破產聯盟

標題: 有無師兄知外判會否真的check你每年出入境紀錄 [打印本頁]

作者: jackwong    時間: 3-1-2014 03:59
標題: 有無師兄知外判會否真的check你每年出入境紀錄
因為外判話就算離港超過二十四小時都要申報
本人覺得好煩,仲要寫明原因我誰支付金額
作者: flypig    時間: 3-1-2014 07:50

正常無!!!!!!!

如果你揚威海外,咁就難講.又或者你做D野令人懷疑....
照我理解,海關唔會將你個出入境RECORD,隨便俾人,包括你個外判....
應該同私隱法有關係.

BTW,所謂通知,FAX 份方去姐.唔係太麻煩.
作者: jackwong    時間: 3-1-2014 11:08
但如果一個月返一兩次,或有時返成個星期,每次都用回鄉探親這理由,驚外判唔知會點,又質疑你有無需要返咁多次或咁多日,根住就cut你生活費
作者: wahtung    時間: 3-1-2014 11:56
jackwong 發表於 3-1-2014 11:08
但如果一個月返一兩次,或有時返成個星期,每次都用回鄉探親這理由,驚外判唔知會點,又質疑你有無需要返咁 ...

不必要太担心啦,呢度大把人成日出出入入都係咁啦,而家中港關係咁密切,有時工作上要上廠睇貨都係理由嚟啦,唔好諗得太多
作者: kungfu    時間: 3-1-2014 12:00
小弟每年大概有30日唔喺香港, 冇通知亦冇人問過。就個人了解, 出入境係受法律保障嘅自由, 破署/債權人有權以不合作嘅理由(如果佢哋知道嘅話)延長破期(最多4年), 但就冇其他嘢可以做到。我嘅手機長開幾時都揾到人, 所以唔合作都講唔上。
作者: jackwong    時間: 4-1-2014 01:04
師兄係特登唔通知還是怕煩唔通知呀?
如果因無通知而要延长四年好唔抵呀嗎
作者: tonychong    時間: 4-1-2014 08:59

只有吾合作到冇交四年年報先會延長四年,如果冇聽電話最多都只兩年,冇供款吾係向法院提出不合作的理由,一般受託人會比法官罵:破產人冇供款點解吾做收入付款令,有呢個令就可視為不合作。
作者: jackwong    時間: 4-1-2014 14:39
咩叫收入付款令呀?
咁係咪即係可以唔申報呀

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3