破產聯盟

標題: 頒令後要銀行戶口 [打印本頁]

作者: hkmcb    時間: 18-5-2014 14:19
標題: 頒令後要銀行戶口
收到破署封信話20/5聆訊,最後寫句「破產頒令後如需要銀行戶口,要致電下方簽署人提出要求及理由」

但冇佢電話留低,係咪之後仲有封信寄比我的?
作者: WRX-GTR    時間: 18-5-2014 16:59
我都有嗰句字唔明白叫我打比破署或是打比外判申請
作者: 笨笨狼    時間: 18-5-2014 17:13

是向破署申請開戶證明. 每個破產者收到的信都會有這一句,
按照指示做, 信中已經有電話, 找一找, 找回負責破官(下方簽署人)就可以了,
對她們說出檔案號碼及姓名, 她們就會找到你的檔案.

PS: 下方簽署人即右下方簽署的破官, XX組XXX代行, 而電話就是左上角破署電話.
作者: kumiko1030    時間: 18-5-2014 21:17
咁係咪我可以話我要拎綜援所以要開返個戶口?可唔可以有繳費聆功能架?因為我唔方便出街交錢
作者: 笨笨狼    時間: 18-5-2014 22:25
kumiko1030 發表於 18-5-2014 21:17
咁係咪我可以話我要拎綜援所以要開返個戶口?可唔可以有繳費聆功能架?因為我唔方便出街交錢 ...

是啊, 只要頒令, 所有人必定都收到破署聆訊通知信件,
同時會叫你在有需要時聯絡他們要求開戶口, 令綜援當然是開戶理由了.
(不過當時我沒有申請, 因為你都知道社署一直拖我, 那個聆訊的外判教, 等社署批了再說........)
有其他問題到時直接問那個官就好了.
(像師妹的情況, 以後四年都是令綜援, 那大有可能都是由破官直接跟進到畢業的.)

作者: hkmcb    時間: 18-5-2014 22:50
笨笨狼 發表於 18-5-2014 17:13
是向破署申請開戶證明. 每個破產者收到的信都會有這一句,
按照指示做, 信中已經有電話, 找一找, 找回負責破 ...

收到,原來是左上角個電話,THX!!

咁我20/5先盼令,係咪要21號先打得,同埋FAX比佢地就得??
作者: 笨笨狼    時間: 18-5-2014 23:40
hkmcb 發表於 18-5-2014 22:50
收到,原來是左上角個電話,THX!!

咁我20/5先盼令,係咪要21號先打得,同埋FAX比佢地就得?? ...

等頒令後, 你先見完那位收件外判, 再聯絡破官吧, 遲一兩天也沒有問題,
先電話聯絡, 看程序如何, 破官自然會教你, 一般破官都很友善的.
作者: hkmcb    時間: 19-5-2014 00:01
笨笨狼 發表於 18-5-2014 23:40
等頒令後, 你先見完那位收件外判, 再聯絡破官吧, 遲一兩天也沒有問題,
先電話聯絡, 看程序如何, 破官自然 ...

咁我20/5盼令,果日6c代我出席,我係咪21先打比外判?
作者: 笨笨狼    時間: 19-5-2014 00:15
hkmcb 發表於 19-5-2014 00:01
咁我20/5盼令,果日6c代我出席,我係咪21先打比外判?

其實明天6C代你上堂, 當如無問題, 破令就會通過,
6C也會通知你立即去信中指定的外判填寫文件及收支表.
所以當明天先忙完全部程序完成後, 之後就可以打給信件簽名的人申請開戶了.
(你的代行(信中簽名的人)應該是破署吧, 還是已經是外判? )

先祝師兄馬到功成.

作者: kumiko1030    時間: 19-5-2014 06:33
笨笨狼 發表於 18-5-2014 22:25
是啊, 只要頒令, 所有人必定都收到破署聆訊通知信件,
同時會叫你在有需要時聯絡他們要求開戶口, 令綜援 ...

如果可以係主任跟就好了,因為我好怕外判會去到好遠好遠
作者: kumiko1030    時間: 19-5-2014 06:35
現在先要過了社署那件麻煩的女孩子>~< 上次個姑娘又好人又好心地,今次呢個又麻煩又一般好人
作者: hkmcb    時間: 19-5-2014 10:39
笨笨狼 發表於 19-5-2014 00:15
其實明天6C代你上堂, 當如無問題, 破令就會通過,
6C也會通知你立即去信中指定的外判填寫文件及收支表.
...

立即去信中指定的外判填寫文件及收支表???
即係我明天就要請假去?

我信中簽名人仲係破署
作者: hkmcb    時間: 19-5-2014 10:40
kumiko1030 發表於 19-5-2014 06:33

你仲未知你係外判邊度咩
作者: 笨笨狼    時間: 19-5-2014 11:37
hkmcb 發表於 19-5-2014 10:39
立即去信中指定的外判填寫文件及收支表???
即係我明天就要請假去?

其實, 今天頒了令, 破署會要求你去見信中的收文件外判,
會重新要求你填寫類以申請表時的文件, 另外也有一份收支表,
和交四年的收支報告表結你(每破產年度結束就寄一份.)
以及會檢查你的文件和告訴你要留意的地方..........

是啊, 要請假去, 那封信不是寫了3天內要見那位收信的外判嗎?

你信中的簽名人是破署官員, 即是你的檔案仍在破署管, 要看你今天交的資料,
破署/債權人才會決定要交外判, 定她們自己跟.

程序其實很簡單, 東西帶足就可以了, 加油..........
作者: 要破產    時間: 19-5-2014 11:46
借師兄主題一問:申請保留銀行戶口或重新開銀行戶口,銀行會唔會收手續費?
作者: 要破產    時間: 19-5-2014 11:48
大概等幾耐先可以有戶口,因為要生活,銀行戶口好重要,好急切。
作者: hkmcb    時間: 19-5-2014 11:58
笨笨狼 發表於 19-5-2014 11:37
其實, 今天頒了令, 破署會要求你去見信中的收文件外判,
會重新要求你填寫類以申請表時的文件, 另外也有一 ...

信中話5天內要見外判!!
所以我以為20號盼令,我21號先打比外判BOOK!!

但我依家係公司冇外判電話,咁我明天請唔請假去,因為我怕我明天即日BOOK唔到外判,咁明天請假咪蝕左
作者: hkmcb    時間: 19-5-2014 12:00
要破產 發表於 19-5-2014 11:46
借師兄主題一問:申請保留銀行戶口或重新開銀行戶口,銀行會唔會收手續費? ...

我刨過文好似唔洗,但不少銀行再開戶要即時存500

戶口幾時有要睇破署主任幾時比封信你,你話超急同肯合作正常3日內就有
作者: 笨笨狼    時間: 19-5-2014 12:05
kumiko1030 發表於 19-5-2014 06:33

要跟外判也要有條件, 看分享可以留意大多數是有工作, 薪資過萬, 每月可以有一定還款的案件.
而可以大量還款收入中高的, 很多就會被要求開債權人會議, 落入殺手之中.
而案件簡單的, 債權人也沒有興趣的, 很多人都是直接由破官來管.

其實, 就像我自己, 除了因為要長期離境, 找過主任外, 每年的報告都是從國外寄回香港,
如是者四年過去, 主任都沒有任何聯絡, 所以自己有點不放心才上網找資料, 最後找到破聯這兒,
不過在破聯中就發現, 有很多師兄都是交給外判的, 還有不少是落入殺手手中,
所以才好奇地去看不同的討論和分享, 因為我認識的多個個案中, 都是由主任跟的,
雖然我知道有簡易程序和外判制度, 但因為當時接觸外判的個案近乎零,
還以為不是很普遍呢? 最後在分析中發現, 一般人落手外判的機會原來很多的.
而落入殺手手中數量也很多, 而三者都各有自家的共通點.

所以, 以師妹的狀況, 只要申破文件足了, 有合理解釋而通過申請後,
由主任直接跟進的可能性其實有很高. (這只是我個人分析而已, 所以根本不用想太多.)
作者: 笨笨狼    時間: 19-5-2014 12:14
hkmcb 發表於 19-5-2014 11:58
信中話5天內要見外判!!
所以我以為20號盼令,我21號先打比外判BOOK!!

現在是5天內, 不錯說, 當時我收的說要文即去見, 不然也要在3天內聯絡完成.

不要太緊張, 大約一兩個小時就可以完成, 所以請半天假都足夠了.
你不妨文件都帶在身上, 先打電話去約看明/後天下午時間, 互相去協調吧,
他們只是收件的外判, 不是法院, 所以是有得協調的.
協調了之後, 才請半天事假也足夠, 有些去到根本不用等,
我之前是6C通知我通過了, 我就打電話去收件外判約, 然後就坐車去找他們,
那次沒有等, 一小時內就完成了.
作者: 要破產    時間: 19-5-2014 12:30
hkmcb 發表於 19-5-2014 12:00
我刨過文好似唔洗,但不少銀行再開戶要即時存500

戶口幾時有要睇破署主任幾時比封信你,你話超急同肯合 ...

我上星期已經宣左誓,結束左公司,依家要搵工,無銀行戶口真系搞唔掂。多謝師兄解答。
作者: hkmcb    時間: 19-5-2014 12:31
笨笨狼 發表於 19-5-2014 12:14
現在是5天內, 不錯說, 當時我收的說要文即去見, 不然也要在3天內聯絡完成.

不要太緊張, 大約一兩個小時 ...

THX!!明白明白,真的要帶定文件係身穩陣D

其實我月入11000,應該唔洗開大會啦!!
作者: 要破產    時間: 19-5-2014 12:34
再問:如果想保留舊銀行戶口,可唔可以,當然此銀行戶口不是欠債銀行。
作者: 笨笨狼    時間: 19-5-2014 12:42
hkmcb 發表於 19-5-2014 12:31
THX!!明白明白,真的要帶定文件係身穩陣D

其實我月入11000,應該唔洗開大會啦!! ...

^^ 是啊, 放鬆心情就好, 因為是新開始, 之後就不會被債權人一直追了.

師兄月入是11K, 之前申請的支出是多少呢?
如果單身又和家人同住, 生活費可能是7/8K, 那大會一定在等待了.........
如果是家庭支柱, 又太太/小孩/養父母, 生活費大多過萬, 那開大會也沒有意思.
開大會只是債權人認為你可以還更多而已, 如沒有機會拿開也沒有意思.
作者: hkmcb    時間: 19-5-2014 12:52
笨笨狼 發表於 19-5-2014 12:42
^^ 是啊, 放鬆心情就好, 因為是新開始, 之後就不會被債權人一直追了.

師兄月入是11K, 之前申請的支出是 ...

單身又和家人同住
之前6C幫我填到11500支出

即開大會機會高??
作者: hkmcb    時間: 19-5-2014 12:53
要破產 發表於 19-5-2014 12:34
再問:如果想保留舊銀行戶口,可唔可以,當然此銀行戶口不是欠債銀行。

視乎唔同銀行的,都係要果日拎封信去銀行問先知
作者: 笨笨狼    時間: 19-5-2014 13:15
hkmcb 發表於 19-5-2014 12:52
單身又和家人同住
之前6C幫我填到11500支出

師兄的明細不詳, 所以也不知道成不成.
不過, 你是由6C幫忙的, 可以填寫1萬1多, 就是有單據/理由了.
那麼就算之後她們再扣再減, 估計也不會扣太多生活費.

所以師兄也不用想太多, 所謂"該死不用病", 所以根本不用擔心.
樂觀信心面對就可以了.
作者: hkmcb    時間: 19-5-2014 14:09
笨笨狼 發表於 19-5-2014 13:15
師兄的明細不詳, 所以也不知道成不成.
不過, 你是由6C幫忙的, 可以填寫1萬1多, 就是有單據/理由了.
那麼 ...

OK!!有咩新消息再分享

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3