破產聯盟

標題: 其實於酒店炒散,可唔可以不上報 [打印本頁]

作者: hkstyle28    時間: 18-11-2013 21:10
標題: 其實於酒店炒散,可唔可以不上報
是出現金票的 (但係有我名)
作者: wahtung    時間: 18-11-2013 21:43
咁負面無人敢答你喎
作者: smallcat    時間: 18-11-2013 22:00
有得你個名, 咁公司一定會報去稅局, 呢個道理你應該明白
作者: smallcat    時間: 18-11-2013 22:02
wahtung 發表於 18-11-2013 21:43
咁負面無人敢答你喎

樓主張支票, 有佢名, 睇怕都幾難逃避公司唔幫佢報去稅局當公司人工支出
作者: 301    時間: 18-11-2013 22:03
報與不報,祇在你手。

所有收入應該如實上報。
有幾多收入,可又有幾多支出 !
作者: smallcat    時間: 18-11-2013 22:03
師兄, 現金票係 cash cheque, 唔會有你名的

有你名唔算係cash cheque, 係寫你名既支票

作者: hkstyle28    時間: 18-11-2013 22:03
都係...我宜家諗緊做2份PART TIME 定做1份FULL TIME好?
作者: smallcat    時間: 18-11-2013 22:05
hkstyle28 發表於 18-11-2013 22:03
都係...我宜家諗緊做2份PART TIME 定做1份FULL TIME好?

當然係 full time 好, employer 會 count 你 full time experience

part time 幫助無咁大
作者: wahtung    時間: 18-11-2013 22:36
smallcat 發表於 18-11-2013 22:02
樓主張支票, 有佢名, 睇怕都幾難逃避公司唔幫佢報去稅局當公司人工支出 ...

可能樓主話張支票無劃線囉
作者: smallcat    時間: 18-11-2013 22:42
wahtung 發表於 18-11-2013 22:36
可能樓主話張支票無劃線囉

支票有個大名,  梁山伯 或者 梁實秋 都係會比公司當支出

破署 <==>  稅局  合作無間   我張支票都係被稅局撕走
作者: wahtung    時間: 18-11-2013 22:44
smallcat 發表於 18-11-2013 22:42
支票有個大名,  梁山伯 或者 梁實秋 都係會比公司當支出

破署   稅局  合作無間   我張支票 ...

都唔係,如無劃線的話,例如張票寫你小貓名字,我都可以去取現金的
作者: wahtung    時間: 18-11-2013 22:45
smallcat 發表於 18-11-2013 22:03
師兄, 現金票係 cash cheque, 唔會有你名的

有你名唔算係cash cheque, 係寫你名既支票

張票有樓主名字,但如持票人無劃任可人攞咗張票一樣可以攞現金的
作者: smallcat    時間: 18-11-2013 22:45
wahtung 發表於 18-11-2013 22:44
都唔係,如無劃線的話,例如張票寫你小貓名字,我都可以去取現金的

但公司寫佢名肯定會幫佢報稅

無錯, 寫名唔劃線可以拿cash
作者: smallcat    時間: 18-11-2013 22:49
wahtung 發表於 18-11-2013 22:45
張票有樓主名字,但如持票人無劃任可人攞咗張票一樣可以攞現金的

可能樓主名稱講錯左

現金票一般指 cash cheque    台頭寫 cash

另一種票, 係 寫樓主名, 不劃線, 可拿現金, 或入bank account, 但我地一般較少會叫 cash cheque

作者: wahtung    時間: 18-11-2013 22:50
smallcat 發表於 18-11-2013 22:49
可能樓主名稱講錯左

現金票一般指 cash cheque    台頭寫 cash

應該係咁意思
作者: smallcat    時間: 18-11-2013 22:54
wahtung 發表於 18-11-2013 22:50
應該係咁意思

應該係啊, 因為現金票, 性質係所有人都可以拿, 所以, 叫現金票, cash cheque, 台頭寫cash, 只要去counter present張cheque同身份證

而寫樓主名, 係已經目標左係比 樓主一個人, 不劃線係比佢可以選擇 1. 拿現金 2.或存戶口   但名義上不算係現金票的, 雖然方法上可以咁做
作者: fatchicken    時間: 18-11-2013 23:16
酒店一定會報稅的,唔會死錯人
作者: flypig    時間: 18-11-2013 23:35
1 Cheque :  銀行一日成百萬個TRANSACTION,無人報寸.
2 報稅:酒店係貴親開,有機會唔報.
一般99.9999%上報...
作者: wahtung    時間: 19-11-2013 00:58
smallcat 發表於 18-11-2013 22:54
應該係啊, 因為現金票, 性質係所有人都可以拿, 所以, 叫現金票, cash cheque, 台頭寫cash, 只要去counter ...

可以係咁講
作者: girl    時間: 19-11-2013 10:09
冇可能公司唔上報喎,因為佢哋要扣你強積金架麻,我覺得你上報破記會好好多囉
作者: dopod123    時間: 19-11-2013 15:49
girl 發表於 19-11-2013 10:09
冇可能公司唔上報喎,因為佢哋要扣你強積金架麻,我覺得你上報破記會好好多囉 ...

冇錯,大公司更加會有(行業強積金) 就算樓主唔報,到最後解破時,外勞或主任查MPF户口一樣出事
作者: dopod123    時間: 19-11-2013 15:50
樓主唔好想唔報一定要報,最後實查到

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3