破產聯盟

標題: 今日終於入紙去法庭了!! [打印本頁]

作者: 謝滿蘭    時間: 9-5-2014 17:54
標題: 今日終於入紙去法庭了!!
由去律師樓搞。。由唔夠文件。。到交齊文件。。再約時間宣誓到過左二日正式入紙俾法庭了。。今日叫律師傳真曬所有債權人了。。依家係怕日本通呢間打來煩住。。我想問戶口幾時會凍結曬了?不過戶口依家對我無影響。。係咪頒領後破署再俾信重新再開就得?同埋依家係咪專心等排期等收信就得了?之後就係等破產令封信嗎。。還是頒令前會仲有什麼信會寄來了?謝謝

作者: 謝滿蘭    時間: 9-5-2014 18:01
想問頌令前。。頒令後會收到幾多封信。。唔想家人睇到
作者: 笨笨狼    時間: 9-5-2014 19:16
樓主是去6C樓弄的, 那麼會大約收到的是安排上庭的信(6C代出庭), 頒令後去接見外判的信, 6C會寄/自取破令副本, 破署會寄破令給你和初步負責人資料, 破署會寄她交各保險公司/MPF的通知信副本給你....... 等等......... 不會過十封. 不過近來, 可能會有一些服務公司也會寄破後服務推廣信給你...........
作者: 謝滿蘭    時間: 10-5-2014 10:23
明白。。如果郵政轉遞服務開三個月。。夠唔夠呢三個月內寄曬這些信?
作者: 笨笨狼    時間: 10-5-2014 15:09
謝滿蘭 發表於 10-5-2014 10:23
明白。。如果郵政轉遞服務開三個月。。夠唔夠呢三個月內寄曬這些信?

如果你的案例簡單, 三個月是夠用的.

作者: Kiev    時間: 13-5-2014 00:12
笨笨狼 發表於 10-5-2014 15:09
如果你的案例簡單, 三個月是夠用的.

請問三個月後破署仲有冇信寄返屋企?
作者: HKSSHK    時間: 13-5-2014 01:13
要睇吓你餉CASE有冇其他問題,如果冇的話應該都仲有兩封信會寄比你,一封係破署,另一封係6c,都係寄番寺破產令副本比你

作者: 笨笨狼    時間: 13-5-2014 08:15
Kiev 發表於 13-5-2014 00:12
請問三個月後破署仲有冇信寄返屋企?

如樓上師兄所言, 要看當事人的案件有沒有其他的問題, 另外就是這四年內有沒有突發的事情/改變, 如果什麼都沒有, 乖乖的守法....... 破署不會主動聯絡的. (我個人就是, 從收到破令副本之後, 就再沒有收過其他的信了, 直至解破也是打電話給她們證實. 不過, 解破後半年至二年內, 好像仍會寄一封解除受託人的信件. 這就是最簡單案件的情況.)
作者: QAQAQA    時間: 14-5-2014 09:37
有些人話入紙2星期內會凍結,而我就頒令後2日凍結的
作者: flypig    時間: 14-5-2014 10:42
QAQAQA 發表於 14-5-2014 09:37
有些人話入紙2星期內會凍結,而我就頒令後2日凍結的

唔一定.
無一個法規指定幾日內FREEZING.
個人認為,同一銀行的分行,FREEZING 日期都未必一樣.
唔同時間,同一銀行的不同戶口,FREEZING 日期都未必一樣...

如永O,佢就到頒令先FREEZING.
如工X,以前拖到頒令後,宜家好似 頒令前會FREEZING.

其實我唔係太明,既然 破署無法則規定 FREEZING 開始的日數,
點解會期望 有一個統一的做法.
作者: QAQAQA    時間: 14-5-2014 10:49
flypig 發表於 14-5-2014 10:42
唔一定.
個人認為,同一銀行的分行,FREEZING 日期都未必一樣.

的確係
作者: 笨笨狼    時間: 14-5-2014 11:40
flypig 發表於 14-5-2014 10:42
唔一定.

其實老破遇到的問題, 根本就是千變萬化, 不同故事, 不同因素, 不同受託人, 不同的債權人等等............
根本就不會有所謂的統一標準答案, 其實, 可能是師弟妹們會因為不安心, 又或對老破不了解,
又或是決定太急, 又或是過份的期待........., 種種可能性, 讓他們希望所有事情是有統一的答案.
作者: flypig    時間: 14-5-2014 12:30
笨笨狼 發表於 14-5-2014 11:40
其實老破遇到的問題, 根本就是千變萬化, 不同故事, 不同因素, 不同受託人, 不同的債權人等等............ ...

唔只係佢地,我內心深處都想有一個一定的答案.....
作者: 笨笨狼    時間: 14-5-2014 12:34
flypig 發表於 14-5-2014 12:30
唔只係佢地,我內心深處都想有一個一定的答案.....

師兄不是已經畢業了嗎? 已經過了的事, 何必需要答案,
想太多, 對未來只是困擾, 努力明天東山再起不是更好嗎?
作者: flypig    時間: 14-5-2014 14:11
笨笨狼 發表於 14-5-2014 12:34
師兄不是已經畢業了嗎? 已經過了的事, 何必需要答案,
想太多, 對未來只是困擾, 努力明天東山再起不是更好 ...

剛剛讀完Y2,仲有兩年.Y2 個PAPER 都未寫上去添....
作者: 笨笨狼    時間: 14-5-2014 14:17
flypig 發表於 14-5-2014 14:11
剛剛讀完Y2,仲有兩年.Y2 個PAPER 都未寫上去添....

師兄, 加油, 最少都完成"副學士"了,
2Y很快就過, 像我呆呆的就完成了.
作者: flypig    時間: 14-5-2014 14:35
笨笨狼 發表於 14-5-2014 14:17
師兄, 加油, 最少都完成"副學士"了,
2Y很快就過, 像我呆呆的就完成了.

渡日如年
作者: 謝滿蘭    時間: 16-5-2014 13:46
正式收到律師樓副本文件信。。等6月中律師上庭之後先有信?咁開始郵政轉遞差唔多
作者: kumiko1030    時間: 17-5-2014 02:13
我想話宜家申請綜援慘過兩年前=-=" 成日問我呢一年的戶口月結單,我問佢地我一年前會唔會知道我自己今日返唔到工,我一年前資產你計點解負債你唔計呢?計埋嘛,都傻的=-=" 一年前有錢今日冇錢...宜家話我之前有個戶口冇報又話我嗰陣資產去到31000,大佬我資產去到31000的時候你地都將我個組別的資產值upgrade到34000啦?爆咩資產真係雙層魚柳飽!
作者: 笨笨狼    時間: 17-5-2014 15:42
kumiko1030 發表於 17-5-2014 02:13
我想話宜家申請綜援慘過兩年前=-=" 成日問我呢一年的戶口月結單,我問佢地我一年前會唔會知道我自己今日返 ...

師妹, 綜援是有難度的.......當年, 我半年都申請不到, 每一至兩星期就要看一次醫生, 每次就排隊排大半天, 醫生都出了紙, 最少要停止工作一年, 連醫院都少有地批核我全年免費, 可是社署又不幫忙安排公屋, 反而一直理由說: 現在你不去工作, 你又在租私人房子, 不處理這些問題, 就沒有可能批准綜援..........., 如果我當時有辦法去解決問題, 我才不想浪費時間去申請綜授, 看到他們的問話, 真覺得當乞丐都比去向他們乞求有專嚴得多. (這就是官僚的情況, 見怪不怪了. 不過也多得她們的誇張, 反而我為了生活, 不得不留落到國外去....., 這就是反而因禍得福了....., 人家花盡家財都是為了國外的居留權, 反而原不想到海外的卻因為社署/房署的官僚, 卻不用花一毛錢就發展到連海外的身份證都拿到了.......)

我當時老破了, 什麼資產也沒有, 社署一樣不理會.......... (連其他社工都氣死了, 醫護社工直接和社署/房署交涉一樣沒有用, 如果她們沒有心去給妳, 一萬個理由來說你不合格, 最有趣是, 那半年她們一直拖拖拉拉, 直到我太太家人送了機票給我, 我去取消申請, 那個社署主任第一時間就交取消表格給我簽名, 前後不用五分鐘....., 這是我那半年內唯一看到她們最有效率的一次.)

作者: kumiko1030    時間: 17-5-2014 19:58
笨笨狼 發表於 17-5-2014 15:42
師妹, 綜援是有難度的.......當年, 我半年都申請不到, 每一至兩星期就要看一次醫生, 每次就排隊排大半天, ...

我以前都不用這麼麻煩!我拎咗十七八年綜援,我看那本指引比起他們還更懂,假如今次再唔俾的話,我會直接找人幫忙,看他們還能作什麼把戲。

我諗極都唔明佢日子問題,她自己開file是23/4,但問我拿文件時是9/5,她的上司是知道的,但現在反再來要看我23/4的馬會投注戶口紀錄,我就同佢講我搞破產戶口已經取消,什麼紀錄都交不到給你,她便立即話要修改那份申請表,又要我拿回兩年前的戶口紀錄,要我俾錢銀行拎,我星期一會直接同佢上司講,睇下點,到時我一入紙破產唔係我要取消戶口係破署取消戶口,如果那位姑娘再嚮到雞旦裡挑骨頭,我就看看她還能作什麼理由解釋,我自有辦法再對付!
作者: 笨笨狼    時間: 17-5-2014 20:24
kumiko1030 發表於 17-5-2014 19:58
我以前都不用這麼麻煩!我拎咗十七八年綜援,我看那本指引比起他們還更懂,假如今次再唔俾的話,我會直接 ...

師妹是那個地區的社署? 有些真的很誇張的, 之前我住那邊,
就煩瑣到不得了, 根本是矛盾加挑骨頭.(連其他社工也有此感覺)

不過, 現在香港的官不是越來越誇張嗎??????? 是強國的模範.......
作者: kumiko1030    時間: 17-5-2014 20:53
笨笨狼 發表於 17-5-2014 20:24
師妹是那個地區的社署? 有些真的很誇張的, 之前我住那邊,
就煩瑣到不得了, 根本是矛盾加挑骨頭.(連其他 ...

北沙田呀,上一手的主任同負責申請的姑娘好好人,但可惜唔知幾時轉咗組!

宜家嗰個姑娘嚮到好似好勁咁嚮到話我爆資產,話我曾經有過31000資產,仲話我爆額,我查返佢講的年份2011年,我用返02/2010-01/2011的資產值

家 庭 成 員 中 有 健 全 成 人 的 個 案

健全成人/兒童的成員                   年老、殘疾或經醫生證明為健康欠佳的成員
該類成員   資產限額 (元)                                   該類成員    資產限額 (元)
的人數#                                                           的人數
1                15,000                                                1            35,000

大佬我有成35000資產值,個戶口仲要太耐冇用過仲俾人宜家凍結咗,咁我想問下我唔記得咗有呢個戶口有幾出奇?仲有我搞破產要取消戶口我去邊到嚟俾2011年的資料佢呢,下星期二可以宣誓,唔通為咗你呢幾十蚊等我俾人追數,同埋幾年冇用過有幾出奇,12年得48.56,13年得48.56,14年得48.56,佢宜家走嚟問我2011年有幾多錢,我好想問下佢我係咪有十萬9700收起咗

作者: 笨笨狼    時間: 17-5-2014 21:16
kumiko1030 發表於 17-5-2014 20:53
北沙田呀,上一手的主任同負責申請的姑娘好好人,但可惜唔知幾時轉咗組!

宜家嗰個姑娘嚮到好似好勁咁嚮 ...

人有很多種啊, 遇上這種的真沒有辦法, 一就是把事情鬧大, 不然就用更高職位的來壓制.
感覺是人在豬肉桌上, 沒有反抗的能力...............
(相比之下破產署都比她們有人性多了.........)

作者: kumiko1030    時間: 17-5-2014 22:06
笨笨狼 發表於 17-5-2014 21:16
人有很多種啊, 遇上這種的真沒有辦法, 一就是把事情鬧大, 不然就用更高職位的來壓制.
感覺是人在豬肉桌 ...

我星期一會打電話致電俾佢阿頭問個明白,係咪有心為難我,仲有就係你話可以俾我慢慢搵但我搵唔到的時候戶口都cut咗我點補返俾你,一係你宜家查我係咪厄你囉
作者: 笨笨狼    時間: 17-5-2014 22:22
kumiko1030 發表於 17-5-2014 22:06
我星期一會打電話致電俾佢阿頭問個明白,係咪有心為難我,仲有就係你話可以俾我慢慢搵但我搵唔到的時候戶 ...

所以我才說, 有些社署的官理據是前後矛盾, 要你去處理不可能的任務.
你去投訴, 她們就用拖的, 總之她們沒有錯失是也.

其實全世界也一樣, 星期初時我寄了一份掛號信回香港, 在追蹤信件時,
發現在機場安排了上去日本沖繩的貨機, 一天才一班, 我打去郵局要求處理,
因為沒有可能寄香港的會先送去日本, 再由日本安排送去香港,
可是官方就一直胡說八道, 說轉機這是最快的方式.
(我們全國一天直航到香港, 客貨機不下於三四十班, 我以前不知寄了多少次信了,
要安排這方式根本就是謊言, 最終我說破了他們的謊, 他們仍一至對外說同一理由...........)

作者: kumiko1030    時間: 17-5-2014 22:43
笨笨狼 發表於 17-5-2014 22:22
所以我才說, 有些社署的官理據是前後矛盾, 要你去處理不可能的任務.
你去投訴, 她們就用拖的, 總之她們沒 ...

問題解決找回簿仔,佢想查查飽佢
作者: 笨笨狼    時間: 17-5-2014 22:46
kumiko1030 發表於 17-5-2014 22:43
問題解決找回簿仔,佢想查查飽佢

終於找回啦, 就讓她看夠.......
作者: kumiko1030    時間: 18-5-2014 02:12
笨笨狼 發表於 17-5-2014 22:46
終於找回啦, 就讓她看夠.......

上次領取綜援的時候有次打咗簿但我唔記得咗報返俾佢聽我個戶口=-=" 打完簿我又掉咗本簿一邊.....所以有一項係上次領取綜援時打過一次簿,宜家諗緊點解釋......
作者: kumiko1030    時間: 18-5-2014 02:13
我由2009年到2012年都用唔到本簿仔一頁=-=" 次次打簿都係48.56................唔係學資要交資料我諗我應該掉咗=-="
作者: 謝滿蘭    時間: 20-5-2014 01:56
政府有些機構真係廢的

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3