破產聯盟

標題: 強積金內,公司的自願性公款被扣!!! [打印本頁]

作者: Mingminglee    時間: 7-9-2013 07:10
標題: 強積金內,公司的自願性公款被扣!!!
我欠渣x銀行廿幾萬,7月攪咗破產,點知佢8月在我mpf內扣起咗自願性公款部份。各位ching知5知是否可以咁扣架。佢扣咗我成十萬蚊。最慘係公司會一直有自願性公款,咁我咪要比佢扣到破完為止?
作者: 301    時間: 7-9-2013 09:36
你肯定係自願性供款部分?
佢當然可以咁做。

但強制性部分mpf就唔可以。

其實樓主既係'強積金'or'公積金'  ?
作者: dopod123    時間: 7-9-2013 11:54
如是自願性供款係會扣架,但咁快就扣起
作者: bb_q_888    時間: 7-9-2013 16:36
mpf內"自願性"公款破後一定會扣,不論係公司或個人.
作者: flypig    時間: 7-9-2013 18:14
問題
1:
你係唔係淨欠CHARXXXX $$$$$$$?
2 如果唔係,可以咁扣??佢駛唔駛分番去大圍度....?

作者: smallcat    時間: 7-9-2013 18:26
其實係強制性個邊定點? 自願性供款都有十幾萬咁多?
作者: 好日子    時間: 7-9-2013 18:37
smallcat 發表於 7-9-2013 18:26
其實係強制性個邊定點? 自願性供款都有十幾萬咁多?

如果是公司的自願供款,樓主應有4000月薪以上,才會有十多萬公司自願供款

有公司會照5%供的但相信極之少數
作者: smallcat    時間: 7-9-2013 19:12
好日子 發表於 7-9-2013 18:37
如果是公司的自願供款,樓主應有4000月薪以上,才會有十多萬公司自願供款

有公司會照5%供的但相信極之少 ...

如果係員工供個份, 加位顧主個份肯定有十幾皮

我指自願性係唔係 員工要比個份, 額外再比個部份?

比如員工人工1萬要比500, 係唔係500以外個部份?
作者: Mingminglee    時間: 7-9-2013 21:13
公司之前係用公積金的,後來想全部人轉用強積金,所以佢地張我7萬幾的公積金放到強積金內當自願供款的部份。但係要離職時才能取的。另外因公司會額外供顧住的自願性供款。 例如,政府現在最多供1250,而我的人公5%係750蚊,咁公司會供多500蚊去顧住自願性供款。 但係佢咁快扣?我未離職喎。
作者: dopod123    時間: 7-9-2013 21:26
Mingminglee 發表於 7-9-2013 21:13
公司之前係用公積金的,後來想全部人轉用強積金,所以佢地張我7萬幾的公積金放到強積金內當自願供款的部份 ...

因為所有强積金,非強制的部份及一般的私人公積金都會是你的資產

是資產就會被債權人沒收了,唉冇法
作者: Mingminglee    時間: 7-9-2013 22:20
咁咪會沒收4年! 咁公司又會5會知呢?
作者: smallcat    時間: 8-9-2013 00:04
Mingminglee 發表於 7-9-2013 22:20
咁咪會沒收4年! 咁公司又會5會知呢?

知唔知都唔係問題, 總之能老粒你既都會老粒

所以, 破產前要考慮清楚所有數目, 先去攪, 咁先知有無著數
作者: fairy_yuki    時間: 8-9-2013 03:57
唔太明我都想知自己強積金有冇扣丫 
仲有半年解破。。但係見戶口仲係果舊錢。。冇扣到丫?
作者: homan    時間: 8-9-2013 10:44
我都有自性供款申破前停供,保留在MPF內現巳解破都無扣起。

當初做自願性供款時選擇要離開現有公司才能拿出來所以解破後離職。
作者: 唯一    時間: 8-9-2013 17:54
係 甘樣對我地 噶
作者: dopod123    時間: 8-9-2013 19:43
fairy_yuki 發表於 8-9-2013 03:57
唔太明我都想知自己強積金有冇扣丫 
仲有半年解破。。但係見戶口仲係果舊錢。。冇扣到丫? ...

一般强積金係唔會扣嘅,除非你有額外的自願供款
作者: dopod123    時間: 8-9-2013 19:47
homan 發表於 8-9-2013 10:44
我都有自性供款申破前停供,保留在MPF內現巳解破都無扣起。

當初做自願性供款時選擇要離開現有公司才能拿 ...

可否講下邊間mpf 公司可用特別條文?

或可否分享下你當初的自願供款是怎樣型式做,可以不扣起
作者: Mingminglee    時間: 8-9-2013 22:23
我個mpf嗰份自願性供款都係離職先有得取架
作者: homan    時間: 9-9-2013 11:07
MPF是(_利)每月出糧自動供款扣MPF早期參加自願供款選擇離職才可以拿出來。
作者: devilfish    時間: 9-9-2013 12:05
我覺得如果佢 check 到就一定會扣你

作者: super_skuller    時間: 9-9-2013 14:29
我嗰間外判嗰陣有發信去MPF間銀行,話有任何自願供款都要交俾佢地。我諗冇扣只係個別例子
作者: devilfish    時間: 9-9-2013 15:15
super_skuller 發表於 9-9-2013 14:29
我嗰間外判嗰陣有發信去MPF間銀行,話有任何自願供款都要交俾佢地。我諗冇扣只係個別例子 ...

同意

班仆街吸血鬼一毫子都唔會放過你

作者: bb_q_888    時間: 12-9-2013 17:26
其實有好多人唔知,MPF...自願性公款(部份)係可以攞.
假若用呢筆錢可以渡過難關....還下債(銀行).做下生活費,
可能唔洗破或減少些欠款.

特別在此講句,有錢都唔好賭,諗到去老強,相信你都山窮水盡.
我絕對相信財不入急門.

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3