破產聯盟

標題: 關於每月收入&每年一次既年報&年尾雙糧 [打印本頁]

作者: kei997    時間: 14-11-2013 15:10
標題: 關於每月收入&每年一次既年報&年尾雙糧
唔經唔覺已經頒左令2個月,生活正常過未有欠債果時!!!簡單講下我既情況
主任跟,生活費19000,我見年報係全年咁計數,咁如果我一個月收入18000,另一個月收入20000,咁收入20000果個月洗唔洗上繳返1000???
定係計晒全年既總收入,多過批得既生活費19000x12個月=228000,先要上繳??
另外年尾雙糧,都預左要上繳,但跟主任大家覺得易唔易申請返部份黎過年,例如話我3個仔,買下新衫褲鞋襪,例如電腦壞左要買過部,因為d仔讀書要用電腦!!

作者: devilfish    時間: 14-11-2013 17:00
主任唔知會點處理,外判就話知你死,想買電腦真係慘過去乞

收入方面如果係外判佢一定會月結,即使你下個月冇工開都好,佢話知你死。

所以你最好都係問你個主任,呢度任何人答既野都祗能作參考
作者: kei997    時間: 14-11-2013 17:46
我都只係參考下,同埋睇下其他師兄又係相同既情況係點處理!!!
作者: 清風    時間: 14-11-2013 18:13
kei997 發表於 14-11-2013 17:46
我都只係參考下,同埋睇下其他師兄又係相同既情況係點處理!!!

我都係主任跟,個個月入息唔一樣,年結我係全年收入除12計......

每個主任做野手法都唔一樣,報就照報,唔啱數到時主任會揾你,不過咁耐佢都冇揾過我....

作者: kei997    時間: 14-11-2013 20:21
清風 發表於 14-11-2013 18:13
我都係主任跟,個個月入息唔一樣,年結我係全年收入除12計......

每個主任做野手法都唔一樣,報就照報, ...

清風師兄,咁你個個月收入唔同,有無試過超過批俾你既生活費???
作者: 唯一    時間: 14-11-2013 21:17
請分 c xion.  你做咩工阿
作者: 清風    時間: 14-11-2013 22:14
kei997 發表於 14-11-2013 20:21
清風師兄,咁你個個月收入唔同,有無試過超過批俾你既生活費???

試過多過生活費3分2,但係都試過得二,三千蚊收入,差距幾大,我係報做散工,冇固定收入,但係都係要入票岀糧,頭三個月叫我fax個戶口簿紀錄比佢睇,之後就再冇理我.......

每年都係除12,我個主任又冇反對,.........

都係個句,每個主任做法唔同,睇下自己好唔好彩.....
作者: devilfish    時間: 18-11-2013 11:15
kei997 發表於 14-11-2013 17:46

我 4 年冇買過電腦,佢比 1000 我.

多乜謝~

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3