破產聯盟

標題: 問用咩方法解返銀行戶口凍同搵咩工做 [打印本頁]

作者: benny141    時間: 12-2-2014 16:09
標題: 問用咩方法解返銀行戶口凍同搵咩工做
破左產(頒令後只留一個獅子普通ATM卡戶BUT凍結左!!!),,某日打去主任佢說:你要有烺單有工作才可搵佢出信,,,,試過做一份散工老闆即PAY銀行過數我冇銀行戶口..我口啞啞...我現況一人公屋單位屋租500元住新界西日日冇野做又冇申請綜媛訓左2個月,,,父母住港島東,小弟已沉左2個月,因每年年尾都有野必需要要返大陸一個幾月SO冇可能做長工花紅等等冇我份,如搵公司工一個人最少通常批幾錢生活費????有冇大大教我點開返銀行卡戶口(應該係解凍獅子戶口)!叫個FD開張本人名支票搵主任得唔得??想問同們大家點過呢四年搵咩工做.....我剛剛開始....多謝指教細佬俾條明路行下....THANKS
作者: flypig    時間: 12-2-2014 23:52
1 no way.
要 unfreezing 本地銀行戶口﹐必要經主任。
你要有份工作﹐起碼有 letter of offer 證明。
長工短工散工 ﹐ 都要如此。
2 聽朋友講﹐佢個 FD 請左佢做 part time.
人工好低﹐得 1K。一個月番4日工。於是﹐佢拎住份letter of offer,
搵主任申請戶口。由於 1 K 人工好低﹐佢唔需要俾錢主任。
亦因為佢亦騎牛搵馬﹐搵其他散工。所以加埋一個月都係4-5K﹐
亦係生活費以內。

唔知你有無FD 開公司﹐又肯拎1K請你??無就無計了。
作者: flypig    時間: 12-2-2014 23:57
如搵公司工一個人最少通常批幾錢生活費????

呢個問題﹐係你老破之後同主任/外判傾的。
點解宜家先上黎問﹐唔係應該一早解決咩??
網上有好多關於生活費的 sample,
記得就 飯錢 $100/日
交通 depends 你需要。我填1K+

其他上網電話電ETC﹐你有單的就搵番D 單。
雜費呀﹐其他費﹐你上網搵下喇
作者: benny141    時間: 13-2-2014 01:38
Letter of offer中文係咩??另回上,,因我報失業So主任等人未揾我談生活費,!
作者: flypig    時間: 13-2-2014 10:14
benny141 發表於 13-2-2014 01:38
Letter of offer中文係咩??另回上,,因我報失業So主任等人未揾我談生活費,!

公司請人,會出信講月薪, 職位,有薪假期,離職幾日通知 ETC.
即係,有人請你了....
作者: hkstyle28    時間: 13-2-2014 11:23
其實咩工都搵下,只要有僱用合約在手,便可開立新戶口,錦將來再見工時,便唔知你破(專業及政府工除外)
作者: 劫後餘生    時間: 18-2-2014 20:03
路過搭單問~~返散工會吾會有僱用合約個D架~~想開戶口,但好難~~另外想問下如果去讀下ERB咁有個津貼架嘛~~用呢個開戶口理由合用嗎~~?仲有如果我欠債舊AC係咪一定取消我戶口定凍結~我可以CHECK到嗎~~可唔可以做解凍??

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3