權利呢??????????

另外, 如果房產共有, 破署會沒收當事人的業權, 房產會被封契, 要把房子賣掉還款/把欠款的一部份還清才可以解封???????????
作者: admin    時間: 22-5-2014 22:37
我理解。
1. 唔計係未遺產。所有野唔係你比我,我就要。
2. 如果唔要,就要跟番遺產法分配。例如妻子,兒女咁。睇下黃大輝單 case 就知。
3. 樓:如果係 50% 業權,大鑊。債主係有權強制拍賣。小於 50% 就可以死都唔賣。已經有案例。50% 無得搞架啦。小於 50%,大業主死都唔賣,你都無佢符。只可以入紙,唔比佢賣。
作者: tyc    時間: 23-5-2014 18:51
今天問了兩家律師行, 都說要申報, 不能隱瞞
作者: 笨笨狼    時間: 23-5-2014 20:57
tyc 發表於 23-5-2014 18:51

所以凡事都要依法處理, 這是破產者的責任,
其實版主回答我的三個問題, 已經是另一個決擇的解決方法,
樓主再細心去看版主的回答. 再找6C討論吧.

作者: admin    時間: 24-5-2014 01:03
笨笨狼 發表於 22-5-2014 22:12
1. 遺產未分配。即係唔係你的。我所理解未有就係未有。唔係你的就唔係你的。唔可以話預期有熟當有。咁, ...

關於共同擁有業權
http://www.hkiva.org/forum.php?m ... &extra=page%3D1

遺產無人要就當然充公。但係都要等好耐去尋找重有人,有無人反對…

有其他親人就要計親密關系。好似阿輝哥,死左無立遺囑,黃老爺就同心姐打官司。後尾…
作者: 殘雲的天空    時間: 24-5-2014 09:56
未落你袋 當然唔算 你遺產代辦人知唔知你破產?就快畢業的話都系冇落袋住 明冇?
作者: admin    時間: 24-5-2014 13:05
樓主。

請問你點問律C呢?

老實講,係律C個方面睇,就乜都報上去,實無事。最好你連昨日飯錢用小左你都報上去。

如果我問:
1. 外判係未只可以管我破產期內的收入?咁如果我係破產期內搵到份好工,例如 10 萬一個月,但係就係破產期後先番,就唔駛話比佢地聽啦?

如果佢地話唔係。

咁我會問
2. 點解外判可以管我破產期後的事?根據乜法例呢?

如果佢地話唔駛理

3. 咁即係我係破產期後的所有預期收到的錢都唔駛報啦。

作者: 笨笨狼    時間: 24-5-2014 13:29

樓主是否已經看到了一些灰色地帶????????

其實, 再看你的問題, 我反而有一個重點問題, 樓主說了一句:
去年中收到了遺產(樓及存款), 該遺產並不是個人擁有, 是由多人分得, 由於這年來樓價偏低, 所以樓還沒賣出........

當中的遺產是
A) 大家已經從6C樓依法律手續接受簽收, 只是大家共有未賣出,
業權已經轉了你們的名字, 戶口的錢已經轉入你們的戶口.?????????
B) 定仍有6C樓中大家都未收, 業權仍然未轉你們的名字, 戶口的錢仍未進你們的口袋.......?????????

因為問題重點是, 不是你賣出了遺產收了錢沒有, 而是戶口的錢和物業業權是否已經在破產期內轉了有你的名字.

如果是A, 就代表你已經接受承認了這筆遺產, 就真的比較煩, 所以才會出現6C說的答案.
如果是B, 根本就像版主和樓上師兄所說, 東西都未到你手...........

到底真相如何????????? 只有樓主你才最清楚............
作者: 笨笨狼    時間: 24-5-2014 14:00
admin 發表於 24-5-2014 01:03
關於共同擁有業權
http://www.hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=10493&extra=page%3D1

版大, 如果當事人已經在破產期內, 已經從6C樓依法律手續接受簽收, 只是大家共有業權而尚未賣出,
業權已經轉了當事人的名字, 戶口的錢已經轉入當事人的戶口.?????????

問題:
那麼在昔日的例證中, 還可以有機會救嗎??????
就算是放棄權利, 也要轉名其他人了, 會否被認為有計劃轉移資產????????
作者: admin    時間: 24-5-2014 14:03
笨笨狼 發表於 24-5-2014 14:00
版大, 如果當事人已經在破產期內, 已經從6C樓依法律手續接受簽收, 只是大家共有業權而尚未賣出,
業權已 ...

有。就係叫人地比錢買左佢。
作者: flypig    時間: 24-5-2014 19:45
tyc 發表於 23-5-2014 18:51

破產人士,沒有不要遺產的 自由.
呢單野輸左9成....
作者: tyc    時間: 25-5-2014 16:21
各位師兄,謝謝您們的意見
我再補充說明一下我的情況:
---我們是根據遺囑, 在去年辦理了遺產承辦書, 我們沒經律師樓辦理, 自己做申請的
---樓宇的業權, 我們還未轉名, 是想在樓宇售出時才一併辦理轉名手續
---銀行現金未領取, 還在銀行裡

其實我要這討論區發表, 會否有官在看?? 怕怕!!
謝謝各位的幫忙與支持!!
作者: 笨笨狼    時間: 25-5-2014 21:30
樓主, 不要客氣, 大家只是在討論, 說出自己的想法和觀點而已,
最終仍要以香港的法律為準則, 有時討論中會給彼此一點的幫助和啟發作用.

有沒有官會來看, 誰都不會知道, 不過, 只要依照版大的教導, 在討論區不要流出個資,
問題是不會太大的, 大家都只是用網名, 沒有什麼證據可言, 只是不是犯法, 政府也不會要求追查你的IP吧.

有一點, 樓主可能要留意的是, 你們是用了遺產承辦書, 但仍然是有法律效力的, 法院有留檔案.
在申請承辦時, 樓主有沒有加入了你自己為其中一名承受人呢? 如果有, 也已經公開承認了你有承接了遺產的行為了.
那麼, 業權/銀行是不是有你的名字, 看來不是要點, 因為在承辦書中已經確認了你擁有遺產的權利了.
這點, 你可能要問清楚比較好.

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3