破產聯盟

標題: 呢間外判真好人,冇cut我任何野仲邦我加大啲 [打印本頁]

作者: 冰山雪蓮    時間: 11-3-2014 19:44
標題: 呢間外判真好人,冇cut我任何野仲邦我加大啲

作者: 冰山雪蓮    時間: 11-3-2014 19:59
我搵萬7,要供養老豆、老婆同個仔,開支報2萬,企話冇問題,好人到不得了。
作者: masaki    時間: 11-3-2014 20:07
但超支果3000, 你填有人支助你 ???
作者: EWB    時間: 11-3-2014 20:35
masaki 發表於 11-3-2014 20:07
但超支果3000, 你填有人支助你 ???

要填?
作者: EWB    時間: 11-3-2014 20:35
冰山雪蓮 發表於 11-3-2014 19:59
我搵萬7,要供養老豆、老婆同個仔,開支報2萬,企話冇問題,好人到不得了。 ...

你邊間外判?
作者: 冰山雪蓮    時間: 11-3-2014 20:44
褟x律師行,德輔道西嗰間。
作者: 冰山雪蓮    時間: 11-3-2014 20:46
多咗3K話屋企人支助。
作者: 冰山雪蓮    時間: 11-3-2014 20:48
褟x律師行,德輔道西嗰間。
作者: smallcat    時間: 11-3-2014 22:20
咁你養咁多人, 萬7真係要比你的
作者: EWB    時間: 11-3-2014 22:24
但我支出比收入多5000喎…但老公冇比家用,點解釋?   
作者: 冰山雪蓮    時間: 11-3-2014 22:37
你老公揾幾多$?
作者: EWB    時間: 11-3-2014 23:07
冰山雪蓮 發表於 11-3-2014 22:37
你老公揾幾多$?

扣埋 MPF 11xxx,但佢要養父母,找咭數和自己食和洗用等,所以,冇錢比…
作者: 冰山雪蓮    時間: 11-3-2014 23:09
本人填報如下:老豆2500,老婆同仔各3500,本人膳食3500,交通費1000,個人雜項1500,其他實報實銷。
呢啲價據報系破署嘅價位。系顧問講㗎,各會友不訪參考一吓,信不信由你!
作者: 冰山雪蓮    時間: 11-3-2014 23:16
妳系凸咗5K啫,吾系叫妳還5K。一系報返細小小或有家人就話家人邦助同睇吓自己再節省少少啦!
作者: EWB    時間: 11-3-2014 23:50
冰山雪蓮 發表於 11-3-2014 23:16
妳系凸咗5K啫,吾系叫妳還5K。一系報返細小小或有家人就話家人邦助同睇吓自己再節省少少啦! ...

報曬啦…水電煤咩都加…仲要冇津貼,所以,係個到大左少少…!!  真係只有話親戚幫助!!  
作者: EWB    時間: 11-3-2014 23:53
事實上係自己既花紅 或 double pay 儲番來自己補貼…但聽聞好似話個d會被扣曬,咁真係就一定死硬 …!!!!
作者: EWB    時間: 12-3-2014 00:02
冰山雪蓮 發表於 11-3-2014 23:09
本人填報如下:老豆2500,老婆同仔各3500,本人膳食3500,交通費1000,個人雜項1500,其他實報實銷。
呢啲價 ...

但其實唔明點實報實銷,因為如果佢要你還錢比破處的話…咁點個個月實報實銷呢?   唔太明…
作者: 冰山雪蓮    時間: 12-3-2014 00:39
實報實銷系計交文件個日妳帶去既單據嚟計,當然可能系約數,即大概系咁上下。明未?
作者: 冰山雪蓮    時間: 12-3-2014 00:46
妳每個月差5K先夠生活,仲点會扣妳(傷涼)同花紅吖!妳吾問企羅返轉頭刀偷笑啦
作者: EWB    時間: 12-3-2014 01:52
希望
作者: 冰山雪蓮    時間: 12-3-2014 14:47
妳老公要供養父母就照實講。另外妳支出大過收入5K,仲有乜可能要妳還$!
作者: EWB    時間: 12-3-2014 18:51
咁佢可能問我冇個5k 點生活嘛!
作者: 冰山雪蓮    時間: 12-3-2014 19:01
你話屋企人或親戚刀得,不過要寫埋支助人個名落去。
作者: EWB    時間: 12-3-2014 20:00
唔係呱…私隱喎…!!!
作者: 冰山雪蓮    時間: 12-3-2014 21:49
淨系寫名啫,又吾系要ID/電話。
作者: benny141    時間: 14-3-2014 18:13
我破左咩Q都唔做,,佢寄信俾我批8800元生活費...一個人住公屋,,
作者: 冰山雪蓮    時間: 14-3-2014 18:44
師兄:你真褲有,破咗吾使做嘢!
作者: EWB    時間: 15-3-2014 15:28
benny141 發表於 14-3-2014 18:13
我破左咩Q都唔做,,佢寄信俾我批8800元生活費...一個人住公屋,,

c hing, 佢批你8800包咩?  有冇供養父母額在內呢?  
作者: benny141    時間: 18-3-2014 16:25
我都唔知牙..表面佢封信表明8800元估佢包一個人住公屋水電交通等等掛,,因我仲係表面失業0收入,也2年內冇打萛搵工
作者: EWB    時間: 19-3-2014 03:28
benny141 發表於 18-3-2014 16:25
我都唔知牙..表面佢封信表明8800元估佢包一個人住公屋水電交通等等掛,,因我仲係表面失業0收入,也2年內冇打 ...

我都失業中,但收唔到任何信喎…!!!   但你唔打算工作,咁點生活呢?  之後年報又打算點解釋你點生活開支呢?  雖然我都有唸過唔做休息下,但真係需要生活食飯嘛!所以,冇可能唔做,只係可以唔洗強迫自己因賺錢而找數…最終又冇錢生活既感覺!!  所以點都要工作~~
作者: EWB    時間: 19-3-2014 03:29
benny141 發表於 18-3-2014 16:25
我都唔知牙..表面佢封信表明8800元估佢包一個人住公屋水電交通等等掛,,因我仲係表面失業0收入,也2年內冇打 ...

c hing ,另你申報時有冇申報要養父母呢?
作者: 冰山雪蓮    時間: 19-3-2014 04:28
C姐:妳突咗嗰5K嘢系咪寫家人支助妳呀?
作者: EWB    時間: 19-3-2014 06:25
冰山雪蓮 發表於 19-3-2014 04:28
C姐:妳突咗嗰5K嘢系咪寫家人支助妳呀?

冇人問過喎…而且,我除左頒令後文件件去律師樓外,都未傾和未見過負責人 (主任),因我失業嘛!所以先奇怪點解 c hing 失業會收到生活費通知而我就冇…!!!!   
作者: EWB    時間: 19-3-2014 06:28
再者,我都係雙糧花紅等儲起係其他月份共用,咁有d野唔係個個月用,但平均計比佢咋…!!
作者: lan85    時間: 19-3-2014 09:15
我老公都係喱間,真係勁好人,寫大左預佢會減,點知冇減,仲問我老公夠唔夠,我自己之前破產果間就衰到每個支出都計到岩岩好,供養父母唔批,因為有兄弟姊妹
作者: 冰山雪蓮    時間: 19-3-2014 11:47
真系衰嘅外判聽得多,呢間真系冇得彈,(商界展關懷)呢個獎抵俾佢羅。
作者: EWB    時間: 19-3-2014 14:34
希望我係主任跟不變啦
作者: 冰山雪蓮    時間: 19-3-2014 18:23
祝妳好運
作者: benny141    時間: 20-3-2014 18:33
我咩都冇申報..因過程到NOW報全失業,,,4年失業大有人在,之前同主任講開工等佢都暗示叫我自己使得了個幾千元,何況我全心報長期失業..大家好做
作者: lan85    時間: 21-3-2014 15:51
原本好好,依家我老公要還錢,仲cut左好多
之後咪户口有問題解唔到凍,因為等錢開飯,要取返户口d錢出嚟,點知我老公今日收到電話要在傾生活費,,唉cutv左大部份,依
作者: 冰山雪蓮    時間: 21-3-2014 16:10
妳老公是否某一方面有改變?先會CUT佢呀?

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3