破產聯盟

標題: 求教申請破產中有工作一事 [打印本頁]

作者: 失敗者    時間: 7-5-2014 01:39
標題: 求教申請破產中有工作一事
請問一下各位師兄,如果開始申請過程中,我有工作係身,但銀行凍結左戶口,咁我可唔可以繼續工作同叫公司出現金支票或現金?

作者: kumiko1030    時間: 7-5-2014 03:01
你可以繼續工作,只要唔係律師或者會計師嗰啲,另外你叫公司轉一轉個出糧方式俾你如果可以就最好,唔係的你可以去永龍銀行開戶口,三姓都係咁叫客仔去嗰到開,嗰到頒令前都仲用得=口=
作者: 失敗者    時間: 7-5-2014 08:07
請問一下,如果到時見破產官,會唔會要求我扣返起之前上庭,個果半月錢嫁?
作者: 失敗者    時間: 7-5-2014 08:11
kumiko1030 發表於 7-5-2014 03:01
你可以繼續工作,只要唔係律師或者會計師嗰啲,另外你叫公司轉一轉個出糧方式俾你如果可以就最好,唔係的你 ...

請問一下,如果當我見破產官時需唔需比返之前工作既糧佢嫁

作者: flypig    時間: 7-5-2014 09:46
失敗者 發表於 7-5-2014 08:07
請問一下,如果到時見破產官,會唔會要求我扣返起之前上庭,個果半月錢嫁? ...

申報起到頒令一個月,假設你生活費係8K,月入13K..
有可能叫你嘔番個5K..

你話:洗哂了
佢可能要求你分期.....
作者: 失敗者    時間: 7-5-2014 20:09
flypig 發表於 7-5-2014 09:46
申報起到頒令一個月,假設你生活費係8K,月入13K..
有可能叫你嘔番個5K..

=.=洗凸左都要分
作者: 謝滿蘭    時間: 9-5-2014 16:52
我都排緊期。。。不過無做野。。有無戶口都無問題
作者: benny141    時間: 10-5-2014 19:13
破內如果你唔係咩專業人仕!!!不如報失業好9過,大家好做,申請公屋要快!我開PT的士0收入
作者: kumiko1030    時間: 10-5-2014 19:37
我宜家等緊賣股票....
作者: 失敗者    時間: 11-5-2014 02:28
benny141 發表於 10-5-2014 19:13
破內如果你唔係咩專業人仕!!!不如報失業好9過,大家好做,申請公屋要快!我開PT的士0收入 ...

=.=但我租緊屋住,無可奈何要搵野做
作者: kumiko1030    時間: 11-5-2014 02:30
失敗者 發表於 11-5-2014 02:28
=.=但我租緊屋住,無可奈何要搵野做

我就好好彩,我拎老綜都唔會俾人迫去搵野做,另外就係我住緊公屋所以好好多。但係我宜家怕申請到有問題,係咪真係好似佢咁走X
作者: 失敗者    時間: 11-5-2014 02:37
kumiko1030 發表於 11-5-2014 02:30
我就好好彩,我拎老綜都唔會俾人迫去搵野做,另外就係我住緊公屋所以好好多。但係我宜家怕申請到有問題, ...

如果有人幫就唔需要搵工,但我要靠自己去比租,日常開支,只好等頒令之後報返工作既,到時實有排佢扣
作者: kumiko1030    時間: 11-5-2014 02:53
失敗者 發表於 11-5-2014 02:37
如果有人幫就唔需要搵工,但我要靠自己去比租,日常開支,只好等頒令之後報返工作既,到時實有排佢扣 ...

我都係拎返政府錢算........
作者: 失敗者    時間: 11-5-2014 02:57
kumiko1030 發表於 11-5-2014 02:53
我都係拎返政府錢算........

但一人申請唔係得好小錢咩?我已經上左律師樓搞破產,之後好衰唔衰無端端加我人工同我比律師樓已生活費好大差距
作者: kumiko1030    時間: 11-5-2014 02:58
失敗者 發表於 11-5-2014 02:57
但一人申請唔係得好小錢咩?我已經上左律師樓搞破產,之後好衰唔衰無端端加我人工同我比律師樓已生活費好 ...

我有五千蚊一個月唔使交租=3=
作者: 笨笨狼    時間: 11-5-2014 09:32
失敗者 發表於 11-5-2014 02:37
如果有人幫就唔需要搵工,但我要靠自己去比租,日常開支,只好等頒令之後報返工作既,到時實有排佢扣 ...

當得破產者, 就要有心理會被扣繳還債........
欠債始終要還錢, 而且破產者在破產期內的財產管理權是在破官/受託人手上,
我們可以爭取的是合理的生活費, 超過了生活費的錢當然需要上繳.........

(說真的, 大多數破產者四年內上繳的金額是少於他們的欠債,
其實現在破產法改了例, 有四至八年的破產期已經是有利破產者了,
如果是未改例之前, 好像最少要扣繳欠款一半以上才有機會申請解破,
如果是弱勢的破產人, 也有可能是一世都解不了老破.......)

試想想, 寧可有生活費而被扣繳好, 定連生活費都沒有被債主追債好?????????
只要正面去思想, 其實可以老破的人已經是幸運兒了, 可以扣繳總好過被追殺吧.

作者: 笨笨狼    時間: 11-5-2014 09:37
失敗者 發表於 11-5-2014 02:57
但一人申請唔係得好小錢咩?我已經上左律師樓搞破產,之後好衰唔衰無端端加我人工同我比律師樓已生活費好 ...

一人申請不一定很少錢, 單據足夠仍可以爭取合理的生活費用,
老闆加人工, 大不了再上報就由她們去扣繳, 解破後又一條好漢,
解破後而收的薪資還不是你全都是你自己的嗎? 到時多開心, 也不用擔心沒有錢還債.
作者: 失敗者    時間: 12-5-2014 00:44
笨笨狼 發表於 11-5-2014 09:37
老闆加人工, 大不了再上報就由她們去扣繳, 解 ...

唔該你地意見,如果我份表全批都係每月還5000好過無,如果唔批蝕啦,不過點都好我都吸收左唔小意見
作者: 失敗者    時間: 12-5-2014 00:44

唔該你地意見,如果我份表全批都係每月還5000好過無,如果唔批蝕啦,不過點都好我都吸收左唔小意見
作者: 失敗者    時間: 12-5-2014 00:45

作者: 失敗者    時間: 12-5-2014 00:45

作者: kumiko1030    時間: 12-5-2014 01:32
其實欠債還錢是應份,你大可看成是想做結餘轉戶但做不成,才用此辦法做一筆清,這樣想應該開心一點
作者: 笨笨狼    時間: 12-5-2014 04:33
是啊, 破產期間很需要正面能量來支持自己, 不然日子會很難過,
如果, 時常認為是失敗者, 又或, 時常不甘心在破產期間被扣繳,
那會在老破期內變得很負面, 鬥志和希望都會消失,

我的老同學就是如志, 以前是很自信的人, 後來就變了一隻死狗,
說真的, 他一個月才扣二百元, 再加年尾的雙糧, 又是跟破官, 又四年順利畢業.....
如果他有來此打滾, 他應該知道自己是幸運兒, 四年裡只共扣繳才4萬個大洋,
他原本是欠了數十萬個大洋的, 這樣完成課程, 他反而變了另一個人, 冷淡而無生氣.

如果, 一個人是願意正面去看待事情, 心情會很好多, 機會前途就會出現在自己的面前.........
比方, 如果某君欠了20個, 怎知道在破期內一直加人工, 最後可以提早還清畢業....... 這是多麼開心的事情.....
作者: 失敗者    時間: 12-5-2014 22:56
kumiko1030 發表於 12-5-2014 01:32
其實欠債還錢是應份,你大可看成是想做結餘轉戶但做不成,才用此辦法做一筆清,這樣想應該開心一點 ...

謝謝你的安慰
作者: 失敗者    時間: 12-5-2014 22:59
笨笨狼 發表於 12-5-2014 04:33
是啊, 破產期間很需要正面能量來支持自己, 不然日子會很難過,
如果, 時常認為是失敗者, 又或, 時常不甘心在 ...

可以扣減左錢之後如果四年內還哂,可以提早解破既咩?
作者: kumiko1030    時間: 13-5-2014 01:06
失敗者 發表於 12-5-2014 22:59

應該是可以的只要你嚮四年內還晒,同埋如果你還唔晒但操行良好應該最長都係還四年。當然要操行良好
作者: 笨笨狼    時間: 13-5-2014 08:41
失敗者 發表於 12-5-2014 22:59

是可以的, 如樓上師妹所說, 乖乖的守行為, 當你分期還清/突然有一筆錢還清, 都可以提早解除破產令的. 很多名人都有此案例.

以前就有一個有趣的案例新聞, 有一名破產者在破產期內中了六合彩, 就還清債務, 提早解破. (當然他是非常之幸運, 是中了六合彩, 是破產者理應不能賭博, 被抓會被告的, 而當事人就幸運地被破署放了一馬......)

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3