破產聯盟

標題: 破產來信一問 [打印本頁]

作者: hkmcb    時間: 18-4-2014 13:25
標題: 破產來信一問

新問題

1. 今日收到律師行寄信黎,因為屋企人收信關係立即被問話,請問到時法庭寄破產來信黎係咪會寫住「破產署」係信封面架????

2. 如果生活費包埋電話費,依家我用緊$72 CHEAP台手機上網,既然實報實銷,我應否5月尾正式見破產官前轉番D貴台?

3. 我原本係比中銀戶口僱主出糧,因為岩岩申請破產會被凍結所以通知左黎緊2個月改出支票啦,咁到時叫破產官比我開番1個戶口後,仍可去番中銀開番依個戶口嗎?因為開得番依個就唔洗填過新資料叫僱主出糧!

以往靠大家解決了的問題

1.  我4月初報破產份表報左永X銀行有$300現金,但律師話份FORM交左後依$300就唔好動用,有冇人點解?
答: 當你申請時, 你填報的, 是會計算在你的資產之中, 所以是不能再動用的了,而且都被充工

2. 如上題我已4月初正式申請破產,但5月尾先頒令,咁我依段期間(4月初至5月尾)可否自由無限制地單獨出境,事後需要解釋嗎?
答: 可以,但盡量要在上法院前一星期到手續完成要留在香港

3. 破產官或外判會否驚動父母嗎?我見到好似批供養父母額,需要父母屆時簽署確認嗎?/'
答: 不須要驚動,亦絕不須佢地老人家簽署,但要父母身份證副本,好似係.

4. 我同父母住的,所有水、電、媒、租金自然用阿爸名登記,所以我冇依d單係手,但如果我又想報埋依d支出,到時係拎最近果期單據比破產官睇定近一年都ok?
答﹕有幾多,俾幾多.通常3個月/上次喇.無都無計,上到去再拆.

5. 正式入紙有埋破產case no比財務公司,佢地仲有權將case比出面收數公司或仍會繼續收嗎?
答: 有埋破產case no比財務公司,佢地唔會將case比出面收數公司.因為正牌既收數公司都唔會接,行規也,而我經驗都冇收了

作者: hkmcb    時間: 22-4-2014 22:20
破產來信一問
作者: QAQAQA    時間: 23-4-2014 10:54
hkmcb 發表於 22-4-2014 22:20
破產來信一問

1. 今日收到律師行寄信黎,因為屋企人收信關係立即被問話,請問到時法庭寄破產來信黎係咪會寫住「破產署」係信封面架????
係....會印有破產管理署既部門名...

2. 如果生活費包埋電話費,依家我用緊$72 CHEAP台手機上網,既然實報實銷,我應否5月尾正式見破產官前轉番D貴台?
呢個要睇你....有D主任真係批100,而好似我個主任,都無睇我電話費單就批我300元

3. 我原本係比中銀戶口僱主出糧,因為岩岩申請破產會被凍結所以通知左黎緊2個月改出支票啦,咁到時叫破產官比我開番1個戶口後,仍可去番中銀開番依個戶口嗎?因為開得番依個就唔洗填過新資料叫僱主出糧!
有D銀行有機會係要你重新開過一個戶口,好似我係HSBC,我比左解凍信銀行,銀行都取消左我原先那一個,話要新開一個!
作者: hkmcb    時間: 23-4-2014 12:06
QAQAQA 發表於 23-4-2014 10:54
1. 今日收到律師行寄信黎,因為屋企人收信關係立即被問話,請問到時法庭寄破產來信黎係咪會寫住「破產署 ...

好彩有你回覆

1. 咁比屋企人睇到真係冇得解釋了!!

2. 如果就你所說就唔搏嚕,反正我電話需求都唔大

3. 希望我中銀唔洗我重開啦,因為煩左我公司人事部幾次了

作者: 301    時間: 23-4-2014 18:41
破署信封.....
破署信封.....

作者: hkmcb    時間: 23-4-2014 20:01
301 發表於 23-4-2014 18:41
破署信封.....
破署信封.....

THX!!真係太明顯,諗緊辦法點截到封信
作者: smallcat    時間: 23-4-2014 21:45
hkmcb 發表於 23-4-2014 20:01
THX!!真係太明顯,諗緊辦法點截到封信

兩個方法

1.  你記住郵差叔叔派信你大廈時間, 收到信即刻自己拿走  ( 但難度好高)

2.  郵政局既郵政轉遞服務, 一百幾十蚊轉你3個月, 至於詳細睇翻舊文

作者: hkmcb    時間: 23-4-2014 22:21
smallcat 發表於 23-4-2014 21:45
兩個方法

1.  你記住郵差叔叔派信你大廈時間, 收到信即刻自己拿走  ( 但難度好高)

岩岩爬到有關文章之方法

但$150好似唔值
作者: smallcat    時間: 24-4-2014 14:36
hkmcb 發表於 23-4-2014 22:21
岩岩爬到有關文章之方法

但$150好似唔值

錢財身外物  截到封信當然唔使
作者: QAQAQA    時間: 26-4-2014 09:35
hkmcb 發表於 23-4-2014 22:21
岩岩爬到有關文章之方法

但$150好似唔值

我之前試過有D信唔想比屋企人睇,試過幾次好白痴既方法,
1.要我男朋友差不多時間去我屋企先拎信><因為那時知大約幾點派信!
2.因為係我同媽咪有信箱鎖匙=0=我就偷偷地拎左佢O個一條,佢仲以為自己點解連甘都唔見左
作者: hkmcb    時間: 26-4-2014 16:17
QAQAQA 發表於 26-4-2014 09:35
我之前試過有D信唔想比屋企人睇,試過幾次好白痴既方法,
1.要我男朋友差不多時間去我屋企先拎信> ...

哈哈!!但信箱key好似好難無端端唔見!!
最慘係我信箱對正保安員果崗位,佢又識哂我全家,我咁多年都冇拎信,一拎實
作者: 笨笨狼    時間: 26-4-2014 16:44
............. 個人愚見:
1)最簡單的方法是郵局轉信
2)直接誠實面對家人, 用眼淚悲情戰略, 讓他們知道您老破也是為了不讓她們有壓力,
跟著就是打不還手, 罵不還口, 一於扮死狗........
作者: QAQAQA    時間: 28-4-2014 14:17
hkmcb 發表於 26-4-2014 16:17
哈哈!!但信箱key好似好難無端端唔見!!
最慘係我信箱對正保安員果崗位,佢又識哂我全家,我咁多年都冇拎信 ...

其實不如坦白啦,甘樣我覺得會好D
作者: hkmcb    時間: 28-4-2014 19:55
我諗都係到時先解釋
作者: kumiko1030    時間: 28-4-2014 19:59
hkmcb 發表於 28-4-2014 19:55
我諗都係到時先解釋

坦白從寬,我都俾我阿媽嘈咗我成晚(但我係同佢分開住,仲要我前陣子心情又唔好,個人波動到喊)

其實你咪話以後會黑名單唔會有卡所以好安全,當然你真係要識諗啦!
作者: QAQAQA    時間: 30-4-2014 14:41
hkmcb 發表於 28-4-2014 19:55
我諗都係到時先解釋

見步行步啦,祝你一切順利
作者: hkmcb    時間: 1-5-2014 01:45
kumiko1030 發表於 28-4-2014 19:59
坦白從寬,我都俾我阿媽嘈咗我成晚(但我係同佢分開住,仲要我前陣子心情又唔好,個人波動到喊)

其實你咪 ...

好難開口,等於要表白一樣難道
作者: 笨笨狼    時間: 1-5-2014 01:55
加油囉, 大不了是被罵到變豬頭而已
放心啦, 一般家人都是虎毒不吃兒, 不要太擔心.
作者: kumiko1030    時間: 1-5-2014 02:10
笨笨狼 發表於 1-5-2014 01:55
加油囉, 大不了是被罵到變豬頭而已
放心啦, 一般家人都是虎毒不吃兒, 不要太擔心. ...

但我阿媽除外=]
作者: kumiko1030    時間: 1-5-2014 02:11
hkmcb 發表於 1-5-2014 01:45
好難開口,等於要表白一樣難道

我阿媽都可以明白應該冇人會唔明白
作者: 笨笨狼    時間: 1-5-2014 02:35
kumiko1030 發表於 1-5-2014 02:11
我阿媽都可以明白應該冇人會唔明白

大多數家人是可以互相理解的, 不要想太多喲,
除非樓主是像我遇上的更壞, 那才叫沒有辦法吧.(因為老破我的家人和親戚都失去了)
但我相信我只是少數不幸的人, 相信樓主不會像我可憐的, 加油啊..........
(昔日我的老爸, 一直說窮, 十多年在我身上套取了數十萬, 而我卻每天為了家人而過著透支卡債的生活,
到了結婚還被趕出家庭, 公屋戶籍卻要留著老爸用而不能申請新的房屋, 只可以在外面租房子住,
而哥姐只會在我身上拿好處, 我在家庭中只有責任義務, 卻沒有半點權利和福利, 只因我是小弟,
到了破產, 就說是我自取的, 不像他們可以儲到錢......., 相信你的家人不會像我的老爸壞吧.)
作者: kumiko1030    時間: 1-5-2014 18:19
笨笨狼 發表於 1-5-2014 02:35
如樓上所說, 大多數家人是可以互相理解的, 不要想太多喲,
除非樓主是像我遇上的更壞, 那才叫沒有辦法吧. ...

我阿媽係嗰啲佢一個啱晒全世界都係錯的人一唔順佢意佢就會發爛....
作者: hkmcb    時間: 2-5-2014 00:34
笨笨狼 發表於 1-5-2014 02:35
大多數家人是可以互相理解的, 不要想太多喲,
除非樓主是像我遇上的更壞, 那才叫沒有辦法吧.(因為老破我 ...

我都係當初一出黎社會做野就立即借財務比家人
坦白講,唔係咁開頭,我根本係我唔會借人錢的人
而我出黎做野後都未試過1個人搭的士、冇信用卡,亦從中未搭過飛機

所以我破產依4年應該唔會犯規
作者: hkmcb    時間: 2-5-2014 00:35
kumiko1030 發表於 1-5-2014 18:19
我阿媽係嗰啲佢一個啱晒全世界都係錯的人一唔順佢意佢就會發爛....

但你地仍一齊住中??
作者: 笨笨狼    時間: 2-5-2014 00:49
hkmcb 發表於 2-5-2014 00:34
我都係當初一出黎社會做野就立即借財務比家人
坦白講,唔係咁開頭,我根本係我唔會借人錢的人
而我出黎做 ...

樓主很乖啊............ , 相比起來我就沒有那麼省.
(可能是之前工作太順, 人工一直加, 也沒有想過會被家人將軍, 和事業突然落魄,
所以這四年一直在反省中渡過說, 現在是重新開始說, 我也學會了像樓主的節儉.)

看來樓主有不少正能量, 這四年不會很難過的, 說真的就好像夢一場.
而且, 看樓主的形容, 相信破前破後的生活不會改變很大, 反而壓力會減少說.
作者: kumiko1030    時間: 2-5-2014 02:44
hkmcb 發表於 2-5-2014 00:35
但你地仍一齊住中??

沒有分開住了
作者: hkmcb    時間: 2-5-2014 21:26
笨笨狼 發表於 2-5-2014 00:49
樓主很乖啊............ , 相比起來我就沒有那麼省.
(可能是之前工作太順, 人工一直加, 也沒有想過會被家 ...

哈哈,無錯,暫時睇黎生活變好,壓力減少添!!
只係破產影響將來囉,依家冇拖拍的,唔知將來點同另一半講囉!!
作者: hkmcb    時間: 2-5-2014 21:27
kumiko1030 發表於 2-5-2014 02:44
沒有分開住了

咁都好D,唔係生活一定好困擾
作者: 笨笨狼    時間: 2-5-2014 22:25
hkmcb 發表於 2-5-2014 21:26
哈哈,無錯,暫時睇黎生活變好,壓力減少添!!
只係破產影響將來囉,依家冇拖拍的,唔知將來點同另一半講 ...

^0^ 如果是愛你的人是不會計較的.
當找到有情人時, 可能會更方便, 因為就算你在財務信用被黑名單,
你另一半沒有耶, 他可以去供車供樓. 名字就要寫二人, 哈哈哈........

這是我時常對太太說的: (我的錢就是她的錢, 她的錢仍然是她的.......)
作者: hkmcb    時間: 2-5-2014 22:31
笨笨狼 發表於 2-5-2014 22:25
當找到有情人時, 可能會更方便, 因為就算你在財務信用被黑名單,
你另一 ...

好多朋友在破產前都這樣說,所以我最終豁出去了
作者: 笨笨狼    時間: 2-5-2014 22:44
hkmcb 發表於 2-5-2014 22:31
好多朋友在破產前都這樣說,所以我最終豁出去了

是啊, 不用想太多, 我太太時常鼓勵我, 過去的就不要再想,
只要去想明天如何可以更幸福就可以了............., 一起加油吧. 幸福在你手中.

作者: hkmcb    時間: 3-5-2014 11:18
笨笨狼 發表於 2-5-2014 22:44
是啊, 不用想太多, 我太太時常鼓勵我, 過去的就不要再想,
只要去想明天如何可以更幸福就可以了.......... ...

無錯、無錯,幸福不是用金錢計算到的!!!

過埋5,6月就有新生活
作者: kumiko1030    時間: 3-5-2014 12:09
笨笨狼 發表於 2-5-2014 22:25
你另一 ...

我都想有人咁同我講,唉!開頭講咩到最後咩都顧佢自己
作者: 笨笨狼    時間: 3-5-2014 12:27
kumiko1030 發表於 3-5-2014 12:09
我都想有人咁同我講,唉!開頭講咩到最後咩都顧佢自己

緣份未到而已, 不用擔心咩, 當緣份來到時, 就會出現很疼愛你的人囉.

之前, 自己收入很高, 看事情的價值觀都不一樣, 以前是計劃形的人,
當結婚開始, 災難就不斷出現, 不過當災難一起共對, 一起跨越, 感情就變得不一樣了,
到現在我們結婚其實只有六年, 不過已給別人一種老夫老妻的感覺了.

所以, 你也可以遇上更美好的一半喲......, 一定遇到的
作者: kumiko1030    時間: 4-5-2014 01:12
笨笨狼 發表於 3-5-2014 12:27
緣份未到而已, 不用擔心咩, 當緣份來到時, 就會出現很疼愛你的人囉.

之前, 自己收入很高, 看事情的價值 ...

我以為我前度會係我一生一世的對象誰不知.....竟然是這樣
作者: 笨笨狼    時間: 4-5-2014 01:24
kumiko1030 發表於 4-5-2014 01:12
我以為我前度會係我一生一世的對象誰不知.....竟然是這樣

人生總有學習, 以前的我是失戀專家..........
我那去世的媽咪常鼓勵我, 她們不要你是她們的損失, 不要難過,
總會遇到疼你的人.........
結果我也終於找到了, 經過十年長跑終於在一起,
從我富貴到我落難, 她仍然守在我的身旁不離不棄........
所以囉........
人生很有趣, 老破, 愛情都是一場學習,
沒有老破就未必會了解人情冷暖, 沒有失戀就不知道愛情的真諦.........
作者: kumiko1030    時間: 4-5-2014 04:05
笨笨狼 發表於 4-5-2014 01:24
人生總有學習, 以前的我是失戀專家..........
我那去世的媽咪常鼓勵我, 她們不要你是她們的損失, 不要難 ...

我都想但已跌跌碰碰了三次,今次大家都希望會走到終老,但結果是他放棄了我。現在不知是什麼原因我想要的他也會給我去找,但卻不想見面。連朋友也不是
作者: 笨笨狼    時間: 4-5-2014 12:57
kumiko1030 發表於 4-5-2014 04:05
我都想但已跌跌碰碰了三次,今次大家都希望會走到終老,但結果是他放棄了我。現在不知是什麼原因我想要的 ...

不要難過, 人心變了是十分可怕, 總有一天你也會發展見怪不怪........

同樣, 人間也有情, 好的人有很多喲, 就像我自己, 遇上了很多惡人, 被欺負得很厲害,
可是在災難中我也遇到很多好人, 就像我現在生活的地方, 仲然偶然會被當地人欺負,
不過, 總體而言大多數當地人也很好, 讓我看到人間有情.

同樣, 愛情也許會有起跌, 有人會很幸福初戀就找到(我太太就是), 也有人會像我,
跌倒了不知多少次, 被出賣的也有, 有緣無份的也有, 只為了金錢的也有,
其實, 也不用為每一次後悔難過, 因為這些結合起來, 才是你的人生,
每一個經歷, 如意外, 愛情, 破產等等....... 都會讓你更成長, 未來的人生更清晰, 更美好.

作者: QAQAQA    時間: 5-5-2014 11:35
kumiko1030 發表於 4-5-2014 04:05
我都想但已跌跌碰碰了三次,今次大家都希望會走到終老,但結果是他放棄了我。現在不知是什麼原因我想要的 ...

加油呀!人生就係甘!
我依家26歲,19歲有左結婚,BB出世唔夠4個月就因為爛玩而掉低左個屋企
我個女都就7歲了
你一定會搵倒個更好架!所以你一定要加油^^!!!!
作者: 謝滿蘭    時間: 9-5-2014 17:10
smallcat 發表於 23-4-2014 21:45
兩個方法

郵遞轉換係唔係直接落郵政局搞就得?
作者: 笨笨狼    時間: 9-5-2014 19:07
謝滿蘭 發表於 9-5-2014 17:10

用郵局服務有2種, 可以去郵局申請,
1, 直接轉信至指定的地址, 為期三個月.(希望沒記錯)
2, 另一種是租用信箱, 再用轉寄服務.
作者: smallcat    時間: 9-5-2014 21:37
謝滿蘭 發表於 9-5-2014 17:10

郵局網上有form  你可以打印左先填好, 再去郵局比錢就得
唔係就直接去郵局拿份form 填完交錢

作者: 謝滿蘭    時間: 10-5-2014 10:17
明白謝謝

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3