破產聯盟

標題: "破產之家" 跟 "討論" 之別 [打印本頁]

作者: Tonylau    時間: 11-4-2009 22:53
標題: "破產之家" 跟 "討論" 之別
對不起,小弟不明"破產之家" 跟 "討論" 這版面有何分別,為何要分開?我看內容其實也是大家之"討論"??
作者: roy    時間: 11-4-2009 23:04
破產之家最初係一班由she.com內的主題名稱及會員討論區,因為she.com裡面叫破產之家,所以帶個來依個論壇也叫破產之家.依度有好多會員都係由she.com過黎.

其實係邊一版留言,都係有人解答問題的.
作者: Tonylau    時間: 11-4-2009 23:17
標題: 回復 #2 roy 的帖子
謝Roy哥解釋,因小弟一至五在大陸工作,只能在週末,日上來,有不明處見諒.
作者: roy    時間: 11-4-2009 23:25
原帖由 Tonylau 於 2009-4-11 23:17 發表
謝Roy哥解釋,因小弟一至五在大陸工作,只能在週末,日上來,有不明處見諒.

原來係咁,有時間多D上黎啦.你好似已經解除左破產令了.
作者: enjoylife    時間: 12-4-2009 01:46
Tony,

記得我嗎?
作者: admin    時間: 12-4-2009 03:03
等我正式答下你,其實好多會員都唔知,連 Roy 版主都亂咁答。

破產之家:如果你係屋企上網,就向呢度答

討論:如果你係 office 或者係街,就向呢度答

明未!華哈哈哈哈哈
作者: gpo4074    時間: 12-4-2009 10:28
標題: 回復 #1 Tonylau 的帖子
其實我一直都想問呢個問題.
作者: 小林林    時間: 12-4-2009 11:07
原帖由 admin 於 2009-4-12 03:03 發表
等我正式答下你,其實好多會員都唔知,連 Roy 版主都亂咁答。

破產之家:如果你係屋企上網,就向呢度答

討論:如果你係 office 或者係街,就向呢度答

明未!華哈哈哈哈哈 ...

見到你的回覆真係............笑死禾
作者: admin    時間: 12-4-2009 15:13
原帖由 gpo4074 於 2009-4-12 10:28 發表
其實我一直都想問呢個問題.

當時得到 enjoylife 版主過擋,為了尊重原破產之家的會員,所以開左個版。
作者: enjoylife    時間: 12-4-2009 15:38
標題: 回復 #9 admin 的帖子
相信大部份she既舊會員都唔知道。

不過,因為2007-08年度的會員都已經傾掂生活費,黎緊都係等交年結同埋等解令個日,所以都冇咩問題lu。
作者: admin    時間: 12-4-2009 15:43
下另一個官方的非官方疑似答案:

破產之家:係破產之家版討論所有關於破產的事

討論:係破產版討論破產之家的所有關於破產的事

清楚未!

作者: enjoylife    時間: 12-4-2009 16:01
標題: 回復 #11 admin 的帖子
明白,即係冇分別。
作者: janelam    時間: 12-4-2009 16:03
原帖由 admin 於 2009-4-12 15:43 發表
下另一個官方的非官方疑似答案:

破產之家:係破產之家版討論所有關於破產的事

討論:係破產版討論破產之家的所有關於破產的事

清楚未!

...

吓!更唔明!本來"騮爆爆"睇到呢到都笑返出泥。上泥呢到個人都好似開心D。
下次我開錯主題討論請高台貴手唔好扣我分呀!
作者: enjoylife    時間: 12-4-2009 16:08
標題: 回復 #13 janelam 的帖子
admin扣錯分,我加返俾你囉。
作者: admin    時間: 12-4-2009 16:17
原帖由 enjoylife 於 2009-4-12 16:01 發表
明白,即係冇分別。

版主都唔明,唔怪得。

破產之家:就係討論破產家版中所有關於破產討論的事,即是破產之家有破產討論的事,也有破產討論破產之家的事

討論:係破產之家版討論破產的所有關於破產的事,即是破產破產之家有破產討論的事,也有討論破產討論破產之家的事

明白的話就去破產之家版去討論下破產的事,或者去討論版下討論破產之家的事

唔明的話就去討論版下討論破產的事,或者去破產之家版下討論破產的事

即是明白要做,不明白也要做!

再唔明都費時再講!

比你地激死!
作者: bb_q_888    時間: 12-4-2009 16:28
標題: 回復 #15 admin 的帖子
睇完之後更唔明,我更覺有頭暈同標冷汗....

你想講咩?唔好玩我地啦~
作者: janelam    時間: 12-4-2009 16:36
原帖由 admin 於 2009-4-12 16:17 發表

版主都唔明,唔怪得。

破產之家:就係討論破產家版中所有關於破產討論的事,即是破產之家有破產討論的事,也有破產討論破產之家的事

討論:係破產之家版討論破產的所有關於破產的事,即是破產破產之家有破產討論的事,也有討論 ...

得得得!雖然我都重係好唔明,越講越頭痛(唔係講笑,真係頭痛到早二日先睇咗醫生,頭痛到爆咁濟!比咗2舊水醫生都無乜用!)
總之記住討論礼就討論,唔討討論都討論啦!
作者: janelam    時間: 12-4-2009 16:38
原帖由 bb_q_888 於 2009-4-12 16:28 發表
睇完之後更唔明,我更覺有頭暈同標冷汗....

你想講咩?唔好玩我地啦~

原來玩我地!:) :)
作者: gpo4074    時間: 12-4-2009 16:40
原帖由 janelam 於 2009-4-12 16:03 發表

吓!更唔明!本來"騮爆爆"睇到呢到都笑返出泥。上泥呢到個人都好似開心D。
下次我開錯主題討論請高台貴手唔好扣我分呀!

見你個名好似係女仔名.咁如果你下次開錯主題,我私人加番三五七十分比你.
作者: janelam    時間: 12-4-2009 16:44
原帖由 gpo4074 於 2009-4-12 16:40 發表

見你個名好似係女仔名.咁如果你下次開錯主題,我私人加番三五七十分比你.

多謝先!我係C9。
作者: Tonylau    時間: 12-4-2009 16:45
標題: 回復 #5 enjoylife 的帖子
Enjoy Life, 你仔. 我當然記得妳, 一把動聽聲線. 數月無聯絡,妳好吧!
作者: Tonylau    時間: 12-4-2009 16:48
標題: 回復 #4 roy 的帖子
Roy 哥, 對呀. 我己在前年底解除了. 應該高興. 但昨天看到公積金的討論, 有點不安.
作者: gpo4074    時間: 12-4-2009 16:55
原帖由 Tonylau 於 2009-4-12 16:45 發表
Enjoy Life, 你仔. 我當然記得妳, 一把動聽聲線. 數月無聯絡,妳好吧!

點解平時d美少女會員吾搵我係電話傾心事?
作者: Tonylau    時間: 12-4-2009 16:56
標題: 回復 #9 admin 的帖子
Admin 哥, 這個相信是 Model Anwser...謝(我初時想會否Combine個版面為一, 不用轉來轉去)現知真正原因,當然要Respect Enjoy Life....  : - )
作者: Tonylau    時間: 12-4-2009 17:00
John 哥, 是我有求於人, 是心事, 不過是與破產有闕心事,煩事....: (
作者: gpo4074    時間: 12-4-2009 17:09
原帖由 Tonylau 於 2009-4-12 17:00 發表
John 哥, 是我有求於人, 是心事, 不過是與破產有闕心事,煩事....: (

放心啦,我吾會叫或強迫d麻甩仔/佬打電話比我.

我對我自己的性傾向非常清晰.
作者: enjoylife    時間: 12-4-2009 17:12
標題: 回復 #21 Tonylau 的帖子
我剛從失業的日子稍安定下來,去我的故事睇我過去3個月的經歷,你就會知道了。

關於公積金一事,在she時代都碰見同樣問題,不過,冇一個確實的答案,究竟公積金是否一定會被充公,以我所知,根據破產條例,公積金係你資產既一部份,所以公積金條例冇保護破產者,強積金就有。

當它是已出之物,反正最緊要的是平安健康,未知的事,唔好唸太多。
作者: 小林林    時間: 12-4-2009 17:12
原帖由 gpo4074 於 2009-4-12 17:09 發表

放心啦,我吾會叫或強迫d麻甩仔/佬打電話比我.

我對我自己的性傾向非常清晰.

人地有心事你唔想聽下 話哂左麟右里
作者: 小林林    時間: 12-4-2009 17:14
原帖由 enjoylife 於 2009-4-12 17:12 發表
我剛從失業的日子稍安定下來,去我的故事睇我過去3個月的經歷,你就會知道了。

關於公積金一事,在she時代都碰見同樣問題,不過,冇一個確實的答案,究竟公積金是否一定會被充公,以我所知,根據破產條例,公積金係你資產既一部份,所以 ...

enjoylife你失業咁耐 就失蹤咁耐
作者: roy    時間: 12-4-2009 17:14
原帖由 admin 於 2009-4-12 16:17 發表

版主都唔明,唔怪得。

討論:係破產之家版討論破產的所有關於破產的事,即是破產破產之家有破產討論的事,也有討論 ...

你今日食左藥未?

係咪幾日假期D藥食晒?快D星期二去攞藥.
作者: enjoylife    時間: 12-4-2009 17:20
標題: 回復 #29 小林林 的帖子
掛住我呀?
作者: 小林林    時間: 12-4-2009 17:27
原帖由 enjoylife 於 2009-4-12 17:20 發表
掛住我呀?

我都係由she跟你過來的 知道你失業失蹤一排 現在知你安好 真係要感恩
作者: roy    時間: 12-4-2009 17:30
原帖由 enjoylife 於 2009-4-12 17:20 發表
掛住我呀?

你失蹤其間,小林林問起過你,佢話冇左你係度,吾知點咁喎.
作者: admin    時間: 12-4-2009 17:31
原帖由 roy 於 2009-4-12 17:14 發表

你今日食左藥未?

係咪幾日假期D藥食晒?快D星期二去攞藥.

你知道左本聯盟最大的秘密,要滅口!
作者: bb_q_888    時間: 12-4-2009 17:34
標題: 回復 #34 admin 的帖子
而家個個都知,

得阿ROY咁大膽講出口.
作者: 小林林    時間: 12-4-2009 17:34
原帖由 roy 於 2009-4-12 17:30 發表

你失蹤其間,小林林問起過你,佢話冇左你係度,吾知點咁喎.

居然一個小小市民講過的說話你居然仲記得...........我各得好開心!謝謝roy
作者: roy    時間: 12-4-2009 17:35
原帖由 admin 於 2009-4-12 17:31 發表

你知道左本聯盟最大的秘密,要滅口!

都吾算乜野秘密,其實大家都知.

放心啦,我地吾會歧視你的,會當你正常人一樣.

記住準時食藥.
作者: enjoylife    時間: 12-4-2009 17:37
標題: 回復 #32 小林林 的帖子
我會係我既專版開返個C9專區,我亦都想知大家既解令日,我答應she既會員會搞個解令party,時間約為2011年中。
作者: 小林林    時間: 12-4-2009 17:51
原帖由 enjoylife 於 2009-4-12 17:37 發表
我會係我既專版開返個C9專區,我亦都想知大家既解令日,我答應she既會員會搞個解令party,時間約為2011年中。

大家要平平安安!
有次社工叫我介紹律師比佢 我就推介左聯盟比佢 希望多些人留意這裏
作者: admin    時間: 12-4-2009 17:52
你想幾時開個區?通知我。
作者: Tonylau    時間: 13-4-2009 20:58
標題: 回復 #38 enjoylife 的帖子
Good Idea..  : - )

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3