破產聯盟

標題: 新會員,好徬徨中。 [打印本頁]

作者: 要破產    時間: 17-3-2014 05:52
標題: 新會員,好徬徨中。

已頒令,搞掂。
作者: devilfish    時間: 17-3-2014 11:09
唔會
作者: 冰山雪蓮    時間: 17-3-2014 14:38
放心啦!你嘅情況就只有攪老破先可改善生活!
作者: 謝拉特    時間: 17-3-2014 15:53
破啦! 根本都還唔起
作者: flypig    時間: 17-3-2014 16:12
咁既情況,如果申請破產,會唔會被告欺騙。好驚。因為我從未識諗自已要破產。我應該點做

點解告你??????????
作者: dopod123    時間: 17-3-2014 16:54
還唔到就申破啦,你講的唔會有問題。
作者: 要破產    時間: 17-3-2014 20:10
感謝各位師兄回複。

因為我唔識法律,上月如常繼續碌卡買貨。今朝打電話問某律師意見,佢話實俾人告硬,叫我辛苦捱多一兩期。我感謝佢解釋。
作者: dopod123    時間: 17-3-2014 21:11
要破產 發表於 17-3-2014 20:10
感謝各位師兄回複。

因為我唔識法律,上月如常繼續碌卡買貨。今朝打電話問某律師意見,佢話實俾人告硬,叫 ...

( 碌卡買貨 )   即係碌卡購物呀
作者: 264man    時間: 17-3-2014 21:29
師姐,放心碌啦,我都係碌卡套现用嚟找律師申請破産。
作者: smallcat    時間: 17-3-2014 21:57
感謝各位師兄回複。

因為我唔識法律,上月如常繼續碌卡買貨。今朝打電話問某律師意見,佢話實俾人告硬,叫 ...

碌卡買貨息好貴, 其實如果成日只還min pay  基本已經係=頂唔順
作者: 要破產    時間: 17-3-2014 22:25
dopod123 發表於 17-3-2014 21:11
( 碌卡買貨 )   即係碌卡購物呀

系,無辦法。
作者: 要破產    時間: 17-3-2014 22:27
264man 發表於 17-3-2014 21:29
師姐,放心碌啦,我都係碌卡套现用嚟找律師申請破産。

師兄既情況系點?可否分享一下或指教下。感謝。
作者: 要破產    時間: 17-3-2014 22:30
smallcat 發表於 17-3-2014 21:57
碌卡買貨息好貴, 其實如果成日只還min pay  基本已經係=頂唔順

頂唔順,做死人。
作者: smallcat    時間: 17-3-2014 22:49
要破產 發表於 17-3-2014 22:30
頂唔順,做死人。

咁你碌卡都唔係欺騙, 應該勉強可以  律B當然會講最好唔好咁近  正常的  老實  邊個破產前會好掂 好掂就唔使破產
作者: dopod123    時間: 17-3-2014 23:11
要破產 發表於 17-3-2014 22:25
系,無辦法。

總之大把人破前都有碌卡購物架,唔會有問題
作者: 要破產    時間: 17-3-2014 23:15
smallcat 發表於 17-3-2014 22:49
咁你碌卡都唔係欺騙, 應該勉強可以  律B當然會講最好唔好咁近  正常的  老實  邊個破產前會好掂 好掂就唔 ...

明白,多謝指教。
作者: 要破產    時間: 17-3-2014 23:17
dopod123 發表於 17-3-2014 23:11
總之大把人破前都有碌卡購物架,唔會有問題

清楚。感謝。

請問各位師兄:本人是無限公司持牌人,搞破產應該搵6c還是會計師較好呢?
作者: dopod123    時間: 17-3-2014 23:24
要破產 發表於 17-3-2014 23:17
清楚。感謝。

請問各位師兄:本人是無限公司持牌人,搞破產應該搵6c還是會計師較好呢? ...

6C  無限公司有啲煩,6C啦問多1,2個
作者: 要破產    時間: 17-3-2014 23:27
好,唔該曬,真系好多謝師兄們耐心指教。
作者: jackwong    時間: 17-3-2014 23:40
其實自已搞啦,你搵6c好多都搵笨,好多人用幾萬請6c去搞,
一d都唔值,搞破產其實唔難,填下form ,有中學水平可應付有餘,
起碼可以節省幾萬,花你兩日時間去填form 咩都夠
作者: smallcat    時間: 17-3-2014 23:59
jackwong 發表於 17-3-2014 23:40
一d都唔值,搞破產其實唔難,填下form ,有中學水 ...

師兄, 自己攪是可以, 但是有些人會希望快D攪定, 律B就安全D

另律B費只係4, 5K, 有8,9K係破署收的, 所以, 律B夾埋破署收既費用係1萬3 到 1萬5  視乎破產想攪什麼

如不上庭最平, 但搵得律B攪當然律B上埋庭, 如要銀行解凍戶口信又多少少  總之有平有貴  只要不找中介就可以
作者: flypig    時間: 18-3-2014 08:07
感謝各位師兄回複。

6c都o岩.你頂多1-2個月叫做比較心安理得.
當年我look 卡炒option,老破都極騰.....因為一個月都無頂到.
作者: 要破產    時間: 18-3-2014 08:25
jackwong 發表於 17-3-2014 23:40
一d都唔值,搞破產其實唔難,填下form ,有中學水 ...

問左三姓6c樓,1萬4蚊,唔會加價。

因系自僱人士,有商業登記,俾6c搞無咁煩。
作者: 要破產    時間: 18-3-2014 08:35
flypig 發表於 18-3-2014 08:07
6c都o岩.你頂多1-2個月叫做比較心安理得.
當年我look 卡炒option,老破都極騰.....因為一個月都無頂到. ...

我怕自已無咁好彩,嚇親小朋友就唔好,呢兩個月我會盡全力加油。
作者: 要破產    時間: 18-3-2014 08:49
smallcat 師兄講開中介,我這兩年一直祇系開工,還錢。完全無諗過自已根本無能力還落去,上個月有間中介公司叫我借錢,我將情況攤開,佢最終都系提議我做債務舒緩。

我梗系唔做,但經過咁一搞,突然醒覺,決定老破。琴日之前真系好徬徨無助,但經過問6c同論壇各位師兄指引,我知道自已應該點做,心情輕鬆好多。感謝。
作者: smallcat    時間: 18-3-2014 09:43
要破產 發表於 18-3-2014 08:25
問左三姓6c樓,1萬4蚊,唔會加價。

因系自僱人士,有商業登記,俾6c搞無咁煩。 ...

據聞3姓做得機械化D  你可以問多幾間  邊間服務好又答你詳細又幫到你  就最好  如有時間多問幾間搵間最幫到你既就最好  當然睇你自己運氣好了      

作者: smallcat    時間: 18-3-2014 09:45
要破產 發表於 18-3-2014 08:49
smallcat 師兄講開中介,我這兩年一直祇系開工,還錢。完全無諗過自已根本無能力還落去,上個月有間中介公 ...

好多人好似你既case  我既情況係唔係金融海嘯  基本上一定還得到  雖然息係比左唔少  但個時應付得到  最後應付唔到其實你也開始感覺到  只要你發覺自己只係還緊min pay  其實已經開始變做教肉族族長"唔得掂"了
作者: EWB    時間: 18-3-2014 12:57
你這3個月內 look 左幾多呀?
作者: 要破產    時間: 1-4-2014 10:00
經過爬舊文,發現有商業登記搞破產唔系咁多。因為怕麻煩,所以想搵有政黨背景既議員律師幫手。
議員律師好客氣,約好昨日到律師樓,並講:如果你覺得價錢唔適合,可以搵多幾間睇下,去到律師樓,有個唔知系律師定職員同我解釋,佢地一般都系做申請別人破產,較少做自行破產,收費大概15000-16000,這是他們的收費。要視乎文件多少、工作量多少而定。

作者: 要破產    時間: 1-4-2014 10:04

傾談過程中,感覺職員對自行申請破產唔系特別熟悉,但承諾一旦宣誓,就會通知所有債主。而且話:可能要上去宣誓多幾次。但佢俾左一個重要信息我:如果個官唔批我自行申請破產,咁就等債主申請我破,到時我反而一毫子都唔使俾。

我打算搵多幾間律師行問下。
作者: 要破產    時間: 1-4-2014 10:06
dopod123 發表於 17-3-2014 23:24
6C  無限公司有啲煩,6C啦問多1,2個

一定搵律師的。經過呢半個月,我都識左好多野,唔再徬徨,知道自已應該點做。感謝各位師兄師姐。
作者: flypig    時間: 1-4-2014 10:39
要破產 發表於 1-4-2014 10:04
傾談過程中,感覺職員對自行申請破產唔系特別熟悉,但承諾一旦宣誓,就會通知所有債主。而且話:可能要上去 ...

等債主告你老破,最後都係等到收數多D...
呢度有邊個唔想債主告呢??? 等到先得.

你反正都係,快D執左間公司/退出.自己申破好過.如果公司盤數複雜,就要搵會計師破方便.
作者: syuku    時間: 18-4-2014 22:51
flypig 發表於 1-4-2014 10:39
等債主告你老破,最後都係等到收數多D...
呢度有邊個唔想債主告呢??? 等到先得.

你有間公司係手都建議你搵6C好D 你要計劃好無左間公司之後點
作者: 笨笨狼    時間: 18-4-2014 23:59

破產人士不能擁有公司, 妳的案例其實有點小問題, 如果即刻去破, 的確要有被告的可能,
因為銀行/法官有可能是認為你刻意借款不還而破產.
如果擁有商業登記, 公司最好先結束, 當一個申請者條件問題越簡單, 越易申請老破.
另外如近來用卡數買了貨, 最好如6C所說, 隔一段時間才申請.

以前我有親戚有申請前大量碌卡買東西, 就被例為刻意破產了, 而她也有很多現金事件刻意處理後就申請老破,
所以破官就一直要求她合作要求交待金錢的流向, 而她一直不合作解釋, 所以破產期不斷加長和不斷被破官追討當時的金錢.

而我和同學就相反, 因為申請時條件很簡單, 我們都很順利批准而四年過了也順利畢業.
至於用不用6C定自己破, 就各有好處, 我是用6C, 花多了數仟, 不過有6C幫忙提點, 一次OK,
而我同學是自己申請, 文件因為填少了保險, 就要上了2次法院才正式申請到.

作者: 要破產    時間: 20-4-2014 23:33
笨笨狼 發表於 18-4-2014 23:59
破產人士不能擁有公司, 妳的案例其實有點小問題, 如果即刻去破, 的確要有被告的可能,
因為銀行/法官有可能 ...

感謝你回復,我要先諗一諗。
作者: 要破產    時間: 20-4-2014 23:41
做埋今個月,一定要結束公司,下個月就搞破產,複活節後就會打電話問商業登記處,睇下要點搞。唔會再拖。

作者: 要破產    時間: 30-4-2014 21:14
公司今日終於結業,呢個月清曬貨尾,執番四萬幾蚊,交曬煤氣、屋租,飯錢,剩番三萬幾。

聽日搵6c交破產。
作者: 要破產    時間: 30-4-2014 21:21

由於複活節假期,我一直無接聽銀行追數電話,直至4月28日,主動打電話銀行:話我剛剛返黎【無話去左邊】,要遲d先有錢還。佢俾我最後限期5月2日,如果到時未還,就會不再通知,自行取消我張卡,到時要我即時全部歸還。我話好,我會盡力。

爭取多幾日時間,到時我已經律師樓宣誓入紙了。佢應該未夠時間上門收數。
作者: 笨笨狼    時間: 1-5-2014 00:59
現在您還要先準備多一件事, 就是把已經結束了公司的賬目完成, 很容易的.
(即是損益表profit and loss a/c, 資產負債表balance sheets)完成好, 以備需要.

基本上, 在申破會查詢你的資產, 借貸及收入支出流向, 要有可信及合理的解釋,
另外就是對債權人有作出盡力償還債務的行為, 沒有惡意申破的可疑.
其他的就依照6C的指示和查詢填表吧, 如果文件, 資產債務賬單等都充分準備好,
大約從申請到入紙一至二天內就可以完成. 入了紙, 6C會代為通知債權人, 債權人就不能再私下追數了.

作者: 笨笨狼    時間: 1-5-2014 01:10
另外, 看到你已經把公司結束, 多口一問.
你的公司應該是用個人名義的無限公司吧,
有沒有去商登署做結束之申請. (如果你有開商業登記證)
此外, 如果你是私人公司, 一般賬目很簡單, 找會會計的人/自己完成就可以了.
如果是用了有限公司, 就一定要會計師樓才可以完成.
作者: 要破產    時間: 1-5-2014 14:22
笨笨狼 發表於 1-5-2014 01:10
另外, 看到你已經把公司結束, 多口一問.
你的公司應該是用個人名義的無限公司吧,
有沒有去商登署做結束之 ...

幾日前已發信商業登記署,呢兩日應該會收到佢地寄來結束商業登記表格。

作者: 要破產    時間: 1-5-2014 14:32
笨笨狼 發表於 1-5-2014 00:59
現在您還要先準備多一件事, 就是把已經結束了公司的賬目完成, 很容易的.
(即是損益表profit and loss a/c,  ...

感謝師兄指教。

損益表, 資產負債表等,我應該可以自已做到。

呢兩年我都盡力還債,如果法官真系要告,都無辦法,既然要搞破產,唔驚得咁多。
作者: 笨笨狼    時間: 1-5-2014 17:06
要破產 發表於 1-5-2014 14:22
幾日前已發信商業登記署,呢兩日應該會收到佢地寄來結束商業登記表格。

...

個人公司, 如果要快, 直接到灣仔政府總部商業登記署填表, 排隊交表就可以即時解決掉.

作者: 笨笨狼    時間: 1-5-2014 17:17
要破產 發表於 1-5-2014 14:32
感謝師兄指教。

損益表, 資產負債表等,我應該可以自已做到。

不要客氣, 因為P&L及BS是最好證明為何公司結束及資金流向的文件,
如果樓主是有點會計知識很易處理好的.
(記得賬中的公司銀行賬要處理好, 出入依照公司戶口的月結單做賬,
另外自己刷卡進貨的數目, 就是股東往來的項目, 支出項目就要合理不要太誇張.)

加油吧, 至於老破法律的問題, 到時交6C處理, 有問題問清楚就可以了.
作者: 要破產    時間: 1-5-2014 22:07
THX~師兄,獲益良多。
作者: 要破產    時間: 2-5-2014 18:51

今日上左律師樓,交曬錢,俾左部份文件。

律師話個人破產14,000,連公司要15,000-16,000,同律師講話無乜錢,結果收15,000。應該下星期集齊所有文件,快快脆入紙,費事煩。
作者: 笨笨狼    時間: 2-5-2014 19:36
^^ 加油, 只欠臨門一腳了.........
作者: 謝滿蘭    時間: 9-5-2014 17:26
我都今日正式入左紙。。大家加油。。
作者: 要破產    時間: 19-5-2014 12:42
上星期已經系律師樓宣誓,計計埋埋共欠六十七萬左右。

所有追債電話已經停止,心景平靜。賴理破產官會唔會批破產,煮到埋黎食。女人仔心聲。

希望大家加油!
作者: 笨笨狼    時間: 19-5-2014 12:58
要破產 發表於 19-5-2014 12:42
上星期已經系律師樓宣誓,計計埋埋共欠六十七萬左右。

所有追債電話已經停止,心景平靜。賴理破產官會唔會 ...

不錯啊, 有這種心情, 放得下, 想得開, 人才快樂漂亮美麗喲..........
作者: zeta0083    時間: 19-5-2014 15:19
比心機 , 辛苦 4 年 (可能仲舒服左) 之後就從新做人 , 加油 !
我已經從新做左一年人喇

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3