破產聯盟

標題: 已見外判,還有問題得煩惱。 [打印本頁]

作者: vanabby1978    時間: 21-11-2013 12:58
標題: 已見外判,還有問題得煩惱。
各位師兄師姐,法庭已經頒布我破產,我都已經見過外判,但有些法律的問題唔明白
怕照報告後會有手尾跟,因為外判要我說明12個月帳面支出用途
我欠銀行45萬,卡數20萬!
3月份,我問銀行借左16萬,層經一次提出10萬出來,還錢比朋友。如果如實報告,我朋友會
被追番果10萬蚊嗎?
外判要我解釋每條提款,透支用途。我真係唔記得,總之飲飲食食,去夜場玩!
買野消費,解釋唔到會唔會告我?
如果,初步xx果份表格,我答錯左D問題想更正番,會唔會有事,因為問過我賭博輸左
幾錢,我答8000,其實輸左4萬幾。仲問過我有冇差朋友錢,我答冇。因為
還晒啦。
唔該好心人提供些意見,我好驚比人秋後算帳。

作者: smallcat    時間: 21-11-2013 13:16
師兄去夜場咁爽

簡單d講, 外判要你解釋你一定要, 唔記得, 咪慢慢記翻寫翻出來, 比如  

幾月幾日 去 晚飯,  銀碼   $980
仲之你要交代翻條數, 信唔信你一件事, 但你唔寫, 外判點同債權人交代 ?

講賭博其實唔係咁好, 不過, 8千又唔係好大數目, 雖是違反了條例但不至於死罪 (純個人意見)

至於你破前個10萬點用, 外判係無權管你, 你有權還比朋友, 外判有乜法律權去追你朋友 ? 哈哈

作者: vanabby1978    時間: 21-11-2013 14:29
但係我好多月結單已經冇保存,我5張信用卡,提款卡2張,每條提款都要解釋嗎?
我還10萬比朋友,洗唔洗提供我朋友既地址,電話?
作者: devilfish    時間: 21-11-2013 16:08
其實我覺得冇可能數得返哂 d 錢點黎...

私下安排還款好似係你決定破產後咁做先有問題...

咁講啦,d 錢用左去邊,真係邊個知呢?你現兜兜咁駛,冇得追... 好多人都係賭錢輸哂... 現金投注都冇記錄... 去 club 又係冇記錄...

不過你總要交待 d 錢點用,呢個係事實。
作者: smallcat    時間: 21-11-2013 16:22
vanabby1978 發表於 21-11-2013 14:29
但係我好多月結單已經冇保存,我5張信用卡,提款卡2張,每條提款都要解釋嗎?
我還10萬比朋友,洗唔洗提供 ...

其實交待有幾難 ?  你日日都要食飯撘車買野   

銀行月結單無左, 你可以叫銀行補寄比你, 唔好比咁多藉口自己, 睇翻有乜大數要好好想個原因解釋

作者: flypig    時間: 21-11-2013 16:39
http://hkiva.org/forum.php?mod=v ... page%3D1&page=2

LINK #31 有講還錢朋友意見.那一位寫文章者,係比較嚴格,佢都話無事,就無事機會好大.
理論上人地有機會追討你朋友,實際不常見.呢D野我唔敢寫包單,但機會好大.
2 你已破,仲想改口供??? 一改就好麻煩,你又煩,外判/主任都煩. 個人認為,細數唔駛改.
3 你邊個外判??? 點記得呀?? 可能要去銀行PRINT 番CREDIT CARD 使用情況... 慘!!!!!!!!!!
4 欠朋友錢無填,我都係.
但你朋友一SUE 你,你死硬...
所以,唔好同你朋友反面....
作者: flypig    時間: 21-11-2013 16:41
仲有,呢期邊間夜場好玩呀!!!!!!
作者: 謝拉特    時間: 21-11-2013 16:45
真的個個外判都不同, 當年外判沒要我解釋過往的支出細節喎 ! 只關心我可來緊4年可還款多少
作者: vanabby1978    時間: 21-11-2013 17:46
師兄,我11月成功破產,但還錢比朋友係3月份既事,當時我並冇想過破產,
咁都算資產轉移?我而家就係擔心,如果交待,處方會追我朋友交回十萬元。
作者: smallcat    時間: 21-11-2013 17:55
如樓主真係還錢比朋友 (沒有欺騙成份)   法律上根本唔容易要你朋友嘔翻出來

唔通有人收你既還款會知到你破唔破產? 真是奇怪極了

除非樓主你還款既時間, 係你已進入打算申請破產, 或已程請, 那就另一件事, 因為你根本無權私人只還給你朋友
作者: devilfish    時間: 21-11-2013 18:14
vanabby1978 發表於 21-11-2013 17:46
師兄,我11月成功破產,但還錢比朋友係3月份既事,當時我並冇想過破產,
咁都算資產轉移?我而家就係擔心, ...

過左咁耐,我覺得唔會有問題
作者: vanabby1978    時間: 21-11-2013 18:40
另外本人4月中,同女朋友去雲南旅行,比團費係用信用卡,一共兩位6600蚊,被外判以送禮他人為理由,
要我向女友追回3300蚊交還破產處,外判叫我私下同女友傾,唔還就會出信,我覺得咁做好唔合理。
作者: flypig    時間: 21-11-2013 19:05
vanabby1978 發表於 21-11-2013 18:40
另外本人4月中,同女朋友去雲南旅行,比團費係用信用卡,一共兩位6600蚊,被外判以送禮他人為理由,
要我向 ...

Very PK!!!
邊間殺手呀!!!
如果同佢講表面你LOOK﹐實際女友私下俾錢你去飲去食
俾MIN﹐又得唔得??
作者: vanabby1978    時間: 21-11-2013 19:14
我已經同佢講,係我錄卡,但旅行買野食飯,全部當女友比錢,咁團費當冇拖冇欠
得唔得?外判話唔得,仲數一連串破產法例出黎,話冇單冇據,唔能夠相信你,
我話唔緊要,唔信我女友可以去法庭宣誓,佢又話小小錢唔好攪到上法庭,又話
可以慢慢分期還。
殺手個名叫:宏x亞洲。

作者: dopod123    時間: 21-11-2013 19:42
vanabby1978 發表於 21-11-2013 19:14
我已經同佢講,係我錄卡,但旅行買野食飯,全部當女友比錢,咁團費當冇拖冇欠
得唔得?外判話唔得,仲數一 ...

堅持唔找.破產前呢啲嘢邊可以架追,,,,,,,,佢大你

送咩禮埋由,佢即時比咗3300我,我去叫G一獲3300 得唔得,

賭錢唔知你點解答有,,,,還朋友???我邊有朋友....有就唔洗破..............攞曬啲錢一路向西,洗光

(另除你自己資料外,其他人所有資料性名電話等唔洗答,供養人例外,總之所有嘢冇關其他人事)
作者: smallcat    時間: 21-11-2013 19:57
dopod123 發表於 21-11-2013 19:42

送咩禮埋由,佢即時比咗3300我,我去叫G一獲3300 得唔得, ...

依家D外判真係幾奇怪, 我都同意dopod兄講法, 大你

大佬, 不如佢地將你由出世開始既使費, 全部叫你還翻晒, 因為破產日期起計, 之前所有支出都要計翻比佢
(任何法律觀點都要有合理時間, 依家係 法律大, 法官大, 定外判最大?<---係基哥講既, 唔係我講 )

真係同老粒無分別

外判對樓主質疑係可以, 但連解釋都唔可以, 咁不如問外判, 你想要幾多?   叫佢開底牌樓主唔使煩

作者: smallcat    時間: 21-11-2013 20:00
dopod123 發表於 21-11-2013 19:42

送咩禮埋由,佢即時比咗3300我,我去叫G一獲3300 得唔得, ...

叫G 使費外判應該唔接受   

最多比你1百
作者: dopod123    時間: 21-11-2013 20:26
smallcat 發表於 21-11-2013 19:57
依家D外判真係幾奇怪, 我都同意dopod兄講法, 大你

大佬, 不如佢地將你由出世開始既使費, 全部叫你還 ...

跟本不如唔好破啦,破得產一定有啲原因,唔一定賭錢,生意

比..女..或..仔,,攪到要破大有人在,唔通外勞要我搵番條哈爾濱妹出來...同條女去旅行要還錢.個埋由跟本唔成立.

我個外勞都算出位啦.........我破前幾個月攞三十幾萬使都未敢問我去咗邊,過MC唔一定賭錢去富X玩去沖涼唔得?
作者: dopod123    時間: 21-11-2013 20:30
smallcat 發表於 21-11-2013 20:00
叫G 使費外判應該唔接受   

最多比你1百

嘩去MC 搵個3人打令浴使幾仟架,,,,生活費唔比就得,破產前點解唔得,.

叫到破產係理由都得   其實生活費可唔可以批番幾百一個月叫G錢
作者: flypig    時間: 21-11-2013 21:17
vanabby1978 發表於 21-11-2013 19:14
得唔得?外判話唔得,仲數一 ...

你有兩個問題:
1 3k3 :小事姐。
2 100k 還友人事件

如果3k3追到﹐難保唔再追討100k.佢想試下你底線都唔出奇。

我都唔敢俾意見。不過如果我係你﹐
我點都唔找3k3,法庭見就法庭見。佢一見你連3k3都要上庭﹐
以後都唔敢亂黎。
100K 最差都係等法庭判。最好唔好講大話﹐事實就係事實。
講大話刑事﹐講事實佢吹你唔漲。避重就輕就可以。

請扒一下文﹐睇下呢間殺手收幾錢一個客。如果得8舊1K﹐佢無錢賺﹐
只有用呢D 手法。當佢發覺人力身力係超出所得﹐佢都會縮。

作者: macy    時間: 21-11-2013 21:22
吾係下化甘都得?!!!!!!!
作者: vanabby1978    時間: 21-11-2013 21:34
多謝各位師兄意見,我而家清醒好多啦,之前冇做太多準備,上到去下下比人大我,
又話我惡意借!,又壓到我生活費得7000,點都好啦,呢次3300我唔會退,法庭見都
冇所謂!破產人事都有專嚴,今次唔會退縮,我睇左咁多文,發覺自已當初
見外判,真係冇準備,咩都聽佢地講!
作者: dopod123    時間: 21-11-2013 21:40
vanabby1978 發表於 21-11-2013 21:34
多謝各位師兄意見,我而家清醒好多啦,之前冇做太多準備,上到去下下比人大我,
又話我惡意借!,又壓到我 ...

點都好呢度大家意見同想法,你自己想想點做

祝順利,
作者: Heihei    時間: 21-11-2013 21:42
求神拜佛唔好係呢間殺手
作者: smallcat    時間: 21-11-2013 21:54
dopod123 發表於 21-11-2013 20:26
跟本不如唔好破啦,破得產一定有啲原因,唔一定賭錢,生意

比..女..或..仔,,攪到要破大有人在,唔通外勞要我 ...

咪係  破前既支出, 唔係話外判唔可以理, 問題係人地解釋到合理支出, 唔信唔like可以法庭見, 唔係話破前所有支出都變成資產轉移  咁一個合理時間都唔可以當轉產轉移  唔通8, 9個月前正常支出都當轉移?  銀行貸款在破前8, 9月有大筆仲可以有理由懷疑你,  正常支出真係奇怪

打個比喻,  樓主8月識左個38F哈爾濱妹, 9月比條女昆走晒D錢, 咁11月攪破產, 算唔算資產轉移?  使唔使去哈爾濱刮翻D女出來, 但條女已人間蒸發, 拿住幾十個印印腳, 咁請問翻外判不如你幫我搵翻條女, 樓主絕對唔反對條女嘔翻出來 ( 如果仲搵得到既話 )

其實去夜總會外判都吹唔漲, 去夜總會可以飲酒, 訓覺, 同D女仔傾計, 心靈空虛一定要搵心理醫生或精神科?

睇醫生都唔一定搵中西醫啦, 有神棍神醫架, 外判吹得漲咩?
作者: flypig    時間: 21-11-2013 21:55
vanabby1978 發表於 21-11-2013 21:34
又話我惡意借!,又壓到我 ...

CHING,借問法庭的 worst case 係如何??
worst case 就係要女友嘔番3K3。
你應承外判﹐同 WORST CASE 無分別

到時女友又話 照食照玩﹐樣樣要錢。
仲可以反寸外判﹐問佢人地出團錢﹐佢回請人食玩﹐
係唔係都會留番單據呢????

作者: smallcat    時間: 21-11-2013 21:58
dopod123 發表於 21-11-2013 20:30
嘩去MC 搵個3人打令浴使幾仟架,,,,生活費唔比就得,破產前點解唔得,.

叫到破產係理由都得   其 ...

生活費叫G 就一定唔得    因為叫G係非慣性支出   對身體無益

而且 D雞唔新鮮  食壞人架  外判為你身體著想  一定出禁制令
作者: smallcat    時間: 21-11-2013 22:07
vanabby1978 發表於 21-11-2013 18:40
要我向 ...

當然唔合理   你問外判知唔知乜叫 "港女"

唔知既你上網 print 一疊有關港女既資料, 唔介意你燒張DVD 入埋14巴港女條片

你唔係吋佢, 你話你女朋友有精神病, 你問佢拿佢斬你責任邊個背?  你唔使吋外判, 無需要, 你只係咁講, 睇下佢點, 唔係就法庭見, 你話你好sorry, 你真係無本事追翻條女既錢, 只好睇下個官點判, 老實講, 外判真係會去個官咩? 唔比個官媽8佢乜都得   D官唔係咁得閒攪D無胃野, 你話去到 許樹哥咁大單野人地就話執得好緊姐

D細case 你做官你會唔會反問個外判, it is so ridiculous to pass me this case
作者: dopod123    時間: 21-11-2013 22:40
smallcat 發表於 21-11-2013 21:58
生活費叫G 就一定唔得    因為叫G係非慣性支出   對身體無益

而且 D雞唔新鮮  食壞人架  外判 ...

r唔得唔去點知身體好
作者: dopod123    時間: 21-11-2013 22:41
smallcat 發表於 21-11-2013 21:54
咪係  破前既支出, 唔係話外判唔可以理, 問題係人地解釋到合理支出, 唔信唔like可以法庭見, 唔係話破前所 ...

38F哈爾濱妹  有冇介紹先...........我要破多次
作者: smallcat    時間: 21-11-2013 23:04
dopod123 發表於 21-11-2013 22:40
r唔得唔去點知身體好

依家D外判愈來愈狼  唔通真係睇得皇上多  唔使依規矩

權力過大從來不是好事

跑馬拉松就知, 唔得會暈低的
作者: dopod123    時間: 21-11-2013 23:06
smallcat 發表於 21-11-2013 23:04
依家D外判愈來愈狼  唔通真係睇得皇上多  唔使依規矩

權力過大從來不是好事

應該係
作者: smallcat    時間: 21-11-2013 23:07
dopod123 發表於 21-11-2013 22:41
38F哈爾濱妹  有冇介紹先...........我要破多次

好危險架  再破產好長時間先解得破

你唔驚好似之前 做媽媽生個單野咁   覺得條仔搵錢少  

內地老婆真係唔容易攪, 港女點吋都好, 始終好D
作者: smallcat    時間: 21-11-2013 23:09
dopod123 發表於 21-11-2013 23:06
應該係

睇翻破署D 外判報價, 一單野真係好少, 幾舊都千零

睇來佢地係先拿左合約, 再兇D人, 驚既就比多D, 真係一盤大生意

作者: dopod123    時間: 21-11-2013 23:11
smallcat 發表於 21-11-2013 23:09
睇翻破署D 外判報價, 一單野真係好少, 幾舊都千零

睇來佢地係先拿左合約, 再兇D人, 驚既就比多D, 真係一 ...

幾百我覺得係輸錢嘅,
作者: vanabby1978    時間: 21-11-2013 23:12
總之,我努力爭取,10萬還朋友債,真實的,我唔怕。旅行要我還3300我都唔怕,
最多未上庭解釋,外判殺手留難我,我條條數都話要上庭宣誓。
作者: dopod123    時間: 21-11-2013 23:12
smallcat 發表於 21-11-2013 23:07
好危險架  再破產好長時間先解得破

你唔驚好似之前 做媽媽生個單野咁   覺得條仔搵錢少  

我不入地獄 誰入地獄
作者: flypig    時間: 21-11-2013 23:22
vanabby1978 發表於 21-11-2013 23:12
總之,我努力爭取,10萬還朋友債,真實的,我唔怕。旅行要我還3300我都唔怕,
最多未上庭解釋,外判殺手留 ...

呢D野佢大下你﹐你就扮下好humble,但寸步不讓。
應該唔會上 court.你以為佢好得閒咩!!!!!!

將心比心﹐佢真係上庭﹐玩下手俾官寸。
而你無錢麻﹐就打死你都無用。佢時間人力樣樣係錢﹐
邊得閒同你玩呀????贏左佢得3K3﹐但唔係自己袋哂。
講笑咩!!同你上庭??除非好例外的情況喇。

作者: smallcat    時間: 22-11-2013 00:46
dopod123 發表於 21-11-2013 23:11
幾百我覺得係輸錢嘅,

所以, 點解個個外判想做到D人要還錢, 唔係佢地食乜?

一個多幾舊, 有2, 3百個條數都幾和味
作者: smallcat    時間: 22-11-2013 00:55
vanabby1978 發表於 21-11-2013 23:12
最多未上庭解釋,外判殺手留 ...

加油!  但唔需要同佢地嘈, 有D野控制唔到就扮無奈, 老實講, 潑出去既水都收唔翻啦, 佢地都白白地

借左錢都唔容易收得翻, 同女朋友傾, 咁易傾唔使咁多爭產案了, 仲之你搵D好合情合理既解釋, 你仲要演埋戲好無奈, 佢地吹你唔漲得, 況且邊有咁荒謬破產前幾個月去旅行都要嘔翻出來, 大佬, "唔係貸款唔係保險", 根本就唔合情理!  

唔係你唔想比, 係你個時根本從來無考慮破產, 破產只係你破產前幾日先決定的, 呵呵     所以, 你無任何意識去做資產轉移, 所以, 亦無理由要旅行既錢都要嘔, 咁食飯錢? 買衫錢? 點解要旅行錢先嘔?

佢地既律師團係讀書讀上腦定點? 佢地可以唔信你, 咪叫個官去決定, 佢地有乜理由叫你搵個女朋友去傾, 白白地    

如果佢地唔識經濟學, 翻去從中四讀起, 乜叫 private property rights  私有產權, 你女朋友既資產係你女朋友既, 你既係你既, 你碌左卡唔代表係你比, 班友都short short地!

作者: smallcat    時間: 22-11-2013 01:06
要我向 ...

佢地出信由佢地出  唔信佢一個case 收幾百外判費, 攪壇大龍鳳, 唔係叫你同外判對抗, 一D無理既要求, 你接受左佢地唔會多謝你, 只會4年食到你盡!

外判合理既話, 亦無胃同佢地嘈, 有時外判想你一個月還幾百, 好多師兄都會算, 亦知破產還少少好正常, 無胃去到咁行, 大家好來好去, 4年後各不相干, 問題係, 叫你同女朋友傾, 真係完全奇怪同荒謬!

你話你女朋友發你老脾轉左電話都仲得, 吹咩?
作者: vanabby1978    時間: 22-11-2013 09:32
未就係,我一話我女友可以出庭宣誓,佢就話唔好為小小錢攪到上法庭 ,叫我
同女友傾,可以分期還。呢D似銀行收數多過會計師!
作者: smallcat    時間: 22-11-2013 12:17
vanabby1978 發表於 22-11-2013 09:32
未就係,我一話我女友可以出庭宣誓,佢就話唔好為小小錢攪到上法庭 ,叫我
同女友傾,可以分期還。呢D似銀 ...

所以唔使擔心, 唔係叫你同外判玩野, 有d太唔合理既野, 你做左佢唔會多謝你

唔好講女朋友, 老婆有時你想叫佢比翻1千幾百你都難

d官會好公正咁在中間, 唔會偏幫任何一方, 叫女朋友嘔出來, 真係攪笑, 依家你破產定你女朋友破產, short short 地
作者: mickey7100    時間: 22-11-2013 15:29
呢間嘢真係SORT SORT地.....
作者: flypig    時間: 22-11-2013 19:02
如果要宣誓,可能都要錢,有CHING 好似講過要3K........我唔清楚.
如果要$$,記住同殺手暗示要申請多3K 以作宣誓之用.

到時損失係殺手+一眾債權人....
作者: vanabby1978    時間: 23-11-2013 08:37
我已經聯絡外判,話我女友唔會比番D錢出黎,外判叫我提供女友電話,地址比佢
我話唔知自已有冇權提供別人個人資料,要問律師意見。
我想問外判有冇權咁做?

作者: flypig    時間: 23-11-2013 08:47
vanabby1978 發表於 23-11-2013 08:37
我已經聯絡外判,話我女友唔會比番D錢出黎,外判叫我提供女友電話,地址比佢
我話唔知自已有冇權提供別人個 ...

我覺得要俾。
因為﹐理論上﹐破署可以追討餽贈工個時期的贈品款項。
你唔講 contacts,佢無辦法證實的。

當然﹐贈品有無得追討成功﹐要等個官判。

之前提供另一個LINK 的#31﹐當事人開了支票俾朋友﹐
兌現了一段時間。主任亦需要問佢拎 contacts.

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3