破產聯盟

標題: 破產影嚮家人嘛? [打印本頁]

作者: kumiko1030    時間: 1-4-2014 17:25
標題: 破產影嚮家人嘛?
我屋企人最近賣咗層樓,會有幾百萬但唔會幫我還錢,我都唔想佢地同我還。
我家人會同我一筆過還清學生資助的債務,我想問如果佢咁同我還錢但我仲申請破產會唔會有問題?

另外,我想問破產應該搵律師定顧問公司呢?律師係咪會幫我全部搞好晒呢?顧問公司又話會有律師,會計師對數,咁信邊個好呢?

作者: kumiko1030    時間: 1-4-2014 17:35
萬一如果同家人有D咩聯名咁點算好呢?我印象中好似有但又唔肯定,好似某年俾阿媽加咗個名上去佢個保險箱到咁點呢?但我又好似冇去過=-=" 如有會點架?
作者: smallcat    時間: 1-4-2014 18:26
  同你還學生貨款  (可能佢地係擔保人? )  但又唔同你還其它銀行債?

不如同你家人傾下啦, 幫你還下其它然後group埋一筆清, 咁咪可以唔使破咯

破產既話直接搵律師樓, 呢處好多文章已講某些顧問既問題  自己睇翻  唔好咁懶  
作者: kumiko1030    時間: 1-4-2014 18:34
smallcat 發表於 1-4-2014 18:26
同你還學生貨款  (可能佢地係擔保人? )  但又唔同你還其它銀行債?

不如同你家人傾下啦, 幫你還下其它 ...

你放心,我同佢講過,佢唔會理我其他債

因為我侄女係我擔保人,所以佢唔想連累其他人

作者: kumiko1030    時間: 1-4-2014 19:32
我媽咪成日話嗰啲係我自己攞嚟所以唔會幫=-="
作者: kumiko1030    時間: 2-4-2014 02:07
我想問下,如果搵律師申請破產,個份報表會唔會幫我搞埋?
作者: smallcat    時間: 2-4-2014 15:16
kumiko1030 發表於 2-4-2014 02:07
我想問下,如果搵律師申請破產,個份報表會唔會幫我搞埋?

問律師啦, 你有錢乜都幫你弄, 哈哈
作者: devilfish    時間: 2-4-2014 16:33
冇問題既
作者: kumiko1030    時間: 2-4-2014 20:15
smallcat 發表於 2-4-2014 15:16
問律師啦, 你有錢乜都幫你弄, 哈哈

今日問咗三姓佢地話唔做喎

作者: QAQAQA    時間: 3-4-2014 13:45
kumiko1030 發表於 2-4-2014 20:15
今日問咗三姓佢地話唔做喎

你講既報表係邊一份先?初次見主任要交比主任咩初步10幾頁那份?那一份一定係自己填再簽名架WOR
不如你詳細講清楚你想講既野.....
作者: kumiko1030    時間: 3-4-2014 15:12
QAQAQA 發表於 3-4-2014 13:45
你講既報表係邊一份先?初次見主任要交比主任咩初步10幾頁那份?那一份一定係自己填再簽名架WOR
不如你詳細 ...

係,但佢好似只會出庭咁
作者: QAQAQA    時間: 3-4-2014 15:18
kumiko1030 發表於 3-4-2014 15:12
係,但佢好似只會出庭咁

係呀,最後份表一定要自己填再簽左名
作者: kumiko1030    時間: 3-4-2014 17:26
QAQAQA 發表於 3-4-2014 15:18
係呀,最後份表一定要自己填再簽左名

= =" 咁咪好煩
作者: QAQAQA    時間: 3-4-2014 17:34
kumiko1030 發表於 3-4-2014 17:26
= =" 咁咪好煩

其實又唔係好麻煩既,不過我填左好多野,個外判都叫我唔好填,叫我刪除左去!
作者: kumiko1030    時間: 3-4-2014 17:36
QAQAQA 發表於 3-4-2014 17:34
其實又唔係好麻煩既,不過我填左好多野,個外判都叫我唔好填,叫我刪除左去! ...

填咗咩
作者: syuku    時間: 18-4-2014 22:37
你要同佢地溝通清楚D 有D6C唔係唔做 只係另外收費咁解 仲有 如果你有任何"聯名"既野 你快D去取消左佢 因為破署會接收一切有你名既"金錢" 好似保管箱 保險 樓宇等等
作者: 笨笨狼    時間: 19-4-2014 00:58

這是我當時的經驗, 找了6C, 他們會先了解情況, 解釋了問題後, 如果真的要老破, 就付款, 之後就核對所有資料, 協助填寫草擬的表格,
填寫完確認資料後, 他們就正式打好一份申請報表, 和在每一頁簽署作實, 然後就是去跟6C宣誓及簽署文件囉, 當時也忘記簽了多少次簽署呢?
之後的事情就是交由6C來處理了.......

當法院頒了令後, 初步去見外判時要填寫的表格, 就要親自填寫和簽署, 如果遇上好的外判, 他們會提點你所填寫的有沒有問題, 但不一定所有外判會給你意見.

另外正如樓上師兄所言, 有聯名的東西要先處理好. 不過, 如果是聯名的資產或資產轉移, 分割了也會被追溯的.
作者: kumiko1030    時間: 19-4-2014 02:11
是我母親怕自己有事唔知幾時會走,加咗我個名嚮佢個保險箱到=-=" 佢怕搞到手續我拎佢D野會遲咗姐
作者: 笨笨狼    時間: 19-4-2014 03:25
老人家只是擔心才會這樣做, 如果保險箱裡的沒有貴重(太值錢)的東西, 誠實解釋應沒問題吧.
如果有很值錢的東西, 那就比較煩, 要證明東西不是自己的.
如果樓主真的找6C, 就直接問他們這個情況如何處理就可以了. 之前我就是, 有什麼疑問都會問清楚,
如果遇上好的也會在你未想到的情況下先提出來討論.

作者: kumiko1030    時間: 19-4-2014 06:04
笨笨狼 發表於 19-4-2014 03:25
老人家只是擔心才會這樣做, 如果保險箱裡的沒有貴重(太值錢)的東西, 誠實解釋應沒問題吧.
如果有很值錢的東 ...

唉,俾人鬧到傻
作者: kumiko1030    時間: 19-4-2014 06:07
我阿媽要我做破產前一日先肯去取消話唔想蝕錢俾銀行,我心諗你賭一日馬都唔止七百啦/。/
作者: hkstyle28    時間: 19-4-2014 13:26
kumiko1030 發表於 19-4-2014 06:07
我阿媽要我做破產前一日先肯去取消話唔想蝕錢俾銀行,我心諗你賭一日馬都唔止七百啦/。/ ...

早D取消,唔好錦趕..
作者: kumiko1030    時間: 19-4-2014 17:34
hkstyle28 發表於 19-4-2014 13:26
早D取消,唔好錦趕..

我知呀,佢死都唔肯
作者: 笨笨狼    時間: 19-4-2014 19:51

帶她一起上6C樓, 由6C對她說利害關係, 如果她聽了可能會被充公又或會犯法律等可能性, 老人家心意可能會改變.
不然就找法律行來的朋友一起去找她解釋囉. 不然出意外, 她也是受害人. 因為破產法是有時間追溯力的, 不是我們想怎樣就怎樣.
凡事安全點比較好, 不然出事誰也不想, 說真的, 看了討論一段時間, 發現什麼可能性都會有的,
變數也會有不同, 有人無風無浪就四年, 有人很小時也會被咬住不放.........

(一般老人家就是不太相信孩子的說話, 怕損失是正常時, 不過如果因少失大就不是太可惜了嗎?)
作者: kumiko1030    時間: 19-4-2014 22:33
笨笨狼 發表於 19-4-2014 19:51
帶她一起上6C樓, 由6C對她說利害關係, 如果她聽了可能會被充公又或會犯法律等可能性, 老人家心意可能會改變 ...

佢唔會聽人講,我三月已經同佢講咗
作者: flypig    時間: 21-4-2014 20:12
1 保險箱:
A 應該簽份野,話裡面D野無你份就OK.詳情問6C
B 更簡單,貴親再申請另一個,將 所有野搬去新個度,就完.

作者: flypig    時間: 21-4-2014 20:15
學生資助:
既然政府數一定要還.可以由貴親出面開張CHECK 俾 有關機構.
講明係 貴親所出,指定係 學生賃款. 詳情問6C, 應該沒有問題的.
作者: kumiko1030    時間: 22-4-2014 01:53
flypig 發表於 21-4-2014 20:15
學生資助:
既然政府數一定要還.可以由貴親出面開張CHECK 俾 有關機構.
講明係 貴親所出,指定係 學生賃款.  ...

我終於都叫到我老媽子做野真係難度超高=-=" 我見到份初步訊問入面有話賭錢,我想話我個個月都有賭=-=" 仲要次次300蚊本會變500,有時150變2300 咁我點同佢講=-=" 我個個月都有錢落袋唔係我去邊到找min pay=-=" 我呢兩年幾都冇計過我win咗幾錢win咗都用晒啦=-=" 我又中唔到大錢咁我點寫.....
作者: flypig    時間: 22-4-2014 10:31
kumiko1030 發表於 22-4-2014 01:53
我終於都叫到我老媽子做野真係難度超高=-=" 我見到份初步訊問入面有話賭錢,我想話我個個月都有賭=-=" 仲 ...

所謂賭錢,你係經自己投注戶口定係投注站??
1 經戶口: 你用銀行入錢,如果贏> 輸,寫輸錢為 0.
輸> 贏,請你由BANK STATEMENT睇番總共入左幾$$

2 場外投注:無根無據,任你點寫都得.

作者: flypig    時間: 22-4-2014 10:34
kumiko1030 發表於 22-4-2014 01:53
我終於都叫到我老媽子做野真係難度超高=-=" 我見到份初步訊問入面有話賭錢,我想話我個個月都有賭=-=" 仲 ...

我呢兩年幾都冇計過我win咗幾錢win咗都用晒啦=-=

無證據的,你點寫都得. 經BANK STATEMENT 入數,你就要老老實實查番呢兩年入左幾錢比較好.
唔係就偽證.個人唔相信有人得閒查你,但萬一......就唔好...
作者: kumiko1030    時間: 22-4-2014 16:25
flypig 發表於 22-4-2014 10:34
我呢兩年幾都冇計過我win咗幾錢win咗都用晒啦=-=

無證據的,你點寫都得. 經BANK STATEMENT 入數,你就要老 ...

我係投注戶口的,不過我想話有時係我朋友叫我幫佢過數=-=" 我唔寫得唔得架=-=" 咁煩...
作者: flypig    時間: 22-4-2014 19:12
kumiko1030 發表於 22-4-2014 16:25
我係投注戶口的,不過我想話有時係我朋友叫我幫佢過數=-=" 我唔寫得唔得架=-=" 咁煩... ...

個人老破,其實自己搞就OK.6C個ADDED VALUE 根本好細.
因為80%時間,其實係 搵番D BANK STATEMENT,遂條計番出黎.
個 PART 最麻煩. 呢PART 搞掂,都無咩難度可言.
其他填FORM,大姐,我讀左10+年書,咩都學唔到,
就係學識填FORM 了.
作者: kumiko1030    時間: 22-4-2014 21:47
flypig 發表於 22-4-2014 19:12
個人老破,其實自己搞就OK.6C個ADDED VALUE 根本好細.
因為80%時間,其實係 搵番D BANK STATEMENT,遂條計番 ...

我只係唔想再去高院姐=-="

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3