破產聯盟

標題: 見外判 [打印本頁]

作者: yk168    時間: 10-4-2014 10:09
標題: 見外判
快要見外判比資料佢, 緊張中

作者: QAQAQA    時間: 10-4-2014 10:10
放鬆D啦!不過你係邊一間
作者: mickey7100    時間: 10-4-2014 10:46
淡淡定,有錢剩但講真我年尾4年喇,但到依家都好驚同外判接觸,就算打電話俾佢地都唔知點解會有啲緊張,所以絕對明白你依家既心情
作者: yk168    時間: 10-4-2014 21:43
QAQAQA 發表於 10-4-2014 10:10
放鬆D啦!不過你係邊一間

"李XX周XX" 響港島果邊
作者: boro211    時間: 10-4-2014 23:40
yk168 發表於 10-4-2014 21:43
"李XX周XX" 響港島果邊

呢間...準備好所有文件,最好諗定有咩佢可能會問...good luck
作者: yk168    時間: 11-4-2014 09:24
多謝提供資料.
作者: wvovw    時間: 11-4-2014 10:35
boro211 發表於 10-4-2014 23:40
呢間...準備好所有文件,最好諗定有咩佢可能會問...good luck

呀?我果間問都唔答,而且講明系唔會答我任何問題,除左檢查我D文件同填好之外,其他唔受理。
作者: 笨笨狼    時間: 11-4-2014 12:11
之前, 我交資料那間, 檢查了我的文件外, 還教我填表和提醒我之後要注意的地方........
作者: wing9698    時間: 9-5-2014 11:55
我都剛剛外判了這間,下個月去見

作者: yk168    時間: 9-5-2014 13:19
哦...咁祝一切順順利利. 其實跟外判合作, 做好自已本份...四年都好快過.
作者: wing9698    時間: 9-5-2014 14:56
咁佢批左幾多比你?

作者: kumiko1030    時間: 9-5-2014 16:04
笨笨狼 發表於 11-4-2014 12:11
之前, 我交資料那間, 檢查了我的文件外, 還教我填表和提醒我之後要注意的地方........ ...

你係邊間可唔可以話我知我好驚
作者: 笨笨狼    時間: 9-5-2014 18:34
kumiko1030 發表於 9-5-2014 16:04
你係邊間可唔可以話我知我好驚

不用怕, 只要足文件, 有問題的東西都先解決, 有問題就問清楚, 其實沒有什麼好驚......

你都知道版例是什麼, 而且我用的都是四年多前的事, 服務有沒有改真不知道,
只可以告訴你不是什麼大行, 總店在旺角, 其他細節我就不多說了.
作者: kumiko1030    時間: 10-5-2014 01:17
笨笨狼 發表於 9-5-2014 18:34
不用怕, 只要足文件, 有問題的東西都先解決, 有問題就問清楚, 其實沒有什麼好驚......

你都知道版例是什 ...

你私下密我講=3=" 我想問下如果破前仲有用過野過錢去馬會戶口會點?但個戶口唔係我.......
作者: 笨笨狼    時間: 10-5-2014 14:31
kumiko1030 發表於 10-5-2014 01:17
你私下密我講=3=" 我想問下如果破前仲有用過野過錢去馬會戶口會點?但個戶口唔係我....... ...

不能說咩, 會被管大殺人滅口的
即是馬會戶口不是你啦........? 除非你入了很大筆數, 不然很難去查你, 戶口不是你的.
(說真, 我同學老破前把戶口刪除了, 老破時就找另一同學開了一個戶口,
錢照進去......, 當然沒以前賭得兇, 這和保險一樣, 把投保人改掉, 保金就可以照拿, 這是法律漏洞.)
作者: kumiko1030    時間: 10-5-2014 17:28
笨笨狼 發表於 10-5-2014 14:31
不能說咩, 會被管大殺人滅口的
即是馬會戶口不是你啦........? 除非你入了很大筆數, 不然很難去 ...

個Fd 300大元姐=口=" 之後俾返我,佢太忙了.....
作者: 笨笨狼    時間: 10-5-2014 18:05
kumiko1030 發表於 10-5-2014 17:28
個Fd 300大元姐=口=" 之後俾返我,佢太忙了.....

三百個大洋就不要那麼擔心啦.........
作者: kumiko1030    時間: 10-5-2014 19:35
笨笨狼 發表於 10-5-2014 18:05
三百個大洋就不要那麼擔心啦.........

但佢個三百大洋係差唔多次次呢= =" 我呢個fd住嚮我屋企附近我男友分咗手,宜家好多時都要佢幫我手= ="
作者: 笨笨狼    時間: 10-5-2014 19:49
kumiko1030 發表於 10-5-2014 19:35
但佢個三百大洋係差唔多次次呢= =" 我呢個fd住嚮我屋企附近我男友分咗手,宜家好多時都要佢幫我手= =" ...

開始有點糊塗了, 是妳用他的戶口, 定他用妳的戶口.........
不放心的問題直接問6C吧, 給了他們錢, 有責任回妳的問題.
作者: kumiko1030    時間: 10-5-2014 20:16
今日律師叫我連賣咗幾千蚊股票唔好寫出嚟,唔係話要入誓章解釋
作者: 笨笨狼    時間: 10-5-2014 22:37
kumiko1030 發表於 10-5-2014 20:16
今日律師叫我連賣咗幾千蚊股票唔好寫出嚟,唔係話要入誓章解釋

因為申破人填得越簡單, 他們工作就越容易, 尤其是一些小額金錢的數目,
很多6C/秘書會教不要填, 因為只要是出現了相同項目, 無論金額大小都要花程序來解釋證明.

當然, 理論上/法律上是一定要填寫的, 問題是不一定是所有人會被抓包,
所以大家都會用類似的招數了, 重點是, 填報人的法律責任只是當事人而已,
被抓也是當事人來負責, 正如師兄說: "我無法律責任來幫你破產"
當走這一步, 就要看當事人的運氣了......., 不能再用破產條例來作解釋.

作者: kumiko1030    時間: 11-5-2014 00:26
咁即係報定唔報好呢=-=" 我有選擇困難症
作者: 笨笨狼    時間: 11-5-2014 09:40
kumiko1030 發表於 11-5-2014 00:26
咁即係報定唔報好呢=-=" 我有選擇困難症

想太多頭會大, 皮膚會變差, 到時就不漂亮說.........
作者: yk168    時間: 12-5-2014 08:51
wing9698 發表於 9-5-2014 14:56
咁佢批左幾多比你?

人工萬四, MPF 700, 每月還2K...
作者: Ronald    時間: 12-5-2014 10:29
請問 yk168  C Hing 是否單身? 不需要供養父母之類? thanks
作者: 笨笨狼    時間: 12-5-2014 11:40
yk168 發表於 12-5-2014 08:51
人工萬四, MPF 700, 每月還2K...

月入萬四, 月還2K, 月繳少於月收的15%已經是不錯的了.
當然師兄的條件不知道, 不能客觀說合不合理.
師兄加油吧.......
作者: 笨笨狼    時間: 12-5-2014 11:46
Ronald 發表於 12-5-2014 10:29
請問 yk168  C Hing 是否單身? 不需要供養父母之類? thanks

如果168師兄是單身, 沒有家人供養, 他可能要上繳更多說.........
(外判可能會抓更緊........)

對於生活費多少, R大可以去看管大的"破產需知","生活費"的分享,
就會大約有基本的了解.

作者: yk168    時間: 14-5-2014 13:18
我見咗外判傾生活費, 大致上OK, 除咗佢話我現時所交租金大高,唔乎合"標準". OK 咁我就揾間擋房搬啦, 單身男人冇所謂.

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3