破產聯盟

標題: 我實在無辦法每月交1700比外判 [打印本頁]

作者: neo1121    時間: 21-2-2014 01:44
標題: 我實在無辦法每月交1700比外判
我現時每月人工9000,我有父母,老婆,小孩一個,外判扣除我所謂的合理開支後,要我每月還1700,但我跟本就入不傅支,我己經三個月沒有供款,我是否需要準備去坐監沒供款是犯法的吧?我可以怎麽做?

作者: flypig    時間: 21-2-2014 08:59
同外判講數,唔得再同主任傾.
作者: wahtung    時間: 21-2-2014 10:49
樓主當初同外判傾生活費時為何會同意此款項?9000-老强金450=8550再-還款1700=6850
有父母加老婆,仲有小孩一個,點養???
作者: queenielamok    時間: 21-2-2014 11:03
佢批你生活費幾多?你的父母/老婆是否有收入?如果有... 咁佢地就要同你share 生活開支... 咁你生活費就一定會cut一大截...

但如果你要養埋佢地... 仲要交租... 咁就無可能仲要還喎...

多口問句... 佢當初同你傾生活費時... 佢要你還咁多... 點解你仲要簽?... 呢個係超級唔合理喎...
作者: kennip    時間: 21-2-2014 11:11
人工9000,仲要養三個,要再傾傾
作者: 301    時間: 21-2-2014 12:59

千祈唔好再講"入不傅支",
"入不傅支"祇會在老破前,
有透支,有貸款才會發生.

你如無多餘錢還,"外判"亦無你辦法.
所以每月全盤支出要清楚列明,
儲存任何單據再約"外判"傾談.

"外判"一般都有觀察期,
當初理論上以為你有錢剩嘛,
你無試過,及無開支証據則難講咯.

如再各執一詞;
則交法庭處理,
但如行至呢步,
"官"當然幫你既.

所以"外判"為免影響聲譽,
必會最後讓步.

作者: syuku    時間: 22-2-2014 22:07
你要強硬強烈強調自己無錢!!
作者: bb_q_888    時間: 24-2-2014 15:00
我好同意301講法,其實太過唔合理要出聲,合理生活費係計出來。
细路返學多什費,留低D通告、单,老人家要成睇病要錢等等……
你寫低你必需開支,再加上奇難什費……計完再傾。

就算報官,你都要出數來比佢睇。

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3