破產聯盟

標題: 如果我是店鋪的股東,可以搞破產嗎? [打印本頁]

作者: kkw    時間: 13-4-2009 00:31
標題: 如果我是店鋪的股東,可以搞破產嗎?
我是店鋪的1/3股東, 平時我就在這家店上班, 每個月固定出糧- 14500 (扣掉MPF), 但是店從去年開鋪到現在, 每個月幾乎都是蝕錢, 我大概欠了60萬, 每個月就要繳大概15000(一家9700,一家5100), 我老婆也有上班, 但我的糧只夠還我的債, 所以家裡的所有支出(包括房租/水電雜費/生活費)都是她負責, 前幾個月真的撐不下去, 她也向銀行借了錢來生活, 真的撐得很辛苦, 想要搞破產

1. 如果我是公司的股東, 可以申請破產嗎?

2. 我曾打電話到某律師樓問過, 他說以我的收入, 應該沒辦法申請破產, 我不明白, 我每個月都不夠了,為什麼不能申請?

3. 以我的情形, 是不是真的去申請破產比較好?

請有經驗的人幫幫我, 謝謝
作者: dik06    時間: 13-4-2009 00:51
1.可以個人申請破產,你要呈交公司帳目                                                                                 
2.問多個律師,冇理由申請唔到(pm版主,揾佢地介紹律師)   
3.以你嘅情形,唔得詳細,唔咁比意見
作者: admin    時間: 13-4-2009 00:53
有限公司定無限公司?
作者: kkw    時間: 13-4-2009 13:35
標題: 回復 #3 admin 的帖子
是有限公司
公司有很多間店鋪, 有些店是公司獨資擁有, 有的是找人合資, 我這間就是我出資1/3所開的店, 如果我申請破產, 是不是代表我必須退出這家店? 當初開這家店就是去借錢開的, 但店都還沒賺錢, 我就要破產了.......
作者: kenneedhelp    時間: 13-4-2009 13:41
原帖由 kkw 於 2009-4-13 13:35 發表
是有限公司
公司有很多間店鋪, 有些店是公司獨資擁有, 有的是找人合資, 我這間就是我出資1/3所開的店, 如果我申請破產, 是不是代表我必須退出這家店? 當初開這家店就是去借錢開的, 但店都還沒賺錢, 我就要破產了.... ...

是便利店嗎? 有可能要賣出股權
作者: kkw    時間: 13-4-2009 15:20
標題: 回復 #5 kenneedhelp 的帖子
不是便利店
那我可不可以跟公司商量將名字轉換成我老婆的? 其實我不是很想在這個時後退出,都撐了快兩年的時間了,而且我不想讓公司的其他股東知道我要申請破產這件事,因為我擔心我會連這份工都沒了.....
作者: bb_q_888    時間: 13-4-2009 16:11
標題: 回復 #1 kkw 的帖子
睇你所講野,都係有d一頭霧水...

你知唔你問題係邊?為何律師說你沒辦法申請破產?你有嘗試理順財政?

簡單來講...你d錢用左去邊/蝕?

沒辦法申請破產...你是否有其他資產,或間鋪股權價值很高?高於你欠債?

如果都不是...你將盤蝕本生意過比老婆,你老婆遲d都會步你後塵---破產!

假若你將公司股權轉給你老婆去破產,破產署一樣會查...轉讓(股權費用)是合理.<資產轉移>

請參考  4. 物業資產轉移

http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=387&extra=page%3D1   

你不賣左手上股份抽身離埸,一人破產好過兩個一齊.

作者: ely07    時間: 13-4-2009 18:47
原帖由 kkw 於 2009-4-13 15:20 發表
不是便利店
那我可不可以跟公司商量將名字轉換成我老婆的? 其實我不是很想在這個時後退出,都撐了快兩年的時間了,而且我不想讓公司的其他股東知道我要申請破產這件事,因為我擔心我會連這份工都沒了..... ...

有限公司是有麻煩的,想吾揚好難....直接同律師傾吓有冇方法,錦頂法吾死都重傷,一年半載後分分鐘太太那邊都攪到破產,
流血止的生意,下場就係頂果個死果個....除非你頂到期滿有一定資金回流,不過轉你老婆一定有手尾,叫版主介紹個律師傾吓
了解睇吓你要點做,專業解答點都好過.........好運
作者: ely07    時間: 13-4-2009 23:51
補充多一些,破產應冇問題,退股...放棄或頂給別人後錢還給債權人,跟住資不抵債,
盤數要見光,欠60萬數目吾小,可時頂到可還清??定頂多一輪先死自己諗清楚點做,
你有合股公司而老破,破處理論上一定要交盤數比佢睇....我本人是冇限公司的破產人,都係
蝕到破...
作者: admin    時間: 13-4-2009 23:55
唔好意思,恕我講句。樓主點解估兩年都蝕本,而頂多陣就會有賺呢?

做生意其中一個口訣:要無情
作者: kkw    時間: 15-4-2009 20:10
標題: 回復 #10 admin 的帖子
我想請問下, 請問你有冇收到我的短消息? 因為我已經pm兩次俾你, 想請你介紹黃律師, 我驚我用錯方法了.........
作者: admin    時間: 15-4-2009 23:03
原帖由 kkw 於 2009-4-15 20:10 發表
我想請問下, 請問你有冇收到我的短消息? 因為我已經pm兩次俾你, 想請你介紹黃律師, 我驚我用錯方法了.........

有收過係我未覆。

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3