破產聯盟

標題: 好後悔搵哩間律師樓搞 [打印本頁]

作者: lan85    時間: 18-10-2013 11:08
標題: 好後悔搵哩間律師樓搞
安x迫到我想死,岩岩打嚟話在冇文件fax去,2點半即掉出去收數,個律師又唔回覆我,依家真係等死,尋晚驚到瞓唔到,喊左成晚

作者: flypig    時間: 18-10-2013 11:11
1 琴晚有無人上門呀??
2 安X幾時知你老破???
3 律C 行收哂數數未???
作者: lan85    時間: 18-10-2013 11:20
我尋晚同佢講搞緊破產,律師會fax文件比佢,
今朝一早又打嚟話今日2點土半前收唔到文件,
唔會理,即去收數,因為拖左好耐
律師收晒錢好耐,
我依家都唔知點算
作者: lan85    時間: 18-10-2013 11:26
我真係好想死
作者: lan85    時間: 18-10-2013 11:39
其實係唔係一入紙就有no

作者: flypig    時間: 18-10-2013 11:54
lan85 發表於 18-10-2013 11:20
我尋晚同佢講搞緊破產,律師會fax文件比佢,
今朝一早又打嚟話今日2點土半前收唔到文件,
唔會理,即去收數 ...

佢真係殺上去你屋企,定係傾電話???
作者: flypig    時間: 18-10-2013 11:57
lan85 發表於 18-10-2013 11:39

1 去老破填FORM,交FORM
2 即日再去宣誓.就有NO.

作者: 清風    時間: 18-10-2013 12:00
lan85 發表於 18-10-2013 11:39

打唔到電話,就直接上去律師樓問清楚........
作者: lan85    時間: 18-10-2013 12:00
佢尋晚未去收數,只係打嚟
作者: lan85    時間: 18-10-2013 12:07
律師樓話最快要4點半文件先返到公司
作者: lan85    時間: 18-10-2013 12:08
我感覺今日死期到,今晚可能搞到自殺
作者: flypig    時間: 18-10-2013 12:50
lan85 發表於 18-10-2013 12:00
佢尋晚未去收數,只係打嚟

老實講,佢地靠嚇姐.琴晚都未必有人上門喇.
作者: flypig    時間: 18-10-2013 12:53
lan85 發表於 18-10-2013 12:07
律師樓話最快要4點半文件先返到公司

個送信又要蛇下,差唔多喇.
收數再打電話俾你,你同佢地講,已經交左俾律師,已經臨破了,再唔可以還錢了.
今晚會FAX 俾佢地.

麻煩佢地,有咩事就打電話直接同律師傾.
作者: lan85    時間: 18-10-2013 12:54
尋晚未有人上門,係我太驚直接同佢講搞緊破產
旦今日我覺得佢地今晚真係會上嚟收,
頭先安x收數果位講,佢地收唔到文件一家要做野,因為條數拖左成個月

作者: smallcat    時間: 18-10-2013 13:04
lan85 發表於 18-10-2013 12:54
頭先安x收數果位講,佢 ...

聽你咁講今日律師樓應該會有文件   放心啦

好多時都係凶下你, 如果係要上來, 尋日已經上左   定d來
作者: lan85    時間: 18-10-2013 13:14
佢地尋日未掉去收數
陣間去掉去收數公司收
作者: wahtung    時間: 18-10-2013 13:36
lan85 發表於 18-10-2013 13:14
佢地尋日未掉去收數
陣間去掉去收數公司收

定啲嚟,今日先交去收數做,無咁快上門律師方面你今日到四點鐘左右打電話去追,再唔係直接踩上去,有時啲律師嘆慢板,自己要積極去追NO
作者: lan85    時間: 18-10-2013 13:46
我比安x搞到好驚呢,
作者: bb_q_888    時間: 18-10-2013 14:20
唔好話我偏見,如果你地想快D,搵港島區6C搞,仲要唔好揾大行,但又有在報紙登廣告.
我就係搵細行搞,因為得幾丁友,所以權責清晰,而且因為近法院,資料齊全一個星期就入到紙.
作者: dopod123    時間: 18-10-2013 14:25
樓主你驚咩呀,佢話你又信?日日佢都話去搵你收,上咗嚟未?

6C 樓一般4點後先有NO,佢地就係赫你博你找比佢,唔洗理佢地架。

你比佢地知你驚,就會不停煩你。就算嚟咪999囉。呢度大把人都經歷過被追數,怎至上屋企去公司追數,又點?個個建在

冇就係冇,追都冇用

作者: wahtung    時間: 18-10-2013 14:30
dopod123 發表於 18-10-2013 14:25

我咪係辦嚟囉上差館都上過兩次
作者: 清風    時間: 18-10-2013 15:31
lan85 發表於 18-10-2013 12:54
頭先安x收數果位講,佢 ...

比我就小下佢,又話尋晚上嚟收,等我班兄弟等左成晚,話實幾時上嚟,唔好又放我飛機.......

佢真係嚟就嚟,點會同你講,明知你攪緊破產,一定收唔到,比佢嚇到,佢咪收得幾多得幾多...........
作者: super_skuller    時間: 18-10-2013 16:06
我記得我搞嗰陣,三姓個律師叫竹我住,但係唔好同嗰邊講搞緊破產,等攞到編號由律師樓通知佢地
作者: dopod123    時間: 18-10-2013 16:53
super_skuller 發表於 18-10-2013 16:06
我記得我搞嗰陣,三姓個律師叫竹我住,但係唔好同嗰邊講搞緊破產,等攞到編號由律師樓通知佢地 ...

三性你去間間分行都有唔同,其實講唔講都冇所謂。

我之前都係三性攪,我就個個都打定去講仲問定邊個部門電話NO  FAX NO 到有NO 仲要我自已FAX 比佢地

你就由佢地幫你FAX 唉,唔知我係咪平咗,少咗啲服務。好以冇記錯仲要等成十幾日先有NO
作者: depressman    時間: 18-10-2013 18:44

Ching 有號碼未?

作者: superlemon911    時間: 18-10-2013 19:16
自己攪可以能仲無禁勞氣
作者: lan85    時間: 18-10-2013 21:20
有no,旦fax去信x,幾次都話收唔到,搞到成6點再打去,又冇人聽,成晚電話不停響,又冇人講野,就嚟搞到我痴線
作者: smallcat    時間: 18-10-2013 23:08
dopod123 發表於 18-10-2013 14:25

我無被人追過, 只係一個銀行電話話未入數, 因為我還到足到開始破為止

係唔係好笨七?
作者: smallcat    時間: 18-10-2013 23:11
wahtung 發表於 18-10-2013 14:30
我咪係辦嚟囉上差館都上過兩次

咁真係幾刺激    咁D收數佬其實可以做D乜呢?  一般都係在門口等下, 騷擾下你咁   
作者: dopod123    時間: 18-10-2013 23:15
smallcat 發表於 18-10-2013 23:08
我無被人追過, 只係一個銀行電話話未入數, 因為我還到足到開始破為止

係唔係好笨七?  ...

都係架我都係最後2期唔找
作者: man_so1110    時間: 18-10-2013 23:26
smallcat 發表於 18-10-2013 23:08

係唔係好笨七?  ...

我又係申破前找左其中一條,越諗越覺得自己笨實
作者: depressman    時間: 19-10-2013 01:06
lan85 發表於 18-10-2013 21:20
有no,旦fax去信x,幾次都話收唔到,搞到成6點再打去,又冇人聽,成晚電話不停響,又冇人講野,就嚟搞到我 ...

其實唔知可唔可以print 曬成份野 親自伶去佢地分行 叫佢地簽收!

作者: flypig    時間: 19-10-2013 09:56
depressman 發表於 19-10-2013 01:06
其實唔知可唔可以print 曬成份野 親自伶去佢地分行 叫佢地簽收!

最多寄份掛號﹐親身上太麻煩了
作者: flypig    時間: 19-10-2013 10:01
有no,旦fax去信x,幾次都話收唔到,搞到成6點再打去,又冇人聽,成晚電話不停響,又冇人講野,就嚟搞到我 ...

你都有number 了﹐話之佢。
1 FAX
收唔到﹐大不了寄卦號
2 半夜有神秘電話﹐我耐唔中都有。
成日懷疑係有D女暗戀我姐。
你都破了﹐咪掛起佢LOL。你已正式成為受保護動物﹐
宜家唔係你驚的時候﹐大家應該為債權人蝕左幾十個感傷一下。
作者: chloebb    時間: 19-10-2013 11:32
我都係去三姓律師樓。
又係旺角嗰間。
無論律師定佢既助手,都麻麻。
收咗錢,就話之你。
不過,我都頒咗破產令了。

作者: 990054    時間: 19-10-2013 11:36
我都係三姓旺角⋯下星期二先有得宣誓,原本排星期四,我屌鬼先幫我插
作者: wahtung    時間: 19-10-2013 11:42
smallcat 發表於 18-10-2013 23:11
咁真係幾刺激    咁D收數佬其實可以做D乜呢?  一般都係在門口等下, 騷擾下你咁    ...

來來去去都係果幾招,專登拍錯門,大大聲嗌唔還錢呀咁囉,佢哋真係做唔到啲乜嘢架
作者: wahtung    時間: 19-10-2013 11:43

佢哋大你啫,你傳真咗NO.俾佢唔使再理佢哋
作者: smallcat    時間: 19-10-2013 16:19
wahtung 發表於 19-10-2013 11:42
來來去去都係果幾招,專登拍錯門,大大聲嗌唔還錢呀咁囉,佢哋真係做唔到啲乜嘢架 ...

呢D招幾賤wor  等D鄰居知道  有D人要面子就搏拿翻一D錢走
作者: smallcat    時間: 19-10-2013 16:20
wahtung 發表於 19-10-2013 11:43
佢哋大你啫,你傳真咗NO.俾佢唔使再理佢哋

無錯, 似大佢多   佢如果話收唔到, 咁樓主過機有fax 過機記錄

圈住 幾時成功fax左既時間, 幾多張紙, 唔到佢地話收唔到
作者: lan85    時間: 19-10-2013 16:26
律師都唔知有冇fax去,今日aeon同大眾叫我入數,唉
作者: flypig    時間: 19-10-2013 16:36
lan85 發表於 19-10-2013 16:26
律師都唔知有冇fax去,今日aeon同大眾叫我入數,唉

你應該有份COPY,可以自己FAX.只要最後個頁,有NO.有 STAMP  .就OK.
作者: lan85    時間: 19-10-2013 16:46
律師就咁whatapp比我 print 出嚟fax去,佢話成張黑晒咩都睇唔到,仲問我係唔係玩野拖佢地,
作者: wahtung    時間: 19-10-2013 17:21
smallcat 發表於 19-10-2013 16:20
無錯, 似大佢多   佢如果話收唔到, 咁樓主過機有fax 過機記錄

圈住 幾時成功fax左既時間, 幾多張紙 ...

有可能收數公司其實收到扮收唔到嚇鬼啫
作者: wahtung    時間: 19-10-2013 17:22
smallcat 發表於 19-10-2013 16:19
呢D招幾賤wor  等D鄰居知道  有D人要面子就搏拿翻一D錢走

當時咪就係鄰居報警囉跟住我地咪要上警署錄口供備案
作者: lan85    時間: 19-10-2013 18:14
駛唔駛fax埋有上庭日子果張
作者: flypig    時間: 19-10-2013 18:53
lan85 發表於 19-10-2013 18:14
駛唔駛fax埋有上庭日子果張

我記得就最後一頁。有STAMP 個張。你驚唔清就打埋個 編號﹐可以先SCAN
1 through email
2 through fax (可以經internet send fax 架﹐另一個 post 有 site)

人地星期六都去賭波喇。得鬼閒搵你咩
作者: flypig    時間: 19-10-2013 18:55
wahtung 發表於 19-10-2013 17:22

我有個朋友過海﹐俾大耳追數。
一樣拆得掂
作者: smallcat    時間: 19-10-2013 20:17
wahtung 發表於 19-10-2013 17:21
有可能收數公司其實收到扮收唔到嚇鬼啫

點會收唔到? 但樓主亦要做野, 有"傳真過機"記錄, 佢地唔可以話收唔到的

作者: smallcat    時間: 19-10-2013 20:19
wahtung 發表於 19-10-2013 17:22

都係捉心理, 所以, 做收數佬都唔係好職業  
作者: man_so1110    時間: 19-10-2013 21:47
我都聽聞過好多財仔都炸炸弟,收到fax扮收唔到係咁催架!
有問題咪fax多幾次囉,fax到佢收到為止!
作者: wahtung    時間: 20-10-2013 17:14
smallcat 發表於 19-10-2013 20:19
都係捉心理, 所以, 做收數佬都唔係好職業

無辦法,正行又做唔到,行古惑又上唔到位,跟個窮大佬又無著數,咪做收數囉
作者: kungfu    時間: 20-10-2013 17:58
lan85 發表於 19-10-2013 16:46
律師就咁whatapp比我 print 出嚟fax去,佢話成張黑晒咩都睇唔到,仲問我係唔係玩野拖佢地, ...

你試下自己fax俾自己睇下係唔係黑哂先. 如果係就用過另一部機, 佢哋唔一定係玩嘢嘅.

作者: lan85    時間: 20-10-2013 19:28
我岩岩fax左去aeon唔知會唔會一陣有電話打嚟追數
作者: dopod123    時間: 20-10-2013 19:30
有冇咁煩呀,口講咗no得啦,fax 收唔到咪叫佢坐定收罹

擺明玩你,再打來話比佢知999呢個no
作者: smallcat    時間: 20-10-2013 19:32
wahtung 發表於 20-10-2013 17:14
無辦法,正行又做唔到,行古惑又上唔到位,跟個窮大佬又無著數,咪做收數囉 ...

依家正行搵錢唔容易, 收數係唔錯架, 如果有本事收到的話, 佣金幾好

但向已申破者收, 就無乜著數
作者: smallcat    時間: 20-10-2013 19:40
dopod123 發表於 20-10-2013 19:30
有冇咁煩呀,口講咗no得啦,fax 收唔到咪叫佢坐定收罹

擺明玩你,再打來話比佢知999呢個no ...

哎呀, 不如樓主 想要fax邊度,  一次過搵個有過機記錄既, fax 完文件再fax 過機記錄, 再打電話去問收唔收到喇

我律師佢幫我攪晒, 連fax都唔使我fax
作者: dopod123    時間: 20-10-2013 20:20
smallcat 發表於 20-10-2013 19:40
哎呀, 不如樓主 想要fax邊度,  一次過搵個有過機記錄既, fax 完文件再fax 過機記錄, 再打電話去問收唔收 ...

收到話收唔到啦
作者: smallcat    時間: 20-10-2013 23:56
dopod123 發表於 20-10-2013 20:20
收到話收唔到啦

邊有咁奸矛, 有晒過機記錄, 要玩同佢地玩舖勁

咪寫去傳媒, 久唔久一仔東仔個D又會做呢D追數既投訴
作者: dopod123    時間: 21-10-2013 01:32
smallcat 發表於 20-10-2013 23:56
邊有咁奸矛, 有晒過機記錄, 要玩同佢地玩舖勁

咪寫去傳媒, 久唔久一仔東仔個D又會做呢D追數既投訴: ...

都係架,方法之一
作者: devilfish    時間: 24-10-2013 12:09
lan85 發表於 18-10-2013 13:46
我比安x搞到好驚呢,

其實都攪緊老破,真係唔駛驚~ 我會大返佢你咪搵人收囉,冇錢還就係冇錢還嫁啦,上門就有?on9 既
作者: bb_q_888    時間: 24-10-2013 18:40
lan85 發表於 19-10-2013 16:46
律師就咁whatapp比我 print 出嚟fax去,佢話成張黑晒咩都睇唔到,仲問我係唔係玩野拖佢地, ...

我覺得大你居多,因為我都試過.

律師行教我,
佢再打電話來講:"叫佢(收數)直接打比律師".講完呢句佢即刻收到.
假若佢仲要上門,咪準備份文件比佢簽收,睇怕佢唔會玩得咁大.
作者: HKSSHK    時間: 25-10-2013 00:38
靠嚇,安x收數就係咁架啦,咪拖吓佢囉,唔會咁快就上門嘅,不過如果你連電話都唔聽就無計,佢哋就一家會上門或打去你公司搵你咁囉...
作者: 劫後餘生    時間: 23-11-2013 00:38
chloebb 發表於 19-10-2013 11:32
我都係去三姓律師樓。
又係旺角嗰間。
無論律師定佢既助手,都麻麻。

請問等令及no.幾時有,等左幾耐

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3