破產聯盟

標題: 好迷茫⋯⋯⋯ [打印本頁]

作者: Ivychow121    時間: 20-3-2014 14:10
標題: 好迷茫⋯⋯⋯
本人剛申請破產20/3,我有一間邦x財務公司數,一間渣某銀行信用卡數(約8萬幾),銀行信用卡數已經因壞賬轉去收數公司(變成11萬幾),收數公司亦聲明要我還全數或先付$50000才可繼續分期,如過唔係就上門或上我公司追,我月入只有$9000,根本負擔唔到,所以申請左破產,申請當天已通知收數公司,他說會當天上門追數,之後我打比銀行,佢話傳真文件比佢,其後佢已通知收數公司,叫佢地停止所有收數行動!請問呢個情況,收數公司還會上門嗎?同埋我需要幾時通知財務公司(因為財務公司正常還款,未有追數)?
感謝大家回答小女⋯

作者: Ivychow121    時間: 20-3-2014 15:43
剛剛再次比電話銀行,可能銀行聽得出我太擔心,他幫我再次打去收數公司,亦確實答左我銀行已經終止及停止該收數公司任何行動,我真係好感謝銀行解答,令我安心照顧bb,我都知欠咁多次係自己攞黎,但我真係唔想累到屋企人,由其時自己兒女,真心希望渡過今次難關,重新做人,亦希望有困難迷茫既兄弟姊妹們可以順利渡過難關!
作者: 冰山雪蓮    時間: 20-3-2014 16:16
如果妳系自己去申請破產,就要问妳嘅債權人FAX号禡,盡快FAX比佢,明未?放心,你嗰啲吾系細財,吾會攪你嘅。
作者: Ivychow121    時間: 20-3-2014 16:17
冰山雪蓮 發表於 20-3-2014 16:16
如果妳系自己去申請破產,就要问妳嘅債權人FAX号禡,盡快FAX比佢,明未?放心,你嗰啲吾系細財,吾會攪你嘅 ...

知道,謝謝
作者: flypig    時間: 20-3-2014 17:01
好似話有個PHONE NO. 去投訴的.
邊條粉腸係你 老破後仲去追數,而你又FAX 了申破文件/告知編號,
債主如果係BANK/財務,有可能影響將來續牌...
作者: Ivychow121    時間: 20-3-2014 17:06
flypig 發表於 20-3-2014 17:01
好似話有個PHONE NO. 去投訴的.
邊條粉腸係你 老破後仲去追數,而你又FAX 了申破文件/告知編號,
債主如果係B ...

但我未盼令,只係遞左表!已宣誓!
作者: 冰山雪蓮    時間: 20-3-2014 18:08
放心啦!(邦人)系大財。財仔嚟講佢吾做破產客㗎!
作者: Ivychow121    時間: 20-3-2014 18:21
冰山雪蓮 發表於 20-3-2014 18:08
放心啦!(邦人)系大財。財仔嚟講佢吾做破產客㗎!

Ok,thank you
作者: 冰山雪蓮    時間: 20-3-2014 18:29
當頒令後,妳就可响呢4年裏重新做人,更加系要做一個好媽媽。
作者: Ivychow121    時間: 20-3-2014 18:43
冰山雪蓮 發表於 20-3-2014 18:29
當頒令後,妳就可响呢4年裏重新做人,更加系要做一個好媽媽。

嗯,知道了,生左個女之後真係醒哂,唔會再錯落去
作者: dopod123    時間: 21-3-2014 11:11
唔會追你,重新開始,好事
作者: Ivychow121    時間: 21-3-2014 12:48
dopod123 發表於 21-3-2014 11:11
唔會追你,重新開始,好事

好,謝謝你:)
作者: smallcat    時間: 21-3-2014 14:24
破左以後從新做人喇, 想下以為後點慳錢
作者: supremelok    時間: 21-3-2014 14:43
加油,我都是去年11月正式做了破產人士, 4年時間就俾自己一個機會學習健康理財生活同做一個好媽媽。
作者: Ivychow121    時間: 21-3-2014 19:11
supremelok 發表於 21-3-2014 14:43
加油,我都是去年11月正式做了破產人士, 4年時間就俾自己一個機會學習健康理財生活同做一個好媽媽。 ...

我會架啦:)大家一齊加油

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3